Jump to content

Gräsbeteskött?


MKJ
 Share

Recommended Posts

Det där med "gräsbeteskött" undrar jag lite över. Betar köttdjur från gröna gårdar mer gräs än dom som inte är krav-märkta eller är gräsbeteskött något helt annat?

 

Om man producerar "gräsbeteskött" i Sverige vad äter då dessa djur under vinterhalvåret?

Link to comment
Share on other sites

Gräsbetesdjur äter hö och ensilage på vintern. Kravmärkta djur kan vara gräsbetesdjur men kan även vara djur som fötts upp på kravmärkt spannmål. Man får ta reda på vad som gäller.

 

Vet du något särskilt varumärke där djuren bara ätit hö och ensilage eller kan det vara olika när det gäller t ex gröna gårdar?

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag läst på gröna gårdars hemsida och dom skriver att dom utfodrar med ensilage på vintern.

 

Den senaste tiden har dom dock endast haft ekologiskt kött märk "ICA eko" i vår affär. Undrar hur det är uppfött?

Link to comment
Share on other sites

Ekologiskt kött kan vara lite vad som helst.. tex ekologiskt spannmålsuppfödda djur.. dvs rena skiten!

 

Gröna Gårdar är premium för gräsbeteskött av de som är stora, de har en utmärkt policy som syftar på i första hand kvalitet för kräsna konsumenter.

 

Sen så finns det alltid lokala bönder att köpa av.. de kan vara hur bra som helst men då får man känna dem för att ha koll på uppfödningen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

En sak som man kan undra är om dom betar på verkliga naturbetesängar eller om dom betar på gödslade vallar. Dom kan i så fall ha varit gödslade med konstgödsel innan dom började med krav-drift. Dessutom är gödslade vallar utarmade när det gäller floran.

 

Det är en enorm skillnad på vad som växer på en äng som aldrig varit uppodlad och på en vall.

Link to comment
Share on other sites

En sak som man kan undra är om dom betar på verkliga naturbetesängar eller om dom betar på gödslade vallar. Dom kan i så fall ha varit gödslade med konstgödsel innan dom började med krav-drift. Dessutom är gödslade vallar utarmade när det gäller floran.

 

Det är en enorm skillnad på vad som växer på en äng som aldrig varit uppodlad och på en vall.

Jag har en bekant som har ställt om sitt jordbruk och mjölkproduktion till Kravmärkt och Ekologiskt. Om jag inte minns fel så var kravet att ingen konstgödsel under fem år, därefter fick dom denna märkning på sin gård. Jag tror även att detsamma gällde för kraftfodret till djuren, men jag är inte riktigt säker på tiden, innan man räknade korna som "avgiftade". :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Man kan och skall dessutom göra skillnad mellan ekologiskt.. vilket är bra för naturen.. samt gräsbetat som är bra för konsumenten!

 

Bäst är såklart om man kan förena bägge, då är det bra för naturen, konsumenten och senare för dennes barn och resten av samhället!

Link to comment
Share on other sites

Jag har en bekant som har ställt om sitt jordbruk och mjölkproduktion till Kravmärkt och Ekologiskt. Om jag inte minns fel så var kravet att ingen konstgödsel under fem år, därefter fick dom denna märkning på sin gård. Jag tror även att detsamma gällde för kraftfodret till djuren, men jag är inte riktigt säker på tiden, innan man räknade korna som "avgiftade". :)

 

Jag har för mig att det är 3 år men det jag menade är att om korna betar på en vall som varit uppodlad så får dom inte i sig örter på det sätt som dom får på naturbete. Uppodlade vallar har en mycket utarmad flora och den återställs inte bara för att man slutar konstgödsla.

 

När det gäller konstgödsel är f öv kadmium det största problemet och det finns kvar i jorden. Jag hörde på nyheterna för något år sedan att det är lika mycket kadmium i krav-märkt mjöl som i det konventionella.

 

Om halten omega 3 i köttet beror på att kossorna äter så borde det variera väldigt mycket beroende på om dom betar på en vall eller en äng.

Link to comment
Share on other sites

Du ser ju från vilken gård ditt kött kommer ifrån (står på förpackningen) och då kan man hälsa på eller googla och se hur gården ser ut. Man kan även specificera om man vill ha kött från en speciell gård. Du kan också maila dom och fråga om det är något du undrar över, dom är väldigt trevliga att ha att göra med.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om halten omega 3 i köttet beror på att kossorna äter så borde det variera väldigt mycket beroende på om dom betar på en vall eller en äng.

 

Det gäller ju att ha lite perspektiv. Hur mycket varierar omega 3/omega 6 halten beroende på vilket gräs de äter jämför med att äta spannmål/sojabönor (som även KRAV kött är utfodrat med).

Link to comment
Share on other sites

Det gäller ju att ha lite perspektiv. Hur mycket varierar omega 3/omega 6 halten beroende på vilket gräs de äter jämför med att äta spannmål/sojabönor (som även KRAV kött är utfodrat med).

 

Ja det skulle vara intressant att veta. Har du sett några siffror på det?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...