Anic75

Choklad 70% eller kakao?

Recommended Posts

Enkelt uttryckt. Fokus bör vara på riktig mat och man bör inte göra sötningsmedel och andra mer onaturliga ämnen till en vana då det kan bli problematiskt om man nu är känslig för socker. Det riskerar helt enkelt att trigga.

 

Hej Antonius!

 

Håller med dig i viss mån. Under alla år som jag var vegetarier tyckte jag alltid att det var dumt att köra med låtsas kött som sojakorv eller vad det nu all finns som ersättning. Bestämmer man sig för att inte äta kött varför i hel**** ska man då lägga massa pengar på nåt som substituerar samt försöker uppnå smaken men på konstgjort sätt? Blir litte samma resonemanget här med LCHF.

 

Men... det finns fem olika smaker, söt, salt, sur, besk och stark. Med LCHF befinner man sig mestadels inom salt och starkt. Sedan hittar jag också litte besk (endive sallad tex) och kanske lite surt (surkål). Söt förekommer knappast. Visst eftersom det inte äts socker och godis och annat som är super söt blir man mer känsligt för sötman. Efter enbart 6 veckor med LCHF kan jag redan konstatera att en hel vanlig gregisk joghurt naturell smakar söt för mig. Det behövs inget i. Ändå... saknar man frukt (särksild tropiska frukter) eller en god bit choklad finns inget man kan äta som matchar denna smaksättningen. Och då snackar jag en mogen flygmango från Thailand som smälter i munnen eller en god bit mörk choklad. Glass finns inte heller, så man får väl skaffa glassmaskin och köra med (bara en idé jag har) självgjort kokosmjölk, äkta bourbonvanilj och en eggula.

 

Det jag vill få fram är att det kan kännas ganska enformat att äta de typiska varmrättssmakerna om o om o om. Att vara utråkad på det man äter samt vara mät på samma smaksättningen gör ju bara risken större att man trillar ditt för någon skit. Särkild som kvinna (vet ej om andra tycker detsamma såklart) kan jag känna att dessa 2-4 dagar innan mens jagar jag söt. Då kör jag hellre med en hemmagjort kompromis än att köpa någon skit med socker o färgämen o inte vet jag. Då har jag i alla fall lite kontroll.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har för mig att kakao också är ganska nyttigt, mycket antioxidanter. Sockret som ofta finns i choklad är en annan sak.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej igen alla LCHFare.

 

Tja blir många olika frågor och funderingar nu i början.

Jag trodde först att all mörk choklad va bra men det har jag nu upptäck att så inte är fallet.

Vad är det jag går efter?

Självklart vill jag ha så lite socker och kolhydrater det bara går att få.

Kan ni tala om vilken sorts märke/ choklad ni använder?

Sen undrar jag om kakao är bättre än mörk choklad?

Bör jag hellre använda kakao än choklad? 

 

Jag har kakao från Pride, kolhydrater- 8,8g, var av socker- 0,5g, är denna bra eller dålig?

Jag har mörk choklad från Marabou Premium 70%, kolhydrater- 32,0g, var av socker- 28,0g, denna tycker jag nu är väldigt mycket dåligare än min kakao.

 

Undrar om jag någonsin kommer lära mig allt :P.

 

Hej Anic75!

 

Är själv ny till det här men har nog förstått att socker är en big no go. All choklad som kan köpas innehåller socker. Tack och lov har jag hittat en "choklad" där jag bor som enbart består av kakaobönor och kakaosmör. Givetvis är den ganska strikt i smaken. Men bakar men egna low carb muffins med mandelmjöl osv. och lägger till chokladen i små bitar får man en fin bakelse. Givetvis är det inget man ska äta i större mängder eller varje dag. Det blir mer som en belöning en gång i veckan eller den här tiden i månaden där man (eller snarare sagt fru) är extra benägen för söt. ;)

 

Just det, bakelsen görs med lite sötningsmedel, dock tar jag inte stevia för det smakar bara vidrigt för min del. Fick slänga den jag köpte.

 

Gällande din vaniljsocker... släng den med en gång. Det är socker med aroma och kanske lite bourbon vanilj så det ser äkta ut. Köp hellre äkta bourbon vanilj som ser mörkbrun ut. Den luktar och smakar underbart samt passar fint med kaffee eller varm choklad. Vet ej var du bor. Vill tippsa om att det finns en ekologisk butik i Göteborg som är liknande som de i Tyskland. Inte som hälsobutiken alltså som mestadels säljer piller och ingen mat. Butiken heter ekostore och har sådana råvaror.

 

Lycka till med LCHF!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Prova Vivanis, den är inte så besk och triggar inte (tycker jag). Det är mest fett och kakao.

 

Instämmer! Vivanis 92%-iga choklad smakar av någon anledning mycket, mycket bättre än annan choklad med ungefär samma kakaohalt. Det är den enda chokladen vi använder i det här hushållet nu för tiden. :)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

Smör, Grädde, Ost ... är ju LCHF och det är en stark dragning åt det håll och den maten jag finner som naturlig. Sen är det förstås omöjligt att äta allting till 100 % naturligt det säger jag inte. Den moderna maten skapar för många ett sug, ett sötsug. Varför ska man då hålla på med sötningsmedel? LCHF går ju ut mycket på att bli av med sötsuget till stor del då ska man väl inte äta något som riskerar att trigga det så att man fastnar i samma banor igen?

 

. Just därför är jag emot sötningsmedel och andra alltför onaturliga ämnen.

Om man ska hårddra "naturligt" på Paleovis är ju knappast Smör Grädde och Ost naturligt, även om jag håller med dig om att det är utmärkt LCHF mat.

Vad skulle göra en nanofiltrerad bladört (stevia) mindre naturligt än pastöriserad, separerad och på annat sätt behandlad komjölk?

 

Håller också med Karla, om man har lättare att hålla fast vid LCHF med hjälp av sötningsprodukter så varför inte. Särskilt inte när det inte finns några bevis på att det skulle vara onyttigt.

Jag äter LCHF-glass, bakverk, ostkaka och annat sötat med sukrin. Jag har inte upplevt att det ger mig nåt sockersug över huvud taget och så länge det inte finns några studier som pekar på att det skulle förkorta livet så tänker jag fortsätta med det.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så roligt och intressant med alla olika svar, ideer och egna uppleverser ni har.

Det ger mig som ny otroligt mycket intressant läsning och information.

Tja kan bara hålla med flera av er att stevia inte va något bra köp, tycker inte heller om smaken.

Ja det där med mens är inget roligt, jag mår alltid dåligt och har en tendens att äta lite för mycket pga ont i magen.

Där hjälper det ibland med att äta något sött.

Ska försöka baka bröd och andra saker som är mer lchf.

 

KARLA- vad heter det chokladet du köper? Jag bor nere i Skåne.

 

Ska googla på vivanis så får jag se vad jag hittar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så roligt och intressant med alla olika svar, ideer och egna uppleverser ni har.Det ger mig som ny otroligt mycket intressant läsning och information.Tja kan bara hålla med flera av er att stevia inte va något bra köp, tycker inte heller om smaken.Ja det där med mens är inget roligt, jag mår alltid dåligt och har en tendens att äta lite för mycket pga ont i magen.Där hjälper det ibland med att äta något sött.Ska försöka baka bröd och andra saker som är mer lchf.KARLA- vad heter det chokladet du köper? Jag bor nere i Skåne.Ska googla på vivanis så får jag se vad jag hittar.

Det var länge sen jag hade lingonvecka så jag vet inte hur jag skulle reagera med LCHF, men lite nyttigare "godis" är ju vispad grädde (gärna smaksatt med äkta vanilj) och en halv dl blåbär eller hallon. Då är du ju fortfarande inom kosyen men unnar dej lite lyx.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

Fast hon jobbar för livsmedelsverket, då litar inte jag på henne för de tycker ju att socker är något alla bör äta!  :P  :D

 

Haha :), fast allt som står på livsmedelsverket kan ju inte vara ren bullshit eller hur? något måste de ju ha rätt i..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Antonius!

 

Håller med dig i viss mån. Under alla år som jag var vegetarier tyckte jag alltid att det var dumt att köra med låtsas kött som sojakorv eller vad det nu all finns som ersättning. Bestämmer man sig för att inte äta kött varför i hel**** ska man då lägga massa pengar på nåt som substituerar samt försöker uppnå smaken men på konstgjort sätt? Blir litte samma resonemanget här med LCHF.

 

Men... det finns fem olika smaker, söt, salt, sur, besk och stark. Med LCHF befinner man sig mestadels inom salt och starkt. Sedan hittar jag också litte besk (endive sallad tex) och kanske lite surt (surkål). Söt förekommer knappast. Visst eftersom det inte äts socker och godis och annat som är super söt blir man mer känsligt för sötman. Efter enbart 6 veckor med LCHF kan jag redan konstatera att en hel vanlig gregisk joghurt naturell smakar söt för mig. Det behövs inget i. Ändå... saknar man frukt (särksild tropiska frukter) eller en god bit choklad finns inget man kan äta som matchar denna smaksättningen. Och då snackar jag en mogen flygmango från Thailand som smälter i munnen eller en god bit mörk choklad. Glass finns inte heller, så man får väl skaffa glassmaskin och köra med (bara en idé jag har) självgjort kokosmjölk, äkta bourbonvanilj och en eggula.

 

Det jag vill få fram är att det kan kännas ganska enformat att äta de typiska varmrättssmakerna om o om o om. Att vara utråkad på det man äter samt vara mät på samma smaksättningen gör ju bara risken större att man trillar ditt för någon skit. Särkild som kvinna (vet ej om andra tycker detsamma såklart) kan jag känna att dessa 2-4 dagar innan mens jagar jag söt. Då kör jag hellre med en hemmagjort kompromis än att köpa någon skit med socker o färgämen o inte vet jag. Då har jag i alla fall lite kontroll.

Det är ingen som säger att man bara ska äta ''varmrätterna'', mycket är ju tillåtet inom LCHF: Frukt i viss mån, bär, nötter, turkisk yoghurt etc.. det kan man äta. men att lägga in sötningsmedel som är 200-300 gånger sötare än socker i LCHF tycker jag inte riktigt passar in. Men alla gör ju som de själva vill. Men jag förstår ditt resonemang! kör man för strikt riskerar man ju att tröttna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om man ska hårddra "naturligt" på Paleovis är ju knappast Smör Grädde och Ost naturligt, även om jag håller med dig om att det är utmärkt LCHF mat.

Vad skulle göra en nanofiltrerad bladört (stevia) mindre naturligt än pastöriserad, separerad och på annat sätt behandlad komjölk?

 

Håller också med Karla, om man har lättare att hålla fast vid LCHF med hjälp av sötningsprodukter så varför inte. Särskilt inte när det inte finns några bevis på att det skulle vara onyttigt.

Jag äter LCHF-glass, bakverk, ostkaka och annat sötat med sukrin. Jag har inte upplevt att det ger mig nåt sockersug över huvud taget och så länge det inte finns några studier som pekar på att det skulle förkorta livet så tänker jag fortsätta med det.

Jag håller med dig om att pastöriseringen utav mejeriprodukter är ett problem. Jag tycker inte man kan jämföra Stevia (som är 200-300 gånger sötare än socker) med grädde, smör eller ost. Det finns en ganska så tydlig diskrepans där. Smör tillverkas av grädde och de allra flesta tål smör. Jag är övertygad om att många kanske tål sötningsmedel men det kan säkert trigga sötsug för vissa och det känns verkligen inte som det passar in. Jag tycker det bortgår från vad LCHF står för faktiskt.

 

Dessutom så är ost, grädde, smör animalisk mat - den mat som är vi skapta för att äta och som många tillfrisknar på. Därför tror jag mer på det än olika sötningsmedel såsom Stevia.

 

Jag skrev också tidigare att man måste även ha kvalitet på livet. Så på så sätt är det ju inte hållbart att ta bort allt som inte är ''naturligt''. Om Stevia inte ger dig något sockersug eller någon kick överhuvudtaget varför fortsätter du äta det då? Jag tycker det är lite oroande om man måste hålla på med sötningsmedel för att hålla fast vid LCHF. Just my opinion.

 

Jag är ganska säker på att det råder konsensus om att sötningsmedel såsom Stevia är mer ifrågasatt än ost, grädde och smör inom LCHF. Så jag tycker inte man kan göra den jämförelsen. Du äter precis som du vill! ;)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej til alle.

 

Det er ret interessant hvor forskellige holdninger der er til den søde oplevelse i LCHF.

Selv bruger jeg stevia når jeg en sjælden gang imellem ønsker noget sødet.

 

Mht chokolade så køber jeg Stainer 100% kakao. Den er helt uden sukker og andre tilsætninger.

 

Mvh

Bailey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag håller med dig om att pastöriseringen utav mejeriprodukter är ett problem. Jag tycker inte man kan jämföra Stevia (som är 200-300 gånger sötare än socker) med grädde, smör eller ost. Det finns en ganska så tydlig diskrepans där. Smör tillverkas av grädde och de allra flesta tål smör. Jag är övertygad om att många kanske tål sötningsmedel men det kan säkert trigga sötsug för vissa och det känns verkligen inte som det passar in. Jag tycker det bortgår från vad LCHF står för faktiskt.

 

Dessutom så är ost, grädde, smör animalisk mat - den mat som är vi skapta för att äta och som många tillfrisknar på. Därför tror jag mer på det än olika sötningsmedel såsom Stevia.

 

Jag skrev också tidigare att man måste även ha kvalitet på livet. Så på så sätt är det ju inte hållbart att ta bort allt som inte är ''naturligt''. Om Stevia inte ger dig något sockersug eller någon kick överhuvudtaget varför fortsätter du äta det då? Jag tycker det är lite oroande om man måste hålla på med sötningsmedel för att hålla fast vid LCHF. Just my opinion.

 

Jag är ganska säker på att det råder konsensus om att sötningsmedel såsom Stevia är mer ifrågasatt än ost, grädde och smör inom LCHF. Så jag tycker inte man kan göra den jämförelsen. Du äter precis som du vill! ;)

Antonius, som du kanske såg så skrev jag att jag tycker Ost grädde och smör är utmärkta LCHF alternativ. Frågan var vad som är naturligt.

Det är väl ganska naturligt att vilja äta nåt sött  :D .

Potatis är en rot så det är ju jättenaturligt, frukter är naturligt...

 

Att jag äter stevia är ett antagande från din sida, det gör jag inte. Jag äter däremot andra sötningsmedel och skulle kunna tänka mig att testa stevia.

Jag har i och för sig inte provat men jag tror inte glass ostkaka och andra bakverk skulle vara speciellt gott helt utan sötning. Anledning att jag äter det är för att det är gott, samma anledning som grädde och smör.

Jag använder det kanske en eller två gånger i veckan och lider inte av det på nåt sätt.

 

Om man söker på LCHF recept så dyker det upp massvis med recept som har sötningsmedel så det är knappast speciellt ifrågasatt av den stora massan. Sedan finns det såklart dom som är mer strikta och kanske mer åt paleo hållet. 

Det finns ju dom som tycker att kasein och andra mjölkdelar är väldigt illa också. Det finns knappast nån forskning som säger att det är bättre att äta mjölkproduker än sötningsmedel, Jag äter bägge så länge jag mår bra och det inte finns bra forskning på några tydliga nackdelar.

 

Det finns ju många icke-LCHFare som undviker sötningmedel för att dom tror det är farligt och så äter dom socker istället. Då blir det HELT fel.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 Om Stevia inte ger dig något sockersug eller någon kick överhuvudtaget varför fortsätter du äta det då? Jag tycker det är lite oroande om man måste hålla på med sötningsmedel för att hålla fast vid LCHF. 

 

Lite trött blir man av allt detta fördömande av vad vi väljer och inte väljer att äta.

 

Många gånger skrivs det att man skall äta allt det som är gott. Sure, själv är jag en inbiten sockerråtta sedan barnsben. Fett har aldrig varit något jag gillat så när jag första gången skulle köra LCHF mådde jag fysiskt illa av allt salt, fett och ägg och gav upp.

 

Nu har jag haltat mig fram på en liberal LCHF för att anpassa mig själv och mina smaklökar och i dag klarar jag av Lidels 81% choklad utan att storkna tidigare klarade jag bara den 60%.  Ibland blir jag sugen på en Ostkaka och då gör jag en med stevia eller sukrin. Visst det smakar inte lika "gott" som Frödinges men det tillfredsställer ändå mitt psykologiska sug, utan en kick och därigenom minskar suget och det blir mindre sött och mindre kakor alltefter man håller på.

 

Så om tröskeln för att komma igång med LCHF är alltför hög utan sötningsmedel och LCHF bakelser så varför inte använda lite? Men ha som mål att minska konsumtionen av sött. På sikt vänjer sig smaklökarna och hjärnan av med sötman och osötad mat upplevs som godare.

 

Stevia kan man för övrigt odla själv som krukväxt och då kan man ta ett blad i teet utan några kemiska processer inblandade...

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Haha :), fast allt som står på livsmedelsverket kan ju inte vara ren bullshit eller hur? något måste de ju ha rätt i..

Jag läste inte artikeln, utan menade att skoja lite. Jag vet inte vad de har rätt i faktiskt. Jag tar reda på saker efter hand, som att flour är dåligt tex. då läser igenom det jag hittar i ämnet och bestämmer vad min åsikt är i frågan.

Ev. kan livsmedelsverket räkna ut innehåll i livsmedel, och min mamma som jobbar som besiktningsassistent för livsmedelsverket, kan sitt jobb då hon skär bort sjuka djurdelar på scan! Men annars kommer jag inte på något!  :P

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej

 

Jag har rå kakao i mina smoothies som är riktigt gott och riktigt nyttigt. Tror inte att chocklad på 70 procent som du köper i butiken har någon positiv effekt på din hälsa.

 

Köp kakao som är i rå form gärna naturliga som du skalar själv.

 

Ha det bra

 

William

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej

 

Jag har rå kakao i mina smoothies som är riktigt gott och riktigt nyttigt. Tror inte att chocklad på 70 procent som du köper i butiken har någon positiv effekt på din hälsa.

 

Köp kakao som är i rå form gärna naturliga som du skalar själv.

 

Ha det bra

 

William

 

 

Jag skulle behöva lite recept på goda LCHF-smoothies. Har just köpte en "mix & go" som jag gör mitt bulletproof-morgonkaffe i men skulle behöva lite inspi till annat good-stuff Pls !? :-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sök på gröna smoothies, ofta med spenat eller annat grönt i, avokado, gurka, selleri och liknande. Finns en hel del recept som är vettiga, särskilt på raw food bloggar.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.