Bengt Nilsson Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Veronica Brodin skriver följande om fytinsyra (som finns i spannmål): De djur som är anpassade för att äta en spannmålsrik kost, till exempel gnagare, har ett enzym som heter fytas i tarmen, vilket bryter ner fytinsyran – men det har inte människor och följden blir att fytinsyran istället blockerar människokroppens upptag av viktiga mineraler som järn men även kalcium, magnesium och zink. Läs hela på: Hos barnmorskan och tagit prover Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingo Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Då jag läser om detta så blir jag så nöjd med att spannmålet inte längre finns i min kost LCHF. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Mmm...det där borde jag lärt mig på 70-talet. En släkting berättade då för mig att om hennes barn åt fullkornsbröd fick hon lågt Hb-värde, så hon gav henne vitt bröd istället, vilket gav bättre värden. Det stämde ju inte alls med min världsbild, så jag stoppade undan informationen någonstans i hjärnan och fortsatte med nyttigt fullkorn i ytterligare några decennier. Att man skulle ha kunnat hoppa över brödet helt var nog ännu mer otänkbart för mig då.. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Veronica Brodin skriver följande om fytinsyra (som finns i spannmål): De djur som är anpassade för att äta en spannmålsrik kost, till exempel gnagare, har ett enzym som heter fytas i tarmen, vilket bryter ner fytinsyran – men det har inte människor och följden blir att fytinsyran istället blockerar människokroppens upptag av viktiga mineraler som järn men även kalcium, magnesium och zink. Läs hela på: Hos barnmorskan och tagit prover Fytinsyran bryts ned om man surdegsbakar, blötlägger eller groddar. Jag har också läst att människor som äter spannmål regelbundet kan bryta ner fytinsyran i tarmen. Om det är sant vet jag inte men det krävs nog en välfungerande kropp i alla fall. Det skulle vara intressant att få klarhet i denna fråga men det kanske inte är rätt forum eftersom nästan ingen här äter spannmål. Fytas finns i alla fall i spannmålet och det aktiveras av ovan nämnda behandling så det borde ju finnas med när man sväljer det också men frågan är om det kan aktiveras. Havregryn är värmebehandlade för att inte härskna eftersom dom innehåller mer fett än annat spannmål och därför är fytaset förstört. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.