Leopold Roos Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Vad ska man säga till Typ-1 diabetiker som är fruktansvärt helt livrädda för all sorts ketoner. Specielt om de åkt in för syraförgiftning (ketoacidosis).Visst kan väl typ-1 må bra av lite ketoner (typ 3-6) så länge det inte blir den stora varianten med 4-10 gånger högre värde (20-40).De kan vara pålästa av LCHF, men fått höra av så många läkare att all sorts mängd ketoner är helt livsfarligt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 (edited) Vad ska man säga till Typ-1 diabetiker som är fruktansvärt helt livrädda för all sorts ketoner. Specielt om de åkt in för syraförgiftning (ketoacidosis). Visst kan väl typ-1 må bra av lite ketoner (typ 3-6) så länge det inte blir den stora varianten med 4-10 gånger högre värde (20-40). De kan vara pålästa av LCHF, men fått höra av så många läkare att all sorts mängd ketoner är helt livsfarligt. Kostdoktorn själv, verkar inte rekommendera optimal ketos till Typ-1-diabetiker. Jag kan inte uttala mig, mer än rekommendera att dra ner på det mesta i kolhydratväg, men ketos...jag vet inte, det kan vara svårstyrt. OBSOm du har typ 1-diabetes bör du inte använda rådet ovan om uttalad ketos, det kan vara riskabelt. Du behöver noga se till att du har normala blodsockernivåer om du alls har ketoner i blodet. I så fall är det vanlig ketos, precis som hos friska som äter strikt LCHF. Höga blodsockernivåer samtidigt som höga ketonnivåer innebär däremot att du har sjuklig brist på insulin, något som icke-diabetiker inte riskerar. Det kan leda till ketoacidos, vilket är potentiellt livsfarligt. Du behöver då injicera mer insulin och vid minsta osäkerhet kontakta sjukvården. Att jaga höga ketonnivåer för viktkontroll är inte värt risken vid typ 1-diabetes. http://www.kostdoktorn.se/ga-ner-i-vikt-med-optimal-ketos Edited August 23, 2013 by Syster Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas Eenfeldt Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Typ 1-diabetiker behöver verkligen veta vad de gör för att våga vara i rejäl ketos. Så länge deras blodsocker är bra så är det inte farligt, men det kan dra iväg rätt snabbt om insulindoserna är mycket låga. Risken: ketoacidos och en sväng till sjukhuset. Eller potentiellt värre. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leopold Roos Posted August 23, 2013 Author Share Posted August 23, 2013 Tack för svaren. Men alltså lite ketoner är alltså inte farligt för dem utan det är bara stor risk att det går för långt? Blir deras blodsocker för lågt automatiskt om de börjar tillverka ketoner? Eller tvärtom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted August 24, 2013 Share Posted August 24, 2013 Jag tycker att man som typ 1 diabetiker, när man vill äta LCHF, ska be sin läkare eller diabetessköterska om en ketonmätare. Då har man möjlighet kontrollera ketonerna löpande, liksom man kontrollerar sitt blodsocker. Speciellt vid högt blodsocker kollar man då ketonerna för att se att det inte skenar iväg pga insulinbrist. Hälsovinsterna vid kh-restriktion är ju särskilt betydande vid typ 1 diabetes, så det vore synd att inte begränsa kh för att man är rädd för ketoacidos. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 24, 2013 Share Posted August 24, 2013 Ketoner är inte farligare för typ1 än för andra.. det som är farligt för dem är insulinbrist som leder till acidos! Och ketoacidos karaktäriseras av både höga blodsockernivåer och ketonnivåer.. dvs insulinbrist. Eftersom både blodsocker och ketoner regleras av insulin.. dvs om blodsockret stiger så ökar insulin.. likaså när ketonnivåerna stiger då ökar oxå insulin.. som hämmar lipolysen så att mindre ketoner bildas iomed det. Normal ketonhalt för friska normalkostätare ligger mellan 0-0,6! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 24, 2013 Share Posted August 24, 2013 Mmmm.rätta mig gärna.....men om man som typ 1 diabetiker är i "ketos" så innebär det att man medicinerar väldigt sparsamt med insulin...vilket ökar risken för att hamna i ketoacidos? ... T ex om man råkar få i sig ett glas Cola istället för Cola light... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted August 24, 2013 Share Posted August 24, 2013 Mmmm.rätta mig gärna.....men om man som typ 1 diabetiker är i "ketos" så innebär det att man medicinerar väldigt sparsamt med insulin...vilket ökar risken för att hamna i ketoacidos? ... T ex om man råkar få i sig ett glas Cola istället för Cola light... Vilka mängder som krävs (alltså ett glas läsk t.ex.) beror på omständigheterna, men principen du beskriver är korrekt. Är man osäker som typ 1 diabetiker så mäter man blodsockret (plus gärna ketoner) ofta i början av en regim med kh-restriktion och lägre insulindos. Många känner också av när blodsockret blir riktigt högt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 24, 2013 Share Posted August 24, 2013 Näe ketoacidos handlar fortfarande om för lite insulin.. det e lixom det som är typiskt för typ1! Friska kan alldrig hamna i ketoacidos, för om ketonnivån stiger för mycket så stiger insulin. Diabetiker typ 1 behöver lixom friska ha en jämn och lagom miniminivå av insulin i blodet oavsett vad de äter, för det reglerar mer än blodsocker! Tex så reglerar det fettlagring och lipolys.. dvs höjt insulin gör att fettoxidation minskar och fettlagring ökar, blir insulinnivån för låg så får man en ohämmad lipolys, vilket renderar i hög halt FFA.. som i sin tur leder till hög ohämmad halt av ketonkroppar! Och som lök på laxen så sätter levern igång både glykogenolys samt glukoneogenes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Realisten Posted August 24, 2013 Popular Post Share Posted August 24, 2013 Vad ska man säga till Typ-1 diabetiker som är fruktansvärt helt livrädda för all sorts ketoner. Specielt om de åkt in för syraförgiftning (ketoacidosis). Visst kan väl typ-1 må bra av lite ketoner (typ 3-6) så länge det inte blir den stora varianten med 4-10 gånger högre värde (20-40). De kan vara pålästa av LCHF, men fått höra av så många läkare att all sorts mängd ketoner är helt livsfarligt. Hej! Är typ 1:a som har kört strikt LCHF i 14 månader. Har aldrig mått bättre i hela livet. Och visst så tror jag utan att veta (har inte mätt) att vi 1:or kan må bättre av lite ketoner - var annars får jag min energi ifrån? Som 1:a har jag en helt annan filosofi, strunta i snacket om ketoner, prova blodsockret regelbundet (ofta i början) och var vaksam på när det stiger - tag då insulin men väldigt litet eftersom du (=jag) går på LCHF och behöver oerhört litet insulin för att få en dämpande effekt på förhöjt blodsocker. Snacket om ketoner och diabetes typ 1 är helt irrelevant i sammanhanget LCHF/diabetes. Ketoacidosis kan vi få oavsett "diet" om vi har för litet insulin i kroppen! Innan jag började med strikt LCHF körde jag en liberalare variant i nästan 3 år, och fick en gradvis men säker, förbättring på alla värden. Det var efter den perioden som jag insåg att det bästa för mig är strikt LCHF. Nu har jag halverat insulinintaget med 50% men förbättrat HBA1C till att bli 43. Utöver det finns ett tiotal andra hälsoförbättringar. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.