Mullvad88 Posted January 2, 2013 Share Posted January 2, 2013 Jag skrev och frågade Campell som marknadsför Buljongtärningar utan tillsatsämnen och undrade om de inte också hade eller skulle lansera fiskbuljong utan tillsatser. Jag fick följande till svar: I dagsläget finns inte buljongtärningar i varianten Fisk. Som ett alternativ finns i vårt sortiment Bong Touch of Taste flytande fonder på flaska. I det sortimentet finns en Fiskfond.Tillsatta smakförstärkare, mononatriumglutamat, är från och med januari 2008 borttagna från alla våra tillverkningsrecept. Min fråga är om man kan använda detta eller rättare sagt om det är lämpligt när man som jag tillämpar LCHF? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulf-S Posted January 2, 2013 Share Posted January 2, 2013 Jag anser inte att dessa buljonger och fonder är bra. De innehåller modifierad stärkelse, maltodextrin och liknande för att fuska fram buljongsmaken. Visserligen inte några enorma mängder, men jag skulle köpa riktiga fonder eller koka själv. Det kan vara svårt att hitta färdigt i butik och tar lång tid att koka själv, men då får man också bra grejer. "Glutamat" och "smakförstärkare" blir mer och mer sällsynta i innehållsförteckningar eftersom man ersätter dem med jästextrakt, modifierad stärkelse och annat jox som kunderna inte har lärt sig att reagera emot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leopold Roos Posted January 2, 2013 Share Posted January 2, 2013 Jästextrakt innehåller 90% mononatriumglutamat har jag hört. Alltså är det bara ett annat ord som vi är mindre vana med. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evab Posted January 2, 2013 Share Posted January 2, 2013 men jag skulle köpa riktiga fonder Kan du ge tips på vad en riktig fond är? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulf-S Posted January 2, 2013 Share Posted January 2, 2013 Kan du ge tips på vad en riktig fond är? Äkta fonder — kokta på ben, något syrligt och grönsaker — brukar finnas att köpa frusna i butiker som Cajsa Warg här i Stockholm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lyx-LCHF Posted January 4, 2013 Share Posted January 4, 2013 Så här kan en riktig fond göras: Köp ben hos kötthandlare, och be om att få benen uppskurna i mindre bitar. Lägg de på en plåt, och skicka in de i ugnen på 200 grader så att de rostas och får färg. Fräs grönsaker en kort stund med smör i stor kastrull, och lägg i benen. Fyll på med vatten som täcker, koka upp och låt sjuda i 2- 6 timmar. Sila bort ben och grönsaker, och reducera vätskan. Låt sen fonden svalna. Jag häller upp fonden i istärningsformar och fryser in. Sedan är det bara att ta fram vid behov. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulf-S Posted January 4, 2013 Share Posted January 4, 2013 Så här kan en riktig fond göras: Köp ben hos kötthandlare, och be om att få benen uppskurna i mindre bitar. Lägg de på en plåt, och skicka in de i ugnen på 200 grader så att de rostas och får färg. Fräs grönsaker en kort stund med smör i stor kastrull, och lägg i benen. Fyll på med vatten som täcker, koka upp och låt sjuda i 2- 6 timmar. Sila bort ben och grönsaker, och reducera vätskan. Låt sen fonden svalna. Jag häller upp fonden i istärningsformar och fryser in. Sedan är det bara att ta fram vid behov. När man kokar buljong är det också en bra idé att använda en slatt av något surt, som citron, vin eller vinäger, eftersom det försvagar benen så att näringsämnen fälls ut effektivare. Köttbuljong på hela ben kan med fördel sjudas ett dygn, eller faktiskt ända upp till tre dygn. Fiskbuljong blir däremot klar på någon timme. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted January 6, 2013 Share Posted January 6, 2013 Visst blir det god buljong med en crock-pot!!! Ska pröva och mixa med smör och kokosfett och byta ut MBCkaffet ibland med buljong. Låter härligt en kall vinterdag! Och, ja det stavas lammben, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
12788 Posted January 21, 2013 Share Posted January 21, 2013 Jag använder "fond du chef" mest för att det kändes som bästa alternativet med minst tillsatser och naturligt... Det är typ buljong i geleform. Vad säger ni? Bra eller dåligt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulf-S Posted January 22, 2013 Share Posted January 22, 2013 Jag använder "fond du chef" mest för att det kändes som bästa alternativet med minst tillsatser och naturligt... Det är typ buljong i geleform. Vad säger ni? Bra eller dåligt? Innehåller bl.a. maltodextrin och jästextrakt... Jag tror faktiskt inte att Knorr har några produkter som går att rekommendera till den som vill äta nyttigt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slacktivisten Posted January 22, 2013 Share Posted January 22, 2013 Just Knorr undviker jag helt då de i många år krängt glutamat (Aromat, någon?). Bong har fonder som inte är alltför illa som jag kör istället för tärningar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 Varför ska benen in i ugnen och rostas först? Vad är det för näringsämnen som benen utsöndrar? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Labolina Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 Jag brukar köpa Renée Voltaire, deras produkter är ekologiska och på sin hemsida skriver de just det som Leo skriver här ovan att jästextrakt innehåller glutamat (MSG) men att det får den inte göra om den är ekologisk och det är just ekologiskt jästextrakt de använder. Alla produkter i deras lantbuljong är ekologiska utom saltet (finns det ekologiskt salt?). Det finns visserligen råsocker, men jag är inte så bra på att göra egen... Har provat men jag tycker inte att det blir rätt smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulf-S Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 Varför ska benen in i ugnen och rostas först?Vad är det för näringsämnen som benen utsöndrar? Rostningen ger en godare smak på buljongen. Inte nödvändigt, men sätter lite extra piff. När benen kokas frigörs mineraler och gelatin som är nyttiga och välgörande på alla möjliga sätt och vis. Det får man inte från en buljongtärning eller fuskfond. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A F - ursprungsliv.nu Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 Visst är det lite pyssel, men nu har jag vant mig vid att göra eget. Köpa hel kyckling (bosarps) och välja kött med ben oftast, sedan spara ben (i frysen om man vill vara effektiv) tills man har tillräckligt till en stor gryta, så får det stå och småputtra några timmar - en dag. Kanske lägger man till lite rotfrukter och lök för smak. Sila av och reducera ner till mindre mängd. Frysa i burkar/ istärningar eller spara i kylen beroende på hur fort det går åt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted January 24, 2013 Share Posted January 24, 2013 Asså, ni måste skafa en crockpot! Bara häll i de köttiga benen lite grönsaker lite salt&peppar och örtkryddor täck med vaten och sätt på 10 (eller 20!) timmar på låg effekt..... all vätska kvar och all näring (på grund av den låga temperatuen) och buljongen smakar gudomligt Och göra en soppa med den buljongen som grund blir en gourmets våta dröm........ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisabet Posted January 26, 2013 Share Posted January 26, 2013 Jag köpte min crock-pot från Amazon England, och kokar ben i 36 timmar. Sen äter jag det som soppa till frukost. Så gott, och så hoppas jag att jag får minaraler, bl a kalk, eftersom jag inte äter mjölkprodukter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bazinga Posted January 26, 2013 Share Posted January 26, 2013 Crock-poten finns även på tretti.se. Fick hem min i torsdags, har just avnjutit en sjukt god boeuf bourgignon, lchf-style... Kan varmt rekommendera inköp! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brittis Posted January 28, 2013 Share Posted January 28, 2013 Är det någon som har testat att göra buljong i lergryta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja Posted January 28, 2013 Share Posted January 28, 2013 Är det någon som har testat att göra buljong i lergryta? Nej men jag har en lergryta - hur gör man? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brittis Posted January 29, 2013 Share Posted January 29, 2013 Jag har inte provat med lergryta själv men det borde väl fungera på liknande sätt som i en croc pot? Men kanske inte lika lång koktid, någon som provat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.