Jump to content

Omega 3


Berten76

Recommended Posts

Visst är det värmekänsligt och det som finns på ytan av firren misshandlas förstås av temperaturen i tex stekpannan

 

Innertemperaturen i fisk ska man däremot enligt konstens alla regler ej låta gå över 56 grader och då klarar sig nog det mesta av den fleromättade fettsyran rätt bra :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Visst är det värmekänsligt och det som finns på ytan av firren misshandlas förstås av temperaturen i tex stekpannan

 

Innertemperaturen i fisk ska man däremot enligt konstens alla regler ej låta gå över 56 grader och då klarar sig nog det mesta av den fleromättade fettsyran rätt bra :)

Skönt att höra, tack för svaret

Link to comment
Share on other sites

Hej,

 

stämmer det att Omega-3 från vegetabiliska källor är "mindre bra"? Jag antar att begreppet "Omega-3" är lite förenklat - är det inte som så att fisk innehåller en fettsyra som är sammansatt av Omega-3 och att det är denna fettsyra som är så bra för kroppen, medan till exempel olika oljor innehåller Omega-3 och inte är lika effektiva som den redan sammansatta fettsyran som finns i till exempel fisk? Jag tycker mig se en positiv, långsiktig effekt av att äta ren Omega-3 från till exempel linfröolja. Mitt HDL har förbättrats undan för undan med en dryg matsked av just linfröolja varje dag under ett drygt år. Jag insåg som så många andra att jag har på tok för mycket Omega-6 i min kost så jag försöker jämna ut balansen på detta vis.

Link to comment
Share on other sites

Omega-3 är en grupp av fettsyror. De man brukar avse är ALA (som finns i vegetabilisk olja, t.ex. linfröolja), EPA och DHA (som finns i animalier). ALA är kortare än de två andra. EPA och DHA är de som kroppen använder. Kroppen kan omvandla ALA till de andra, men i ganska liten omfattning, så där 5%. Veganer lär vara bättre på omvandlingen. Omega 6 (som är en annan grupp av fettsyror, som det brukar finnas mer eller mindre gott om i vegetabiliska oljor) lär sänka graden av omvandling.

Det här var en mycket kortfattad (och förenklad) förklaring.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Hur är det med makrill på burk. Hur är den tillagad? Funderar över om det finns nån omega 3 där?

 

Jag tror ål leder ligan av omega 3 rika livsmedel, följd av makrill och sedan lax. Makrill är bra därför att man vet att den är vild, vad jag förstår går det inte att odla makrill.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Precis vad jag tänker också. Synd att makrill inte är lika gott som lax...

Makrill är ju gôrgott! :)  Stekt, med vispgrädde och dill. Rökt, med svartpeppar. Och - fast det receptet har jag inte testat än: grillad i ugn, med citrongräs lime ingefära chili spring onion fish sauce (stek kryddorna och lägg på makrillen)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Makrill är ju gôrgott! :)  Stekt, med vispgrädde och dill. Rökt, med svartpeppar. Och - fast det receptet har jag inte testat än: grillad i ugn, med citrongräs lime ingefära chili spring onion fish sauce (stek kryddorna och lägg på makrillen)

 

Måste erkänna att jag har svårt för makrill, speciellt rökt. Det är synd för det är en vild fisk med massor av omega 3.

Link to comment
Share on other sites

Måste erkänna att jag har svårt för makrill, speciellt rökt. Det är synd för det är en vild fisk med massor av omega 3.

Jo, makrill har en speciell smak. Det går att tröttna på den, så jag äter inte för ofta.

Sill är ju också en fet fisk, vild, med annan smak än makrill, och billigare än lax.

Link to comment
Share on other sites

Frågan är väl om inte konsumtion av fisk är mer skadligt än nyttigt i dagens samhälle?! Med tanke på alla tungmetaller, dioxiner och PCB som är närvarande i fisk. Som ni säkert vet bioackumuleras dessa ämnen mer och mer för varje trofisk nivå, och det landar i slutändan hos slutkonsumentens vävnad (dvs dig).

 

Jag menar, det finns en anledning varför man rekommenderar gravida kvinnor att inte äta fisk så ofta. Om det är onyttigt för ett foster är det förmodligen inte så nyttigt för dig heller! ;)

 

Om man är orolig över omega 3 borde det väl vara bättre att äta tillskott gjord på krillolja ist (eller varför inte ngt från växtriket)?! Dels är dom lägre ner i den trofiska nivån, sen bidrar man inte lika mycket till överexploateringen av våra hårt belastade hav.

Link to comment
Share on other sites

Frågan är väl om inte konsumtion av fisk är mer skadligt än nyttigt i dagens samhälle?! Med tanke på alla tungmetaller, dioxiner och PCB som är närvarande i fisk. Som ni säkert vet bioackumuleras dessa ämnen mer och mer för varje trofisk nivå, och det landar i slutändan hos slutkonsumentens vävnad (dvs dig).

 

Jag menar, det finns en anledning varför man rekommenderar gravida kvinnor att inte äta fisk så ofta. Om det är onyttigt för ett foster är det förmodligen inte så nyttigt för dig heller! ;)

 

Om man är orolig över omega 3 borde det väl vara bättre att äta tillskott gjord på krillolja ist (eller varför inte ngt från växtriket)?! Dels är dom lägre ner i den trofiska nivån, sen bidrar man inte lika mycket till överexploateringen av våra hårt belastade hav.

 

Jag har sett listor över de fisksorter med mest tungmetaller och lax är som tur är en av de sorter med lägre halt. Nu säljs ju inte mycket vild lax i Sverige, och den odlade fisken har inte samma problem. Men det finns ju andra problem med odlad fisk. Dessutom kan vi ju inte tillgodogöra oss en stor del av omega 3 från växtriket. All storskalig "odling" är miljöförstörande, oavsett om den är animaliskt eller vegetabilisk.

Link to comment
Share on other sites

Om man är orolig över omega 3 borde det väl vara bättre att äta .......... (eller varför inte ngt från växtriket)?! ..........................

Därför att omega 3 från växtriket tar våra kroppar bara upp en bråkdel av jämfört med animaliskt omega 3.

Link to comment
Share on other sites

Därför att omega 3 från växtriket tar våra kroppar bara upp en bråkdel av jämfört med animaliskt omega 3.

Är det inte så att de långkedjiga omega-3-fettsyror (DHA o EPA) som vi behöver några gram av per dag ursprungligen produceras av alger? Sedan följer de med i näringskedjan till lax, makrill o sill. Det är väl därför krillolja som Mikael rekommenderar ovan är säkrare ur giftsynvinkel än de fiskar som kommer sist i näringskedjan.

Dock är det riktigt att kortkedjiga omega-3 (ALA) som t.ex. finns i linfröolja inte är till någon större nytta för människor när det gäller att omvandla till de långa.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...