Tjoran Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 Okej, lite matematik på denna lördagskväll. Förhöjs fetthalten till 80% om man blandar en yoghurt på 20 % med grädde som är 40% Eller hur fungerar det? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagnusH Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 Okej, lite matematik på denna lördagskväll. Förhöjs fetthalten till 80% om man blandar en yoghurt på 20 % med grädde som är 40% Eller hur fungerar det? Om du tar lika mycket av yoghurt och grädde blir fetthalten 30 %. (20+40)/2. Om du tar olika mycket av yoghurt och grädde måste man ta hänsyn till fördelningen mellan dem. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted September 21, 2013 Author Share Posted September 21, 2013 vi säger: 100 gram 20% 100 gram 40% blir det 60% fetthalt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slacktivisten Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 Det blir 200g 30%. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted September 21, 2013 Author Share Posted September 21, 2013 hur fan går det till? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 Om du lägger ihop fettet (20+40=60) måste du även dela med den ökade mängden (200 gr istället för 100 gr) så att du får resultatet per 100 gr, dvs 30%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 Om du lägger ihop fettet (20+40=60) måste du även dela med den ökade mängden (200 gr istället för 100 gr) så att du får resultatet per 100 gr, dvs 30%. Sådan här gör mig gaaaalen . På morgonen tar jag en 1 dl fullfet turisk youghurt 10% med 3 msk vispgrädde 40 %. Har jag då gjort min portion mindre fet ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 ...och sen beror det på om vi räknar vikt eller kalorier... skål! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted September 21, 2013 Author Share Posted September 21, 2013 Räknär procent.. eller något. För att det som blir mer blir mindre. Jättelogiskt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganymedes Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 Mängden fett (i gram) blir större med grädde, men (procent-) andelen fett blir mindre än grädden. Håll isär mängd och andel. Hur fet blir grädden om du blandar en dl grädde med en dl grädde? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 Hick, blir väl dubbelt så fet lr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagnusH Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 vi säger: 100 gram 20% 100 gram 40% blir det 60% fetthalt? 30 % blir det. (20+40)/2. 20 + 40 = 60. 60 divideras med 2. Det blir 30. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stroker49 Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 Sådan här gör mig gaaaalen . På morgonen tar jag en 1 dl fullfet turisk youghurt 10% med 3 msk vispgrädde 40 %. Har jag då gjort min portion mindre fet ? Ja, den blir mindre fet. Du skulle bara tagit vispgrädde :-) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 Ja, den blir mindre fet. Du skulle bara tagit vispgrädde :-) He, he, blir dock väl såsigt så där på morgonkvisten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 Säg att du har en dl grädde. Då har du 40% fett = 40 gr. (Give or take) Så pytsar du i en dl vatten. 0% fett. Då har du 2 dl vätska. Med 40 gr fett i. Dvs. 20% fett, 20 gram i varje deciliter vätska. Fast själv tycker jag du bara ska njuta av din turkiska yoghurt med grädde. Fett och gott och mättande. :-) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 Ja, den blir mindre fet. Du skulle bara tagit vispgrädde :-) Neee...ta en MBC till frukost så blir det 100 % fett och då behöver du inte fundera mer på procenten Helge Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagnusH Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 Ja, den blir mindre fet. Du skulle bara tagit vispgrädde :-) Blandningen 1 dl 10% yoghurt och 0,45 dl (=3 msk) 40% grädde blir väl 1,45 dl med 19 % fett? Alltså fetare än yoghurten? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 Blandningen 1 dl 10% yoghurt och 0,45 dl (=3 msk) 40% grädde blir väl 1,45 dl med 19 % fett? Alltså fetare än yoghurten? Men mindre fet än grädden 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerker Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 Den svenska skolan måste definitivt bli bättre! "Man måste tänka på pocenten!" 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjoran Posted September 22, 2013 Author Share Posted September 22, 2013 Den svenska skolan måste definitivt bli bättre! "Man måste tänka på pocenten!" Ja helt klart. Skolan borde förbättras så att man som elev inte undviker lektioner p.g.a. andra elever så att man kan koncentrera sig på matten. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.