Jump to content

Buljongtärningar


Mullvad88
 Share

Recommended Posts

Jag skrev och frågade Campell som marknadsför Buljongtärningar utan tillsatsämnen och undrade om de inte också hade eller skulle lansera fiskbuljong utan tillsatser. Jag fick följande till svar:

 

I dagsläget finns inte buljongtärningar i varianten Fisk. Som ett alternativ finns i vårt sortiment Bong Touch of Taste flytande fonder på flaska. I det sortimentet finns en Fiskfond.

Tillsatta smakförstärkare, mononatriumglutamat, är från och med januari 2008 borttagna från alla våra tillverkningsrecept.

 

Min fråga är om man kan använda detta eller rättare sagt om det är lämpligt när man som jag tillämpar LCHF?
 

Link to comment
Share on other sites

Jag anser inte att dessa buljonger och fonder är bra. De innehåller modifierad stärkelse, maltodextrin och liknande för att fuska fram buljongsmaken. Visserligen inte några enorma mängder, men jag skulle köpa riktiga fonder eller koka själv. Det kan vara svårt att hitta färdigt i butik och tar lång tid att koka själv, men då får man också bra grejer. 

 

"Glutamat" och "smakförstärkare" blir mer och mer sällsynta i innehållsförteckningar eftersom man ersätter dem med jästextrakt, modifierad stärkelse och annat jox som kunderna inte har lärt sig att reagera emot.

Link to comment
Share on other sites

Så här kan en riktig fond göras:

 

Köp ben hos kötthandlare, och be om att få benen uppskurna i mindre bitar. Lägg de på en plåt, och skicka in de i ugnen på 200 grader så att de rostas och får färg. Fräs grönsaker en kort stund med smör i stor kastrull, och lägg i benen.

 

Fyll på med vatten som täcker, koka upp och låt sjuda i 2- 6 timmar. Sila bort ben och grönsaker, och reducera vätskan. Låt sen fonden svalna. Jag häller upp fonden i istärningsformar och fryser in. Sedan är det bara att ta fram vid behov.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Så här kan en riktig fond göras:

 

Köp ben hos kötthandlare, och be om att få benen uppskurna i mindre bitar. Lägg de på en plåt, och skicka in de i ugnen på 200 grader så att de rostas och får färg. Fräs grönsaker en kort stund med smör i stor kastrull, och lägg i benen.

 

Fyll på med vatten som täcker, koka upp och låt sjuda i 2- 6 timmar. Sila bort ben och grönsaker, och reducera vätskan. Låt sen fonden svalna. Jag häller upp fonden i istärningsformar och fryser in. Sedan är det bara att ta fram vid behov.

 

När man kokar buljong är det också en bra idé att använda en slatt av något surt, som citron, vin eller vinäger, eftersom det försvagar benen så att näringsämnen fälls ut effektivare. Köttbuljong på hela ben kan med fördel sjudas ett dygn, eller faktiskt ända upp till tre dygn. Fiskbuljong blir däremot klar på någon timme.  

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Jag använder "fond du chef" mest för att det kändes som bästa alternativet med minst tillsatser och naturligt... Det är typ buljong i geleform. Vad säger ni? Bra eller dåligt?

 

Innehåller bl.a. maltodextrin och jästextrakt... Jag tror faktiskt inte att Knorr har några produkter som går att rekommendera till den som vill äta nyttigt.

Link to comment
Share on other sites

Jag brukar köpa Renée Voltaire, deras produkter är ekologiska och på sin hemsida skriver de just det som Leo skriver här ovan att jästextrakt innehåller glutamat (MSG) men att det får den inte göra om den är ekologisk och det är just ekologiskt jästextrakt de använder. Alla produkter i deras lantbuljong är ekologiska utom saltet (finns det ekologiskt salt?). Det finns visserligen råsocker, men jag är inte så bra på att göra egen... Har provat men jag tycker inte att det blir rätt smak.

Link to comment
Share on other sites

Varför ska benen in i ugnen och rostas först?

Vad är det för näringsämnen som benen utsöndrar?

 

Rostningen ger en godare smak på buljongen. Inte nödvändigt, men sätter lite extra piff.

 

När benen kokas frigörs mineraler och gelatin som är nyttiga och välgörande på alla möjliga sätt och vis. Det får man inte från en buljongtärning eller fuskfond.

Link to comment
Share on other sites

Visst är det lite pyssel, men nu har jag vant mig vid att göra eget. Köpa hel kyckling (bosarps) och välja kött med ben oftast, sedan spara ben (i frysen om man vill vara effektiv) tills man har tillräckligt till en stor gryta, så får det stå och småputtra några timmar - en dag. Kanske lägger man till lite rotfrukter och lök för smak. Sila av och reducera ner till mindre mängd. Frysa i burkar/ istärningar eller spara i kylen beroende på hur fort det går åt.

Link to comment
Share on other sites

Asså, ni måste skafa en crockpot!

Bara häll i de köttiga benen lite grönsaker lite salt&peppar och örtkryddor täck med vaten och sätt på 10 (eller 20!) timmar på låg effekt.....

all vätska kvar och all näring (på grund av den låga temperatuen) och buljongen smakar gudomligt :P

Och göra en soppa med den buljongen som grund blir en gourmets våta dröm........ :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...