Jump to content

Tid och otid


Tuva
 Share

Recommended Posts

"Men det tar ju sån tiiiid att laga mat från grunden! Jag jobbar heltid och yadayadayada! Du vet inte hur det är som stressad småbarnsförälder och att få ihop livspusslet"

 

Tid?

TID?

 

Sätt unge A på att hacka en lök och unge B på att skala en vitlök.

Stek lök och vitlök och köttfärs. Krydda och stjälp över en burk tomater (och gärna en skvätt grädde..). Servera med pasta om du äter sånt eller stekt strimlad vitkål. Middagen är serverad och det har tagit kanske, möjligen, 10 minuter mer än att höfsa in en fryspizza i ugnen. Under tiden har du fått en lite kort stund av samarbete med din flock, nog så viktigt. Ungarna har fått ännu en inblick i matlagningskonstens enkla och svåra konst.

Min erfarenhet är också att de små liven är beredda att smaka betydligt fler saker om de fått vara med och joxa med råvarorna först.

 

Ork.

Lust.

Fantasi.

Det ska jag gå med på som ursäkter men banne mig inte TID. Hur mycket tid ägnar inte folk åt att glo på TV? Tid som kan ägnas, en liten del i alla fall, åt att starta ett långkok inför morgondagen så att man har maten klar då. Snacka om snabbmat!

 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Nja, det handlar väl egentligen inte om TID utan mera om ork, för tiden är ju en prioritering. Och om man då inte är intresserad av matlagning kan ju orken tryta eftersom man vill prioritera annat, t ex egentid som jag upplevde att man hade väldigt mycket mindre av förr i tiden. Det var liksom inte modernt med det då.

 

Sen kan det ju vara bra om läxorna fixas före maten om man har skolbarn, så det kanske är svårare att få hjälp. Men både jag och min syster och våra ungar har alltid gjort läxorna vid matbordet, så vi har umgåtts i alla fall.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

En mig närstående person har släppt ut två barn till vuxenlivet som fick hur mycket egentid som helst under deras uppväxt (mest tillbringad framför dator o teve) och som nu inte ens behärskar vardagslivets allra enklaste väsentligheter. Tror deras engagemang i det gemensamma hushållet bgränsade sig till att den ena skulle plocka ur diskmaskinen, under protest varje gång och den andra att ta ut soporna, vilket glömdes för det mesta. Laga mat med barnen med barnen låter jättebra, inte bara för måltiden just då utan för framtida generationer. Jag lärde mig av min farmor som var gjord av smör och grädde, medan min mor är gjord av lätt&lagom, mjukost och lättmjölk :-)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

En mig närstående person har släppt ut två barn till vuxenlivet som fick hur mycket egentid som helst under deras uppväxt (mest tillbringad framför dator o teve) och som nu inte ens behärskar vardagslivets allra enklaste väsentligheter. Tror deras engagemang i det gemensamma hushållet bgränsade sig till att den ena skulle plocka ur diskmaskinen, under protest varje gång och den andra att ta ut soporna, vilket glömdes för det mesta. Laga mat med barnen med barnen låter jättebra, inte bara för måltiden just då utan för framtida generationer. Jag lärde mig av min farmor som var gjord av smör och grädde, medan min mor är gjord av lätt&lagom, mjukost och lättmjölk :-)

Både jag och min mor tog hellre disken efteråt om nån annan gjorde maten. Men så är både jag och min syster duktiga i köket också, och våra ungar kan laga mat, även om långkok inte precis har nått dem ännu.

Men det är inte alla dagar jag har ORK i dag heller, fast jag inte har ungar hemma, eftersom jag har rätt lång restid. Men då gör vi nåt nyttigt småplock i stället, för jag har ju verkligen lärt mej att ha saker hemma... oliver, makrill i tomatsås eller tonfisk, creme fraiche, lite kryddor.... rör ihop det och lägg i endivesallad så har du en mycket bra kall måltid som tar mindre än 10 minuter. Jag har minst en mil till närmaste affär nu också. Och jag lagar aldrig mindre än 4 portioner trots att vi är bara 2 hemma. Matlådor är räddningen när orken tryter.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det finns nog en aspekt till av det här. Jag har under några år i olika sammanhang mött lite yngre människor i matlagningssammanhang och blivit förvånad över hur många som faktiskt inte har ens det mest grundläggande kring matlagning klart för sig. Det gäller inte alla, många är jätteduktiga. Men det verkar finnas en rätt stor grupp som helt enkelt aldrig lärt sig laga mat och aldrig sett sina föräldrar göra det heller. I dag äter ju i princip alla barn på dagis/i skolan och är föräldrarna sedan inte intresserade av matlagning, så är det inte konstigt om man är helt vilse i köket.

 

(Det värsta exemplet av alla var väl hemkunskapsläraren (!) som gav en elev anmärkning för att hon använde stekskyn att göra sås på, i stället för buljongtärning. Då visste jag faktiskt inte om jag skulle skratta eller gråta.)

 

Jag har tänkt rätt mycket på det här. Önskar att det bland all dessa matlagningsprogram kunde komma ett som på ett bra sätt lär ut det allra mest grundläggande, för dem som faktiskt behöver det. Ett program där man visar hur lätt det faktiskt kan vara. Ett program där inte en arg kock ger sig på den som gör fel, utan där en snäll kock berömmer den som gör rätt och kommer med tips på hur man kan göra istället när det inte blir så bra.  :)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Det finns nog en aspekt till av det här. Jag har under några år i olika sammanhang mött lite yngre människor i matlagningssammanhang och blivit förvånad över hur många som faktiskt inte har ens det mest grundläggande kring matlagning klart för sig. Det gäller inte alla, många är jätteduktiga. Men det verkar finnas en rätt stor grupp som helt enkelt aldrig lärt sig laga mat och aldrig sett sina föräldrar göra det heller. I dag äter ju i princip alla barn på dagis/i skolan och är föräldrarna sedan inte intresserade av matlagning, så är det inte konstigt om man är helt vilse i köket.

 

(Det värsta exemplet av alla var väl hemkunskapsläraren (!) som gav en elev anmärkning för att hon använde stekskyn att göra sås på, i stället för buljongtärning. Då visste jag faktiskt inte om jag skulle skratta eller gråta.)

 

Jag har tänkt rätt mycket på det här. Önskar att det bland all dessa matlagningsprogram kunde komma ett som på ett bra sätt lär ut det allra mest grundläggande, för dem som faktiskt behöver det. Ett program där man visar hur lätt det faktiskt kan vara. Ett program där inte en arg kock ger sig på den som gör fel, utan där en snäll kock berömmer den som gör rätt och kommer med tips på hur man kan göra istället när det inte blir så bra.  :)

Vilken kanonbra idé till TV-program eller projekt i skolan önskar jag hade någon bra kanal för att föra denna idé vidare! Det med stekskyn är nog mest att gråta över  :(

 

Skrev precis i en annan tråd om kolhydratrik mat gör oss till dåliga matlagare. När man är jättehungrig efter jobbet, energin är låg och det måste gå fort. Det  är mycket enklare att laga mat när man är fettdriven, ingen akuthunger och när det är bråttom är ju t ex ägg (omelett mm) en bra räddningsplanka. Kan galenskapen med kolhydraterna har förutom sjukdom också laka ur matkulturen?

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 

 

(Det värsta exemplet av alla var väl hemkunskapsläraren (!) som gav en elev anmärkning för att hon använde stekskyn att göra sås på, i stället för buljongtärning. Då visste jag faktiskt inte om jag skulle skratta eller gråta.)

 

 

Som hkk-lärare pratar jag varmt om steksky och köttsafter kan jag säga :) Och det finns bara smör i kylen kan jag lova. Jag tror många hkk-lärare har förstört enkelheten i att laga vardagsmat. Det tjatas en himla massa om att kunna följa recepten exakt, kryddmått hit och en 1/2 dl hit. Mycket sådant som gett folket matlagningsångest. Att laga enkelt mat kräver dock kunskap i att kunna laga enkelt mat ;)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

När min dotter flyttade hemifrån fanns det en bok att köpa på IKEA som hette Hjälp, jag har ett kök. Jag köpte den aldrig för min dotter kunde ju, men jag tycker titeln var jättekul. Det kan väl vara en bra titel på ett SNÄLLT TV-program. Inga fler dokusåpor där allt går ut på att förlöjliga folk så mycket som möjligt

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

När min dotter flyttade hemifrån fanns det en bok att köpa på IKEA som hette Hjälp, jag har ett kök. Jag köpte den aldrig för min dotter kunde ju, men jag tycker titeln var jättekul. Det kan väl vara en bra titel på ett SNÄLLT TV-program. Inga fler dokusåpor där allt går ut på att förlöjliga folk så mycket som möjligt

Precis! Vad är det för fel på att vara snäll?

 

En gång på jobbet kom vi att prata om vad som är den viktigaste egenskapen hos en man. Jag sa att han ska vara snäll. De andra såg på mig med väldigt frågande blickar och det blev mycket diskussioner kring det hela. Till sist insåg jag att de andra tolkade "snäll" som "mesig" och att de inte ens för resonemangets skull kunde köpa min definition av ordet. Där någon stans gav jag upp...  :blink:

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

När min mamma var ung så gick man sju år i skolan, efter det så gick flickorna oftast ett år och lärde sig att laga mat och sköta ett hem :o Det kan man ju ha åsikter om idag, jag tror inte det var någon av grabbarna som gav sin in i denna utbildning.

Men de fick i alla fall lära sig laga mat från grunden, ta hand om bär, frukt och grönsaker, rensa fisk inklusive att stycka kött och lära sig vad alla bitarna hette, vad de skulle användas tiil och hur de skulle tillagas.

Jag är tveksam till att de som går kök och restaurangutbildningen på gymnasiet idag får den gedigna utbildningen.

Jag har fått lära mig av min mamma, men kan nog bara en bråkdel ändå av vad hon kan, och det är tyvärr inget som värdesätts i vårt samhälle idag, att kunna laga mat från grunden, tillreda alla råvaror och ta hand om ostyckat kött, orensad fisk eller det man hittar i naturen.

Jag är rädd att våran tidigare gedigna matkunskap håller på att dö ut på grund av en viss del tidsbrist, bakterieskräck och lättåtkomliga färdigrätter i snabbköpet.

Jag vill inte vara allt för pessimistisk, men jag känner vissa farhågor att vi faktiskt har en hel kultur att rädda ifrån undergång.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

När min mamma var ung så gick man sju år i skolan, efter det så gick flickorna oftast ett år och lärde sig att laga mat och sköta ett hem :o Det kan man ju ha åsikter om idag, jag tror inte det var någon av grabbarna som gav sin in i denna utbildning.

 

Jag kom i samspråk med en trevlig man i nittioårsåldern i somras. Han berättade att han gått i skolkök med flickorna i sin ungdom, för han visste att han vill ut på sjön som kock. Underbart! Kan inte ha varit vanligt på den tiden. :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

När min mamma var ung så gick man sju år i skolan, efter det så gick flickorna oftast ett år och lärde sig att laga mat och sköta ett hem :o Det kan man ju ha åsikter om idag, jag tror inte det var någon av grabbarna som gav sin in i denna utbildning.

Men de fick i alla fall lära sig laga mat från grunden, ta hand om bär, frukt och grönsaker, rensa fisk inklusive att stycka kött och lära sig vad alla bitarna hette, vad de skulle användas tiil och hur de skulle tillagas.

Jag är tveksam till att de som går kök och restaurangutbildningen på gymnasiet idag får den gedigna utbildningen.

Jag har fått lära mig av min mamma, men kan nog bara en bråkdel ändå av vad hon kan, och det är tyvärr inget som värdesätts i vårt samhälle idag, att kunna laga mat från grunden, tillreda alla råvaror och ta hand om ostyckat kött, orensad fisk eller det man hittar i naturen.

Jag är rädd att våran tidigare gedigna matkunskap håller på att dö ut på grund av en viss del tidsbrist, bakterieskräck och lättåtkomliga färdigrätter i snabbköpet.

Jag vill inte vara allt för pessimistisk, men jag känner vissa farhågor att vi faktiskt har en hel kultur att rädda ifrån undergång.

Det tycker jag var en kul och intressant vinkling: vissa farhågor att vi har en kultur att rädda ifrån undergång. Tror att jag förstår vad du menar och frågan är om själva återgången till riktiga råvaror gör att vi kan plocka upp det bästa och godaste ur kulturarvet. Har blivit intresserad av långkok t ex  :) och då passar ju även lokala rötter också mycket bra. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tips på snäll laga-mat-tv; kolla in Jamie Oliver's 30-min middagar. Kommer inte ihåg exakt titel på programmet eller vilken kanal det är. En hel del kolhydratstinn, brittisk mat, men även sånt jag gillar att laga och många bra idéer och tips. Han har skön filosofi när det gäller mat, att det ska vara enkelt och näringsrikt även om pasta och potatis fortfande är något han använder som oftast.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...