Emwrei Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 Hej har en vän som bestämt hävdar att det gula i gulan i ägget kommer från sulfater och om de samlas i kroppen påverkar de kolostorolet negativt och detta tar år av ens liv. Är han ens i närhetev av sanninen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mats M Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 Nej, ägg är bland det nyttigast du kan äta. Sulfater har använts som konserveringsmedel i färdigprodukter med ägg, men det är en helt annan sak. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emwrei Posted September 4, 2013 Author Share Posted September 4, 2013 Enligt honom finns det naturligt i ägget. Det är det som gör gulan gul. Men om man äter mer än två i veckan är det farligt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dufva Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 Den gamla kolesterolmyten är sedan länge krossad och begraven Det kan du hälsa din vän Att dietärt kolesterol är farligt var vad man trodde på 50 o 60-talen Numera vet man både att kolesterolet är ett livsviktigt ämne som kroppen själv producerar i stora mängder och i vilka strukturer det används Utan kolesterol dog vi på fläcken Dessutom är kroppen så smart att den anpassar sin egen kolesterolproduktion efter vad vi äter Äter vi 20 ägg en dag så tillverkas bara mindre kolesterol den dagen Det hela blir ett nollsummespel Vi har alltid de kolesterolnivåer kroppen tycker vi ska ha Att kroppen däremot "bestämt sig" för att vi ska ha höga kolesterolvärden kan i många fall antyda att saker och ting inte står rätt till Kolesterol är kroppens "plastic padding" för att reparera strukturer bilda sårskorpor etc Vi blir knappast friskare av att ta bort kroppens förmåga och vilja att läka sig Att hindra kroppen att sätta "plåster" på skadan är fel väg att gå Vi bör däremot fråga oss varför vår kropp tycker att vi ska ha ett högt kolesterolvärde och istället angripa huvudproblemet 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mats M Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 Bevisbördan ligger väl hos den som påstår nåt? Fråga om en referens annars finns det ju inget att diskutera runt. Om gul mat är farlig så finns det ju annat att undvika :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 Jag googlade lite som hastigast på ägg och svavel, och konstaterade (om det nu var korrekt info jag hittade) att det finns svavel i äggula, och att vi behöver svavel, för en del aminosyror, och för insulin m.m. Plus att överskott av svavel kissas ut. Någon kunnigare än jag får gärna utveckla. Och vad jag vet äter många LCHF-are massor av ägg, och har bra kolesterolvärden. Men det (alltså det farliga svavlet i ägg ) var en hypotes jag aldrig hört förut; alltid intressant att lära något nytt - för svavel har jag nog aldrig googlat på. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 När Doc satt och chattade vid senaste kostkalabaliken fick han ju frågan om hur många ägg man kan äta per dag... han sa, med glimten i ögat, att han brukar sätta gränsen vid 36 st. Och förtydligade sen att det finns ingen för gräns alls om för många Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 Här har du en massa länkar om kolesterol: http://forum.kostdoktorn.se/topic/2253-kolesterolet/ http://forum.kostdok...øyt-kolestrol/� http://www.kostdemokrati.se/scoop/2012/03/13/varldsberomd-hjartkirurg-talar-ut-om-vad-som-egentligen-orsakar-hjartsjukdom/ http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rylandes Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 MIT forskaren Stephanie Seneff har en helt annan syn på Sulfat och kolesterol. Där finns mycket som är rimligt även om hon blir lite väl entusiastisk i frågan som många forskare tenderar att bli. Jimmy Moore har en intervju här: http://livinlavidalowcarb.com/blog/the-llvlc-show-episode-720-cholesterol-clarity-interview-with-mit-research-scientist-stephanie-seneff/19659 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mats M Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 MIT forskaren Stephanie Seneff har en helt annan syn på Sulfat och kolesterol. Där finns mycket som är rimligt även om hon blir lite väl entusiastisk i frågan som många forskare tenderar att bli. Jimmy Moore har en intervju här: http://livinlavidalowcarb.com/blog/the-llvlc-show-episode-720-cholesterol-clarity-interview-with-mit-research-scientist-stephanie-seneff/19659 "The heart desperately needs cholesterol-sulfate"... Kanske inte så farligt med sulfat från ägg då... :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 Nya och omfattande analyser på Livsmedelsverket visar att ägg inte bara innehåller fullgoda proteiner. Ägg innehåller också mer vitaminer och livsviktiga spårämnen än man tidigare har trott. - Att ägg är ett mycket bra livsmedel är ingen nyhet. Men att vitamininnehållet var så pass högt är nytt för oss, säger Irene Mattisson, som arbetat med undersökningen på Livsmedelsverket. Livsmedelsverket konstaterar bland annat att ägg är en viktig naturlig källa till D-vitamin eftersom det finns så få naturliga D-vitaminkällor. Undersökningen visar också att ägg innehåller höga halter av E-vitamin, A-vitamin, B-vitamin och Folat. Förutom sitt höga vitamininnehåll är ägg mycket rika på antioxidanten selen samt innehåller järn, zink och jod. - Det finns få andra livsmedel som har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på viktiga spårämnen, säger Irene Mattisson. Med en 3-äggsomelett får man i sig hela sitt dagliga behov av selen, vitamin E och B12 samt hälften av de rekommenderade mängderna A-vitamin, Riboflavin och Folat. Dessutom får man en fjärdedel av D-vitaminbehovet. Någon risk för att ägg skulle ge förhöjda kolesterolvärden finns inte, enligt Livsmedelsverket. http://www.kostdoktorn.se/paskagg-naturliga-vitaminpiller 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 Har vi något i Sverige som motsvarar "pastured eggs" i USA? Dom ska tydligen ha bättre näringsvärde och bättre balans mellan omega-3 och omega-6. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mats M Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 KRAV är väl det närmaste vi har: http://www.krav.se/regel/57-foder-och-vatten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 KRAV är väl det närmaste vi har: http://www.krav.se/regel/57-foder-och-vatten Jo, jag bara funderade om det fanns något speciellt märke/affär som sålde ägg från "fribetande" höns. Det som är viktigt är tydligen att hönsen gå ute fritt för att näringsvärdena skall bli bra. Vet inte hur det är för KRAV hönsen vad det gäller att gå ute. Önskade någon kunde producera KRAV märkta ägg från hönor som äter linfrö. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerker Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 Om det är farligt att äta fler än 2 ägg i veckan är jag troligen död. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 Nya och omfattande analyser på Livsmedelsverket visar att ägg inte bara innehåller fullgoda proteiner. Ägg innehåller också mer vitaminer och livsviktiga spårämnen än man tidigare har trott. - Att ägg är ett mycket bra livsmedel är ingen nyhet. Men att vitamininnehållet var så pass högt är nytt för oss, säger Irene Mattisson, som arbetat med undersökningen på Livsmedelsverket. Livsmedelsverket konstaterar bland annat att ägg är en viktig naturlig källa till D-vitamin eftersom det finns så få naturliga D-vitaminkällor. Undersökningen visar också att ägg innehåller höga halter av E-vitamin, A-vitamin, B-vitamin och Folat. Förutom sitt höga vitamininnehåll är ägg mycket rika på antioxidanten selen samt innehåller järn, zink och jod. - Det finns få andra livsmedel som har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på viktiga spårämnen, säger Irene Mattisson. Med en 3-äggsomelett får man i sig hela sitt dagliga behov av selen, vitamin E och B12 samt hälften av de rekommenderade mängderna A-vitamin, Riboflavin och Folat. Dessutom får man en fjärdedel av D-vitaminbehovet. Någon risk för att ägg skulle ge förhöjda kolesterolvärden finns inte, enligt Livsmedelsverket. http://www.kostdoktorn.se/paskagg-naturliga-vitaminpiller Hoppla, det var något om förändringens vindar i en annan tråd. Kanske tom på SLV , men de kommer nog att skynda långsamt! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MidjAnn Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 Jag har egna fribetande höns som får linfrön som tillskott. I trädgården spisar de förstås helst mask, larver, och får nån tag i en groda blir det slagsmål. Äggen är underbart goda och omeletterna ser ut som de hade saffran i. Det skulle vara intressant att få svart på vitt om näringsinnehåll och balans i essentiella fettsyror och jämföra med köpeägg. Nån som har en aning om hur man gör en sådan analys? Kan man göra det själv,t ex? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 Jag har egna fribetande höns som får linfrön som tillskott. I trädgården spisar de förstås helst mask, larver, och får nån tag i en groda blir det slagsmål. Äggen är underbart goda och omeletterna ser ut som de hade saffran i. Det skulle vara intressant att få svart på vitt om näringsinnehåll och balans i essentiella fettsyror och jämföra med köpeägg. Nån som har en aning om hur man gör en sådan analys? Kan man göra det själv,t ex? Avundsjuk! Jag har läst att de är de animaliska inslagen i hönornas kost när de är frigående som gör äggen så näringsrika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.