Jump to content

Typ-1 diabetiker och ketoner.


Leopold Roos
 Share

Recommended Posts

Vad ska man säga till Typ-1 diabetiker som är fruktansvärt helt livrädda för all sorts ketoner. Specielt om de åkt in för syraförgiftning (ketoacidosis).

Visst kan väl typ-1 må bra av lite ketoner (typ 3-6) så länge det inte blir den stora varianten med 4-10 gånger högre värde (20-40).
De kan vara pålästa av LCHF, men fått höra av så många läkare att all sorts mängd ketoner är helt livsfarligt.

Link to comment
Share on other sites

Vad ska man säga till Typ-1 diabetiker som är fruktansvärt helt livrädda för all sorts ketoner. Specielt om de åkt in för syraförgiftning (ketoacidosis).

 

Visst kan väl typ-1 må bra av lite ketoner (typ 3-6) så länge det inte blir den stora varianten med 4-10 gånger högre värde (20-40).

De kan vara pålästa av LCHF, men fått höra av så många läkare att all sorts mängd ketoner är helt livsfarligt.

Kostdoktorn själv, verkar inte rekommendera optimal ketos till Typ-1-diabetiker. Jag kan inte uttala mig, mer än rekommendera att dra ner på det mesta i kolhydratväg, men ketos...jag vet inte, det kan vara svårstyrt.

 

OBS

Om du har typ 1-diabetes bör du inte använda rådet ovan om uttalad ketos, det kan vara riskabelt. Du behöver noga se till att du har normala blodsockernivåer om du alls har ketoner i blodet. I så fall är det vanlig ketos, precis som hos friska som äter strikt LCHF.

Höga blodsockernivåer samtidigt som höga ketonnivåer innebär däremot att du har sjuklig brist på insulin, något som icke-diabetiker inte riskerar. Det kan leda till ketoacidos, vilket är potentiellt livsfarligt. Du behöver då injicera mer insulin och vid minsta osäkerhet kontakta sjukvården. Att jaga höga ketonnivåer för viktkontroll är inte värt risken vid typ 1-diabetes.

 

http://www.kostdoktorn.se/ga-ner-i-vikt-med-optimal-ketos

Edited by Syster
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker att man som typ 1 diabetiker, när man vill äta LCHF, ska be sin läkare eller diabetessköterska om en ketonmätare. Då har man möjlighet kontrollera ketonerna löpande, liksom man kontrollerar sitt blodsocker. Speciellt vid högt blodsocker kollar man då ketonerna för att se att det inte skenar iväg pga insulinbrist.

Hälsovinsterna vid kh-restriktion är ju särskilt betydande vid typ 1 diabetes, så det vore synd att inte begränsa kh för att man är rädd för ketoacidos.

Link to comment
Share on other sites

Ketoner är inte farligare för typ1 än för andra.. det som är farligt för dem är insulinbrist som leder till acidos!

 

Och ketoacidos karaktäriseras av både höga blodsockernivåer och ketonnivåer.. dvs insulinbrist.

 

Eftersom både blodsocker och ketoner regleras av insulin.. dvs om blodsockret stiger så ökar insulin.. likaså när ketonnivåerna stiger då ökar oxå insulin.. som hämmar lipolysen så att mindre ketoner bildas iomed det.

 

Normal ketonhalt för friska normalkostätare ligger mellan 0-0,6!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mmmm.rätta mig gärna.....men om man som typ 1 diabetiker är i "ketos" så innebär det att man medicinerar väldigt sparsamt med insulin...vilket ökar risken för att hamna i ketoacidos? ... T ex om man råkar få i sig ett glas Cola istället för Cola light...

Link to comment
Share on other sites

Mmmm.rätta mig gärna.....men om man som typ 1 diabetiker är i "ketos" så innebär det att man medicinerar väldigt sparsamt med insulin...vilket ökar risken för att hamna i ketoacidos? ... T ex om man råkar få i sig ett glas Cola istället för Cola light...

Vilka mängder som krävs (alltså ett glas läsk t.ex.) beror på omständigheterna, men principen du beskriver är korrekt. Är man osäker som typ 1 diabetiker så mäter man blodsockret (plus gärna ketoner) ofta i början av en regim med kh-restriktion och lägre insulindos. Många känner också av när blodsockret blir riktigt högt.

Link to comment
Share on other sites

Näe ketoacidos handlar fortfarande om för lite insulin.. det e lixom det som är typiskt för typ1!

 

Friska kan alldrig hamna i ketoacidos, för om ketonnivån stiger för mycket så stiger insulin.

 

Diabetiker typ 1 behöver lixom friska ha en jämn och lagom miniminivå av insulin i blodet oavsett vad de äter, för det reglerar mer än blodsocker!

 

Tex så reglerar det fettlagring och lipolys.. dvs höjt insulin gör att fettoxidation minskar och fettlagring ökar, blir insulinnivån för låg så får man en ohämmad lipolys, vilket renderar i hög halt FFA.. som i sin tur leder till hög ohämmad halt av ketonkroppar!

 

Och som lök på laxen så sätter levern igång både glykogenolys samt glukoneogenes.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...