tom123 Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Jag är smal, hälsosam och tränar mycket. Frågan är, vad är nyttan för mig med LCHF? Jag har förstått att det kan ge bättre uthållighet för träningen och att det eventuellt ger mer muskler. Men vad finns det för andra fördelar? När jag läser boken matrevolutionen av kostdoktorn så får jag intrycket att jag kan minska risken enormt att få alla möjliga typer av "välfärdssjukdomar" genom att äta LCHF. Stämmer det eller handlar hälsonyttan med LCHF främst om att minska vikten för överviktiga personer (och därmed en minskad risk för välfärdssjukdomar enbart för dem)? Eller kan LCHF för mig innebära en minskad risk för cancer, hjärtkärlsjukdomar osv? Innebär det att ju striktare LCHF-kost jag äter, desto mer minskar risken? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Beror ju på vad du/man menar med LCHF! Grejen är..att; Nr1 för alla är att man skall äta riktig mat.. undvika matsubstitut, och sen laga till den själv från de bästa råvaror du kan få tag i.. alternativt äta din mat på svindyra resturanter som specialiserat sig på att laga allt från grunden av bra råvaror! Nr2 är att sluta gå på en massa myter om mat.. tex fettskräck, saltskräck.. osv, grejen är att vi har en aldeles utmärkt reglering av detta! Så.. LCHF är ingen ny magisk diet, det handlar främst om att äta riktig mat! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Jag är smal, hälsosam och tränar mycket. Frågan är, vad är nyttan för mig med LCHF? Jag har förstått att det kan ge bättre uthållighet för träningen och att det eventuellt ger mer muskler. Men vad finns det för andra fördelar? När jag läser boken matrevolutionen av kostdoktorn så får jag intrycket att jag kan minska risken enormt att få alla möjliga typer av "välfärdssjukdomar" genom att äta LCHF. Stämmer det eller handlar hälsonyttan med LCHF främst om att minska vikten för överviktiga personer (och därmed en minskad risk för välfärdssjukdomar enbart för dem)? Eller kan LCHF för mig innebära en minskad risk för cancer, hjärtkärlsjukdomar osv? Innebär det att ju striktare LCHF-kost jag äter, desto mer minskar risken? Det som är intressant är att min LCHFresa började som ett viktminskningsprojekt men har förvandlats till ett livsstilsval. I januari började äta LCHF för att gå ner i vikt (ca 10 kg) och det är klart, men kroppen vill nog gå ner lite till . Efter att ha levt med kosten i 7 månader är jag supernöjd och har inte för avsikt att gå tillbaka till socker och mjölmat igen. Utan det är om Zepp skriver, full fokus på riktigt mat! Det är gott och jag mår bra. Vad avser smakupplevelser, tycker jag numera socker är äckligt och den naturliga sötman i maten har ersatt det behovet. Vet inte om du minskar risken med mer strikthet, tror inte det behövs. Har du en frisk glad kropp som förbränner bra, njut istället av att du kan ha en större bredd på maten. Kanske det man kallar liberal LCHF? Det handlar ju fortfarande om riktig mat 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Tuva Posted September 27, 2013 Popular Post Share Posted September 27, 2013 Jag är ganska säker på att alla skulle vinna på att strypa intaget av spannmål, socker och instabila växtoljor till ett minimum. Och att alla skulle må bra av att aldrig dricka frukt utan bara äta den. Juice är ett okynne, Massiva mängder fruktos helt utan fibrer. 1 liter hempressad äppeljuice går det åt 2,5 kilo äpplen. Lycka till med att äta så mycket äpplen men dricka det går plättlätt. Om man äter olika sorters grönsaker, kött, fisk, ägg, naturligt förekommande fetter (fettrand, olivolja, kokosfett, smör), rotfrukter, bär och frukt är jag personligen övertygad om att man äter så som vi har utvecklats som djurart att äta och därmed ger våra kroppar den bästa chansen att hålla och friska och glada. Lägg sen till skojig motion och saken är biff för de allra flesta. Det råkar bara bli så att man hamnar i en kolhydratsreducerad kost om man äter så för det är just spannmålen och sockret som kör upp kolhydratsmängden hos oss. Att komma upp i stora mängder kolhydrater är svårt med bara rotfrukter, grönsaker, bär och en enstaka frukt. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mumlan Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Stabilare humör. Noll migrän. Ingen akne. Mer ork. Ökad prestanda överlag. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Inga blodsockerdippar, samma kolesterolvärden som om jag ätit medicin, större chans att slippa (fler) kardio-vaskulära små problem. Jag har aldrig varit gravt överviktig, bara lite rultig, så det är missvisande att alla kör det för vikten 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stroker49 Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Gör som Zepp skriver. Ät riktig bra mat och undvik avarter som läsk, socker, juice och annat skräp annat än till ensaka tillfällen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Vad är nyttan med LCHF? Det är en del av en sund livsstil, så om du är helt frisk nu, så är det ett sätt att fortsätta vara frisk...det är den ända lilla nyttan ... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fredrik Kornberg Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Metabola sjukdomar orsakas av dåliga kolhydrater, lågkolhydratkost måste inte innebära att man tar bort alla kolhydrater du tar bort de dåliga, och om du drabbats av en metabol sjukdom tar du bort så många kolisar du kan och blir sumptomfri eller åtminståne bättre. Varför fylla upp tallriken med tom energi utan näring när man kan fylla den med vitaminer och näring och få energin från riktiga naturliga kolhydrater i form av ovanjord grönsaker och naturliga fetter. på så vis får man också en jämnvikt på hormonerna , det är därför man blir lite muskulös utan träning. Se upp för tillsatt socker som döljer sig bakom de mest fantasifulla mamn i innehållsförtekningarna, där har vi en livsfarlig fälla Här tror jag vi har en del av anledningarna till varför många upplever att dom mår så mycket bättre efter att de slutar med raffinerat socker och snabbsmält stärkelse(pasta/nudlar)och mjölmat. Jag är numer jättemycket friskare och i mitt livs form vid 40 års ålder. För två år sedan var jag ett vrak som knappt kunde gå pga alla inflamationer i lederna .jag tror dock att i mitt fall så var det nog mest omega 6 fetterna som var ett stort problem fast i kombo med en stor mängd raffinerade kolisar. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lyx-LCHF Posted September 28, 2013 Share Posted September 28, 2013 Inga dippar, ingen karies, lugn mage, inget sockersug, inga sjukdagar, inga munblåsor mer, ofta glad och pigg. Detta är vad som spontant dyker upp i tankarna. Precis som Zepp skriver, så välj riktig mat. Jag väljer att äta ekologiskt, och i min favvobutik har de en liten skylt med texten " Try Organic Food, or as your grandparents called it, Food. Jag känner mig som en evighetsmaskin... 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dufva Posted September 28, 2013 Share Posted September 28, 2013 Om du inte blir överkörd av en buss kommer du att leva 30 år längre än dina kolhydratätande kompisar Ja,jag skojar men det finns ett korn av sanning i det. Du kommer att slippa många av de processer som bryter ner kroppen som systemiska inflammationer i kärlen och därmed risk för de stora "dräparna" (cancer hjärtinfarkt demens) Den största bonusen blir nog livskvaliten Du kommer kunna fortsätta sporta och röra på dig långt upp i livet och ha spring i benen som normalkostare brukar börja tappa redan i medelåldern 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktina Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Något jag märkte när jag började med LCHF (2007) var att jag hela tiden trott att jag så mått så himla bra. Jag trodde att det var normalt att se gravid ut efter varje måltid och att fisa hela dagarna. Har blivit gratulerad till "bebben" många gånger. Jag är 167 cm, väger 52 kilo, har hög förbränning och är hyfsat stark utan att gymma. Sedan kostomläggningen är framförallt magen (som jag egentligen inte hade ont av) helt lugn, jag är sällan sjuk, mina allergibesvär är betydligt lindrigare, migränanfallen kommer mestadels endast när jag misskött mig och jag känner mig starkare både fysisk och psykiskt - trots att jag aldrig känt mig direkt klen. Mina upplevelser av kosten var inte dramatiska utan kom väl som mer smygande, framviskade aha-upplevelser. Men självklart mycket välkomna! Och alla mina blodvärden är tipptopp. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Stabilare humör. Noll migrän. Ingen akne. Mer ork. Ökad prestanda överlag. Kan man inte uppnå det genom att sluta äta raffinerade kolhydrater? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Kan man inte uppnå det genom att sluta äta raffinerade kolhydrater? Jag tror säkert att man får samma effekt av tex paleo kost. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.