Jump to content

Är lever nyttigt och näringsrikt att äta? kan man bli förgiftad?


Antonius

Recommended Posts

Lever är väldigt näringsrikt. SLV har rätt i att det innehåller väldigt mycket A-vitamin. Jag ser själv till att äta lever regelbundet, men inte oftare än 1 gång per vecka. (Paul Jaminet, The Perfect Health Diet, rekommenderar ca 100 g per vecka.) Detta gäller nötlever. Kycklinglever innehåller inte alls lika mycket A-vitamin.

 

Lever är ju också svårt att få tag i ekologisk, och det har ju visat sig innehålla ganska mycket miljögifter. Jag tror ändå att nyttan överväger riskerna, men alla får göra sin egen bedömning.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Lever är väldigt näringsrikt. SLV har rätt i att det innehåller väldigt mycket A-vitamin. Jag ser själv till att äta lever regelbundet, men inte oftare än 1 gång per vecka. (Paul Jaminet, The Perfect Health Diet, rekommenderar ca 100 g per vecka.) Detta gäller nötlever. Kycklinglever innehåller inte alls lika mycket A-vitamin.

 

Lever är ju också svårt att få tag i ekologisk, och det har ju visat sig innehålla ganska mycket miljögifter. Jag tror ändå att nyttan överväger riskerna, men alla får göra sin egen bedömning.

Intressant! jo det verkar ju som att det är oerhört näringsrikt. Konkurrerar ju ut de flesta livsmedel om man kollar på näringsinnehåll.

Link to comment
Share on other sites

Lever någon eller ett par gånger i veckan är nyttigt. Överdosering av A-vitamin (hypervitaminos A)är dock ett av de mest plågsamma sätten man kan dö på. De fall som finns beskrivna i moderna tid handlar om människor (ofta polarforskare)som i svältens desperation ätit lever av rovdjur som slädhundar eller isbjörn. Hos rovdjuren är vitamin A-nivåerna skyhöga så det ska aldrig ätas!!!

 

Finns för övrigt beskrivet ett fall av hyerpvitaminos A hos vår förfader Homo Erectus: http://www.nature.com/nature/journal/v296/n5854/abs/296248a0.html

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Lever någon eller ett par gånger i veckan är nyttigt. Överdosering av A-vitamin (hypervitaminos A)är dock ett av de mest plågsamma sätten man kan dö på. De fall som finns beskrivna i moderna tid handlar om människor (ofta polarforskare)som i svältens desperation ätit lever av rovdjur som slädhundar eller isbjörn. Hos rovdjuren är vitamin A-nivåerna skyhöga så det ska aldrig ätas!!!

 

Finns för övrigt beskrivet ett fall av hyerpvitaminos A hos vår förfader Homo Erectus: http://www.nature.com/nature/journal/v296/n5854/abs/296248a0.html

Nu blev jag rädd. Men blir det inte överdosering då om man äter det 1-2 gånger i veckan? det är ju massor med A vitamin i.

 

Nöt eller lammlever bör i varje fall vara helt reko?

Link to comment
Share on other sites

Tumregeln när jag växte upp på 70- och 80-talet var att lever serverades en gång per vecka. Nyttigt och bra. 

 

Idag får man däremot intrycket av att levern är en sopstation som ska undvikas, medan den i själva verket snarare är ett reningsverk som bryter ned och/eller deponerar skadliga ämnen i fettvävnaden i övriga kroppsdelar.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Lever någon eller ett par gånger i veckan är nyttigt. Överdosering av A-vitamin (hypervitaminos A)är dock ett av de mest plågsamma sätten man kan dö på. De fall som finns beskrivna i moderna tid handlar om människor (ofta polarforskare)som i svältens desperation ätit lever av rovdjur som slädhundar eller isbjörn. Hos rovdjuren är vitamin A-nivåerna skyhöga så det ska aldrig ätas!!!

 

Finns för övrigt beskrivet ett fall av hyerpvitaminos A hos vår förfader Homo Erectus: http://www.nature.com/nature/journal/v296/n5854/abs/296248a0.html

 

http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-a-on-trial-does-vitamin-a-cause-osteoporosis/#dprotects

 

Låt oss nyansera diskussionen av vitamin A.

 

Artikel går mycket detaljerat in på n'r Vitamin a blir toxists. Om du äter D vitamin  kan du äta mycket mer A vitamin. A vitamin är oerhört viktigt för utveckling av barn och för en bra graviditet. Så det förmodade anledningen att polarforskarna dog av A vit överdos är bristen på D vitamin...

 

Om du äter d vitamin tillskott kan du äta hur mycket lever ud vill. Utan D vitamin tillskott får man se över vilka livsmedel am äter och se till att man får D vitamin oxå.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Min mamma älskar lever men på 70-talet läste hon att levern är kroppens sopstation och då slutade hon äta det. (Till min lycka eftersom jag mådde illa av bara lukten av stekt lever.)

 

Kadmium och andra gifter kan lagras upp i lever och njurar så man skall nog äta måttliga mängder.

 

I åtminstone Blekinge avråds människor från att äta älglever på grund av höga kadmiumhalter. Hur det är i övriga Sverige vet jag inte men det är nog troligt att det kan vara höga halter i många områden.

Link to comment
Share on other sites

Min man säger som du levern är en sopstation han tycker vi ska äta musslor istället det är bättre. Vet ej jag äter lever själv

 

Man kan ju göra en kompromiss och äta lever/ njure en gång per vecka eller vad som nu är lagom. Att äta det flera gånger i veckan är kanske onödigt.

Link to comment
Share on other sites

Man kan ju göra en kompromiss och äta lever/ njure en gång per vecka eller vad som nu är lagom. Att äta det flera gånger i veckan är kanske onödigt.

Hmm...men musslor renar väl vatten? Eller åtminstone silar vatten genom sig för att få näring? Kanske inte alltid det renaste...

Älskar lever men äter det inte jätteofta. Väljer ibland lycklinglever istället då det har lite mildare smak. 

Link to comment
Share on other sites

Levern är kroppen reningsstation men gifter lagras ej i levern. Vad jag har hört lagras de mer i fettvävnaden. Det där med sopstation är bara en dum myt.

 

Tyvärr är det sant att kadmium lagras i lever och njurar. Varför tror du inte att det är sant?

Link to comment
Share on other sites

Levern är kroppen kemi och vitaminfabrik!

 

Njuren är det som sköter städningen.. men där lagras inget utan det sköljs ut.

 

Sen så.. pratar man om ansamling av gifter i interna organ så är det knappast slaktdjur man tänker på, de lever bara något år, så de har friskare organ än vad du har!

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Levern är kroppen kemi och vitaminfabrik!

 

Njuren är det som sköter städningen.. men där lagras inget utan det sköljs ut.

 

Sen så.. pratar man om ansamling av gifter i interna organ så är det knappast slaktdjur man tänker på, de lever bara något år, så de har friskare organ än vad du har!

 

Om du menar att inget lagras i våra njurar så är det så att kadmium lagras i njurbarken. Om det inte hade lagrats så hade kadmiumintaget inte varit något större problem.

 

Kolla maxvärdet dom hittat i lever eller njure.

 

Tabell 1. Kadmiumhalter i livsmedel som analyserats vid Livsmedelsverket. Källa: SCOOP rapport 2004.

 

 http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/Kadmium/Kadmium---fordjupning/

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jaja kadmium ansamlas.. det e därför man inte äter inälvor av äldre djur.

 

Tungmetaller är överhuvdtaget ett besvärligt kapitel.. men som sagt vad ät inte mat som ätit konstgödslad mat!

 

Du är inte bara vad du äter, utan du är oxå vad din mat ätit.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Jaja kadmium ansamlas.. det e därför man inte äter inälvor av äldre djur.

 

Tungmetaller är överhuvdtaget ett besvärligt kapitel.. men som sagt vad ät inte mat som ätit konstgödslad mat!

 

Du är inte bara vad du äter, utan du är oxå vad din mat ätit.

 

Ur den synpunkten kanske lammlever från djur som gått på naturbete är mest giftfritt men det bästa är nog i så fall att köpa från en gård som man känner till. Jag vet lammuppfödare som har lammen gående längs motorvägen och jag vet andra som låter dom beta på konstgödslade vallar.

 

Ni som inte äter spannmål och ris får ju i alla fall i er mindre kadmium den vägen så ni har ju plats för mer lever än en blandkostare. I alla fall när det gäller kadmium, vilka andra miljögifter som kan finnas i lever vet jag inte.

 

När det gäller andra miljögifter så kan ju också fettet vara en risk.

 

Vill man undvika kadmium så gör man också klokt i att inte röka.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Kroppen lagrar tungmetaller om kroppen inte får tag på de mineraler den verkligen vill ha. Då tar den substitute. En frisk välnärd kropp skyfflar således undan det som är skadligt i de mån kroppen kan.


 


http://www.westonaprice.org/health-topics/mad-as-a-hatter/


 


http://www.westonaprice.org/health-topics/the-liver-files/


 


 

att demonisera lever och organ kött är en riktig björntjänst.


 


Ursäkta att det inte är studier eller dylikt men jag klarar inte av att läsa studier.


 


Utifrån det lilla jag börjar lära mig, särskilt om näringslära, så är organ kött vår absolut viktigaste källa till mat och det har nästan helt försvunnit ur vår mat.


Kadmium eller ej, de har räknats up fler ställen det kommer ifrån.


Sedan om man läser Livsmedelsverkets sida om kadmium så...


 


Är Njure och lever sammanslaget? När dom själva säger att det är i njurbalken som kadmium lagras. Så varför visas inte lever och njure åtskilt?

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 

Kroppen lagrar tungmetaller om kroppen inte får tag på de mineraler den verkligen vill ha. Då tar den substitute. En frisk välnärd kropp skyfflar således undan det som är skadligt i de mån kroppen kan.

 

Njaää?

Så vitt jag vet lagrar man tungmetaller oavsett. Det är det som är det jäkliga med dem :(

Jag är ingen motståndare till inälvsmat, men det kan väl vara klokt att hålla sig till unga djur. Särskilt om man serverar det till barn, som har ett helt långt liv på sig att samla diverse miljögifter i kroppen :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Njaää?

Så vitt jag vet lagrar man tungmetaller oavsett. Det är det som är det jäkliga med dem :(

Jag är ingen motståndare till inälvsmat, men det kan väl vara klokt att hålla sig till unga djur. Särskilt om man serverar det till barn, som har ett helt långt liv på sig att samla diverse miljögifter i kroppen :wacko:

 

Så vitt jag vet...

http://www.westonaprice.org/health-topics/mad-as-a-hatter/

http://www.westonapr...he-liver-files/

http://wellnessmama....-meats-healthy/

 

Jag sa oxå att kroppen rensar sig själv om den är välnärd i den mån den kan.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Så vitt jag vet...

http://www.westonaprice.org/health-topics/mad-as-a-hatter/

http://www.westonapr...he-liver-files/

http://wellnessmama....-meats-healthy/

 

Jag sa oxå att kroppen rensar sig själv om den är välnärd i den mån den kan.

Den tredje källan hänvisar huvudsakligen till den andre, som sjunger leverns lov i alla tonarter. Inte riktigt vad jag var ute efter, men nu har jag fått recept på hur man lagar lever och tips på hur man kan äta den rå. Det är ju bra :)

Den första källan tar upp huruvida man kan göra sig av med anrikade tungmetaller eller ej.  Ät the Weston A. Price Diet, möjligen med tillskott av en tesked kiselgur (diatomaceous earth) per dag, så undviker man i möjligaste mån att få i sig mer och detoxar det man redan har.

Så långt så väl. Och är det så så är det ju goda nyheter! :)

Artikeln innehåller emellertid en del tveksamheter av annan art, som gör att jag undrar lite över slutsatserna.

Jag är inte övertygad. 

Link to comment
Share on other sites

Här är ett inlägg från Mark's daily apple (här finns mycket om tungmetaller+referenser)

 

http://www.marksdailyapple.com/does-the-liver-store-toxins/#axzz3IHfL05iM

 

"Liver can accumulate toxins and heavy metals, but so can every other part of the animal. If you avoid liver because of toxins, you should probably avoid the rest of the animal, too. Besides, liver isn’t an everyday type of cut. It’s high in vitamin A and copper, high enough that eating a half pound a day is excessive and counterproductive, even without any toxins getting involved. Note that an animal only has one liver, and eating large amounts of it every day is evolutionarily novel."

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Vad tror ni om lever från en 30 mån gammal/ung gräsbetad stut? Gränsen för ungnöt går visst vid 24 mån. Levern erbjuds inte till försäljning men funderar på om jag ska fråga.

 

Fundera på hur fräsch du själv var vid 30 månader och hur mycket tungmetaller du lyckats ackumulera!

 

Jag hade iallafall inte tvekat en sekund!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
On 2013-09-09 at 19:45, Kjell Granelli sade:

Om jag tolkar informationen på denna sidan http://www.halsosidorna.se/AvitaminRetinol.htm korrekt, så riskerar man överdosering vid dagligt intag av uppåt ett halvt kilo lever. A-vitamin deponeras i levern (vår också), så 1-2 gånger per vecka är väl en möjlig dos.

Låter bra Kjell! Då kanske jag kan äta 100 gram per dag vissa veckor när jag gjort pastej? Vad tror du?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2013-09-09 at 19:45, Kjell Granelli sade:

Om jag tolkar informationen på denna sidan http://www.halsosidorna.se/AvitaminRetinol.htm korrekt, så riskerar man överdosering vid dagligt intag av uppåt ett halvt kilo lever. A-vitamin deponeras i levern (vår också), så 1-2 gånger per vecka är väl en möjlig dos.

Låter bra Kjell! Då kanske jag kan äta 100 gram per dag vissa veckor när jag gjort pastej? Vad tror du?

 

3 minuter sedan, Kjell Granelli sade:

Det tycker jag låter bra!

Tack för svaret! Då gör jag så. :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...