Kjell Granelli Posted August 21, 2013 Share Posted August 21, 2013 Fredrik Nyström har gjort en intressant tremånaders studie där en grupp fick dricka måttligt med alkohol varje dag. Mycket intressanta fynd: http://www.aftonbladet.se/halsa/article12148970.ab EDIT: Här en mer seriös artikel i Läkartidningen: http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=17737. Studien var för ett par år sedan. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted August 21, 2013 Share Posted August 21, 2013 Spännande, med tanke på att (om det nu är så) sydeuroperna har lägre frekvens av hjärtkärlsjukdom (det kanske inte är olivoljans och medelhavskostens förtjänst) Mycket intressant artikel från Läkartidningen också, att fettlever kan orsakas av insulinresistans. Om man nu ser detta i studier, varför kan inte lågkolhydratkost bli accepterat inom sjuvården i allmänhet, och i diabetesvården i synnerhet? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 21, 2013 Share Posted August 21, 2013 Jag läste någonstans att just vindruvor/vin innehåller en viss typ av antioxidant, som jag såklart har glömt namnet på, som ska vara viktigt för ... någonting. Den satt tydligen i skalet på vindruvorna och då rött vin tillagas från druvor med skalen på så innehåller det mycket av denna antioxidant. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted August 21, 2013 Author Share Posted August 21, 2013 Jag läste någonstans att just vindruvor/vin innehåller en viss typ av antioxidant, som jag såklart har glömt namnet på, som ska vara viktigt för ... någonting. Den satt tydligen i skalet på vindruvorna och då rött vin tillagas från druvor med skalen på så innehåller det mycket av denna antioxidant. Du tänker på resveratrol: http://sv.wikipedia.org/wiki/Resveratrol EDIT: Robert Lustig skriver på s 154 i "Fat Chance" att i djurförsök har resveratrol visat gynnsamma effekter genom att reducera inflammation skapad av ROS (t.ex. fria radikaler) och därigenom förebygga cancer, reducera ateroskleros, reducera visceralt fett, förbättra insulinkänslighet och kanske t.o.m. bevara nervfunktioner. Han vill dock se studier på människor innan han ser detta som säkerställt. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 21, 2013 Share Posted August 21, 2013 Du tänker på resveratrol: http://sv.wikipedia.org/wiki/Resveratrol Just det! Enligt sammanfattningen i Minding my mitochondria så är detta "a potent antioxidant; useful as an anti-aging compoud, as found in several animal models of aging". 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.