Jump to content

På Svd.se/opinion "skrota de farliga fettdieterna.TT


AnnikaJ

Recommended Posts

 "För det stora flertalet finns inga belägg för att långsiktig fettrik kost skulle vara hälsosam. Vurmen för fett och protein riskerar att hejda åratal av framsteg i nyttigare matvanor. Vi står upp mot humbug och kvacksalveri i vården".

Det är landstingspolitikerna  Birgitta  Rydberg och Anna Starbrink som fyrar av denna salva. Det är väl ändå att ta i att kalla all den forskning som ändå finns om det mättade fettet  för humbug? Har dessa politiker tillgång till forskning som ännnu inte publicerats?  Troligen inte.  

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Länk:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/skrota-de-farliga-fettdieterna_8577700.svd

 

Reflektion:

 

"Vi står upp mot humbug och kvacksalveri i vården", skriver artikelförfattarna, men efter att ha läst får jag det till "Vi står upp för fortsatt humbug och kvacksalveri i vården".

 

Det enda artikeln gör för mig är att bekräfta tesen - I bland är det bättre att vara tyst och riskera att bli tagen för inkompetent än att öppna munnen och därmed undanröja alla tvivel.

 

Jag tycker det är en djup tragedi att vår sjukvård styrs av landstingspolitiker som oftast saknar kompetens för den verksamhet de ska styra.

 

Jag hörde på radion häromdan att någon poliktiker luftade iden att förstatliga sjukvården. Inget system är perfekt, men jag har vårt att se att det skulle vara sämre än den dyra ineffektiva landstingssoppa vi kallar sjukvård idag.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Frågan är väl om mättat fett har någon skadlig effekt när man äter LCHF. När det gäller blandkost är det ju en annan sak.

Eskimåerna levde ursprungligen på animaliskt (mättat) fett, alltså LCHF-liknande diet. Animaliskt fett tillsammans med blandkost har vi ätit i årmiljoner, t ex i form av märg och hjärna.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Eskimåerna levde ursprungligen på animaliskt (mättat) fett, alltså LCHF-liknande diet. Animaliskt fett tillsammans med blandkost har vi ätit i årmiljoner, t ex i form av märg och hjärna.

 

Jo men dom människorna gick miltals och det ingick mycket kroppsarbete över huvud taget. Det var nog snarare så att dom ibland hade brist på mat än att dom hade ett överskott.

 

Hjärna och märg gjorde nog inte att dom kom i närheten av det vi kan få i oss genom smör, ost och grädde.

 

Har f öv för mig att eskimåer är känsligare än andra för västerländsk kost och lätt får diabetes typ 2 av den.

Link to comment
Share on other sites

 

Har f öv för mig att eskimåer är känsligare än andra för västerländsk kost och lätt får diabetes typ 2 av den.

Ja, men det gäller de flesta naturfolk när de kommer i kontakt med västerländsk kost. De får diabetes 2 och andra välfärdssjukdomar.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Citat från SVD-artikeln:

"Vi svenskar har blivit allt friskare de senaste årtiondena. Livslängden stiger, hjärt-kärl-sjukligheten sjunker, canceröverlevnaden ökar. Folkhälsorapporterna för Stockholms län visar att det bättre hälsoläget gäller alla grupper i samhället, men en utmaning är fortfarande att minska skillnaderna så att personer med lägre inkomster och utbildning kan stärka sin hälsa ännu mer.

En hälsoutmaning är också att undvika att människor i sin strävan att må bra, går till överdrift eller finner i längden kontraproduktiva lösningar. De smått fundamentalistiska dieter som saluförs av olika självpåtagna hälsoprofeter riskerar att ge sådana kontraproduktiva effekter. Vurmen för fett och protein i form av feta mejeriprodukter och rött kött är på väg att hejda åratal av framsteg i nyttigare matvanor.

Dödligheten i hjärt-kärl-sjukdomar har minskat kraftigt sedan 80-talet och har halverats de senaste tjugo åren i Sverige. Förändringen i Stockholms län motsvarar riksgenomsnittet. Flera överlever, och färre blir sjuka överhuvudtaget. Mindre rökning och bättre vård är delförklaringar, men den enskilt största orsaken är bättre matvanor. Mindre fett, framför allt från djurriket, har sänkt blodfetterna. Hälsosammare mat påverkar också risken för cancer. Det hälsosamma är också ekonomiskt lönsamt – för människor som slipper bli sjuka, för vården som kan koncentrera resurserna på andra patienter, och för samhällsekonomin i stort när fler är friska och kan arbeta."

 

Har dessa landstingsråd ingen aning om den explosionsartade ökningen av diabetes 2, om ökningen av antalet personer med fetma, om den kraftiga ökningen av allergier m m, m m?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Citat från SVD-artikeln:

"Vi svenskar har blivit allt friskare de senaste årtiondena. Livslängden stiger, hjärt-kärl-sjukligheten sjunker, canceröverlevnaden ökar. Folkhälsorapporterna för Stockholms län visar att det bättre hälsoläget gäller alla grupper i samhället, men en utmaning är fortfarande att minska skillnaderna så att personer med lägre inkomster och utbildning kan stärka sin hälsa ännu mer.

En hälsoutmaning är också att undvika att människor i sin strävan att må bra, går till överdrift eller finner i längden kontraproduktiva lösningar. De smått fundamentalistiska dieter som saluförs av olika självpåtagna hälsoprofeter riskerar att ge sådana kontraproduktiva effekter. Vurmen för fett och protein i form av feta mejeriprodukter och rött kött är på väg att hejda åratal av framsteg i nyttigare matvanor.

Dödligheten i hjärt-kärl-sjukdomar har minskat kraftigt sedan 80-talet och har halverats de senaste tjugo åren i Sverige. Förändringen i Stockholms län motsvarar riksgenomsnittet. Flera överlever, och färre blir sjuka överhuvudtaget. Mindre rökning och bättre vård är delförklaringar, men den enskilt största orsaken är bättre matvanor. Mindre fett, framför allt från djurriket, har sänkt blodfetterna. Hälsosammare mat påverkar också risken för cancer. Det hälsosamma är också ekonomiskt lönsamt – för människor som slipper bli sjuka, för vården som kan koncentrera resurserna på andra patienter, och för samhällsekonomin i stort när fler är friska och kan arbeta."

 

Har dessa landstingsråd ingen aning om den explosionsartade ökningen av diabetes 2, om ökningen av antalet personer med fetma, om den kraftiga ökningen av allergier m m, m m?

 

Frågan är också vad dom menar med "frisk". Det sägs ju ofta att svenskarna blivit friskare men samtidigt ökar läkemedelsanvändningen och många har 10 olika läkemedel plus en massa krämpor som inte räknas som en sjukdom.

 

Är man verkligen frisk då?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jaa.. den minskade rökningen har gett en ökad överlevnad.. och ännu har fettman och diabetesen inte nått sådan proportioner som de gjort i USA.. men hav hopp för snart är det lika illa här! :ph34r:

 

För hälften av våra tonåringar har förhöjda blodsockervärden och det handlar bara om ett (1) årtionde innan situationen antagit samma epidemiska proportioner här som där.

 

Däremot har det aldrig lyckats produceras något som helst bevis för att fett eller ens mättat fett är farligt.. enda undantaget är industriella transfetter som ökar i konsumtion främst i importerade billiga livsmedel/snacks som köps av den fattigaste delen av befolkningen.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Birgitta Rydberg och Anna Starbrink utrycker sig säkert utifrån den världsbilden de har. Dvs. från navelskåderiets synvinkel ! Det sker när man saknar insikt och kunskaper om vad som håller på att ske och hända. De är helt enkelt inte insatta och då brukar det bli en hel del korkade uttalanden och sakfel. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jaa.. den minskade rökningen har gett en ökad överlevnad.. och ännu har fettman och diabetesen inte nått sådan proportioner som de gjort i USA.. men hav hopp för snart är det lika illa här! :ph34r:

 

För hälften av våra tonåringar har förhöjda blodsockervärden och det handlar bara om ett (1) årtionde innan situationen antagit samma epidemiska proportioner här som där.

 

Däremot har det aldrig lyckats produceras något som helst bevis för att fett eller ens mättat fett är farligt.. enda undantaget är industriella transfetter som ökar i konsumtion främst i importerade billiga livsmedel/snacks som köps av den fattigaste delen av befolkningen.

Det är ju helt sanslöst att de har fått komma undan med att klumpa ihop transfetter och mättade fetter. Transfetter är ju ett vidrigt rävgift som skulle kunna få kokt vatten att verka livsfarligt om det klumpades ihop i med transfett i näringsläran. Eller som Ancel Keys som sa att kakor, tårtor och bakverk skulle klassificeras som mättat fett. Inte undra på att mättat fett var farligt i hans ögon, haha! Med transfett, socker och mjöl i samma påse.. Det enda ofarliga i den klassificeringen var just det mättade fettet!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Är det sant att CVD minskar? De skriver ju det i artikeln. Jag vet att död i CVD har minskat...men rimligtvis borde ju CVD öka med tanke på de dåliga kostvanorna och  effekten av minskad rökning borde i huvudsak redan vara krediterad vad gäller debut i CVD?

Link to comment
Share on other sites

Är det sant att CVD minskar? De skriver ju det i artikeln. Jag vet att död i CVD har minskat...men rimligtvis borde ju CVD öka med tanke på de dåliga kostvanorna och  effekten av minskad rökning borde i huvudsak redan vara krediterad vad gäller debut i CVD?

 

Högt blodtryck hör väl till cvd. Har det ökat eller minskat i Sverige?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...