Jump to content

Stämmer detta?


Anic75

Recommended Posts

Hej alla LCHFare

 

Jag är helt ny inom lchf sedan en vecka tillbaka.

Jag har läst jätte mycket och bara blivit mer och mer inspererad av att börja med lchf.

Jag har läst för och nackdelar, tycker än så länge att fördelarna överväger enormt.

Jag har börjat prata om lchf med en nära vän och har till o med fått henne lite smått intresserad så vi hjälper varandra med information, bra och dålig.

Hon har nu läst någonstans att;   man börjar lukta illa, tydligen på grund av ketos, en doktors ord. Vad betyder detta och hur mycket är sant, jag kan inte hitta det någonstans men ska fortsätta att söka svaret.

Har även hört från vissa att man blir orkeslös efter ett tag och hjärnan blir trött snabbt?

 

För egendel låter inte detta helt riktigt, men jag vill veta saningen oavsätt om den är posetiv eller negativ, så snälla är det någon som vet?

Link to comment
Share on other sites

Ketos innebär att det frigörs en massa ketoner i blodet som fungerar som energi för muskler och hjärna. Ketoner består av några olika molekyler av vilka en är en aceton. Andedräkten kan alltså lukta av aceton. Detta är bara under en övergångstid, för kroppen tenderar att reglera överskottet av ketoner.

 

När man drar ner på kolhydrater så kan kroppen reagera så att den saknar något när inte samma mängd glukos finns tillgängligt. Innan ketonproduktionen kommer igång ordentligt och kroppen "programmerar om sig" till att använda sig av ketonerna så kan man känna sig trött och orkeslös, men även detta går över efter ett tag. Sen brukar man bli mycket piggare än tidigare!

Link to comment
Share on other sites

Man kan få lite dålig andedräkt i början, lite acetonliknande. Det brukar dock gå över efter ett tag, och vissa verkar slippa få det någonsin. Och trötthet hör nog mest till övergångsbesvären, innan kroppen har ställt om sig helt till fettdrift. Därefter upplever de flesta (som jag har hört talas om i alla fall) att de är piggare än på kolhydratkost.

Link to comment
Share on other sites

Hon har nu läst någonstans att;   man börjar lukta illa, tydligen på grund av ketos, en doktors ord. Vad betyder detta och hur mycket är sant, jag kan inte hitta det någonstans men ska fortsätta att söka svaret.

 

Den här typen av problem, dvs starkt illaluktande svett och andedräkt är i regel övergående och drabbar heller inte alla. Sedan är det visst inte alla som uppfattar detta negativt. En bekant upplevde problem med svettlukten...men hanses dam ansåg visst att det hade vissa uppeggande egenskaper. :) Ett afrodisiakum s.a.s.

 

Men, men, det tenderar gå över så inget att oroa sig för i onödan.

 

Har även hört från vissa att man blir orkeslös efter ett tag och hjärnan blir trött snabbt?

 

Till skillnad från de flesta andra dieter och kosthållningar så kräver LCHF en anpassningsfas. Detta kallas normalt ketoadaption och varierar i betydelse och tid. Uttryckt annorlunda så brukar de flesta vara grundläggande fettanpassade efter 3-4 veckor. Det tar i regel dock längre tid för muskler etc att anpassas så om man tränar hårt så kan det ex. ta 3-4 månader innan man är på banan fullt ut i gymet igen (så var det för mig).

 

Nåväl, under den här inledande anpassningsfasen så är det inte ovanligt att man känner sig trött och seg. Det går dock över...och när det väl går över så går det ÖVER. :) Det är inte ovanligt att man där vid 3-4 veckorsstrecket kan känna sig som en Duracellkanin.

 

Mitt mentala fokus blev för övrigt (ännu) bättre på lågkolhydratkost.

 

Lycka till!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tänk om trådarna uppdaterads kontinuerligt även när man var inne, så hade jag sett att Jerker redan svarat :P

 

I min webbläsare (Firefox), när man skriver på ett inlägg, så kommer det upp ett litet meddelande om att någon skrivit ett inlägg och man får en möjlighet att se detta utan att det stör det man själv skriver. En mycket bra funktion som jag inte sett på något annat forum!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...