Kjell Granelli

Boktips: "Cholesterol Clarity"

Recommended Posts

Boken av Jimmy Moore och Eric Westman kan nu levereras från bl. a. Bokus: http://www.bokus.com/bok/9781936608386/cholesterol-clarity/?utm_source=bokus&utm_medium=email&utm_campaign=back-in-stock-alert_20130908&utm_content=header_b

Här bokens hemsida:

http://www.cholesterolclarity.com/

Det är low carb perspektiv och bidrag från Robert Lustig, Uffe Ravnskov, Gary Taubes, William Davis m.fl.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Boken av Jimmy Moore och Eric Westman kan nu levereras från bl. a. Bokus: http://www.bokus.com/bok/9781936608386/cholesterol-clarity/?utm_source=bokus&utm_medium=email&utm_campaign=back-in-stock-alert_20130908&utm_content=header_b

Här bokens hemsida:

http://www.cholesterolclarity.com/

Det är low carb perspektiv och bidrag från Robert Lustig, Uffe Ravnskov, Gary Taubes, William Davis m.fl.

Kan man hoppas på att den kommer att översättas till Svenska? Jag har lite problem med böcker på Engelska då det blir för mycket fackspråk, på tok för mycket att hålla reda på, både Engelskan OCH kemiska och fysiologiska begrepp :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Detta är inte ett boktips men artikeltips. Det är en review article med titeln "Leaky gut and autoimmune diseases" av Fasano. Den diskuterar en ny teori kring auto-immuna sjukdomar som MS, typ1 diabetes, chrohns och reumatism m.fl., baserat på forskning kring Cileaki.

 

Kortfattat så föreslår man en ny teori som bygger på tre komponenter

 

1) Genetisk predisposition (för Cileaki är dessa kartlagda vad jag förstår?)

2) En yttre trigger, när det gäller Cileaki är det gluten.

3) En skadad tarmbarriär.

 

Vissa som har predisposition för Cileaki och äter gluten utvecklar inte sjukdomen, eller utvecklar den sent i livet och författaren menar att det som krävs för att man ska utveckla Cileaki är att tarm barriären är skadad. För andra auto-immuna sjukdomar är den genetiska predispositionen inte kartlagd och vad som triggar sjukdomar inte heller lika enkelt men kanske är en skadad tarmbarriär en viktig ingrediens där också.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22109896

 

Om ni är intresserad av att läsa artikeln (den är inte så lång) så skicka mig ett pm så kan jag skicka artikeln.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan man hoppas på att den kommer att översättas till Svenska? Jag har lite problem med böcker på Engelska då det blir för mycket fackspråk, på tok för mycket att hålla reda på, både Engelskan OCH kemiska och fysiologiska begrepp :)

När det gäller engelska har jag fördelen att ha läst det på universitetet samt bott fyra år i USA, men när jag började läsa facklitteratur i evolutionsbiologi, -medicin och annat inom kost och hälsa så var det enormt mycket att slå upp i början. Men nu går det betydligt bättre. Det är förresten inte mycket lättare på svenska, för facktermerna är ju lika nya för det...

Står det något intressant i boken ska jag gärna referera detta  :)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Köpte Cholesterol Clarity på Kindle för 10 dollar, laddade hem den på några sekunder från Amazon. Smidigt! Håller på att läsa den nu, mycket intressant, ungefär samma man har hört på Jimmys podcast, men sammanfattat på ett lättläst sätt.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan man hoppas på att den kommer att översättas till Svenska? Jag har lite problem med böcker på Engelska då det blir för mycket fackspråk, på tok för mycket att hålla reda på, både Engelskan OCH kemiska och fysiologiska begrepp :)

Har börjat läsa boken och även om jag som Kjell har bra vana attt läsa/förstå engelska ska du inte vara avskräckt. Tycker boken är väldigt lättläst utan en massa komplicerad jargong, kom i håg att den är skriven av en amerikan/amerikaner och lite generellt är amerikansk litteratur mer lättläst än brittisk.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vill gärna pusha lite för denna bok. Kan vara bra att sätta i händerna på icke-svensk språkiga vänner och familj. Lite förvirrande kan de mätvärden för blodlipider vara som diskuteras (US mäter i mg/dL och i Europa och Canada mäter vi i mmol/L, men det finns smidiga omvandlingstabeller på internet).

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vill gärna pusha lite för denna bok. Kan vara bra att sätta i händerna på icke-svensk språkiga vänner och familj. Lite förvirrande kan de mätvärden för blodlipider vara som diskuteras (US mäter i mg/dL och i Europa och Canada mäter vi i mmol/L, men det finns smidiga omvandlingstabeller på internet).

Kommenterar mig själv eftersom jag upptäckte omvandlingstabeller i slutet av boken.

Värt att notera är att fokusera på triglycerider och HDL, strunta i total kolesterol och tolka förhöjda värden på LDL som att en läkning pågår i kroppen. Mycket läsvärd bok, många slutsatser kan ni finna hos kostdoktorn men det känns skönt att det finns hjärtspecialister (cardiologer) som är helt inne på detta. Denna bok och andra som gör sitt bästa och slå hål på kolesterol myten behövs, det kommer ta tid, men tyvärr kommer många under tiden få alla de biverkningar som upptäcks eller inte från rutinutskrivning av statiner. 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.