Mitz Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 I vilket inlägg då? På vilket sätt har jag inte visat respekt för andras erfarenheter? (Ge gärna exempel på inlägg) Nej, om du inte tycker att andras svar varit tillräckligt utömmande för dig så ligger det på dig att läsa deras svar samt respektfullt fråga om mer detaljer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slacktivisten Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Döm inte ut SLVs kostråd var trådens ämne. Lite humor då jag tycker SLV själva dömer ut sitt eget råd i och med att de sagt att deras kostråd endast är avsett för friska personer. Är man det minsta metabolt störd hänvisas man till Socialstyrelsen. Kostråden från SLV har svag eller till och med obefintlig vetenskaplig grund, de har inte kunnat visa den trots förfrågningar vid flera tillfällen vilket får åtminstone mig att undra vad de har grundat dem i. Kanske råden har politisk grund? Socialstyrelsen har i alla fall efter ett par års utredning kommit fram till att lågkolhydratkost är förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet till skillnad mot SLV som vägrar ta det till sig fast det gör dem inget då de kan skylla ifrån sig om deras kostråd leder till att folk blir sjuka.De frånsäger sig ansvaret. SLV har en viktig uppgift vad gäller livsmedelssäkerhet men när det kommer till kostråd kan man högaktningsfullt strunta i dem. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Nej, om du inte tycker att andras svar varit tillräckligt utömmande för dig så ligger det på dig att läsa deras svar samt respektfullt fråga om mer detaljer. Ja men det var ju det jag gjorde... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitz Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Ja men det var ju det jag gjorde... Ett exempel är ditt svar till Johanna07 i inlägg #80: "Flera av dina inlägg känns mer som försvar och argument för dina personliga matval än som en allmän diskussion om genetiken. " Hon hade lämnat ut sig själv i ett svar till dig med den information som alla som inte forskar i genetik känner till bäst, sig själv. Att detta är en allmän diskussion om genetik kan man ifrågasätta då tråden började som ett försvar av SLVs kostråd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Susanne Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Vilken typ av motion har du använt dig av i syfte att gå ner i vikt? Alltså vad och hur lång tid per gång och hur ofta? Även under hur många månader du höll på är intressant. När du skrev att det var överreklamerat så är det ju underförstått att någon sagt eller att du läst att det skulle fungera men när du provade så gjorde det inte det. Vilken information gav källan eller källorna som påstod att det skulle fungera? Min ursprungliga fråga ställde jag helt enkelt därför att jag är intresserad av just din slutsats och vad som ligger till grund för den. Jag håller ju med om att förändringar i kosten ger större effekt, det är inte det som frågan gäller. Du har tolkat mitt svar fel Jag menade helt enkelt bara att man inte tvunget MÅSTE motionera för att gå ner i vikt. Den enda gång i mitt liv jag tränat ganska hårt var långt innan jag började gå upp i vikt och det var inför en lagtävling där man skulle springa stafettlopp. Jag har inte tränat under min viktnedgång - tycker all organiserad träning är skittråkig. Däremot motsäger jag inte det faktum att en människokropp behöver rörelse men det är en annan sak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Ett exempel är ditt svar till Johanna07 i inlägg #80: "Flera av dina inlägg känns mer som försvar och argument för dina personliga matval än som en allmän diskussion om genetiken. " Hon hade lämnat ut sig själv i ett svar till dig med den information som alla som inte forskar i genetik känner till bäst, sig själv. Att detta är en allmän diskussion om genetik kan man ifrågasätta då tråden började som ett försvar av SLVs kostråd. Jag diskuterade orsaker men Johanna diskuterade lösningar. Diskussionen blev väldigt konstig och både hon och jag blev frustrerade. Jag argumenterade inte för någon speciell lösning och var inte alls inne på att diskutera lösningar. När hon pratade om sig själv så var det lösningar hon pratade om medan min argumentation inte alls handlade om lösningar över huvud taget. I ett desperat försök att få henne att förstå att min argumentation inte hade ett dugg med lösningar att göra så skrev jag texten du citerar. När det gäller SLV´s allmänna kostråd till hela befolkningen så tror jag alltså inte att dom orsakar viktproblem MEN dom allmänna kostråden lämpar sig inte som råd till den som går hos dietisten för att få hjälp att gå ner i vikt. Orsaker och lösningar är alltså två helt olika saker och jag diskuterade orsaker. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Du har tolkat mitt svar fel Jag menade helt enkelt bara att man inte tvunget MÅSTE motionera för att gå ner i vikt. Den enda gång i mitt liv jag tränat ganska hårt var långt innan jag började gå upp i vikt och det var inför en lagtävling där man skulle springa stafettlopp. Jag har inte tränat under min viktnedgång - tycker all organiserad träning är skittråkig. Däremot motsäger jag inte det faktum att en människokropp behöver rörelse men det är en annan sak. Ok, då förstår jag vad du menade. Det jag inte förstår är att andra blev så irriterade över att jag frågade dig för att få klarhet i vad du menade. Att ställa frågor är i min värld att visa intresse för vad den andre har skrivit. Det är likadant när man samtalar. Om den man samtalar med inte ställer en enda fråga så har man ingen aning om vad den andre tycker eller om han eller hon har förstått det man ville säga. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bjorn CJ Posted August 29, 2013 Author Share Posted August 29, 2013 Och detta baserar du på att du inte har någon erfarenhet av att kämpa emot övervikt? Delvis ja och genom massor av samtal om kostvanor med människor jag möter varje dag i träningsgymmet, jag blir inte förvånad över att många av dem har problem med vikten när man hör hur och vad dom äter (och frågar man dem om de vet energiinnehåll och sockerinnehåll på det de äter, så ser de frågande ut och hävdar att "jag äter inte alls mycket"), eller menar du på fullt allvar att alla är hjälplösa offer för livsmedelsindustrin och livsmedelsverkets kostcirkel? Det verkar ju som om många börjar läsa och intressera sig för vad de äter först efter att man blivit kraftigt överviktig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tor H Posted August 30, 2013 Share Posted August 30, 2013 Det er vanskelig å legge på seg hvis man spiser LCHF: Vad händer om du äter 5 800 kalorier LCHF-kost varje dag? http://www.kostdoktorn.se/vad-hander-om-du-ater-5-800-kalorier-lchf-kost-varje-dag Det blir spennende å se hva som skjer når han gjentar eksperimentet med junkfood 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Susanne Posted August 30, 2013 Share Posted August 30, 2013 Ok, då förstår jag vad du menade. Det jag inte förstår är att andra blev så irriterade över att jag frågade dig för att få klarhet i vad du menade. Att ställa frågor är i min värld att visa intresse för vad den andre har skrivit. Det är likadant när man samtalar. Om den man samtalar med inte ställer en enda fråga så har man ingen aning om vad den andre tycker eller om han eller hon har förstått det man ville säga. vad jag förstår så är du genuint intresserad av hur saker och ting hänger ihop. Det jag tror händer när du frågar är att folk misstolkar dig och tror att ditt huvudsakliga syfte med frågorna är att medvetet ifrågasätta och "sätta dit" den du frågar dina frågor Jag måste erkänna att jag i början (när du började diskutera här) också tolkade dig så men jag har börjat förstå att så inte är fallet. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Calle90 Posted September 1, 2013 Share Posted September 1, 2013 Läs Forskningsfusket av Ralf Sundeberg! Den är lättsmält språkmässigt men ganska otäck vad gäller de fakta om forksningsfusk som kommer fram och speciellt hur allting startade, mycket läsvärd! Tänkte läsa den boken senare, men just nu är jag lite upptagen med Matrevolutionen (något kapitel kvar), The Brain that changes itself och The Porn Trap. Efter det så får det bli Forskningsfusket, Fat Chance och Vägen till Mästarminne (Mattias Ribbing). Att göra research är väldigt intressant enligt min åsikt 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Zepp Posted September 1, 2013 Popular Post Share Posted September 1, 2013 Väldigt lång debatt det här.. men.. SLVs kostråd handlar inte om optimal hälsa, det är ett politiskt instrument för att försörja en befolkning.. så att de får ett åtminstone minimum av essentiell näring! "Boken Ideologin och pengarna bakom kostråden behandlar tillkomsten av dagens kostråd och hur de används för friska och sjuka. Det finns idag en rik flora av kokböcker om GI, Atkins, LowCarb och tallriksmodellen. Denna bok är unik i det att den behandlar alla dessa kostmodeller utan att innehålla ett enda recept. Istället ligger fokus på de politiska, ideologiska och ekonomiska intressen som påverkat dagens kostråd. Boken visar hur aktörer med goda intentioner banade vägen för kostråd som ökat ohälsan dramatiskt. Under 50- och 60-talet tilltog debatten om världens livsmedelsförsörjning. Alarmister menade att vi innan millennieskiftet skulle drabbas av en global svält- och försörjningskris. Den rika världens köttproduktion utmålades som slösaktig och energiineffektiv. För den unga, rebelliska 68-generationen blev synen på maten en ideologisk vattendelare. Veganismen fick sitt genombrott. Dagens kostråd tog form på 70-talet. Den politiska tidsandan var färgad av energikrisen och svältkatastrofer i Afrika och Asien. Den svenska livsmedelsindustrin var snabb att anpassa sig till den nya tidsandan och förorda en fettsnål kost där bröd och potatis utgjorde basmaten. Livsmedelsindustrins representanter har hela tiden suttit med runt borden när kostråden utarbetats, när officiella kampanjer sjösatts och när forskningsanslag delats ut.Det är denna tidsanda och ideologi som är bakgrunden till rådet att äta 6-8 brödskivor per dag. Ett råd som fortfarande används av Livsmedelsverket då man anser att vi bör få i oss den största delen av energin i form av bröd. Det är inte för intet som detta statliga verk valt att ta en stiliserad brödkaka som sin logotyp.I denna bok visas hur undermålig den vetenskapliga underbyggnaden för kostråden är. Kostråden har aldrig varit i närheten av att uppfylla de kriterier som gäller inom den så kallade evidensbaserade medicinen. Ändå ordineras såväl friska som sjuka att äta mer kolhydrater och mindre fett. Samtidigt som svenska folket anpassat sin matkonsumtion till kostråden har sjukdomar som fetma och diabetes ökat dramatiskt. Stora delar av befolkningen ordineras dyr medicinering för folksjukdomar som i grunden beror på en onaturlig kosthållning.Tidigare hade diabetes ett mer välbeskrivande namn: sockersjuka. Så sent som i början av 70-talet var kostrekommendationerna till de sockersjuka att äta fettrikt och undvika just socker och stärkelserik mat som snabbt omvandlas till socker. Idag får de istället rådet att äta fettsnål och kolhydratsrik mat. Dietisterna hänvisar till Livsmedelsverkets tallriksmodell. Denna mathållning förstör diabetikerns hälsa varför läkaren efter en tid måste skriva ut insulinbehandling (sprutor). Det har utan undantag visat sig att diabetiker som ändrar sin kost från tallriksmodellen till en kost som innehåller mer fett och mindre kolhydrater får en bättre hälsa. Många kan då sluta medicinera både insulin och andra läkemedel mot sin diabetes. Livsmedelsverket skyller ifrån sig och säger att deras råd inte vänder sig till överviktiga, diabetiker och andra sjuka utan bara till friska. Trots detta använder dietister Livsmedelsverkets tallriksmodell vid behandling av diabetiker. Anledningen till detta är den på sätt och vis goda tanken att diabetiker inte ska behöva avstå från något som friska kan äta. Det finns ju alltid insulin om det skulle behövas. " http://www.adlibris.com/se/bok/ideologin-och-pengarna-bakom-kostraden-9789172411425 Hälsa är inte SLVs domän överhuvudtaget.. de ligger under jordbruksdepartementet.. eller vad det heter nu för tiden och deras syfte är att styra matproduktionen i landet.. gynna denna och stödja industrin bakom.. därav ingår industrin i deras komiteer.. för bästa samarbete, över hela riket! Hälsoaspekter av mat.. och annat sorterar under Socialstyrelsen.. som uttalat sig flera gånger om att Lågkolhydratkost är förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet, vad gäller hälsa och viktnedgång.. speciellt för diabetiker typ2 och obesa.. åtminstone på två års sikt! 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted September 1, 2013 Share Posted September 1, 2013 Jag skulle vilja modifiera något jag skrev tidigare om träning. När jag tränade ashtanga yoga 5 ggr i veckan så kommenterade folk runt omkring mig att hela min kropp förändrades. Jag vet inte om jag gick ned i vikt men hållning och form förändrades mycket. Det är nog den enda träningen som har haft sån effekt. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Y62 Posted September 1, 2013 Share Posted September 1, 2013 Jag har inte tråkigt men du verkar vara väldigt uttråkad som hela tiden kör med "tråkig-argumentet" för min existens på detta forum? Jag har inget emot att folk går ned i vikt, anledningen till att jag gör inlägg här är att jag tror att LCHF dieten på sikt kan vara skadlig för hjärt-kärlhälsa och då försöker jag påverka. Risken finns ju att alla de positiva erfarenheter som folk har med LCHF tar överhanden och att man blundar (läser och tar bara åt sig av forskning som gynnar eget val) för vad som kan hända när man äter mycket mättat fett under lång tid och om man dessutom på grund av LCHF viktminskning UTAN att behöva motionerar, utesluter fysisk träning som ju också är viktig för hälsan hela livet. Hur tror du det kan skada? Finns det någon markör man kan hålla koll på? Det här tycker jag är intressant eftersom man ofta får höra att det kan vara farligt på sikt. Hittills har ingen sagt hur och jag är vansinnigt nyfiken att höra din teori om det. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerker Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Hur tror du det kan skada? Finns det någon markör man kan hålla koll på? Det här tycker jag är intressant eftersom man ofta får höra att det kan vara farligt på sikt. Hittills har ingen sagt hur och jag är vansinnigt nyfiken att höra din teori om det. Ja, denna tro är så stark! För det är ju bara en tro, inget annat. Undrar varför det är så att så många vill tro att något som är så positivt till en början plötsligt ska vända sig emot kroppen en dag? Vad har man för andra exempel på sådant? Och när ska det bli farligt? Först sa domedagsprofeterna att detta skulle inträffa efter ett par år. Sen sa man efter 5-10 år. Men i takt med att allt fler har ätit LCHF i 10+ år, och fortfarande både mår bra och har perfekta blodvärden etc., så flyttas dagen för katastrofen fram ytterligare en bit. När SSS dör efter att ha hunnit fylla 100 år så kommer fettskräcksprofeterna att jubla och säga: Se där! Vad var det vi sa! LCHF leder till döden! (SSS själv säger att han tänker leva tills han blir 100.) Man må begrunda att livet självt är en livslång, sexuellt överförbar sjukdom med dödlig utgång... I vilka andra sammanhang tillmäter man en tro så starkt värde som LCHF-motståndarna gör med sin fettskräck? Jo, i religiösa i sekter. Men dessa anklagar samtidigt oss LCHF:are för att ha sektbeteenden. Är det för att "på sig själv känner man andra"? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Bjorn CJ; jag har också tidigare bett om länkar som påvisar den långsiktiga farligheten med LCHF/lågkolhydratkost. Är mycket, mycket intresserad av det ämnet och du verkar veta en del om detta och jag antar att du har underbyggt med rapporter eller annan info från forskning. Tack på förhand! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleks Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Ditt fall av viktökning går ju under "medicinska orsaker" att vara "vrålhungrig" efter att ha ätit havregrynsgröt (gärna fullkornsberikad) är inte vad som kan anses norm, själv är jag mätt flera timmar efter 2 dl gröt och så säger de flesta jag talat med och som startar dagen med gröt. OBS! Det skall vara gröt UTAN SOCKER, SYLT ELLER andra "tillsatser ". Alltså, vem är du? Hur är du expert på kost och vad har du för utbildning som predikar vad som är normalt och inte normalt? Jag skulle vilja veta var din orubbliga övertygelse om vad som är bra mat kommer ifrån? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleks Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Bjorn CJ, Du har alltså aldrig behövt kämpa mot övervikt. Du är helt övertygad om vad vi ska äta för att må bra. Du är så insnöad på det du anser är bra att äta att du inte kan ta till dig av vad andra har upplevt med sin kostförändring. Shit pomme frittes och så blir LCHF´are kallade för rabiata!! Som jag skrev tidigare, jag åt strikt enligt dietistens råd - fettsnållt och tallriksmodell. Jag körde in mig i ett sockerberoende med hennes hjälp utan dess like. I efterhand insåg jag hur känslig för kolhydrater jag alltid har varit. Att höra dietisten säga "och så äter du en fullkornssmörgås efter VARJE måldit" var ju som rena rama julafton för en kolhydratsmissbrukare! Jag har fött två barn och genomgått en hormonell förändring utan dess like (som måååånga kvinnor gör, något du omöjligt kan ha en uns av kunskap om), min sköldkörtel funkar inte som den ska och jag medicinerar med Levaxin. Men min ämnesomsättning funkar fortfarande si så där. Jag har sedan barnsben haft enorma problem med utslag och kliande eksem, i armvecken och knävecken som med åren spred sig ner över vaderna, låren, armhålorna. Vidrigt kliande saker som läkarna skrev ut starkare och starkare smörjor för. Ingen sa något om att det jag ÅT kunde påverka huden!! Min övervikt medicinsk? Ja du, läkarna jag har varit hos (det har varit MÅNGA) har alla rekommenderat följande: 1. Ät mindre spring mer 2. Bantningspreparat som Xenical och Reductil 3. Pulver soppor 4. GBP HUR kan då LCHF vara värre? Det är inte många "vanliga" läkare som ser övervikt som någon sjukdom för det finns inga hållbara mediciner som "Löser problemet". När jag började med LCHF så: 1. ALLA mina utslag försvann på ungefär en månad 2. Jag känner mig aldrig svullen i magen 3. Jag blir aldrig trött så att det påverkar mitt jobb negativt. 4. Jag börjar gå ner i vikt! (det sist nämda har tagit en jäkla tid men nu händer det saker!) 5. Jag är ytterst sällan trött på morgonarna trots att jag fått härja natten lång med barn som inte kan sova av någon anledning. Jag har även lärt mig de sista åren att vi inte är exakt likadana allihop, varför kan inte du det? Om du känner att du måste frälsa någon till bättre hälsa, engagera dig i de människor som röker. Där råder det i alla fall inga tvivel om att rökning ÄR farligt. När det gäller kost finns det undersökningar och forskningar som säger än det ena än det andra och alla anser sig vara bombsäkra på att de har rätt. Någon har fel! Vi kommer alla att dö en vacker dag. Under tiden får vi göra det bästa av det. Efter att ha provat MÅNGA olika alternativ vad gäller kost har jag hittat ett som jag tycker fungerar för mig. Hjärt och kärlsjukdomar säger du? Kika in på sjukhusen och fråga hur många av de människorna som utesluter socker och mjölprodukter... 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mats M Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 1 dl havregryn är ca 100 kcal. Man kan ju inte direkt förvänta sig att stå sig länge på det, särskilt som den del av det är kolhydrater. Ska jag få i mig mitt energibehov på 3000 kcal från havregryn måste jag äta 3 LITER havregryn per dag. Jag skulle säkert vara mätt då, men det känns inte så lockande . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Myten om havregryn som så fantastiskt mättande/bra utgår dels från Gundes gamla reklamfilm samt från myten om att den primära mättnadsfunktionen utgår från magsäckens sensorer, dvs de som sannolikt främst är till för att antyda bukfyllnad och inget mer. Bukfyllnad är INTE riktig mättnad (även om den temporära effekten ofta nyttjas i mättnadssyfte för de som är kolhydratdrivna och/eller formtoppar på högproteindieter i kombination med mycket grönsaker). Personligen hade jag ingen tallrik stor nog att mikra havregrynsgröten så det blev att köra med kastrull och spisplatta igen...men inte blev jag mätt ändå. Däremot kunde jag ofta uppleva extrem bukfyllnad direkt efter och lika extrem hunger 1.5 timme senare. 2.5 dl havregryn och minst 0.5 l mellanmjölk och 1-2 bananer står sig slätt mot ett paket bacon och 4 ägg...eller något annat typiskt för någon på lågkolhydratkost. Under min kvasipaleofas så hade jag iofs i någon/några matskedar jordnötssmör eller vanligt smör i gröten och då blev det något bättre men ändå inte bra. Smakade iofs godare då. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Ibland brukar någon i min inte alltid helt strikta LCHF-familj önska havregrynsgröt. Då kokar jag den på grädde istället för vatten. Stor skillnad kan jag säga i mättnadstiden, de står sig ganska många timmar Ett tips om någon bums vill äta havregrynsgröt 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bjorn CJ Posted September 2, 2013 Author Share Posted September 2, 2013 Bjorn CJ; jag har också tidigare bett om länkar som påvisar den långsiktiga farligheten med LCHF/lågkolhydratkost. Är mycket, mycket intresserad av det ämnet och du verkar veta en del om detta och jag antar att du har underbyggt med rapporter eller annan info från forskning. Tack på förhand! Jag har lagt ut flera länkar (det finns massor) men vad är det för vits med att försöka övertyga någon som du som ändå redan bestämt vad som är bäst? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mats M Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Bra tips, är det en dl grädde per dl havregryn då? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Jag har lagt ut flera länkar (det finns massor) men vad är det för vits med att försöka övertyga någon som du som ändå redan bestämt vad som är bäst? Har du dem lättillgängliga vore det tacksamt om du delade , så som de flesta av oss gör här på forumet. Att sitta och leta i gamla trådar känns omständligt. Jag blir därför väldigt tacksam för fler länkar från din sida. Om du menar den du lade i början av tråden drar forskarna själva följande slutsats: "Studien är av observationstyp och kan därför inte slå fast något orsakssamband. Forskarna poängterar också att den har flera svagheter. Bland annat är det tveksamt om slutsatserna gäller även andra åldersgrupper än medelålders personer. En annan osäkerhet är att livsstilsfaktorer kan ha påverkat även om resultaten kontrollerades för sådana faktorer" Nu vill jag dessutom bli extremt noga, jag har inte bestämt vad som är bäst (för alla) däremot är jag mycket bra på att veta vad som är bäst för mig ! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bjorn CJ Posted September 2, 2013 Author Share Posted September 2, 2013 Har du dem lättillgängliga vore det tacksamt om du delade , så som de flesta av oss gör här på forumet. Att sitta och leta i gamla trådar känns omständligt. Jag blir därför väldigt tacksam för fler länkar från din sida. Om du menar den du lade i början av tråden drar forskarna själva följande slutsats: "Studien är av observationstyp och kan därför inte slå fast något orsakssamband. Forskarna poängterar också att den har flera svagheter. Bland annat är det tveksamt om slutsatserna gäller även andra åldersgrupper än medelålders personer. En annan osäkerhet är att livsstilsfaktorer kan ha påverkat även om resultaten kontrollerades för sådana faktorer" Nu vill jag dessutom bli extremt noga, jag har inte bestämt vad som är bäst (för alla) däremot är jag mycket bra på att veta vad som är bäst för mig ! Jag kan lägga ut länkar som inte bara är "observationsstudier" men frågan är: kan DU lägga ut länkar till forskning som styrker att personer som går på en strikt LCHF-diet i MINDRE utsträckning än övriga befolkningen drabbas av hjärt-kärlsjukdom? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Näe det e ju lite svårt för det har alldrig genomförts några sådana studier.. inte på motsatsen heller! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Jag kan lägga ut länkar som inte bara är "observationsstudier" men frågan är: kan DU lägga ut länkar till forskning som styrker att personer som går på en strikt LCHF-diet i MINDRE utsträckning än övriga befolkningen drabbas av hjärt-kärlsjukdom? Detta är ett fult debattknep på bloggar som inte är ok. Bjorn CJ du började med att hävda den långsiktiga farligheten och sedan kan du inte prestera några bevis och väljer därefter att kräva "den andra" sidan skall bevisa något. Stå för dina egna synpunkter och underbygg dem! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Bra tips, är det en dl grädde per dl havregryn då? Bäst blir det med 1,5 dl grädde och 1 dl vatten per dl havregryn. och vill man äta den på "gammeldags" vis, så blir det med en rejäl matsked smör som får smälta ovanpå 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 vad jag förstår så är du genuint intresserad av hur saker och ting hänger ihop. Det jag tror händer när du frågar är att folk misstolkar dig och tror att ditt huvudsakliga syfte med frågorna är att medvetet ifrågasätta och "sätta dit" den du frågar dina frågor Jag måste erkänna att jag i början (när du började diskutera här) också tolkade dig så men jag har börjat förstå att så inte är fallet. Det är ju rätt allvarligt om någon tror att jag vill sätta dit dom. I ett forum kan ju heller inte kroppsspråk spela in i tolkningen så frågan är vad jag skrev som fick dig att tro det? Det är ju intressant för mig så jag blir bättre på att uttrycka mig på ett bra sätt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Y62 Posted September 2, 2013 Share Posted September 2, 2013 Bjorn CJ, börja med att säga vad du tror då. Vad dör vi av och vilken/vilka markör/er ska man hålla koll på? Jag är nyfiken på din teori. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenny_Åkesson Posted May 31, 2014 Share Posted May 31, 2014 Man kan äta sig överviktig genom att äta enligt Livsmedelsverkets råd, man kan äta sig överviktig genom LCHF allt handlar om förhållandet mellan mängden energi som man äter och den som man förbrukar. När det gäller vilket pris man vill betala för sin hälsa och att det med automatik skulle vara dyrare att äta nyttigt så är det inte alltid så, ta havregrynsgröt till exempel, nyttigare och billigare frukostmat får man leta efter och det passar studentens ekonomi bättre än en LCHF frukost med ägg och bacon. Sen handlar det om vad man prioriterar maten eller tobak, nöjen, alkohol? Allt har ett värde och man bestämmer själv vilket. Underligt hur jag i början på min LCHF kostomläggning åt ohämmat med mat. jag vet att jag vissa dagar var över 3000kcal och sällan under 2000 för jag använde religiöst appen Shapeupclub(som nu har bytt namn). Det konstiga var att jag gick inte upp i vikt... Du är uppenbarligen starkt kalori troende. Du borde titta på Peter Attias blogg eller han videos där han redovisra många av sina självexperiment och hur man på riktigt mäter sin faktiska kcal förbänning. Gemene man kan omöjligtveta vad denna förbränner. kalori teorin är således praktisk omöjlig. vi måste kunna lita på våra mättnadssignaler, vilket du ppenbarligen kan eftersom din kropp tillhör den naturligt smala varianten. ckså något Peter attia tar up. Efter det tycker jag du ska upphöra med att slänga dig med uttryck som att människor får skylla sig själva när de inte kan pussla ihop livets alla hälsonödvändiga åtgärder eller att folk borde fatta hur man sätter ihop en hälsosam kosthållning. Det är uppenbart att den utbildningen inte finns för att alla människor skulle kunna göra det. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted June 1, 2014 Share Posted June 1, 2014 Underligt hur jag i början på min LCHF kostomläggning åt ohämmat med mat. jag vet att jag vissa dagar var över 3000kcal och sällan under 2000 för jag använde religiöst appen Shapeupclub(som nu har bytt namn). Det konstiga var att jag gick inte upp i vikt... Du är uppenbarligen starkt kalori troende. Du borde titta på Peter Attias blogg eller han videos där han redovisra många av sina självexperiment och hur man på riktigt mäter sin faktiska kcal förbänning. Gemene man kan omöjligtveta vad denna förbränner. kalori teorin är således praktisk omöjlig. vi måste kunna lita på våra mättnadssignaler, vilket du ppenbarligen kan eftersom din kropp tillhör den naturligt smala varianten. ckså något Peter attia tar up. Efter det tycker jag du ska upphöra med att slänga dig med uttryck som att människor får skylla sig själva när de inte kan pussla ihop livets alla hälsonödvändiga åtgärder eller att folk borde fatta hur man sätter ihop en hälsosam kosthållning. Det är uppenbart att den utbildningen inte finns för att alla människor skulle kunna göra det. Hur många kcal borde du teoretiskt ha förbrukat per dygn när du åt 2000 - 3000 kcal? Hur många kcal per dygn åt du innan du började med LCHF? Var du hungrig fler minuter per dygn när du åt blandkost? Blev du varmare eller kallare när du bytte kost? (Kan ju variera över dygnet) Jag är teoretiker och försöker få korn på vad det är som händer när man kan öka kaloriintaget med LCHF. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenny_Åkesson Posted June 1, 2014 Share Posted June 1, 2014 Hur många kcal borde du teoretiskt ha förbrukat per dygn när du åt 2000 - 3000 kcal? Hur många kcal per dygn åt du innan du började med LCHF? Var du hungrig fler minuter per dygn när du åt blandkost? Blev du varmare eller kallare när du bytte kost? (Kan ju variera över dygnet) Jag är teoretiker och försöker få korn på vad det är som händer när man kan öka kaloriintaget med LCHF. Beroende på vilken räknemodell du går efter ska jag äta 2000-2200 kcal för att "hålla vikten". Jag vet att jag innan LCHF slaviskt i ca 4 månader(med shapeupclubs appens hjälp) enligt den låg på genomsnitt 1600-1700 kcal/vecka. Svårt att komma ihåg tydligt men jag tycker nog att jag alltid har hat en väldigt god aptit till alla måltider. under tiden med appen så ökade hungern tills kan kände det som att jag var konstant hungrig dygnet runt och aldrig fick äta mig mätt. På slutet så försökte jag lägga de flesta kalorierna till en måltid bara för att få tillfredsställelsen att äta mig mätt en gång om dagen ial. (som en sid notering testade jag gröt och musli till frukost med hjordnära yogurth. Då fick jag äta "mängd-vis" mer för samma antal kalorier...) Har alltid varit som ett element. När andra fryser är jag varm. När jag testade PF så frös jag första gången. I bland nu under vintern har jag frusit lite av och till men det kan bero på att vi har en värmelugt pump och inte värme ur elementen längre. I stallet har jag hållit mig varm med aktivitet. inga problem där med frusna tår eller fingrar. Jag upplever väl en mer stabil kroppsvärme. Inte alltid så in i norden varm. det tog lång tid innan jag släppte kalori fixeringen så nu har jag ingen koll alls på vad mitt kalori intag ligger på. Jag uppskattar ditt intresse 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 Beroende på vilken räknemodell du går efter ska jag äta 2000-2200 kcal för att "hålla vikten". Jag vet att jag innan LCHF slaviskt i ca 4 månader(med shapeupclubs appens hjälp) enligt den låg på genomsnitt 1600-1700 kcal/vecka. Svårt att komma ihåg tydligt men jag tycker nog att jag alltid har hat en väldigt god aptit till alla måltider. under tiden med appen så ökade hungern tills kan kände det som att jag var konstant hungrig dygnet runt och aldrig fick äta mig mätt. På slutet så försökte jag lägga de flesta kalorierna till en måltid bara för att få tillfredsställelsen att äta mig mätt en gång om dagen ial. (som en sid notering testade jag gröt och musli till frukost med hjordnära yogurth. Då fick jag äta "mängd-vis" mer för samma antal kalorier...) Har alltid varit som ett element. När andra fryser är jag varm. När jag testade PF så frös jag första gången. I bland nu under vintern har jag frusit lite av och till men det kan bero på att vi har en värmelugt pump och inte värme ur elementen längre. I stallet har jag hållit mig varm med aktivitet. inga problem där med frusna tår eller fingrar. Jag upplever väl en mer stabil kroppsvärme. Inte alltid så in i norden varm. det tog lång tid innan jag släppte kalori fixeringen så nu har jag ingen koll alls på vad mitt kalori intag ligger på. Jag uppskattar ditt intresse Tack för ett utförligt svar! Då verkar det ju helt rimligt med den kalorimängd du äter med LCHF. Är man mer aktiv en dag så kan man ju öka förbrukningen rätt mycket så att det varierar mellan 2000 och 3000 kcal är ju helt normalt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 För att låta som en uttjatad skiva igen så är den stora poängen med lågkolhydratkost ökad mättnad. Och vad beror då den här mättnaden på? Jo, primärt en ofta optimal bränslepartionering. Det här är pudelns kärna och det är även den som åtminstone delvis ställer till det när inte pålästa LCHF-förespråkare krigar mot lika dåligt pålästa "kalorier är kalorier"-gänget. Energibalansteorin utgår från förbränning, dvs detta dikterar dels vilket energiintag man kan ligga på och dels så blir det återkoppling till förbränningen med vad för slags mat man stoppar i sig. Så vad betyder detta i praktiken? Jo, energimängden som krävs för att en person med dålig bränslepartitionering inte skall "gå upp i vikt" är i regel mindre än om samma person börjar äta en kost som möjliggör en optimal bränslepartitionering. Kom alltså ihåg att förbränningen styr och det är det enda kroppen s.a.s. kontrollerar. Sannolikt är det också detta fenomen från motsatt håll som gör att de (få) som som inte upplever positiv effekt vid övergång till lågkolhydratkost redan har mycket god bränslepartitioniering av diverse anledningar. Med detta sagt så kan även denna senare grupp i regel njuta fördelar av denna kosthållning vid extrema situationer som formtoppning (muskelmassa kontra kroppsfett) etc även om de sannolikt kommer undan med betydligt högre kolhydratintag än de flesta andra även i dessa sammanhang. Bortom detta finns potentiellt även energisvinn kopplat till termogenes. Många som börjar äta lågkolhydratkost ökar sitt proteinintag. Inte nödvändigtvis till höga nivåer men däremot till högre (och i regel bättre/hälsosammare) nivåer. Men igen, "magin" ligger i optimerad bränslepartitionering som i sin tur lägger grunden till mättnad. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenny_Åkesson Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 Tack för ett utförligt svar! Då verkar det ju helt rimligt med den kalorimängd du äter med LCHF. Är man mer aktiv en dag så kan man ju öka förbrukningen rätt mycket så att det varierar mellan 2000 och 3000 kcal är ju helt normalt. Iofs det har du rätt i. Jag har ju inte tryckt mig mat utan har försökt, med bättre resultat nu nästan ett år efter start,att äta när jag är hungrig tills jag är mätt. Märker oxå ökad hunger dagen efter att jag gjort någon fysisk aktivitet utöver det vanliga. På samma sätt märker jag en minskad hunger efter 1-2 dagar av mindre än normal aktivitet. Kan inte komma ihåg att jag var så känslig på mina egna signaler innan kostomläggningen. Som blandkostare, har du erfarenhet av mjölksyrade grönsaker? typ surkål och liknande? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 Iofs det har du rätt i. Jag har ju inte tryckt mig mat utan har försökt, med bättre resultat nu nästan ett år efter start,att äta när jag är hungrig tills jag är mätt. Märker oxå ökad hunger dagen efter att jag gjort någon fysisk aktivitet utöver det vanliga. På samma sätt märker jag en minskad hunger efter 1-2 dagar av mindre än normal aktivitet. Kan inte komma ihåg att jag var så känslig på mina egna signaler innan kostomläggningen. Som blandkostare, har du erfarenhet av mjölksyrade grönsaker? typ surkål och liknande? Jag har en 10-liters lerkruka för mjölksyrning som jag syrat kål i ett antal gånger. Det kräver dock ett hus med olika temperaturer så det har bara funkat i januari. Jag har också mjölksyrat i konserveringsburkar av glas. Det funkade det också och jag syrade mycket gurka. Kålen blev dock godare i lerkärlet och det finns mindre lerkärl att köpa. Det har diskuterats mjölksyrning i flera trådar i forumet så du kan nog hitta en hel del om du söker på det. Det finns också ett par böcker i ämnet. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stroker49 Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 Angående livsmedelsverkets råd. Jag tror inte att deras råd är så skadliga om man följer dem. Problemet är att det är jäkligt svårt att stå ut med att följa dem. Att äta äcklig mat och vara hungrig suger. Been there, done that. Inte igen! 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted June 3, 2014 Share Posted June 3, 2014 Angående livsmedelsverkets råd. Jag tror inte att deras råd är så skadliga om man följer dem. Problemet är att det är jäkligt svårt att stå ut med att följa dem. Att äta äcklig mat och vara hungrig suger. Been there, done that. Inte igen!Exakt! Det är ju det som de facto gör deras upplägg till - faktiskt - helt ovetenskapligt numera. För det man från experthåll allt mer tycks nå konsensus om är att en av de absoluta nyckelfaktorerna för en fungerande kosthållning är att den upplevs naturlig eftersom detta gör att man följer den inte bara under en intensiv dietperiod utan även på sikt...vilket är det som räknas. Att då som ex. SLV inte anamma detta utan istället fortsätta envisas med att maskinen skall anpassas till bränslet istället för tvärtom är föga begåvat. Jag brukar kalla detta för "Skipperfiering", dvs inspirerat av damen som med sin hälsosamma livsstil med diverse vedervärdiga grönsaksjuicer ska försöka tuta i människor att de blir vad de äter...istället för att fokusera på att de faktiskt kan äta nästan hur gott som helst, varje dag, vara mätta och belåtna och dessutom hälsosamma! Man kan ju faktiskt, ur nyssnämnda perspektiv, ta och helt glömma områdena medicin, nutrition och allmänhälsa för här handlar det ju faktiskt om ren och skär logik. Metod 1: Mättar och leder till hälsa, allmänt välmående, naturligt ätande. Metod 2: Ger si och så mättnad. Leder i praktiken ofta till ohälsa. Måendet blir si och så ofta med stora blodsockersvängningar och tillhörande dippar med allt vad det innebär för koncentrationsförmåga och aktivitetsnivåer. Ätandet tenderar bli onaturligt ofta med inslag av småätande. Så, båjs änd göls, vilken metod väljer man då, rent logiskt? Sveriges Logikverk resonerar på annat sätt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Susanne Posted June 3, 2014 Share Posted June 3, 2014 Jag predikar inte hur andra skall göra jag vill bara förklara att det finns andra vägar än LCHF för att nå sina mål med viktkontroll m.m. Jag respekterar LCHF:are, men jag reagerar mot att de drar alla som inte följer LCHF som "Kolhydratvrak" med dålig insikt och kunskap om vad som är rätt och bra kost. Tror du verkligen inte att många som nu fått ett nytt liv med hjälp av lchf har försökt andra vägar? Men att de inte funkade för dem av OLIKA skäl? Jag tror inte du behöver förklara för många här att det finns andra vägar för det vet nog de flesta.....bara det att det är inte DERAS väg. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.