Jump to content

Tjocktarmscancer och hög/lågfettskost


Totto
 Share

Recommended Posts

Fich just höra att en polare har tjocktarmscancer med metastaser. Hon har ätet "nyttigt" i många år och är t ex den enda jag träffat som tycker att fettfri majonnäs är en bra idé. Nu som sagt, tjocktarmscancer. Prognosen är deprimerande.

 

Jag har hittat en del om socker och cancer, men också en hel del sidor som menar att man får just tjocktarmscancer av fet mat. Känner någon till den vetenskapliga grunden för att rekommendera lågfettskost? Jag vill ha bra material att övertyga henne med, och det innebär förstås att känna till vilken evidens det finns.

 

Det är bråttom. Den femåriga överlevnaden lär vara så låg som 5%.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Fich just höra att en polare har tjocktarmscancer med metastaser. Hon har ätet "nyttigt" i många år och är t ex den enda jag träffat som tycker att fettfri majonnäs är en bra idé. Nu som sagt, tjocktarmscancer. Prognosen är deprimerande.

 

Jag har hittat en del om socker och cancer, men också en hel del sidor som menar att man får just tjocktarmscancer av fet mat. Känner någon till den vetenskapliga grunden för att rekommendera lågfettskost? Jag vill ha bra material att övertyga henne med, och det innebär förstås att känna till vilken evidens det finns.

 

Det är bråttom. Den femåriga överlevnaden lär vara så låg som 5%.

Jag tycker du ska rekommendera din vän att läsa boken Anticancer av David Servan-Schreiber.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker du ska rekommendera din vän att läsa boken Anticancer av David Servan-Schreiber.

 

Det var ju intressant att du föreslog just den. Jag köpte den i fredags men har inte hunnit titta i den än. Vad är det som du tycker är speciellt bra med just den?

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker du ska rekommendera din vän att läsa boken Anticancer av David Servan-Schreiber.

Jag blev dock lite orolig när jag lyssnade på denna intervju, där han rekommenderar linser, bönor, spannmål, tofu och soja som alternativ till "rött" kött: http://www.youtube.com/watch?v=2lwiQm5QaTs.

Jag tror mer på ketogen kost, vilken berövar cancercellerna socker: http://thewatchers.adorraeli.com/2013/07/17/new-mri-research-reveals-cancer-cells-thrive-on-processed-sugar/http://www.medscape.com/viewarticle/749855 även diskuterat här: http://forum.kostdoktorn.se/topic/471-ketogen-kost-under-cancersjukdom/.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag blev dock lite orolig när jag lyssnade på denna intervju, där han rekommenderar linser, bönor, spannmål, tofu och soja som alternativ till "rött" kött: http://www.youtube.com/watch?v=2lwiQm5QaTs.

Jag tror mer på ketogen kost, vilken berövar cancercellerna socker: http://thewatchers.adorraeli.com/2013/07/17/new-mri-research-reveals-cancer-cells-thrive-on-processed-sugar/http://www.medscape.com/viewarticle/749855 även diskuterat här: http://forum.kostdoktorn.se/topic/471-ketogen-kost-under-cancersjukdom/.

 

Fast han blev ju frisk själv och jag antar att han rekommenderar den kost han själv blev frisk av.

 

Därmed inte sagt att man inte kan bli frisk av ketogen kost.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag blev dock lite orolig när jag lyssnade på denna intervju, där han rekommenderar linser, bönor, spannmål, tofu och soja som alternativ till "rött" kött: http://www.youtube.com/watch?v=2lwiQm5QaTs.

Jag tror mer på ketogen kost, vilken berövar cancercellerna socker: http://thewatchers.adorraeli.com/2013/07/17/new-mri-research-reveals-cancer-cells-thrive-on-processed-sugar/http://www.medscape.com/viewarticle/749855 även diskuterat här: http://forum.kostdoktorn.se/topic/471-ketogen-kost-under-cancersjukdom/.

 

Ja, du har i mitt tycke helt rätt om det är så, att han rekommenderar det. Jag har inget minne av att han hade några sådana påståenden i boken, men det var ett tag sedan jag läste den. Det som var intressant i boken var just att han poängterade att man inte skulle äta snabba kolhydrater (och spannmål, har jag för mig) och hur han redovisade många studier som visade just detta.

Han redovisade även studier där specifika livsmedel, som hallon till exempel visade sig vara anticancerogena.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Han redovisade även studier där specifika livsmedel, som hallon till exempel visade sig vara anticanerogena.

Det beskriver han i den korta intervjun också, diverse bär och grönsaker. De bekymrar mig inte, det är när man rekommenderas äta artfrämmande mat som jag går igång  ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det beskriver han i den korta intervjun också, diverse bär och grönsaker. De bekymrar mig inte, det är när man rekommenderas äta artfrämmande mat som jag går igång  ;)

Det märkliga i boken var att han aldrig talade om vilken sorts cancer det var, som han var diagnostiserad med (förutom hjärntumör) men det finns ett antal olika diagnoser av det också. Om det var en snabbt växande cancer som han var drabbad av, så är det ett mirakel att han levde så länge.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Min polare har ätit vad man skulle kunna kalla anti-ketos-kost. Hon är hjärtopererad och har dessutom en  ärftlig sjukdom som ger proppar. I tjugo års tid har hon ätit just "nyttigt", dvs lågfett och mycket kolhydrater, men inte läsk eller godis.

 

Mitt exempel med fettfri majonnäs tycker jag säger allt.

 

Frågan är allts, vilken evidens finns det för att en lågfettskost skulle kunna vara gynnsam? Jag vet att det finns evidens för lågkolhydratkost, men den här kvinnan måste övertygas. Jag måste  veta vad den andra sidan säger för att kunna disktera lågkolydrat/högfett.

 

Jag tror att jag måste gå begravning snart vilket som, men jag vill helre åka och hälsa på henne när hon ännu lever.

Link to comment
Share on other sites

Ja, du har i mitt tycke helt rätt om det är så, att han rekommenderar det. Jag har inget minne av att han hade några sådana påståenden i boken, men det var ett tag sedan jag läste den. Det som var intressant i boken var just att han poängterade att man inte skulle äta snabba kolhydrater (och spannmål, har jag för mig) och hur han redovisade många studier som visade just detta.

Han redovisade även studier där specifika livsmedel, som hallon till exempel visade sig vara anticancerogena.

 

Hallon!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...