Jump to content

Vad äter jag i Italien?


Bitteusa

Recommended Posts

På tisdag åker jag till pastans förlovade land på tio dagar. Det skall bli så kul, men vad ÄTER jag?? Skall jag glömma LCHF eller försöka överleva på prociutto, feta korvar och gorgonzola? Eller ta f-n i båten och köra pizza och pasta, men hur skulle ja må då efter 18 månader LCHF? Någon som har erfarenhet? Tacksam för alla tips!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

LCHF som livsstil fungerar såklart i Italien med. Du beställer ju ofta in tillbehören separat så det borde inte vara något problem. Jag skulle se det som en utmaning att få livsstilen att fungera. Mycket grönsaker, vin, ostar, chark, olivolja mmm... Underbart med en semester i Italien, trevlig resa!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Var skall du? Inga problem med LCHF i Italien, där finns världens bästa mat. Om man söker på rätt ställe.

Precis som i Sverige, satsa på antipasti och primapiatto. De är ändå godast och där excelerar Italienarna. Seconda piatta (huvudrätten) om den är kött kan vara mindre spännande. Tänk på att du måste beställa tillbehör. Till kött tex beställer man sallad, spenat eller andra grönsaker eller pommes om man är lagd åt det hållet. Många svenskar beställer en köttbit och blir besviken när de bara får en köttbit! Ät vad som är lokala specialiteter. I Bologna finns mycket fett coh gott, gris och nöt, smör och grädde. Ät inte fisk i Bologna. På andra ställen skall du definitivt äta fisk tex.

 

Har du någon lokal guide? Har du bil? Allra bäst äter man några mil utanför städerna på små genuina restauranger sär man lagar allt frå ngrunden av tiktiga råvaror.

Men om man tex är i Bolognaområdet och kommer till en bra restaurang där man har hemgjord riktig tortellini "Tortellini in brodo" som serveras i hemkokt buljong. Ja, då är det läge för ett planerat avsteg. VI har skrivit lite mer om Italiensk mat i andra trådar på detta forum. Sök och du skall leta!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Antipasti (förrätter)Antipasti är förrätter. Det kan vara olika typer av bruschette eller crostini, oliver, frittate (italienska omeletter).

Primi: En primo är den första varma rätten som serveras under en klassisk italiensk måltid (antipasto, primo, secondo och dolce). Under den här kategorin hittar man framför allt pasta, men även risrätter och polenta. 

Secondi (andra rätter)En secondo är precis som det låter, den andra rätten som serveras under den klassiska italienska måltiden. En secondo består vanligen av kött, fisk, skaldjur eller fågel. även äggrätter kan räknas som secondo.

Contorni (tillbehör)Contorni återfinns nästan alltid på menyn och här hittar man de tillbehör som serveras till secondon. Under kategorin hamnar bland annat grönsaksrätter, bönrätter, och sallader.

Dolci (dessert)En dolce är som namnet antyder något ljuvt. Under den här kategorin hittar vi efterrätter. En god italiensk måltid rundas självklart av med en smaskig efterrätt.

 

taget från: http://www.italienspecialisten.se/italien/italiensk-mat-recept

 

Dvs se upp med "Primi:n" där återifinns ofta de kolhydratsrika rätterna. Hade då kul! :)

Link to comment
Share on other sites

Jag var i Italien i höstas i 4 dagar förra året. Det funkade perfekt. Åt charkuterier, ostar och oliver och sallad, det finns alltid olivolja på bordet ;-). Beställde kött och fisk till huvudrätt. Precis som stroker säger kommer de utan tillbehör.

Jag hade med mig egenbakat bröd, vi bodde i lägenhet så jag tog med mig fryst bröd i packningen och lade i kylen och hade till frukost (alla övriga i sällskapet åt frukost, annars brukar jag inte det).

 

Strunta i brödet och pastan (jag åt lite pasta vid ett tillfälle, det ångrade jag sedan, helt bubblig i magen).

 

Du kommer fixa detta galant!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tack för alla tips och jag skall försöka göra det bästa av situationen. Jag åker med en stor gruppresa (med SWEA, en organisation för utlandsboende svenskor) så den mesta maten är föreställd så jag får själv sålla agnarna från vetet så att säga. Ser dock fram emot att prova tortellini i Bologna som stroker49 rekommenderar. Jag ha varit i Italien förr och förfärades över de enorma menyerna med alla rätter, inte minst när jag kollade in allt mina italienska bordsgrannar inmundigade utan att se särskilt feta ut!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...