Seven177 Posted September 12, 2013 Share Posted September 12, 2013 Hej! Jag för en liten diskussion på Facebook om kött orsakar cancer i tarmen eller inte. Jag hävdar att det inte gör det, att det är observationsstudier som säger detta och att observationsstudier inte kan bevisa sambandsorsak. Och att det dessutom vid liknande studier, fast minus charkuterier, visar att det inte alls orsakar cancer. Mannen som svarat skriver: att påstå att det inte finns något samband mellan konsumtion av kött och cancer är stark generaliserande och dessutom felaktigt. Det finns mängder med Kohort-studier samt case/control-studier som visar mycket starka samband mellan köttkonsumtion och koloncancer. I kohort-studierna måste man Alltid ta hänsyn till annan konsumtion för att eliminera eventuella s.k. confounding factors. Görs inte detta får materialet ett mycket dåligt statistiskt s.k. Power och blir aldrig publicerad som en vetenskaplig studie. Därmed är resonemanget om eventuell påverkan av charkvaror eller McFeast inte relevant om man talar om forskning som gjorts (man tar alltid hänsyn till detta efter flera studier som visar att Carlssons står för mycket annat skräp i kroppen). Sista biten inom parentes får jag inte ut mycket av... Frågan är då hur tillförlitlig en kohortstudie är och om ni kunde hjälpa mig med era synpunkter på detta. Kanske finns det en bra studie som jag kan länka till? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dufva Posted September 12, 2013 Share Posted September 12, 2013 Observationsstudier är vanligen de som hittat samband mellan köto och ohälsa. Dessa är lek med matematik som har liten eller ingen bäring i verkligheten Be honom visa exempel på dessa "kohortstudier" han snackar om Man kan vara 100% säker på att dom som faller ut i dessa studier som storkonsumenter av kött egentligen är vad vi kallar "skräpmatätare" dvs såna som typ käkar på mc donalds och äter mängder med onyttigheter (dåliga kolhydrater) tillsammans med köttet Dessutom är sambanden man hittar oerhört svaga och för det mesta knappt signifikanta Observationsstudier har lägsta graden av bevisvärde både pga att det är så svårt att isolera den företeelse man är ute efter och för att de skillnader man hittar är så små Generellt sett använder man observationsstudier om man vill hitta små skillnader i stora material för att gå vidare med bättre forskning därefter Vill man verkligen få reda på hur det ligger till följer man sedan upp med RCT:er Det är mindre studier med rigorös kontroll och mycket högre bevisvärde Kontra med några såna studier med toppkvalitet från kostdoktorns sammanställningar så vinner du nog argumentationen 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fredrik O Posted September 12, 2013 Share Posted September 12, 2013 Som dufva skriver ovan, men för att få lite mer ammunition i debatten kanske de här länkarna kan hjälpa: http://www.kostdoktorn.se/lever-ohalsosamma-kottatare-kortare-liv http://tranastyrka.se/nar-ska-tidningarna-borja-fatta/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrix Posted September 12, 2013 Share Posted September 12, 2013 Om du är slängd i engelska och gillar läsa långt: http://garytaubes.com/2012/03/science-pseudoscience-nutritional-epidemiology-and-meat/ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 12, 2013 Share Posted September 12, 2013 Jag gick igenom de Kohortstudierna som anförs.. de är inte värda pappret de är skrivna på.. eller rättare sagt de är värda det för det finns inget samband! kött och cancer -starkaste grav av evindens? http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4e553ce088f4726530003245-kott-och-cancer-starkaste-grav-av-evindens?bookmarks-1 Det förefaller som om man är fattig och äter måttligt av kött.. främst billiga charkuterier så får man en ökad risk för cancer.. äter man mest prima kött i hela världen (Uruguay) finns inte tillstymmelse till risk! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolf Löfgren Posted September 12, 2013 Share Posted September 12, 2013 Doc Ralf Sundberg har skrivit en bra artikel ang kött och cancer: http://blogg.ralfsundberg.se/#post10 Hans bok "Forsknings-Fusket!" är ett absolut måste att läsa för att förstå varför så mycket okunskap basuneras ut av våra experter. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seven177 Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 Tack för tipsen! Zepp, vilket jobb du gör med att hitta alla studier, fantastiskt! Om jag förstår saken rätt så är kohortstudier till största del fortfarande enkätsundersökningar? Rolf, jag har boken hemma, den bara väntar på att bli läst. Tyvärr räcker tiden inte alltid till... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 Ja.. om det är en riktigt bra studie så är det två enkäter med 10-20 år emellan! Det intressanta är att man får olika former av cancer i olika länder! I något land får man cancer i bukspottkörteln om man är färgad och äter mycket korv.. men inte om man är vit! I något annat land får man cancer i lungorna. och i andra länder cancer i tjocktarmen! Sen så måste man fundera på vad som räknas in i rött kött.. med tanke på att pizza, kakor, winerbröd räknas som mättat fett i andra kostundersökningar! "The Seven Countries study classified processed foods, primarily carbohydrates, as saturated fats. The UK government and NICE do the same, listing biscuits, cakes, pastries and savoury snacks as saturated fats." http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=28741 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.