Hildegaard Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Ja jag är nyfiken på detta 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Är det inte mycket salter i långkok med ben i? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HälsaSomLivsstil Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 några källor jag skulle kunna tänka mig är djur (blod), fisk, samt dricksvatten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojomaja Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Det är ju skillnad här uppe i norr jämfört med nedåt Medelhavet där havsutvunnet salt var en naturlig del av kosten långt tidigare. Den salta smak vi är vana vid idag fanns nog inte överhuvudtaget i Norden på den tiden. Salt fanns dock naturligt i köttet man åt och vid kusterna kokade man säkert mat i havsvatten för smakens skull. På västkusten kunde man (enligt rekonstruktion i efterhand) redan tidigt utvinna salt ur havet. I inlandet fick man nog vara noga med att ta vara på buljongen från allt kokt kött och fisk. Salt, vitaminer och mineraler mineraler från köttet och skroven fälls ut i buljongen och borde ha tillgodosett behovet. Man handlade med salt från Norge redan på Järnåldern enligt arkeologisk forskning. (Paleo-kost utesluter för övrigt tillsatt salt i möjligaste mån.) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jäderås Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Det verkar ju som att människan under tidig evolution levt och rört sig mestadels runt kusterna/rinnande vatten. Då borde man väl haft tillgång till de salta havsvattnet tänker jag. Att kött och fisk blir väääldigt mycket godare med salt på måste ju varit lika självklart för stenåldersmänniskan som för oss. När man äter tex musslor får man ju i sig en del saltvatten... Men har också ställt mig den frågan.... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jäderås Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Är det inte mycket salter i långkok med ben i? Undrar om stenåldersmänniskans lerkärl/kokgropar pallar långkok? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glen Åkesson Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Buljongen man kokat kött (+ eventuella ben) innehåller Natrium i stora mängder. Kött borde därför ha varit en viktig källa till Natrium. Att kroppen behöver klorjoner är väl tveksamt (någon som vet???). Alltså lär inte tillsatt salt ha behövts om man tog vara på buljongen. Enligt Phinney så drack enuiterna buljongen när dom kokat kött. Om jag minns rätt försvinner 60 % av köttets Na när kött kokas. Själv gör jag numera detsamma... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Jag har för mej att vissa växter också smakar (=innehåller??) salt. Inte för att jag provat, men hästhov ska väl vara en sån och den finns ju långt norrut. Harkål har ju i alla fall salt smak och finns upp till Mellansverige Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pygmepuff Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 vad jag har förstått det som drack de blodet direkt när de fällt djuret = salt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted August 24, 2013 Share Posted August 24, 2013 Människor klarar sig uppenbarligen dessutom på väldigt lite salt, så de behöver inte ha fått i sig särskilt mycket. Förmodligen hade de "nedärvd" kunskap om hur de skulle säkerställa sitt näringsbehov inklusive få i sig salt. Vi har ju också utrustats med receptorer på tungan för salt smak, vilket har hjälpt oss till den lilla mängd vi behövt. På samma sätt har vi receptorer för fett och protein ("umami"). De för fett är ganska nyligen upptäckta. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.