Jump to content

Kokosmjöl och mandelmjöl


Namnlös
 Share

Recommended Posts

Jag köper mitt kokosmjöl från LCHF-butiken. Det är ungefär som vanligt mjöl i konsistensen. Inte fullt så finkornigt som vetemjöl, rågsikt etc, men finare än till exempel grahamsmjöl. Ingen höjdare att äta rakt av, men bra när man bakar, tycker jag.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

En supertrevlig kombo av mandel och kokosmjöl är "bakerix" från LCHF-butiken i Arlöv utanför Malmö. Den använder jag ofta som jag tidigare använde mjöl av spannmål. Som nu i kväll en fläskpannkaka i långpanna gjord som "vanligt" men bakerix i stället för vetemjöl och vispgrädde i stället för mjölk.

http://lchfbutiken.se/123/bakerix-500g

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

#5 Kjell, kollade på Bakerix och såg att det innehåller Xanthan, är inte det nån typ av konsistensgivare? Jag har försökt lära mig vilka tillsatser som ska undvikas men tycker det är krångligt, så resultatet är att jag satsar på noll tillsatser och kanske missar en och annan praktisk produkt som Bakerix t.ex. Hur är det med Xanthan och guarkärnmjöl t.ex?

Link to comment
Share on other sites

 

På kostrådgivarna står det att läsa att Xanthan är ofaligt, att det inte finns några biverkningar, medlet är godkänt för att användas i krav livsmedel, och naturskyddsföreningen menar att det är ett bra miljöval. Det är en bakterie tydligen!

Jag såg precis bakerix mixen på LCHF butken, blir lite sugen att prova.

 

Kjell: blev det gott?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Druvsocker (glukos) ur majs jäses genom odling av bakterien Xanthomonas campestris. Resultaten renas med isopropylalkohol, torkas och mals l pulver. Kemiskt är det en polysackarid.

Xantangummi (E 415 Xantangummi) får användas utan mängdbegränsning i alla livsmedel som får innehålla tillsatser, utom i torkade livsmedel som ska tillsättas vatten strax före förtäring. Det förtjockar och stabiliserar konsistensen i t. ex. godis, konditorivaror, dressing, sås och mjukost. I glutenfritt bröd ersätter det till viss del glutens bakegenskaper.

 

Det får t ex glutenfritt bröd att bli mindre torrt och det får vårt bröd att bli lite "brödsvampigt" som vanligt bröd.

Link to comment
Share on other sites

 

 

På kostrådgivarna står det att läsa att Xanthan är ofaligt, att det inte finns några biverkningar, medlet är godkänt för att användas i krav livsmedel, och naturskyddsföreningen menar att det är ett bra miljöval. Det är en bakterie tydligen!

Jag såg precis bakerix mixen på LCHF butken, blir lite sugen att prova.

 

Kjell: blev det gott?

 

I början när jag hade brödabstinens använde jag bakerix för att göra frukostfrallor eller utflyktsmat. Det är enkelt och det är det "brödigaste" LCHF-bröd jag bakat. Det är viktigt att man verkligen vispar äggen ordentligt. Minst 4 minuter! Men visst smakar det mer omelett än vanlig macka ändå...

Men som sagt mandelmjöl smakar lite kaka för mej... gjorde faktiskt en mjukkaka av bakerix med tillsatt bittermandelolja och en gnutta Sötrix. Smakade precis som den mazarinkaka jag hade som snabbfavorit i fordom.

Link to comment
Share on other sites

#5 Kjell, kollade på Bakerix och såg att det innehåller Xanthan, är inte det nån typ av konsistensgivare? Jag har försökt lära mig vilka tillsatser som ska undvikas men tycker det är krångligt, så resultatet är att jag satsar på noll tillsatser och kanske missar en och annan praktisk produkt som Bakerix t.ex. Hur är det med Xanthan och guarkärnmjöl t.ex?

Jag googlade runt innan jag köpte bakerix första gången och fann sådant som denna: http://www.kostradgivarna.se/2012/07/vad-ar-egentligen-xanthan-och-hur-paverkar-det-kroppen/

Känns inte som något bekymmer.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...