glutenintolerant Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Hej! Jag har bestämt mig för att skapa en hemsida för oss med laktos- och/eller glutenintolerans! Därför undrar jag vad ni tycker en sådan sida bör innehålla? Självklart kommer det finnas massor av recept! Finns det något annat eller någonting speciellt ni skulle uppskatta om det fanns med? Recept på någit speciellt? Något som kanske saknas på andra svenska sidor? Är mycket tacksam om ni kommer med önskemål och funderingar här så att jag kan skapa en fulländad sida! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 En jätte bra idé! Vad gäller gluten så tycker jag att det är viktigt med informationen så att det framgår att det inte bara handlar om celiaki vilket för många är liktydigt med glutenintolerans. För dom med celiaki finns hemsidor. Men gluten påverkar oss alla många olika sätt. Det har skett ett stort steg framåt i och med att något som kallas för Spannmålsallergi har blivit erkänt som ett problem på bl.a. Livsmedelsverkets hemsida. Men det är en lång väg kvar och idag kan vi nog knappt ana på hur många sätt vi påverkas. Det mest uttömmande i ämnet som jag har hittat är boken Brödberoende av William Davis. Hans blogg innehåller en stor mängd vittnesmål, information och kommentarer. Kanske skulle ett samarbete med honom vara ett inslag på hemsidan. Jag har inte hittat någon svensk motsvarighet. En annan favorit är Natasha Cambell McBride som arbetar med barn med diagnos och för henne är glutenfrihet en del av lösningen för dessa barn. Samarbeten med eller i vart fall länkar till dessa och andra hemsidor med information blir ju naturligt på hemsidan. Jag skulle gärna vara med och spåna mer kring detta om det passar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Hej! Jag har bestämt mig för att skapa en hemsida för oss med laktos- och/eller glutenintolerans! Därför undrar jag vad ni tycker en sådan sida bör innehålla? Självklart kommer det finnas massor av recept! Finns det något annat eller någonting speciellt ni skulle uppskatta om det fanns med? Recept på någit speciellt? Något som kanske saknas på andra svenska sidor? Är mycket tacksam om ni kommer med önskemål och funderingar här så att jag kan skapa en fulländad sida! Information om kross-reaktivitet! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengt Nilsson Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 Patrik på Perfekt hälsa har en lång utläggning om gluten: Varför tycker jag att man ska pröva att avstå från eller reducera sitt intag av sädesslag? Michael Håkansson har skrivit böcker om gluten och mjölk. Här är hans blogg: Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LottaJ Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 Som många andra tycker även jag att det kan handla om kors-allergi mot t ex gräs (spannmålsallergi), finns ytterst lite information om det samt att det är svårt (?) att diagnosticera eftersom symptomen är så diffusa, man märker egentligen bara att man mår så mycket bättre utan spannmål. Och det leder mig in på nästa sak som kan vara med på hemsidan: vilka tester man kan göra och hur de fungerar för att ställa olika diagnoser. Har för mig Erik2 tog upp lite sådana tester i ett inlägg av Aleks angående magont hos hennes dotter. Lycka till! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 Som många andra tycker även jag att det kan handla om kors-allergi mot t ex gräs (spannmålsallergi), finns ytterst lite information om det samt att det är svårt (?) att diagnosticera eftersom symptomen är så diffusa, man märker egentligen bara att man mår så mycket bättre utan spannmål. Och det leder mig in på nästa sak som kan vara med på hemsidan: vilka tester man kan göra och hur de fungerar för att ställa olika diagnoser. Har för mig Erik2 tog upp lite sådana tester i ett inlägg av Aleks angående magont hos hennes dotter. Lycka till! Vad jag förstår så testar man efter antikroppar, men bara en sort. Om man hittar dessa går man sedan vidare och undersöker villi? Finns det något sätt i Sverige att testa för samtliga antikroppar som man kan göra i USA? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 Intressant artikel i DN om Celiaki, Sverige särskilt drabbat tydligen http://www.dn.se/nyheter/sverige/gluten-gor-fler-sjuka/ Funderar på om vällingen kan vara en orsak, vi borde verkligen sluta med den. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 Jag lyssnade nyligen på ett radioprogram om hjärnhälsa och där menade man bla att det är kross-reaktiviteten mellan mjölkprotein och gluten som gör mejeriprodukter problematiska för vissa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengt Nilsson Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 Sofia tipsade i en kommentar på Kostdoktorns blogg om denna artikel i DN: Gluten gör fler sjuka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 Sofia tipsade i en kommentar på Kostdoktorns blogg om denna artikel i DN: Gluten gör fler sjuka Intressant artikel. Jag saknar som vanligt fokus på hela problematiken, inte bara celiaki. (Inget ont om den här artikeln, jag tänker mer på hela bevakning om gluteintolerans). Jag tror nämligen att celiaki bara är toppen på isberget. Vi andra, vi som inte har celiaki men ändå inte tål spannmål, vi "finns inte" och håller på med "modediet" o.s.v. bara för att det inte ännu finns vanliga, enkla och hyggligt billiga blodprover att ta på oss. Alltså finns vi inte och det är bara inbillning och en smula hysteri. Som hon säger i artikeln bär ca hälften av alla svenskar på genförändringen som behövs för att utveckla celiaki. Det krävs ju inte något stort hopp i fantasin för att tänka sig att det där som med de flesta andra sjukdomar handlar om ett glidande spektrum av besvär. Jag tror vi kommer få se mycket spännande och oroväckande forskning som kommer visa på spannmålets betydelse för en mängd autoimmuna sjukdomar. Jag vet i alla fall att mitt bästa råd till alla med vikt- och/eller hälsoproblem är att börja med att utesluta spannmål och tillsatt socker. Det skulle hjälpa väldigt många om läkare rådlade så och ingen skulle i alla fall bli sjukare av det. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
glutenintolerant Posted October 10, 2013 Author Share Posted October 10, 2013 Tack så jättemycket för alla tips ni kommit med! Jag ska självklart försöka få med så mycket information som möjligt av det ni skickat. Är det någon speciell typ av recept ni skulle tycka var bra om det fanns med? Eller bara lite av varje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisabet Posted October 10, 2013 Share Posted October 10, 2013 Du skriver laktos(- och gluten)intolerans. Jag skulle vilja ha med mjölkproteinallergi också, och tydlig förklaring på skillnaden. När jag frågar på restaurang eller fik om de har mjölkfritt alternativ, så pratar många om laktosfritt, och har tydligen ingen aning om vad det egentligen är. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
N0RDEA Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Hej! Jag undrar, för många år trodde jag att jag varit LAKTOSINTOLERANS, men ände då i då hade jag balong mågen, trott av mig själv, hade börja med LCHF precis en månad och nu jag kan äta en hel brie ost, vänlig mjölk utan problem, nu undrar jag, kunde bli jag glutenintolerans? Tack för svara Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Jag tror att man kan vara överkänslig för mjölkprotein om man är glutenintolerant pga av kors-reaktioner. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
N0RDEA Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Jag tror att man kan vara överkänslig för mjölkprotein om man är glutenintolerant pga av kors-reaktioner. ok, jag var diagnostikerna av en lekare, men nu är helt normal men mjölk och ost har inte testar yougurt än, men känns så bra dricka vänlig mjölk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.