Jump to content

LCHF och Vegetarianism


Willythekidkatt
 Share

Recommended Posts

Hej

Jag är så kallad demivegetarian, dvs äter inte kött men fisk o kyckling nån gång ibland.

 

Har hållit på med LCHF sen maj och har gått ner en hel del i vikt. Men jag blir mer o mer förtvivlad ju mer jag inser hur få livsmedel det är som inte är fullspäckade med kolhydrater. Nötter var länge en stor del av min LCHF diet, men nu har jag insett att även nötter innehåller ganska mycket kolhydrater (förutom de hemska paranötterna och makadamianötterna). Bönor och andra baljväxter som är en viktig del i vegetarisk kost går ju bort. Lök o rotfrukter är förbjudna. Sojakorvar innehåller massor med carbs. Falafel likaså. Soppor är överlag fulla av kolhydrater. T.o.m. frukt är förbjudet.

 

Nu lever jag på ägg, fetyoghurt, ost, spenat och sallader, men det börjar bli extremt tråkigt. Framför allt längtar jag efter knaprig mat. 

 

Några tips? 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag förstår ditt dilemma, men tror att du är lite väl sträng, såvida du inte tänker att du ska ligga på 0 kh per dag. Så länge du inte vräker i dig nötter kan du väl fortsätta med dem? Kyckling som man panerar med sesamfrön har jag tänkt prova. Borde väl bli lite knaprigt? Måttliga mängder rotfrukter tror jag också är ok.( Färsk morot: Gott!) Frökex - inte så jättesmaskigt tycker jag, men knaprigt. :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jo men nötter innehåller ju också rätt mycket fett så en moderat mängd är ju OK bara du väljer bort de värsta som cashew och jordnötter.

Sen har vi haft en tråd här till rotfrukternas försvar. Om man t ex gräddstuvar rödbetor och serverar med fetaost blir Skaldemans ratio helt OK. Smörslungade ärtor kan man ta nångång ibland t ex

Broccoli och blomkål går att variera i det oändliga och är ju stöttepelarna i LCHF

Om du äter bra kolhydrater i moderat mängd och serverar tillsammans med fett får du en riktigt bra LCHF måltid om du inte måste/vill äta fakir.

Har du googlat på LCHF vegetarisk? Där finns massor med tips

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Saknar också textur och tuggmotstånd ibland. Jag skulle rekommendera frökex, jag tyckte de var överraskande goda och knapriga! Håller med andra om du kanske är onödigt hård i ditt begränsande av kh.

 

OT. Får man fråga varför har du valt att inte äta kött? (jag förstår ju att de kan finnas en rad olika anledningar)

Link to comment
Share on other sites

Hej

Jag är så kallad demivegetarian, dvs äter inte kött men fisk o kyckling nån gång ibland.

 

Har hållit på med LCHF sen maj och har gått ner en hel del i vikt. Men jag blir mer o mer förtvivlad ju mer jag inser hur få livsmedel det är som inte är fullspäckade med kolhydrater. Nötter var länge en stor del av min LCHF diet, men nu har jag insett att även nötter innehåller ganska mycket kolhydrater (förutom de hemska paranötterna och makadamianötterna). Bönor och andra baljväxter som är en viktig del i vegetarisk kost går ju bort. Lök o rotfrukter är förbjudna. Sojakorvar innehåller massor med carbs. Falafel likaså. Soppor är överlag fulla av kolhydrater. T.o.m. frukt är förbjudet.

 

Nu lever jag på ägg, fetyoghurt, ost, spenat och sallader, men det börjar bli extremt tråkigt. Framför allt längtar jag efter knaprig mat. 

 

Några tips? 

Bönor bör du undvika på grund av att de innehåller lektiner (=växtgifter). Sojakorvar (och all ofermenterad soja) är rent giftigt och bör inte ätas av någon! Läs mer på; http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/soja-inte-att-rekommendera/ och http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/kott/soja.htm

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Håller med övriga.. du späker dig för mycket.. har du anledning till det.. eller är det oxå av moraliskt/etiska skäl?

 

http://lowcarbdiets.about.com/od/vegetarian/tp/Low-Carb-Vegetarian-Recipes.htm

 

Testa lite nya recept!

 

Har väl inte för avsikt att späka mig direkt... och det ligger ingen moral bakom, bara en önskan att bli smal! Men det verkar omöjligt att komma ner till 20 g kolisar per dag utan en ganska extrem och tråkig kost.

 

Bönor bör du undvika på grund av att de innehåller lektiner (=växtgifter). Sojakorvar (och all ofermenterad soja) är rent giftigt och bör inte ätas av någon! Läs mer på; http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/soja-inte-att-rekommendera/ och http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/kott/soja.htm

 

OK, bra att veta! 

Link to comment
Share on other sites

Altså.. 20 gram är bara en siffra.. mest för att folk frågar efter siffror!

 

Har du dragit ner radikalt på kolhydraterna så har du.. tror du det blir någon skillnad mellan 20 och 30?

 

Sikta du på 50 i stället.. äter du under 100 så äter du en ketogen diet!

 

Det handlar hur som helst inte om att bli bokstavstrogen.. utan att äta riktig mat.. och inte mer kolisar än man behöver.

 

Ägg, fisk och kyckling är bra mat.. se bara till att variera dig!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag är vegetarian sedan 17 år och har ätit lågkolhydratkost sedan i påskas. Det går alldeles utmärkt - faktiskt tror jag att det är en fördel eftersom jag är så tränad på grönsaker. Jag känner igen insikten om hur mycket kolhydrater vi ätit, det blir tydligt i affären: behöver inte gå in i den gången, och i nästa har jag inget ärende och inte där heller, osv :-).

Jag är inte så strikt utan äter en del frön (pumpa- och pinje-) och även mandel, lin och sesamfrön i mindre mängder.

För tuggig mat rekommenderar jag

fänkål (stek först, lägg i form blandat med pumpafrön eller liknande, strö över västerbottenost och gratinera)

rättika-gratäng: som potatisgratäng men behöver koka längre. Brukar ha i lite psyllium (finmalet) för att det ska bli fastare konsistens.

Överhuvudtaget kan man gratinera (typ) alla sina gamla pastasåser, mycket ost ovanpå ger konsistens och jag blandar gärna i lite frön också.

Jag brukar också varva zucchini, ost, tomat och ännu mer ost - krydda med oregano och gratinera lite bryskt så får du fin pizza-känsla.

Jag äter också quorn (4,5g kolh/100g) vilket öppnar för massor av traditionella "kötträtter".

Hallon och havtorn har lite kolhydrater så bär kan visst funka. Och coleslaw kan man alltid ha i kylen.

Lycka till nu! Och om du har tips behöver jag alltid nya idéer!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...