Jump to content

Hållbar Framtidsvision - en diskussion om motståndet till LCHF


Smarrikåka

Recommended Posts

Hej,

 

Efter att läst om alla som provat på LCHF och de positiva resultat det gett, samt alla positiva och negativa reaktioner som det skapar känns det självklart att det är den nyttigaste kosten. Men det verkar också vara en kost som är svår att acceptera för diverse människor. I synnerhet livsmedelsverket, samt sådana som försöker hålla strikt vegetarisk kost.

 

Motståndarna försöker bemöta LCHF på en nivå där de försöker underbygga att det är ohälsosamt. Detta kommer de totalt att misslyckas med i längden. Men frågan är om det verkligen är ur hälsosynpunkt som de egentligen ogillar kosten? För mig känns det som det borde ligga andra anledningar bakom som de döljer både för andra och kanske sig själva. Den anledningen är att det är svårt att föreställa sig en värld där jordens befolkning ska livnära sig främst på animalisk föda utan att jorden tar allvarlig skada.

 

Tycker därför det är viktigt att de som förespråkar LCHF försöker skapa en hållbar framtidsvision. En klar och enkel bild som är lätt att presentera. Om det skulle vara möjligt, tror jag motståndarna skulle bli färre.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 

Menar du att animalisk föda skadar jorden? Hur i så fall?

 

Varför är ekologisk, närodlad och kravmärkt mat inte hållbart? 

 

Jag förstår inte vad du menar, du är positiv till LCHF men tror att det är dåligt ur ett hållbarhetsperspektiv, eller?

 

Eller menar du att vi som äter LCHF ska framhålla en bild om hållbarheten i begreppet bättre?

 

:o  :o  :mellow:  :)  :blink:

Link to comment
Share on other sites

"Eller menar du att vi som äter LCHF ska framhålla en bild om hållbarheten i begreppet bättre?"

 

Ja, det är det jag menar.

 

 

"Varför är ekologisk, närodlad och kravmärkt mat inte hållbart?"

 

Det är hållbart i liten skala. Och det går säkert att fixa i Norden. Men kan den matproduktionen föda hela världen? Är ganska säker på att ekologisk boskapsskötsel tar upp större yta/tid per kilo mat än vad odlingar gör.

Link to comment
Share on other sites

 

Hmm jag är inte så insatt, men tänker att odlingar inte ger så bra energi som kött, dessutom så ska ju det som odlingarna ger ersättas med fett inte mer protein. så då har du kokosfett tex.

 

och Belgian Blue  :P nä fy bubblan, skämt åsido, det vore intressant att läsa in sig lite på ämnet. Det är intressant.

Link to comment
Share on other sites

Det är hållbart i stor skala. Boskap kan hållas på mark man inte kan odla på. Man kan till och med förvandla öken till betesmark med boskap skött på rätt sätt. Det blir dessutom enorma arealer lediga för betesmark om man slutar ge boskapen spannmål.

Det är så sant det du säger. Öken blir betesmark och här kommer förklaringen varför. http://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change.html

Ta dig tid och lyssna.

Link to comment
Share on other sites

Har läst och forskat lite  om oxå att spannmålsodling kom ja för 10 000 år sen först , men att på dom flesta ställen blev det inte vanligt förrens 4000 bc enligt arkeologer ! Alltså bara 6000 år sedan människan i stort vande sig vid spannmål och odling ! Inte lång tid alls i evolutionsperspektiv.... en spottloska i en sjö ! Vår jord förstörs av all odling , öknar breder ut sig.. 

Link to comment
Share on other sites

Jag kan inte se att LCHF skulle tära på jorden mer än "vanlig kost". Jag äter inte mer kött, fågel, fisk än förut men mer grönsaker.

Igår åt jag på restaurang, en häststek med grönsaker och bad dem att skippa potatisen. Om jag tar bort potatis från en måltid och inte äter bröd och andra spannmål, på vilket sätt är jag ett miljösvin då?

 

Det är ju som att de som har en vanlig västerländsk livsstil äter precis det jag äter PLUS bröd, socker, läsk, pommes, potatis, snask, frukt som transporteras runt klotet. Ät det bättre än min livsstil?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag kan inte se att LCHF skulle tära på jorden mer än "vanlig kost". Jag äter inte mer kött, fågel, fisk än förut men mer grönsaker.

Igår åt jag på restaurang, en häststek med grönsaker och bad dem att skippa potatisen. Om jag tar bort potatis från en måltid och inte äter bröd och andra spannmål, på vilket sätt är jag ett miljösvin då?

 

Det är ju som att de som har en vanlig västerländsk livsstil äter precis det jag äter PLUS bröd, socker, läsk, pommes, potatis, snask, frukt som transporteras runt klotet. Ät det bättre än min livsstil?

 

Jag tror de flesta LCHF äter betydligt mer smör/ägg än medelkonsumenten. Om alla skulle använda kosten skulle det antagligen krävas mer mejeri och äggfarmar. Skulle nog även krävas mer kött, fågel, fisk, men inte ohållbart mycket mer.

 

Angående västerlänsk "vanlig kost", så är det väl få (ingen?) som anser den hållbar i längden. Jämförelsen var mer att ställa mot vad vegetarianer och livsmedelsverket förespråkar (typ: bara eller främst odlade grejer). Men de har troligtvis lika fel där, som med hälsoeffekterna.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...