Gugge Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 I vår familj är det hittills vi vuxna som är helt "omvända", även om barnens kost också fått bättre kvalitet. Frågan är bara vad man ska säga om den "frityrolja" vi har i skafferiet. Den innehåller i nämnd ordning solrosolja, palmolja och rapsolja. Vad jag förstått så är det enbart rapsoljan som hör till de nyttigare, antagligen med avseende på balansen mellan omega-3 och omega-6. Går det då precis lika bra att fritera i ren rapsolja? Vad är anledningen till blandningen? Vill man ha bättre temperaturegenskaper eller är det bara ett sätt att kränga en billig produkt och tjäna pengar på oss konsumenter? Kort sagt, finns det någon tanke bakom blandningen annat än att tjäna producentens fickor? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Av de oljorna du nämner menar jag palmolja är bäst att fritera i. Anledningen är att den till största delen består av mättat eller enkelomättat fett, vilka är stabilare vid upphettning (=oxiderar inte så lätt) är fleromättade, vilket det finns mycket av i både solros- och rapsolja. Ännu bättre är det att fritera i kokosolja/fett, som består nästan enbart av mättade (=de allra mest stabila) fetter, bl.a. det mycket nyttiga laurinsyran. Här tips om hur man kan fritera: http://56kilo.se/en-halsosammare-fritos/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.