Jump to content

Frityrolja


Gugge
 Share

Recommended Posts

I vår familj är det hittills vi vuxna som är helt "omvända", även om barnens kost också fått bättre kvalitet. Frågan är bara vad man ska säga om den "frityrolja" vi har i skafferiet. Den innehåller i nämnd ordning solrosolja, palmolja och rapsolja. Vad jag förstått så är det enbart rapsoljan som hör till de nyttigare, antagligen med avseende på balansen mellan omega-3 och omega-6.

 

Går det då precis lika bra att fritera i ren rapsolja? Vad är anledningen till blandningen? Vill man ha bättre temperaturegenskaper eller är det bara ett sätt att kränga en billig produkt och tjäna pengar på oss konsumenter? Kort sagt, finns det någon tanke bakom blandningen annat än att tjäna producentens fickor?

 

Link to comment
Share on other sites

Av de oljorna du nämner menar jag palmolja är bäst att fritera i. Anledningen är att den till största delen består av mättat eller enkelomättat fett, vilka är stabilare vid upphettning (=oxiderar inte så lätt) är fleromättade, vilket det finns mycket av i både solros- och rapsolja.

Ännu bättre är det att fritera i kokosolja/fett, som består nästan enbart av mättade (=de allra mest stabila) fetter, bl.a. det mycket nyttiga laurinsyran.

Här tips om hur man kan fritera: http://56kilo.se/en-halsosammare-fritos/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...