Martin Myhrberg Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Kroppens förråd av kolhydrater i levern (100-150 g) räcker bara ett dygn. Fett och protein finns i lager. Vi är alltså gjorda för att äta mycket kolhydrater varje dag. Hur bemöta ovanstående fakta från ”Hälsoinspiratören” oktober 2013? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Levern kan producera cirka 200 gram glukos om dagen! Dessutom ersätter ketonkroppar behovet av glukos i stor utsträckning! Sen så.. cirka 5-10% av innehållet i fett (=triacylglycerol) är glycererol , vilket bildar glukos i levern efter nedbrytningen och oxidering av fettsyrorna! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Levern kan producera cirka 200 gram glukos om dagen! Dessutom ersätter ketonkroppar behovet av glukos i stor utsträckning! Sen så.. cirka 5-10% av innehållet i fett (=triacylglycerol) är glycererol , vilket bildar glukos i levern efter nedbrytningen och oxidering av fettsyrorna! Dubbelkoll, vist betyder oxidering förbränning? Har alltid trott att oxidering betyder att något rostar men blir osäker i dessa biokemiska sammanhang. Tack på förhand . 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Dubbelkoll, vist betyder oxidering förbränning? Har alltid trott att oxidering betyder att något rostar men blir osäker i dessa biokemiska sammanhang. Tack på förhand . Japp, oxidering är det samma som förbränning. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Föredrar kroppen på något sätt att omvandla fett eller protein till glukos, då behovet uppstår? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Föredrar kroppen på något sätt att omvandla fett eller protein till glukos, då behovet uppstår? Som jag förstår det finns det en mekanism som känner av om det finns överskott på aminosyror; dessa omvandlas då till glukos. Omvandling av glycerol-delen i triglycerider är nog en automatisk följd av förbränningen. Korrekt Zepp? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Som jag förstår det så fungerar det som komunicerande kärl.. det som det finns mest överskott av används? Läste någonstans att när triacylglycerolet esterifieras i fettcellerna så tar de inte överblivet glycerol utan använder glukos från blodet.. och glycerolet går via blodet till levern där det omvandlas till glukos igen. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Zepp, eller någon annan som kan. Kan man säga att LCHF är en antioxidativ kost? Man brukar ju säga att då men äter LCHF så behövs mindre antioxidanter. Om så är fallet, vad händer med ett eventuellt överskott av järn i kroppen vid en LCHF-kost. Lagras det in på samma sätt i kroppens organ som vid "vanlig" kost, eller kan man tänka att inlagringen blir mindre? Jag säger som Fundersam, oxidering är för mig rost, och angående järnet så är det väl nästan det som händer i kroppen om man har för mycket. Jag ber om ursäkt för OT här, men oxideringspratet fick mig att fundera... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Kjell och Zepp ni är väldigt kunniga Men jag tycker att det är synd att det inte verkar finns någon ännu bättre högnivåbeskrivning av mekanismerna bakom hur kroppen producerar glukos från fett och protein (det är ju en ganska central sats från oss i LCHF rörelsen )... Är det Glukoneogenesen som ligger bakom omvandlingen av både fett och protein..eller är fettet ett separat "spår"? Är 200 gram den totala summan? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Kjell och Zepp ni är väldigt kunniga Men jag tycker att det är synd att det inte verkar finns någon ännu bättre högnivåbeskrivning av mekanismerna bakom hur kroppen producerar glukos från fett och protein (det är ju en ganska centralt sats från oss i LCHF rörelsen )... Är det Glukoneogenesen som ligger bakom omvandlingen av både fett och protein..eller är fettet ett separat "spår"? Är 200 gram den totala summan? Kanske engelskspråkiga wikipedia kan tjäna detta syfte? http://en.wikipedia.org/wiki/Gluconeogenesis (Man behöver dock nog lägga ett antal timmar för att förstå det hela...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 hehe, "högnivå" Jag försökte läsa lite där ändå... Gluconeogenesis (abbreviated GNG) is a metabolic pathway that results in the generation of glucose from non-carbohydrate carbon substrates such as pyruvate, lactate, glycerol, glucogenic amino acids, and odd-chain fatty acids ...så aminosyror är väl proteiner men "odd-chain fatty acids" är väl knappast det vi pratar om när det gäller fett? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Som jag förstår det finns det en mekanism som känner av om det finns överskott på aminosyror; dessa omvandlas då till glukos. Omvandling av glycerol-delen i triglycerider är nog en automatisk följd av förbränningen. Korrekt Zepp? Fast att äta protein för att använda som energi är ju ett jäkla slöseri och dessutom läste jag en gång att det är som att elda gamla gummistövlar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Dubbelkoll, vist betyder oxidering förbränning? Har alltid trott att oxidering betyder att något rostar men blir osäker i dessa biokemiska sammanhang. Tack på förhand . Båda är ju egentligen rätt. När något reagerar med syre så oxiderar det. När du skär i ett äpple och det blir brunt så beror det på att ytan kommer i kontakt med luften syre och oxiderar. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 hehe, "högnivå" Jag försökte läsa lite där ändå... Gluconeogenesis (abbreviated GNG) is a metabolic pathway that results in the generation of glucose from non-carbohydrate carbon substrates such as pyruvate, lactate, glycerol, glucogenic amino acids, and odd-chain fatty acids ...så aminosyror är väl proteiner men "odd-chain fatty acids" är väl knappast det vi pratar om när det gäller fett? Det är tydligen skillnad på olika sorters fettsyror hur de kan användas i oxidationen: http://en.wikipedia.org/wiki/Beta_oxidation#Odd-numbered_saturated_fatty_acids t.ex. Här hänger jag inte riktigt med... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Litta samma som smörsyra, ättiksyra och annat.. är med andra ord karboxylsyror.. dvs estrar! Vettesjutton om man verkligen kan kalla dessa för fettsyror? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Levern kan producera cirka 200 gram glukos om dagen! Dessutom ersätter ketonkroppar behovet av glukos i stor utsträckning! Sen så.. cirka 5-10% av innehållet i fett (=triacylglycerol) är glycererol , vilket bildar glukos i levern efter nedbrytningen och oxidering av fettsyrorna! Vad menar du med att "producera". Av vad i så fall? Vilken koppling har det till det första inlägget som jag egentligen inte förstod riktigt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 (edited) Glukoneogenesen kan producera cirka 200 gram glukos från främst glukoida aminosyror, laktat och glycerol, per dygn hos en normalstor människa. Dvs, du får vara en högpresterande elitidrottsman/kvinna för att överstiga det behovet.. dessutom så är ketonkropparnas uppgift att ersätta glukos.. tex hjärnan och njuren kan använda upp till 70% ketonkroppar, hjärtat föredrar ketonkroppar. Det är främst röda blodkroppar som kräver glukos, de kan bara använda glukos. Grejen är.. snarare att de dragit fel slutsatser, dvs vårt lager av glukos/glykogen är starkt begränsat.. därav uppstår problem när vi inmundigar mer än vad kroppen kan stuva undan/oxidera per tidsenhet! Det är altså på det viset som hyperinsulinemin uppstår.. iomed att cellerna redan är fulla, då drar de in sina GLUT4.. varvid det krävs ytterligare tryck från insulin, för dels stänga ner fettoxidation helt, lagra allt fett som går och sen omvandla så mycket glukos det går via denovo lipogenes till fett! Det är altså främst höga nivåer av insulin som gör cellerna insulinresistenta.. dels för att de skyddar sig mot överbelastning, dels för att de inte behöver lika mycket glukos, då det alltid är fullt! Såå.. Paolo har egenligen rätt.. fast han inte fattar det.. käka pasta och motionera några timmar om dagen är melodin för att undvika dels hyperinsulinemi och insulinresitens.. glöm inte att motionera/träna några timmar om dagen!! En motionsform som innebär upprepade slag mot huvudet verkar för övrigt vara att föredra.. om Paolo har rätt! Edited October 1, 2013 by Zepp 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerker Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Begreppet oxidera betyder att ett ämne - vilket som helst - reagerar med syre (eng. oxygen). Rost bildas av en långsam reaktion mellan järn och syre. Ärg bildas av en långsam reaktion mellan koppar och syre. När något brinner så är det en våldsam reaktion mellan syre och detta ämne. Explosionen i en vanlig bilmotor är en våldsam reaktion mellan bensin/diesel/etanol och syre Syre krävs för att biologiska material ska ruttna och förmultna. När man hittar 1000-tals år gamla mänskliga kvarlevor eller t.ex. trä i arkeologiska utgrävningar så har dessa oftast legat i syrefria lerlager som skyddat dem. När fettsyror oxiderar knyter de syreatomer till sig. osv. osv... När man letar efter ett slutförvar för utbränt kärnbränsle så försöker man hitta bergrum långt nere i jorden som förväntas vara syrefria under minst 100000 år. Det är syret som kan skada kapslarna genom att det kan reagera med -oxidera - materialet i dem och äta upp dem och släppa ut radioaktiviteten. Syre är livsviktigt för oss människor och samtidigt ett ämne som förstör mycket! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Glukoneogenesen kan producera cirka 200 gram glukos från främst glukoida aminosyror, laktat och glycerol, per dygn hos en normalstor människa. Dvs, du får vara en högpresterande elitidrottsman/kvinna för att överstiga det behovet.. dessutom så är ketonkropparnas uppgift att ersätta glukos.. tex hjärnan och njuren kan använda upp till 70% ketonkroppar, hjärtat föredrar ketonkroppar. Det är främst röda blodkroppar som kräver glukos, de kan bara använda glukos. Grejen är.. snarare att de dragit fel slutsatser, dvs vårt lager av glukos/glykogen är starkt begränsat.. därav uppstår problem när vi inmundigar mer än vad kroppen kan stuva undan/oxidera per tidsenhet! Det är altså på det viset som hyperinsulinemin uppstår.. iomed att cellerna redan är fulla, då drar de in sina GLUT4.. varvid det krävs ytterligare tryck från insulin, för dels stänga ner fettoxidation helt, lagra allt fett som går och sen omvandla så mycket glukos det går via denovo lipogenes till fett! Det är altså främst höga nivåer av insulin som gör cellerna insulinresistenta.. dels för att de skyddar sig mot överbelastning, dels för att de inte behöver lika mycket glukos, då det alltid är fullt! Såå.. Paolo har egenligen rätt.. fast han inte fattar det.. käka pasta och motionera några timmar om dagen är melodin för att undvika dels hyperinsulinemi och insulinresitens.. glöm inte att motionera/träna några timmar om dagen!! En motionsform som innebär upprepade slag mot huvudet verkar för övrigt vara att föredra.. om Paolo har rätt! Om levern kan producera 200 gram glukos utöver dom ca 100 gram glykogen som den kan lagra, varför vaknar jag då halv fyra på morgonen och är hungrig om jag ätit för lite dagen innan? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin Myhrberg Posted October 2, 2013 Author Share Posted October 2, 2013 Nyttt försök: Jag undrar hur man kan bemöta påståendet /feltolkningen nedan. ”människor är gjorda för att äta mycket kolhydrater varje dag” Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Nyttt försök: Jag undrar hur man kan bemöta påståendet /feltolkningen nedan. ”människor är gjorda för att äta mycket kolhydrater varje dag” Människor är gjorda för att äta en viss mängd energi varje dag från energisubstrat samt protein som byggmaterial och resten essentiella ämnen, det gäller essentiella aminosyror samt O-3, O-6 oxå! Och på det vitaminer, mineraler och spårämnen som är essentiella! Människor som gör av med mycket energi i högintensiva övningar/arbete kan äta mycket kolhydrater om de är friska för övrigt, vi andra kontorsarbetande inaktiva personer får akta oss för att äta för mycket då vårt lagringsutrymme är begränsat! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagnusH Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Nyttt försök: Jag undrar hur man kan bemöta påståendet /feltolkningen nedan. ”människor är gjorda för att äta mycket kolhydrater varje dag” Kan man inte ställa följande fråga: Hur kunde människorna då klara sig innan man började med jordbruk? Vildväxande frukt var nog inte så innehållsrik på kolhydrater som frukten i dagens snabbköp. åtminstone i norra delen av Europa kunde man inte heller räkna med god tillgång på frukt året runt och där har funnits människor i åtminstone 40 000 år. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Kan man inte ställa följande fråga: Hur kunde människorna då klara sig innan man började med jordbruk? Vildväxande frukt var nog inte så innehållsrik på kolhydrater som frukten i dagens snabbköp. åtminstone i norra delen av Europa kunde man inte heller räkna med god tillgång på frukt året runt och där har funnits människor i åtminstone 40 000 år. Problemet med det argumentet är att det nog inte fanns någon större tillgång på fett heller och dessutom säger ju LCHF-are att dom inte äter mer protein än andra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Kroppens förråd av kolhydrater i levern (100-150 g) räcker bara ett dygn. Fett och protein finns i lager. Vi är alltså gjorda för att äta mycket kolhydrater varje dag. Hur bemöta ovanstående fakta från ”Hälsoinspiratören” oktober 2013? Det beror ju lite på vem du argumenterar med och syftet med argumentationen. Om du bara vill få vara ifred med din mat och slippa kommentarer så kan du ju svara typ - Det kanske vi är men jag har valt att äta LCHF därför att jag mår bra av det. Är du ute efter att bevisa att LCHF är den enda rätta kosten så sitter du i en betydligt värre sits. Om ditt mål är att hjälpa medmänniskor till bättre hälsa så kan du ju börja med att argumentera för att raffinerade kolhydrater inte är människomat. Att vi inte är gjorda för att äta sådant där man tagit bort en stor del av näringen och dessutom finfördelat "maten" så att det far igenom matsmältningen i ett huj det kan ingen säga emot. Det är en absolut sanning och får du ett antal människor att undvika sådan mat så har du gjort en insats för folkhälsan. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Problemet med det argumentet är att det nog inte fanns någon större tillgång på fett heller och dessutom säger ju LCHF-are att dom inte äter mer protein än andra. Alltså när man kokar benbuljong blir det massor med fett i. Och det är när jag använder märgben som ser ganska magra ut. Jag undrar om man tar med det i beräkning? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagnusH Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Problemet med det argumentet är att det nog inte fanns någon större tillgång på fett heller och dessutom säger ju LCHF-are att dom inte äter mer protein än andra. Fast här gällde det att bemöta argumentet att vi är gjorda för att äta mycket kolhydrater varje dag. Vad gäller fett så var det väl antagligen så hos våra förfäder att de, i likhet med en del naturfolk av senare datum, prioriterade fettrik benmärg och hjärna framför det magra köttet när de tog hand om ett jaktbyte. Hur mycket fett de fick i sig berodde då på jaktlyckan. Jag har också läst om en teori att det var just benmärg och hjärna som fick de första aporna/blivande människorna att klättra ner från träden och ut på savannen. Alla rovdjur kan inte krossa kraftiga ben och komma åt märg och hjärna. Aporna/människorna kunde krossa kraftiga ben med hjälp av stenar. På så vis var dom ett slags asätare. Jag vet inte om denna förklaring är riktig men den verkar inte helt otrolig. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Vi är gjorda för att äta mycket kolhydrater. Poängen är att det betyder inte nödvändigtvis att vi måste. Är man metabolt skadad av många års raffinerade kolhydrater gör man klokt i att minimera dem. Men ser man ett par miljoner år bakåt i vår utvecklingslinje så har förfäderna ätit riktigt mycket kolhydrater, inte minst rotfrukter i alla fall i minst en miljon år sedan vi började värma dem med eld/glöd för tillgängliggöra stärkelsen. Än i dag, om man är metabolt oskadd, är det inga problem att äta en kolhydratrik kost, bara man undviker de raffinerade. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modesty Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Efter en del läsning om ämnet cancer så kan jag konstatera att "cancer celler är som gjorda för konsumtion av mycket kolhydrater" dvs har du celler där mitokondrier skadats så mäste dessa ha glukos, friska celler kan klara sig ändå. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Är man metabolt skadad av många års raffinerade kolhydrater gör man klokt i att minimera dem. Men ser man ett par miljoner år bakåt i vår utvecklingslinje så har förfäderna ätit riktigt mycket kolhydrater, inte minst rotfrukter i alla fall i minst en miljon år sedan vi började värma dem med eld/glöd för tillgängliggöra stärkelsen. Än i dag, om man är metabolt oskadd, är det inga problem att äta en kolhydratrik kost, bara man undviker de raffinerade. Vad jag skulle önska att det fanns mer forskning på hur och/eller vid vilka skeden de metabola skadorna uppstår. Tror att de flesta av oss här på forumet kunde äta raffinerade kolhydrater och socker i ungdomen (jag kunde i alla fall) men nu är det inte aktuellt längre. Med kostråd med bara lite raffinerat vid riktigt festliga tillfällen hade det sett helt annorlunda ut. Sockret är en styggelse men ju mer jag läser här förstår jag att dessa mängder mjölmat är ett elände men hur förklarar man det för en som ännu inte är metabolt skadad. Bara genom att titta på samhället i allmänhet ser man att många har rejäla magar även om man inte är fet... 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Vad jag skulle önska att det fanns mer forskning på hur och/eller vid vilka skeden de metabola skadorna uppstår. Tror att de flesta av oss här på forumet kunde äta raffinerade kolhydrater och socker i ungdomen (jag kunde i alla fall) men nu är det inte aktuellt längre. Med kostråd med bara lite raffinerat vid riktigt festliga tillfällen hade det sett helt annorlunda ut. Sockret är en styggelse men ju mer jag läser här förstår jag att dessa mängder mjölmat är ett elände men hur förklarar man det för en som ännu inte är metabolt skadad. Bara genom att titta på samhället i allmänhet ser man att många har rejäla magar även om man inte är fet... Ja man kan ha många tickande bomber även om man upplever sig som frisk. T.ex. på väg utveckla icke-alkoholrelaterad fettlever pga socker, läckande tarm pga gluten eller lektiner från spannmål resp legymer, mycket bukfett insprängt mellan organen vilket inte syns så mycket, högt blodtryck fast man är rätt smal, etc. Håller med att jag skulle också vilja veta varför vissa av oss verkar ha blivit "metabolt skadade" och vad det egentligen betyder. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Gener.. så det viktiga här i livet är att välja föräldrar! Näst viktigast är att ta det säkra före det osäkra och bara äta riktig mat.. och inte mer kolhydrater än vad man förbrukar! Oså glöm inte Paolos råd.. ät ordentligt med pasta så att du orkar träna två timmar om dagen efter jobbet!! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagnusH Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Vi är gjorda för att äta mycket kolhydrater. Poängen är att det betyder inte nödvändigtvis att vi måste. Är man metabolt skadad av många års raffinerade kolhydrater gör man klokt i att minimera dem. Men ser man ett par miljoner år bakåt i vår utvecklingslinje så har förfäderna ätit riktigt mycket kolhydrater, inte minst rotfrukter i alla fall i minst en miljon år sedan vi började värma dem med eld/glöd för tillgängliggöra stärkelsen. Än i dag, om man är metabolt oskadd, är det inga problem att äta en kolhydratrik kost, bara man undviker de raffinerade. Men är det inte svårt att få i sig större mängder kolhydrater genom enbart vildväxande rotfrukter? Och innan vi behärskade elden? Var det inte snarare en kombination av rotfrukter, andra grönsaker, nötter, frukt, märg, lite kött, fisk, skaldjur som våra förfäder oftast levde av? Om man säger att vi är gjorda för att äta mycket kolhydrater, så drar många den slutsatsen att vi måste det för att överleva. Det Du menar borde hellre uttryckas på följande sätt: Vi kan äta mycket kolhydrater men vi kan också livnära på annan föda, t ex fett. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magnus77 Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Eftersom en hel rad av sk västerländska sjukdomar (inte bara fetma utan även diabetes, högt blodtryck, hjärt-kärl sjukdom, astma och allergier, cancer, demens, alzheimers, och många fler) har en stark koppling till (för höga nivåer av) hormonet insulin, skulle jag argumentera för att vi INTE är gjorda för att äta MYCKET kolhydrater. Vi, de allra flesta av oss i alla fall, kan tolerera lite kolhydrater, men den oerhörda mängd som rekommenderas från officiellt håll just nu är vi inte alls anpassade till. Dessutom spelar kvaliteten på kolhydraterna in, precis som andra nämnt tidigare i denna tråd. Vi är utvecklade att svara med insulin vid högre nivåer av kolhydrater. Detta för att lägga på oss fett inför vintern, eller allmänt inför perioder när tillgången på mat minskar. Denna superba anpassning räddade oss säkerligen i förhistorisk tid, men nu, med mat (och kanske särskilt den raffinerade kolhydratrika maten) så lätt tillgängligt, är den anpassningen ingen fördel längre. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Men är det inte svårt att få i sig större mängder kolhydrater genom enbart vildväxande rotfrukter? Och innan vi behärskade elden? Var det inte snarare en kombination av rotfrukter, andra grönsaker, nötter, frukt, märg, lite kött, fisk, skaldjur som våra förfäder oftast levde av? Om man säger att vi är gjorda för att äta mycket kolhydrater, så drar många den slutsatsen att vi måste det för att överleva. Det Du menar borde hellre uttryckas på följande sätt: Vi kan äta mycket kolhydrater men vi kan också livnära på annan föda, t ex fett. Ett exempel på ett nyligen levande "stenåldersfolk" som klarade det dokumenterades i Staffan Lindebergs Kitava-studie. Sedan vi lärde oss laga mat med eld för 1-2 miljoner år sedan var det nog inte så svårt att få en relativt hög kh%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagnusH Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Ett exempel på ett nyligen levande "stenåldersfolk" som klarade det dokumenterades i Staffan Lindebergs Kitava-studie. Sedan vi lärde oss laga mat med eld för 1-2 miljoner år sedan var det nog inte så svårt att få en relativt hög kh%. Ja, det är riktigt, men odlade de inte sina rötter? Det finns också exempel på folk som huvudsakligen ätit fett. Elden har vi väl haft i cirka 700 000 år. Men om man säger att vi är gjorda för att äta mycket kolhydrater så innebär det att LCHF är fel, åtminstone för de som är friska. Jag anser att vi är gjorda för att äta kolhydrater och/eller fett samt protein. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Jag vill veta hur de har beräknat fettmängden i studierna av jägarfolk. För om de inte har tagit med fett från tex ben så har det ju underskattat mängden. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limp Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Jag undrar hur man kan bemöta påståendet /feltolkningen nedan. ”människor är gjorda för att äta mycket kolhydrater varje dag” Svaret är väl egentligen enkelt... fett och proteiner är essentiella och kolhydrater är det inte, ty levern kan tillverka egen glukos ? Alltså, människan är inte gjord för att äta mycket kolhydrater. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Ja, det är riktigt, men odlade de inte sina rötter? Det finns också exempel på folk som huvudsakligen ätit fett. Elden har vi väl haft i cirka 700 000 år. Men om man säger att vi är gjorda för att äta mycket kolhydrater så innebär det att LCHF är fel, åtminstone för de som är friska. Jag anser att vi är gjorda för att äta kolhydrater och/eller fett samt protein. Jo det stämmer att kitavanerna odlade rotfrukt och frukt, så den höga kh-andelen på 65-70% är mer än vad som förekommit under äldre stenåldern. Men de var friska, så vad jag menar är att vi uppenbarligen är byggda för att äta kh som inte är raffinerade. När det gäller hur länge vi använt eld för matlagning så är de äldsta arkeologiska bevisen numera drygt en miljon år, men Wrangham argumenterar övertygande i "Catching Fire" att det bör ha varit 2 miljoner. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Men är det inte svårt att få i sig större mängder kolhydrater genom enbart vildväxande rotfrukter? Och innan vi behärskade elden? Var det inte snarare en kombination av rotfrukter, andra grönsaker, nötter, frukt, märg, lite kött, fisk, skaldjur som våra förfäder oftast levde av? Om man säger att vi är gjorda för att äta mycket kolhydrater, så drar många den slutsatsen att vi måste det för att överleva. Det Du menar borde hellre uttryckas på följande sätt: Vi kan äta mycket kolhydrater men vi kan också livnära på annan föda, t ex fett. Det håller jag helt med om. Så länge man tillgodoser behovet av protein och essentiella fetter så kan resten av intaget vara i stort sett vad som helst av kh och/eller fett ur den paleolitiska paletten. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vittvrak Posted October 6, 2013 Share Posted October 6, 2013 På en föreläsning i ekologi förklades kolhydraternas oumbärlighet i alla möjliga sammanhang. En bekant frågade då hur LCHF kan fungera och fick förklaringen om glukoneogenesen med tillägget att den efter några år kommer sluta fungera och då dör man. Jag frågade min bekant hur det då kan komma sig att det finns innuiter - jaha dom där som har så mycket diabetes och är alldeles runda? Tja kanske nu för tiden sa jag osv. Är ganska säker på att föreläsaren gjorde starkast intryck. Kan man få lite hjälp i argumentationen ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerker Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 På en föreläsning i ekologi förklades kolhydraternas oumbärlighet i alla möjliga sammanhang. En bekant frågade då hur LCHF kan fungera och fick förklaringen om glukoneogenesen med tillägget att den efter några år kommer sluta fungera och då dör man. Jag frågade min bekant hur det då kan komma sig att det finns innuiter - jaha dom där som har så mycket diabetes och är alldeles runda? Tja kanske nu för tiden sa jag osv. Är ganska säker på att föreläsaren gjorde starkast intryck. Kan man få lite hjälp i argumentationen ? Du kunde kanske ha frågat hur föreläsaren visste att glukogenesen kommer att upphöra med tiden. Vad finns det för studier på det? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limp Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Eftersom alla vi dör förr eller senare, så kanske det ligger något i att glukoneogenesis slutar fungera efter ett tag Det som oroar dock mig mest, är den låga kvaliteten i föreläsningen. Det går besvisligen utför med folkbildningen när sådana "sanningar" och påståenden. Undra om var föreläsaren lärt sig allt hen lärde ut ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Japp håller med Limp.. Glukoneogenesen upphör när vi dör.. som det mesta annat! En föreläsning i Ekologi.. som framför sådant dravel.. har inget med ekologi att göra! Är man det minsta ekologiskt/zoologiskt bevandrad.. så vet man att många djurarter främst carnoivorer är helt beroende av Glukoneogenes.. för sin överlevnad! Troligen var det en föreläsning om att alla borde äta en vegansk/vegetarisk diet.. frågan är hur man får till det med lejonen.. och hur man förser dem med bönor i tillräcklig utsträckning? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.