Popular Post silverman71 Posted August 20, 2013 Popular Post Share Posted August 20, 2013 Hej! Tänkte bara kortfattat dela med mig av mina första intryck från att varit hos diabetessköterskan i primärvården. Om inte annat kan det kanske vara bra för andra som precis fått diabetes vad man kan förvänta sig. Kortfattat kan man säga att jag fick en "vanlig" diabetessköterska. Först pratade vi lite om tidigare prov, vad man ska tänka på. Nämnde att jag läst mycket om diabetes sen jag fick diagnosen. Vi kom snart in på maten. Sa att jag åtminstone vill äta enligt lågkolhydratkost, vilket hon inte ens verkade höra. Råden som kom efter det var tallriksmodellen, långsamma kolhydrater, hålla sig undan från mättat fett. Hon påpekade även att 2 ägg till frukost var lite väl, kunde jag bara ta ett vore det bättre med tanke på kolesterolet i ägg-gulan Speciellt eftersom mina första prover (tar andra imorgon) inte var så bra gällande kolesterolet.Påpekade att jag inte ville börja med statiner tills jag har fått anpassa min livsstil lite mer. Frågade då vad hon ansåg om LCHF när man är diabetiker. Hon var tyst några sekunder, skakade sedan på huvudet och gav följande förklaring. Initialt kan det säkert vara bra, bara för att lägga om kosten och åstadkomma en förändring och viktnedgång. Men man vet inte de långsiktiga resultaten av så mycket fett, att det blir en ensidig kost. Flikade då in att man äter inte bara fett när man äter LCHF utan en varierad kost med grönsaker, bara att man undviker kolhydraterna. Hon tog då till nästa argument vilket var kolesterolet som blir högt och att det inte är bra. Ungefär här slutade jag argumentera och bara lyssnade halvhjärtat. Fick sedan ett antal broshyrer, bland annat om fett där hon pekade på att man skulle hålla sig från mättat fett och istället Becel, Lätta m.m. Snällt men bestämt informerade jag henne att de produkterna aldrig kommer att närma sig min mun, någonsin. Efter några sekunders tystnad frågade hon då vad jag har på brödet (Finncrisp) och svarade Bregott eller smör. Ytterligare tystnad följde från henne och kände att jag behövde hjälpa henne på traven och svarade att jag kan ta mindre Bregott/smör. Vilket hon tyckte var en utmärkt idé. Efter det var mötet över, tillbaks om tre månader. Intressant analys av broschyrerna jag fick - 5 st :2 st sponsrade av Sanofi Diabetes 1 st sponsrad av Bayer 1 st sponsrad av Unilever 1 st från Svenska diabetsförbundet 13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post patrix Posted August 20, 2013 Popular Post Share Posted August 20, 2013 Hej och välkommen! Gläder mig att du hittat hit och tack för berättelsen. Jag kan dock bli rätt irriterad över att det här är vad våra skattepengar går till. LCHF har ju visat fantastiskt fina resultat just vad gäller diabetes och är sedan länge godkänt av Socialstyrelsen. Sjukvården borde vara positiv till att kunna minska kostsam medicinering och behandling av biverkningar. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingo Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Jag hade en liten annan erfarenhet då jag för första gången träffade min diabetessköterska under maj månad. Hon sa att om du bara går ner rejält i vikt så kommer det att bli bra. Hon sa att det är bara att dra ner på mängden mat och då i första hand på kolhydraterna. Fettet nämndes också som något jag behöver vara försiktig med. Om jag snålar med fettet så får jag gå hungrig hela tiden och nämnde att det fick jag lära mig i skolköket 1967. Då svarade hon att det gäller då att äta rätt sorts fett. ( Jag frågade inte om vad som var rätt sorts fett ) Jag fick inga broschyrer av henne men hon nämnde att det finns mycket information om dieter och sådant på Internet. Efter att ha sovit på saken så tyckte jag att det där kan man väl med lite god vilja tolka som LCHF diet men tror nog att hon egentligen menade något annat. Därefter gick jag in på Kostdoktorn.se och läste på ordentligt. Jag ska nog snart tillbaka till henne och väntar på kallelsen. Det ska bli kul att se hennes min då jag till idag har tappat 12 kg och minskat 11 cm i midjan sedan vi träffades. Vet inte om jag ska berätta att jag äter LCHF eller hitta på någon liten vit lögn, Typ äta mindre och springa mer. Äta mindre skita mer ..... 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Limp Posted August 20, 2013 Popular Post Share Posted August 20, 2013 Klart du ska berätta... du visar upp en lättare kropp och berättar hur det gått till. Så gjorde jag och resten av halvtimmen pratade vi om LCHF i positiv anda.. M.a.o ett ypperligt tillfälle för dig att informera sjukvården vad som kan åstadkommas med lågkolhydratkost hjälp. Vid efterföljande besöket sa doktorn till mig, att jag var friskare än han själv och bad mig återkomma om tre år. Till TS ger jag rådet att följa John, dvs oss som ätit oss friska och börja därmed äta LCHF och seden visa upp framgången hos primärvården och låta dem analysera diabetesfritt blod. 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MickeB Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Jag ska nog snart tillbaka till henne och väntar på kallelsen. Det ska bli kul att se hennes min då jag till idag har tappat 12 kg och minskat 11 cm i midjan sedan vi träffades. Vet inte om jag ska berätta att jag äter LCHF eller hitta på någon liten vit lögn, Typ äta mindre och springa mer. Äta mindre skita mer ..... Naturligtvis skall du berätta för henne hur du gjort, men du kanske väntar med att prata LCHF tills du sett provsvaren på socker och kolesterol. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limp Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Fast på andra sidan, om du lyckas sälja förklaringen att du gått ner i vikt p.g.a att du "skitit mer" och de köper det, ger jag dig en stående ovation 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingo Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Fast på andra sidan, om du lyckas sälja förklaringen att du gått ner i vikt p.g.a att du "skitit mer" och de köper det, ger jag dig en stående ovation Jag kan nämna att jag för säkerhets skull varit hos en privat specialistläkare efter ungefär två månader med LCHF och utan statiner och Kalciumblockerare. Fastesockret var lite förhöjt men långsockret var riktigt bra. Totalkolestrol var 5,6 och jag hade talat om för läkaren att jag slutat med statiner och frågade om han tyckte jag skulle ta dom och då sa han absolut inte. Blodtrycket låg under 140 så han var nöjd med det också. Kul med tanke på att jag slutade med Kalciumblockeraren och bara har enalapril och en betablockerare samt en proppförebyggare. Säkert är mina värden ännu bättre idag så inte behöver jag smussla med att jag äter LCHF men om hon verkar ha humor ska jag först testa hur hon reagerar på det där med att skita mera ;-) 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Syster Posted August 20, 2013 Popular Post Share Posted August 20, 2013 Jag blir verkligen upprörd när jag läser trådskaparen Silverman 71.s inlägg. Jag fattar inte hur man än idag som diabetessjuksköterska går på detta med fettsnålt och långsamma kolhydrater, och hur man på allt detta elände kan ha mage att dela ut broschyrer från läkemedelsföretag, som inte vill annat än att sälja läkemedel. Som proffessionell legitimerad diabetessjuksköterska bör man (tycker jag) kunna omsätta sitt eget förnuft i sin yrkesroll, och inte ge dessa stofilråd som faktiskt hör hemma på ett museum för mänsklig dumhet genom världshistorien. Ahh, jag blir galen (Jag önskar att det fanns en smileys som sliter sitt hår) 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerker Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Nu kollar jag inte i källorna innan jag skriver detta, men nog är det väl så att socialstyrelsen föreskriver att en diabetessköterska ska stötta patienten i det val av kost den gör? Och eftersom de t.o.m. godkänt LCHF som en metod att behandla diabetes 2 med så är varje diabetessköterska skyldig att underlätta för en patient som väljer att äta LCHF, eller hur? 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Hej! Tänkte bara kortfattat dela med mig av mina första intryck från att varit hos diabetessköterskan i primärvården. Om inte annat kan det kanske vara bra för andra som precis fått diabetes vad man kan förvänta sig. Kortfattat kan man säga att jag fick en "vanlig" diabetessköterska. Först pratade vi lite om tidigare prov, vad man ska tänka på. Nämnde att jag läst mycket om diabetes sen jag fick diagnosen. Vi kom snart in på maten. Sa att jag åtminstone vill äta enligt lågkolhydratkost, vilket hon inte ens verkade höra. Råden som kom efter det var tallriksmodellen, långsamma kolhydrater, hålla sig undan från mättat fett. Hon påpekade även att 2 ägg till frukost var lite väl, kunde jag bara ta ett vore det bättre med tanke på kolesterolet i ägg-gulan Speciellt eftersom mina första prover (tar andra imorgon) inte var så bra gällande kolesterolet. Påpekade att jag inte ville börja med statiner tills jag har fått anpassa min livsstil lite mer. Frågade då vad hon ansåg om LCHF när man är diabetiker. Hon var tyst några sekunder, skakade sedan på huvudet och gav följande förklaring. Initialt kan det säkert vara bra, bara för att lägga om kosten och åstadkomma en förändring och viktnedgång. Men man vet inte de långsiktiga resultaten av så mycket fett, att det blir en ensidig kost. Flikade då in att man äter inte bara fett när man äter LCHF utan en varierad kost med grönsaker, bara att man undviker kolhydraterna. Hon tog då till nästa argument vilket var kolesterolet som blir högt och att det inte är bra. Ungefär här slutade jag argumentera och bara lyssnade halvhjärtat. Fick sedan ett antal broshyrer, bland annat om fett där hon pekade på att man skulle hålla sig från mättat fett och istället Becel, Lätta m.m. Snällt men bestämt informerade jag henne att de produkterna aldrig kommer att närma sig min mun, någonsin. Efter några sekunders tystnad frågade hon då vad jag har på brödet (Finncrisp) och svarade Bregott eller smör. Ytterligare tystnad följde från henne och kände att jag behövde hjälpa henne på traven och svarade att jag kan ta mindre Bregott/smör. Vilket hon tyckte var en utmärkt idé. Efter det var mötet över, tillbaks om tre månader. Intressant analys av broschyrerna jag fick - 5 st : 2 st sponsrade av Sanofi Diabetes 1 st sponsrad av Bayer 1 st sponsrad av Unilever 1 st från Svenska diabetsförbundet Har du redan ätit LCHF ett tag och därefter fått diabetes? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingo Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Eftersom Diabetiker urinerar mer än andra så får man låga nivåer av vattenlösliga mineraler som magnesium och zink. Jag tar dessa tillskott tillsammans med Vitamin D3 2000 IE vilket underlättar tarmens upptag av mineraler. Rent teoretiskt kan en som är rädd för solen få så låga nivåer av D3 att mineraler i kosten tas upp dåligt och är man dessutom Diabetiker så kan det bli riktigt dåligt med mineraler i kroppen. Magnesium behövs för att muskler ska kunna slappna av (även glatt muskulatur i blodkärl). Zink finns i höga koncentrationer i sädesvätska men mest intressant i ögonbottnar. För att Insulin ska fungera bra behövs zink som gör att insulinet räcker längre så en brist är ingen höjdare precis. Då man började med Insulin för länge sedan så kom man på att man kunde göra det mer långtidsverkande genom att tillsätta zink. Jag tror det fortfarande används i vissa insulinsorter men är liksom osäker. Då jag började med magnesium 500 mg och zink 30mg så blev jag lös i magen eftersom magnesiumcitrat är laxerande. Efter att jag börjat med vitamin D3 2000IE så blev jag som vanligt i magen. Den laxerande effekten upphörde och gissningsvis så tar kroppen upp allt magnesium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silverman71 Posted August 20, 2013 Author Share Posted August 20, 2013 Har du redan ätit LCHF ett tag och därefter fått diabetes? Hej! Nej, efter att jag fick diabetes har jag börjar äta mer LCHF korrekt. Fast kände att det inte var någon större idé att berätta det för min sköterska. I allmänhet känner jag mig piggare och alertare än förut. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silverman71 Posted August 20, 2013 Author Share Posted August 20, 2013 Eftersom Diabetiker urinerar mer än andra så får man låga nivåer av vattenlösliga mineraler som magnesium och zink. Jag tar dessa tillskott tillsammans med Vitamin D3 2000 IE vilket underlättar tarmens upptag av mineraler. Rent teoretiskt kan en som är rädd för solen få så låga nivåer av D3 att mineraler i kosten tas upp dåligt och är man dessutom Diabetiker så kan det bli riktigt dåligt med mineraler i kroppen. Magnesium behövs för att muskler ska kunna slappna av (även glatt muskulatur i blodkärl). Zink finns i höga koncentrationer i sädesvätska men mest intressant i ögonbottnar. För att Insulin ska fungera bra behövs zink som gör att insulinet räcker längre så en brist är ingen höjdare precis. Då man började med Insulin för länge sedan så kom man på att man kunde göra det mer långtidsverkande genom att tillsätta zink. Jag tror det fortfarande används i vissa insulinsorter men är liksom osäker. Då jag började med magnesium 500 mg och zink 30mg så blev jag lös i magen eftersom magnesiumcitrat är laxerande. Efter att jag börjat med vitamin D3 2000IE så blev jag som vanligt i magen. Den laxerande effekten upphörde och gissningsvis så tar kroppen upp allt magnesium. Låter vettigt! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silverman71 Posted August 20, 2013 Author Share Posted August 20, 2013 Nu kollar jag inte i källorna innan jag skriver detta, men nog är det väl så att socialstyrelsen föreskriver att en diabetessköterska ska stötta patienten i det val av kost den gör? Och eftersom de t.o.m. godkänt LCHF som en metod att behandla diabetes 2 med så är varje diabetessköterska skyldig att underlätta för en patient som väljer att äta LCHF, eller hur? Jo, åtminstone lågkolhydratkost som SoS kallar det ska man få stöttning med. Men när jag nämnde det så svarade hon inte ens, verkade inte som om hon läst något om det eller bara själv tycker att det är humbug. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silverman71 Posted August 20, 2013 Author Share Posted August 20, 2013 Jag blir verkligen upprörd när jag läser trådskaparen Silverman 71.s inlägg. Jag fattar inte hur man än idag som diabetessjuksköterska går på detta med fettsnålt och långsamma kolhydrater, och hur man på allt detta elände kan ha mage att dela ut broschyrer från läkemedelsföretag, som inte vill annat än att sälja läkemedel. Som proffessionell legitimerad diabetessjuksköterska bör man (tycker jag) kunna omsätta sitt eget förnuft i sin yrkesroll, och inte ge dessa stofilråd som faktiskt hör hemma på ett museum för mänsklig dumhet genom världshistorien. Ahh, jag blir galen (Jag önskar att det fanns en smileys som sliter sitt hår) Håller fullständigt med dig! Det är som att man skulle få sluta röka broschyrer från Marlboro Räknar även med en "utskällning" från min läkare efter att provsvar kommer nästa gång eftersom kolesterolet nog inte är enligt deras önskan. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Håller fullständigt med dig! Det är som att man skulle få sluta röka broschyrer från Marlboro Räknar även med en "utskällning" från min läkare efter att provsvar kommer nästa gång eftersom kolesterolet nog inte är enligt deras önskan. Ja men, sjuksköterskans kommentar om ägg... var har hon varit de senaste 5 åren? Det är ju pinsamt. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Håller fullständigt med dig! Det är som att man skulle få sluta röka broschyrer från Marlboro Räknar även med en "utskällning" från min läkare efter att provsvar kommer nästa gång eftersom kolesterolet nog inte är enligt deras önskan. Om utskällningen kommer angående kolesterolet från läkaren, så...skit i det, totalkolesterolet kommer förmodligen att höjas (men inte säkert) och gör det det, så kräv en APO-kvot. Efter det svaret så vet du var du kan få bra, eller till och med expertutlåtande Vi har några här på forumet som är "vassa" i det ämnet 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berten76 Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Ja men, sjuksköterskans kommentar om ägg... var har hon varit de senaste 5 åren? Det är ju pinsamt. Min läkare tyckte att kokosfett var farligt för det innehöll mättat fett. Jag trodde att kokosfett var erkänt som bra fett även utanför LCHF Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerker Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Jo, åtminstone lågkolhydratkost som SoS kallar det ska man få stöttning med. Men när jag nämnde det så svarade hon inte ens, verkade inte som om hon läst något om det eller bara själv tycker att det är humbug. I såna lägen borde man ha med sig en utskrift av riktlinjerna och sätta i händerna på dem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerker Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Min läkare tyckte att kokosfett var farligt för det innehöll mättat fett. Jag trodde att kokosfett var erkänt som bra fett även utanför LCHF Det är bara att konstatera att läkare inte direkt prioriterar fortbildning. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Hej! Nej, efter att jag fick diabetes har jag börjar äta mer LCHF korrekt. Fast kände att det inte var någon större idé att berätta det för min sköterska. I allmänhet känner jag mig piggare och alertare än förut. Menar du att du ökat mängden fett i kosten innan du fick diabetes eller vad menar du med att du börjat äta mer korrekt LCHF efter att du fick diabetes? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silverman71 Posted August 20, 2013 Author Share Posted August 20, 2013 Om utskällningen kommer angående kolesterolet från läkaren, så...skit i det, totalkolesterolet kommer förmodligen att höjas (men inte säkert) och gör det det, så kräv en APO-kvot. Efter det svaret så vet du var du kan få bra, eller till och med expertutlåtande Vi har några här på forumet som är "vassa" i det ämnet Tack! Det ska jag göra, återkommer nästa vecka när min ja.. läkare har uttalat sig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingvin Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Nu är det då såhär att socialstyrelsen skriver i beslutet när de gav Annika Dahlqvist rätt mot dietisterna tidigare att LCHF är enligt modern vetenskap. Det står också noterat att sjukvården ska bistå patienten och stötta denna med LCHF som kost - dvs inte avfärda den. Det är fullt tillåtet och således rekommenderat att vanliga patienter och diabetespatienter lägger om kost till LCHF. Så kommer man till en läkare eller diabetessköterska som ignorerar en och avfärdar LCHF som trams och så vidare - då gör de ordentligt fel. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted August 21, 2013 Share Posted August 21, 2013 Menar du att du ökat mängden fett i kosten innan du fick diabetes eller vad menar du med att du börjat äta mer korrekt LCHF efter att du fick diabetes? Jag ställde den här frågan eftersom ökat fettintag i en blandkost sägs öka risken för att fastesockret går över gränsvärdet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silverman71 Posted August 21, 2013 Author Share Posted August 21, 2013 Menar du att du ökat mängden fett i kosten innan du fick diabetes eller vad menar du med att du börjat äta mer korrekt LCHF efter att du fick diabetes? Nej, menar att jag ökat mängden fett och mer korrekt LCHF efter att jag fått diagnosen diabetes. Självklart även slutat med socker i alla dess former nu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted August 21, 2013 Share Posted August 21, 2013 Nej, menar att jag ökat mängden fett och mer korrekt LCHF efter att jag fått diagnosen diabetes. Självklart även slutat med socker i alla dess former nu. Det som förvirrar mig är "mer korrekt". Det tolkade jag som att du tidigare ätit "mindre korrekt LCHF: Åt du fettsnålt innan du fick fick diabetesdiagnosen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silverman71 Posted August 23, 2013 Author Share Posted August 23, 2013 Det som förvirrar mig är "mer korrekt". Det tolkade jag som att du tidigare ätit "mindre korrekt LCHF: Åt du fettsnålt innan du fick fick diabetesdiagnosen? Hej! Är nog lite otydlig där. Innan diabetesen åt jag mer socker i form av bröd, pasta, ris, potatis m.m. men försökte ändå hålla mig ifrån läsk & godis. Men helt klart var det mindre fett än jag äter nu. Är nu t.ex. tillbaks till ägg & bacon på morgonen istället för några mackor. Det är säkert 5-6 år sedan jag åt enligt LCHF ordentligt, jag trillade helt enkelt tillbaks till gamla, sämre matvanor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.