Johanna07 Posted October 10, 2013 Share Posted October 10, 2013 Gluten intolerance, also called gluten sensitivity or Celiac Disease- when it's in its most severe form- can have symptoms that range from no symptoms to life threatening or debilitating chronic health problems and anywhere in between. Often, these symptoms are not consistent from person to person and this is part of what makes gluten testing or Diagnosing Gluten Sensitivity so difficult for medical professionals. According to Dr. Amy Myers the following are 10 signs of gluten intolerance: 1. Digestive issues such as gas, bloating, diarrhea, and even constipation. I see the constipation particularly in children after eating gluten. 2. Keratosis pilaris, also known as "chicken skin" on the back of your arms. This tends be as a result of a fatty acid deficiency and vitamin A deficiency secondary to fat-malabsorption caused by gluten damaging the gut. 3. Fatigue, brain fog, or feeling tired after eating a meal that contains gluten. 4. Diagnosis of an autoimmune disease such as Hashimoto's thyroiditis, rheumatoid arthritis, ulcerative colitis, lupus, psoriasis, scleroderma or multiple sclerosis. 5. Neurologic symptoms such as dizziness or feeling of being off balance 6. Hormone imbalances such as PMS, PCOS, or unexplained infertility. 7. Migraine headaches. 8. Diagnosis of chronic fatigue or fibromyalgia. These diagnoses simply indicate your conventional doctor cannot pinpoint the cause of your fatigue or pain. 9. Inflammation, swelling, or pain in your joints such as fingers, knees, or hips. 10. Mood issues such as anxiety, depression, mood swings, and ADD. Read more: http://www.healthy-holistic-living.com/10-signs-you-are-gluten-intolerant.html#ixzz2hMCYHTQO 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengt Nilsson Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Google översättning och lite justeringar ger denna "svenska" text: Glutenintolerans , även kallat glutenkänslighet eller celiaki - när det är i sin mest allvarliga form - kan ha symptom som kan variera från inga symptom till livshotande eller försvagande kroniska hälsoproblem och någonstans däremellan. Ofta är dessa symptom är inte konsekvent från person till person, och detta är en del av det som gör gluten-tester eller att diagnostisera glutenkänslighet så svårt för vårdpersonal. Enligt Dr Amy Myers följande är 10 tecken på glutenintolerans: Matsmältningsproblem såsom gas, uppblåsthet, diarré och även förstoppning. Jag ser förstoppning särskilt hos barn efter att ha ätit gluten. Keratosis pilaris, även känd som "chicken skin" på baksidan av armarna. Detta tenderar att vara som ett resultat av en fettsyra -brist och vitamin A-brist sekundärt till fett - malabsorption orsakas av gluten skada tarmen. Trötthet, hjärna-dimma eller trötthet efter att ha ätit en måltid som innehåller gluten . Diagnos av en autoimmun sjukdom, såsom Hashimotos tyroidit , reumatoid artrit, ulcerös kolit, lupus , psoriasis, skleroderma eller multipel skleros. Neurologiska symptom som yrsel eller känsla av att vara ur balans Hormonobalans såsom PMS , PCOS , eller oförklarad infertilitet. Migrän. Diagnos av kronisk trötthet eller fibromyalgi. Dessa diagnoser indikerar helt enkelt din vanliga läkare inte kan sätta fingret på orsaken till din trötthet eller smärta. Inflammation, svullnad eller smärta i leder som fingrar, knän eller höfter. Humörproblem såsom ångest, depression, humörsvängningar och ADD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheOcean Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Ja, det blev ju en hel del tickade rutor där. Kanske (delvis) därför man fått ett nytt liv med lchf? Iom den markanta förbättringen i mitt mående ganska direkt efter jag började med lchf så har jag definitivt misstänkt glutenkänslighet, men inte testat. Fö väldigt intressant med kopplingen till de "mood issues", och den kognitiva biten rent generellt som tas upp... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jäderås Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 För den intresserade tränger William Davis in lite djupare i ämnet (bakgrund till modernt vete, gluten, följder mm) i denna föreläsning: https://www.youtube.com/watch?v=UbBURnqYVzw (ca 1 h) Förutom gluten tar han även upp ändra intressanta men skrämmande ämnen i modernt vete som är skadliga för våra kroppar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Gluten intolerance, also called gluten sensitivity or Celiac Disease- when it's in its most severe form- can have symptoms that range from no symptoms to life threatening or debilitating chronic health problems and anywhere in between. Often, these symptoms are not consistent from person to person and this is part of what makes gluten testing or Diagnosing Gluten Sensitivity so difficult for medical professionals. According to Dr. Amy Myers the following are 10 signs of gluten intolerance: 1. Digestive issues such as gas, bloating, diarrhea, and even constipation. I see the constipation particularly in children after eating gluten. 2. Keratosis pilaris, also known as "chicken skin" on the back of your arms. This tends be as a result of a fatty acid deficiency and vitamin A deficiency secondary to fat-malabsorption caused by gluten damaging the gut. 3. Fatigue, brain fog, or feeling tired after eating a meal that contains gluten. 4. Diagnosis of an autoimmune disease such as Hashimoto's thyroiditis, rheumatoid arthritis, ulcerative colitis, lupus, psoriasis, scleroderma or multiple sclerosis. 5. Neurologic symptoms such as dizziness or feeling of being off balance 6. Hormone imbalances such as PMS, PCOS, or unexplained infertility. 7. Migraine headaches. 8. Diagnosis of chronic fatigue or fibromyalgia. These diagnoses simply indicate your conventional doctor cannot pinpoint the cause of your fatigue or pain. 9. Inflammation, swelling, or pain in your joints such as fingers, knees, or hips. 10. Mood issues such as anxiety, depression, mood swings, and ADD. Read more: http://www.healthy-holistic-living.com/10-signs-you-are-gluten-intolerant.html#ixzz2hMCYHTQO 1, 2, 3, 6, 9, 10 Räcker det till en bingorad? Så länge jag undviker spannmål och framförallt vete uppfyller jag 0 av ovanstående. En viss skillnad i vardagen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Personligen så kan jag inte riktigt hålla med om att allt detta bara beror på glutenintolerans, personligen så skulle jag vilja säga kolhydratintolerans. Jag hade ätit helt strikt glutenfri kost över tio år innan jag började med LCHF och upplevde kanske inte alla av symtomen, men väldigt många även efter införandet av glutenfri kost. Jag gav upp, tänkte att det är väl så här man ska må, alla mår nog så här. Till dess jag började med LCHF, då försvann många av hälsoproblemen som ovan tillskrivs gluten i ett nafs. Men, jag håller helt med om att ingen ska äta gluten, det är en bland de största hälsofällorna och är förmodligen upphov till väldigt mycket ohälsa idag, som skulle kunna undvikas med enbart en glutenfri kost. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisabet Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Jag tror att glutenintoerans är ett väl snävt begrepp. Äter man traditionell glutenfri kost, får man i sig ganska mycket som man undviker med LCHF. Det är inte bara gluten i spannmål som man mår bättre av att låta bli. Min dotter var på kurs (10 dar) och fick glutenfri kost. Hon mådde inte alls så bra som hemma, där hon inte brukar äta spannmål alls. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted October 11, 2013 Author Share Posted October 11, 2013 Personligen så kan jag inte riktigt hålla med om att allt detta bara beror på glutenintolerans, personligen så skulle jag vilja säga kolhydratintolerans. Jag hade ätit helt strikt glutenfri kost över tio år innan jag började med LCHF och upplevde kanske inte alla av symtomen, men väldigt många även efter införandet av glutenfri kost. Jag gav upp, tänkte att det är väl så här man ska må, alla mår nog så här. Till dess jag började med LCHF, då försvann många av hälsoproblemen som ovan tillskrivs gluten i ett nafs. Men, jag håller helt med om att ingen ska äta gluten, det är en bland de största hälsofällorna och är förmodligen upphov till väldigt mycket ohälsa idag, som skulle kunna undvikas med enbart en glutenfri kost. Glöm inte att glutenintoleranta kan kors-reagera med många andra spannmål och tex mejeriprodukter. Inom LCHF och paleo undviker man många av dessa matvaror automatiskt. Men det finns nog många som tex kan äta ris och må bra. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.