Limp Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Dagen börjar kanske inte riktigt som jag tänk mig, ty jag upptäckt att jag retar mig på en sak... en sak som stör mig rejält redan så här tidigt på morgonkvisten. Nämligen just det religionsmässiga som LCHF anklagas för. Tänker jag efter, känner jag att det ligger kanske en gnutta sanning i det och man frågar sig... Varför har det blivit så ? Varför har vi från detta... ... gått många gånger över till sådant här ? Vart har det sunda förnuftet tagit vägen ? När gick det snett och varför ? Ovan i bilden ser ni en av mina middagar. Klart att jag säkert bidragit till den religösa stämpel med mina utsvävningar på jakten efter hälsa tidigare under min viktresa . Men jag känner också att jag mer eller mindre backat beträffande den extrema specialmaten och har numera fötterna åter på jorden. Vad tycker ni andra ? Varför går man ibland från en ytterlighet till en annan ? 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cavegirl IF Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Njae, mittenbilden känner jag inte igen i mitt liv förutom kokosoljan. Min middag liknar din tallrik fast med mer grönsaker och mindre fett. (Nej, jag är inte fettskrämd! ) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post stoscha Posted October 11, 2013 Popular Post Share Posted October 11, 2013 Jag äter i stort sett samma smak på maten som jag gjort förut. Jag har bara bytt bort pasta, ris och potatis och lättprodukterna. Eftersom jag alltid gillat att laga mat från grunden har jag inte hoppat på det där med mixer och färdigrätter fanns sällan förut heller. Faktum är att jag lyckats damma av många recept från före fettskräckens tid och anpassat dem till LCHF. Såna som man de senaste 20 åren bara fått äta med riktigt dåligt samvete på högtidliga tillfällen Ett undantag finns dock. Jag har provat konstiga nudlar och sånt eftersom makens favoriträtt varit pasta carbonara. Men vi har konstaterat att där finns inget fullgott alternativ så den rätten hör till det förflutna. Jag överraskade honom på hans födelsedag i fjol med det, men det var inte så lyckat. Vi bägge mådde pyton och konstaterade att det var inte så gott som vi mindes. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amj Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Jag förstår inte vad felet är med mittenbilden Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Jag förstår inte vad felet är med mittenbilden Nä, i alla fall kokosnötsmjöl och kokosolja är ju "riktig" mat... som man kan laga mat från grunden med, även om det inte tillhör svensk husmanskost. Där är väl msndelmjölet mer närliggande. Men visst har vi många pseudoprodukter som försöker efterlikna "skräpmaten"... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syro Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Precis som stoscha har jag alltid lagat min mat från grunden och bytt ut lätta produkter mot helfeta samt lagt till mer grönsaker istället för pasta, ris och potatis. Bröd saknar jag inte alls. Eftersom jag är i en viktminskningsfas undviker jag rotfrukter men ser fram emot att återinföra dem så småningom. Riktig mat kan ju aldrig vara fel. Det här fåret hittade riktlinjerna och gick sin egen lite långsammare väg :-) 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lyx-LCHF Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 De som anklagar LCHF-rörelsen för att vara "religionsmässig", är okunniga och inte tillräckligt pålästa. Därför finns det ingen anledning att reta sig på vad de tycker. Bättre då att använda energin där den gör nytta. T ex till att leta upp recept på LCHF-rätter, så att det blir lite variation, och inte känns enformig. När det sunda förnuftet får råda, så börjar man äta så att man lever längre, sundare och friskare. Detta upplevs nog av de flesta som lämnat kolhydratträsket, och hittat ut i friheten. Om man tittar på den nedersta bilden, så vill jag nog instämma i att ha gått till en ytterlighet, men så ser inte mina tallrikar ut. Det ser mer ut som om lättjan fått råda. Jag använder lust, kreativitet och fantasi i köket, och snickrar ihop välsmakande, väldoftande och för ögat inbjudande rätter där jag använder råvarorna på ett innovativt sätt. Alla de som jag bjudit på mat, och även de som ännu lever kvar i det vi numera undviker, har varje gång med välbehag tackat för god mat. Så snett går det bara om man inte ser sig för, eller inte orkar förkovra sig inom det som fungerar... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Dagen börjar kanske inte riktigt som jag tänk mig, ty jag upptäckt att jag retar mig på en sak... en sak som stör mig rejält redan så här tidigt på morgonkvisten. Nämligen just det religionsmässiga som LCHF anklagas för. Tänker jag efter, känner jag att det ligger kanske en gnutta sanning i det och man frågar sig... Varför har det blivit så ? Varför har vi från detta... ... gått många gånger över till sådant här ? Vart har det sunda förnuftet tagit vägen ? När gick det snett och varför ? Ovan i bilden ser ni en av mina middagar. Klart att jag säkert bidragit till den religösa stämpel med mina utsvävningar på jakten efter hälsa tidigare under min viktresa . Men jag känner också att jag mer eller mindre backat beträffande den extrema specialmaten och har numera fötterna åter på jorden. Vad tycker ni andra ? Varför går man ibland från en ytterlighet till en annan ? Jag förstår inte riktigt hur du menar. Alltså kopplingen mellan rubriken och tallrikarna. Nog har människor en tendens att springa dit flocken springer. Jag brukar förvånad stå bredvid och se på. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Jag äter i stort sett samma smak på maten som jag gjort förut. Jag har bara bytt bort pasta, ris och potatis och lättprodukterna. Eftersom jag alltid gillat att laga mat från grunden har jag inte hoppat på det där med mixer och färdigrätter fanns sällan förut heller. Faktum är att jag lyckats damma av många recept från före fettskräckens tid och anpassat dem till LCHF. Såna som man de senaste 20 åren bara fått äta med riktigt dåligt samvete på högtidliga tillfällen Ett undantag finns dock. Jag har provat konstiga nudlar och sånt eftersom makens favoriträtt varit pasta carbonara. Men vi har konstaterat att där finns inget fullgott alternativ så den rätten hör till det förflutna. Jag överraskade honom på hans födelsedag i fjol med det, men det var inte så lyckat. Vi bägge mådde pyton och konstaterade att det var inte så gott som vi mindes. Har ni testat denna LCHF pasta http://www.lchfgourmet.se/lchf-gratang-mos-tillbehor/lchf-pasta-/? Jag har inte gjort som spagetti men som lasagneplattor. Det blev gott och nu kommer hösten och då sitter en och annan lasagne fint! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limp Posted October 11, 2013 Author Share Posted October 11, 2013 Om man tittar på den nedersta bilden, så vill jag nog instämma i att ha gått till en ytterlighet, men så ser inte mina tallrikar ut. Det ser mer ut som om lättjan fått råda Jag skulle nog inte vilja kalla det för en ytterlighet, men du har rätt att lättjan råder alla gånger när det handlar om mat för min del.. Jag prioriterar nämligen inte mat i mitt liv längre, utan har det mer som nödvändigt ont...jag äter för överlevnads skull. Jag väljer att prioritera annat och bryr mig inte så mycket om varken komposition eller annat. Jag äter den maten jag älskar och andan faller på. Jag förstår inte riktigt hur du menar. Alltså kopplingen mellan rubriken och tallrikarna. Som du själv också sammanfattar, handlar det om flockbeteende. Jag ställer också frågan för mig själv, varför man behöver ersätta gammal pulvermat med ny pulvermat och även bita sig fast i sedvänjor som t.ex att införa nudlar istället för pasta. Klart att jag provat dem också, men har också insett att det går inte hitta substitut som smakar lika. Alltså, lika bra då att släppa taget från mina gamla sedvänjor och försöka hitta nya favoriter. Sådana finns det gott om. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Jag skulle nog inte vilja kalla det för en ytterlighet, men du har rätt att lättjan råder alla gånger när det handlar om mat för min del.. Jag prioriterar nämligen inte mat i mitt liv längre, utan har det mer som nödvändigt ont...jag äter för överlevnads skull. Jag väljer att prioritera annat och bryr mig inte så mycket om varken komposition eller annat. Jag äter den maten jag älskar och andan faller på. Som du själv också sammanfattar, handlar det om flockbeteende. Jag ställer också frågan för mig själv, varför man behöver ersätta gammal pulvermat med ny pulvermat och även bita sig fast i sedvänjor som t.ex att införa nudlar istället för pasta. Klart att jag provat dem också, men har också insett att det går inte hitta substitut som smakar lika. Alltså, lika bra då att släppa taget från mina gamla sedvänjor och försöka hitta nya favoriter. Sådana finns det gott om. Jag trodde att anledningen till att människor köper pulverdieter och liknande berodde på önskan om "kvick fix". Sedan är klart att om något är på tapeten så är det många som hakar på. Jag minns när xenacal kom ut på marknaden och både en arbetskamrat och mamma åt det. Ingen av dom var speciellt överviktiga, alltså inte i närheten av fetma så jag förstår inte hur dom kunde få dom utskrivna. Jag skulle aldrig i livet stoppa i mig något sådant! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lipofil Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Dagen börjar kanske inte riktigt som jag tänk mig, ty jag upptäckt att jag retar mig på en sak... en sak som stör mig rejält redan så här tidigt på morgonkvisten. Nämligen just det religionsmässiga som LCHF anklagas för. Tänker jag efter, känner jag att det ligger kanske en gnutta sanning i det och man frågar sig... Varför har det blivit så ? Det vill väl gärna bli så när man har upptäckt, dels något nytt, dels att det nya faktiskt verkar helt korrekt, dels att man förstår att de andra inte förstår. Man vill ju gärna hjälpa sina medmänniskor till en bättre förståelse och ett bättre liv, gärna omgående, och då blir man lite ivrig och framstår kanske som en speedad pingstpastor i omgivningens ögon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Det vill väl gärna bli så när man har upptäckt, dels något nytt, dels att det nya faktiskt verkar helt korrekt, dels att man förstår att de andra inte förstår. Man vill ju gärna hjälpa sina medmänniskor till en bättre förståelse och ett bättre liv, gärna omgående, och då blir man lite ivrig och framstår kanske som en speedad pingstpastor i omgivningens ögon. Men är man inte lite frälst om man vill att andra skall äta just LCHF? Det finns ju många sätt att äta hälsosamt på. Jag tror du skulle lyckas bättre i att hjälpa andra om du inte fokuserade på just LCHF utan på hälsosam mat i största allmänhet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limp Posted October 11, 2013 Author Share Posted October 11, 2013 Många av oss är mer eller mindre tvunga att äta lågkolhydratkost för att bli symptomfria från erhålna sjukdomar. Om man sedan fastnar för den ena eller andra sorten av det oberoende av de kallas för, är egentligen egalt. Det är ju ett fritt val och det gäller att välja det som passar för en. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Många av oss är mer eller mindre tvunga att äta lågkolhydratkost för att bli symptomfria från erhålna sjukdomar. Om man sedan fastnar för den ena eller andra sorten av det oberoende av de kallas för, är egentligen egalt. Det är ju ett fritt val och det gäller att välja det som passar för en. Jo men jag menar när man missionerar bland arbetskamrater och andra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 LCHF är väl litegrann en genväg till hälsosam kost, genom att utesluta kolhydraterna kan man ju nästan inte misslyckas. Om man ska hålla på och fundera på om varje livsmedel man äter är hälsosamt eller inte....då måste man vara extremt intresserad av ämnet...annars blir det svårt... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limp Posted October 11, 2013 Author Share Posted October 11, 2013 Egentligen finns det väl inga livsmedel som är hälsosammare än andra, bara olika typer av farlighetsgrader. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Egentligen finns det väl inga livsmedel som är hälsosammare än andra, bara olika typer av farlighetsgrader. Men visst är vi väl överens om att socker, vitt mjöl, vitt ris inte är hälsosamt? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lipofil Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Men är man inte lite frälst om man vill att andra skall äta just LCHF? Det finns ju många sätt att äta hälsosamt på. Jag tror du skulle lyckas bättre i att hjälpa andra om du inte fokuserade på just LCHF utan på hälsosam mat i största allmänhet. Jag tänkte väl lite mer generellt, att man (=många) blir just lite extra "missionerande" när man nyligen har upptäckt eller lärt sig hur något hänger ihop. Det behöver inte handla om mat, det kan vara vilket ämne eller vilken företeelse som helst. Problemet som TS beskrev verkan av var kanske att hjälpen kan upplevas som aningen "missionerande" av de andra som inte har frågat efter någon hjälp. Därav möjligen problemet med religionsmässiga förtecken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Nämligen just det religionsmässiga som LCHF anklagas för. Tänker jag efter, känner jag att det ligger kanske en gnutta sanning i det och man frågar sig... Varför har det blivit så ? Blir det inte lite så att när man mår så himla bra med så lite problem blir det nästan lite religiöst över det hela? Jag känner mej helt nyfrälst i alla fall när det gäller D-vitamin som nästan bokstavligen givit mej livet åter. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Jag skulle nog inte vilja kalla det för en ytterlighet, men du har rätt att lättjan råder alla gånger när det handlar om mat för min del.. Jag prioriterar nämligen inte mat i mitt liv längre, utan har det mer som nödvändigt ont...jag äter för överlevnads skull. Jag väljer att prioritera annat och bryr mig inte så mycket om varken komposition eller annat. Jag äter den maten jag älskar och andan faller på. Mat är fortfarande en väldigt viktig del i mitt liv som en stor njutning. Jag lagade väldigt god mat förut också, men den är ännu godare nu. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 http://www.kostradgivarna.se/2012/05/if-lchf-did-sekter-it-would-probably-be-the-best-sekt-in-the-world/#more-6287 http://www.kostradgivarna.se/2012/05/if-lchf-did-sekter-it-would-probably-be-the-best-sekt-in-the-world/#more-6287 Johanna Lanner har verkligen satt fingret på det! Visst 17 är vi jobbaiga, och visst 17 är vi en sekt :-) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 http://www.kostradgivarna.se/2012/05/if-lchf-did-sekter-it-would-probably-be-the-best-sekt-in-the-world/#more-6287 http://www.kostradgivarna.se/2012/05/if-lchf-did-sekter-it-would-probably-be-the-best-sekt-in-the-world/#more-6287 Johanna Lanner har verkligen satt fingret på det! Visst 17 är vi jobbaiga, och visst 17 är vi en sekt :-) Johanna Lanners krönika är underbar men ibland tycker jag det kan bli lite intolerant när en del inte ser den glidande skalan från strikt till liberal och att en kvalitativ GI nog fungera för en del. Om inte sekt så kanske inte riktigt sådan öppenhet inför kosten som hade varit bra. Lyssnade på ett föredrag på youtube med Peter Attia, där han berättade att han vid något tillfälle kunde vara kvar i ketos trots 100 grams intag kolhydrat. Funderar på om vi själva är så präglade av tallriksmodellen, one size fits all, att vi själva går vilse ibland i likriktning. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Som du själv också sammanfattar, handlar det om flockbeteende. Jag ställer också frågan för mig själv, varför man behöver ersätta gammal pulvermat med ny pulvermat och även bita sig fast i sedvänjor som t.ex att införa nudlar istället för pasta. Klart att jag provat dem också, men har också insett att det går inte hitta substitut som smakar lika. Alltså, lika bra då att släppa taget från mina gamla sedvänjor och försöka hitta nya favoriter. Sådana finns det gott om. Som någon annan ovan redan varit inne på så tror jag man ska vara försiktig med att acceptera etiketter som andra - dessutom sannolikt dåligt insatta - försöker klistra på en. Jag känner inte igen mig alls vad gäller mittenbilden men däremot misstänker jag att de som ev. gör det har absolut högst risk att trilla av LCHF-spåret i framtiden. Det finns ju så ruggigt mycket god "riktig" mat att äta så en stor nyckel till framgång är att helt enkelt uppskatta denna...eller lära sig uppskatta denna. Annars handlar det ju bara om späkning sett från min värld. Med brasklappen att mittenbildens...mat...eventuellt är alldeles prima. Jag vet ju inte alls även om jag har mina misstankar om motsatsen sett ur ett vidare perspektiv. Det kanske vore idé att följa upp/komplettera den här tråden med en liten gallup vad beträffar forummedlemmarnas igenkännningsgrad med ovanstående bilder? För att redan från början styra skutan rätt menar jag. Det finns ju i min värld ingen som helst anledning att vi ska utgå från att normen bland människor som äter lågkolhydratkost är något annat än mer likt den smaskiga tallrik du själv brukar konsumera. Det finns nog med pseudodiskussioner i den här världen redan... ...och med detta sagt så är jag den första att hävda att det finns ju andra segment inom LCHF-sfären som är betydligt mer "fårskockiga" och skulle behöva ifrågasättas mera. Ex. det missriktade fokuset på energibalansteorin à la undertonen i 5800-kcal-Sams fanskara som alltjämt lever kvar vore ju ett idealt får att både klippa och slakta skyndsammast möjligt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inez Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 stoscha skrev: " Blir det inte lite så att när man mår så himla bra med så lite problem blir det nästan lite religiöst över det hela? " Jo, precis så är det! Krämporna försvinner en efter en, och medicnerna åker ut. Halleluja! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Lite förvirrad, känner inte igen mig i någon tallrik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 ...och med detta sagt så är jag den första att hävda att det finns ju andra segment inom LCHF-sfären som är betydligt mer "fårskockiga" och skulle behöva ifrågasättas mera. Ex. det missriktade fokuset på energibalansteorin à la undertonen i 5800-kcal-Sams fanskara som alltjämt lever kvar vore ju ett idealt får att både klippa och slakta skyndsammast möjligt. Jag förstår inte riktigt vad du menar ? Jag tyckte att Sam gjorde ett kul och intressant experiment hur olika typer av kost påverkar oss...men du kanske tycker att det blir ett fokus på ett ätande som i grund och botten är osunt oavsett kosthållning? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 http://www.kostradgivarna.se/2012/05/if-lchf-did-sekter-it-would-probably-be-the-best-sekt-in-the-world/#more-6287 http://www.kostradgivarna.se/2012/05/if-lchf-did-sekter-it-would-probably-be-the-best-sekt-in-the-world/#more-6287 Johanna Lanner har verkligen satt fingret på det! Visst 17 är vi jobbaiga, och visst 17 är vi en sekt :-) Jag såg att jag klistrat in samma länk två gånger... Det var denna jag menadehttp://www.kostradgivarna.se/2011/12/att-overleva-pa-lchf-kost-de-negativa-biverkningarna-vi-maste-borja-tala-om/#more-726 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Ytterligheter... ja, tallrik 1 hade jag ätit förr, förutom att jag inte haft något fett på mackan - hellre en tunn skiva mager ost. Och hellre vatten att dricka. Jag gjorde så gott jag kunde att gå till ytterlighet med fettsnålheten, men jag klarade det väl inte så väl. Bild nr 2 - jag tycker det ser ut som broccoli i en påse där - den tar jag gärna. Och kokosfettet. Något mjöl står i skafferiet och används någon gång per år. Resten intresserar mig inte. Visst kan jag äta sådant som inte intresserar mig, men jag köper inte hem det. Någon annan får bjuda. Bild nr 3 - ja, jag tycker det ser ut att vara mycket mat på tallriken (fast det är väl en assiett). På min finns det köttbit, sås, och stekta grönsaker. Kanske en liten bit chèvre som smaksättning. Jag tänkte, innan jag började skriva detta, att "om man är lagd åt ytterligheter, att gå in helhjärtat för något, så gör man väl det oavsett område". Men varför har då inte jag gått till bild 2? Nej, jag tror inte det är en LCHF-ytterlighet. Hur jag nu ska förklara detta... Jag har aldrig gillat substitut. Antingen äter jag Janssons Frestelse som den är, eller också inte alls. Inte med förkokt potatis och torrmjölk/lättmjölk, inte med rättika. Och är jag ett får? Jag försöker låta bli. Jag försöker lära mig, så jag kan tänka själv. Och det är svårt att inte predika - dock blir det lättare när jag inser, med ökad kunskap, hur lite jag egentligen vet om detta. Men en sekt? Nej, jag tror vi är jobbiga, och utmanar andras världsbild, och då måste de kunna skylla på något för att slippa ändra på den. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Jag för min del tycker att sista bilden är en ytterlighet. Urk! Ser inte gott ut alls. Spara köttet och såsen, samt de stackars ensamna grönsakerna...och lassa på med mer grönsaker! Översta bilden tycker inte jag är en ytterlighet.......men så ser inte mångas tallrikar ut idag. Ersätt mjölken med läsk, skippa grönsakerna och ersätt knäckebrödet med en supersize cupcake. Samt en latte till. Då börjar det likna nåt. Varorna på mittenbilden, förstår jag inte varför de skulle vara så extrema. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Varorna på mittenbilden, förstår jag inte varför de skulle vara så extrema. Det är ju lite orättvisst att de matvarorna inte är tillagade och fortfarande ligger i förpackningen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Det är ju lite orättvisst att de matvarorna inte är tillagade och fortfarande ligger i förpackningen. Ja, det är lite missvisande. Om de andra matvarorna vore avbildade i sina förpackningar, så skulle de se ännu värre ut.Sjögräsnudlar t ex, smakar inte så mycket men ger en extra fyllighet och krämighet till min thaigryta. Plus att de är fulla av mineraler och jod som vi behöver. Människor och djur har ätit sjögräs och alger sen urminnes tider. Inget extremt i det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 När det gäller frågan i rubriken om vi bara är en fårskock som springer åt samma håll så verkar det ha blivit en väldig hype kring 5:2 dieten just nu. Man kan ju knappt läsa en tidning utan att den dyker upp. Min sambo som annars inte är så intresserad av kostdebatten nämnde i morse att han läst att Lasse Holm åt efter den och fick kilona att rasa. Jag har ingen åsikt om själva metoden utan konstaterar bara att den är i ropet. Sedan kan ju också konstatera att massmedia spelar en stor roll i sammanhanget. Nu finns ju nätet också men utan Internet och massmedia hade nog inte heller LCHF fått så stort genomslag. När det gäller just LCHF så kommer kanske någon då att skriva att det absolut inte är någon modediet utan något varaktigt men det finns väääldigt många som provat LCHF utan att fortsätta med den kosthållningen. Här finns lite exempel http://www.familjeliv.se/Forum-4-46/m58398662-1.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 När det gäller frågan i rubriken om vi bara är en fårskock som springer åt samma håll så verkar det ha blivit en väldig hype kring 5:2 dieten just nu. Man kan ju knappt läsa en tidning utan att den dyker upp. Min sambo som annars inte är så intresserad av kostdebatten nämnde i morse att han läst att Lasse Holm åt efter den och fick kilona att rasa. Jag har ingen åsikt om själva metoden utan konstaterar bara att den är i ropet. Sedan kan ju också konstatera att massmedia spelar en stor roll i sammanhanget. Nu finns ju nätet också men utan Internet och massmedia hade nog inte heller LCHF fått så stort genomslag. När det gäller just LCHF så kommer kanske någon då att skriva att det absolut inte är någon modediet utan något varaktigt men det finns väääldigt många som provat LCHF utan att fortsätta med den kosthållningen. Här finns lite exempel http://www.familjeliv.se/Forum-4-46/m58398662-1.html Tråden är ett mycket bra exempel på allehanda missförstånd som florerar kring LCHF, vad bra att du lyfter den frågan: 1 Trådskaparen äter SSRI preparat! Har alltså ångest, depression eller kanske båda i botten. Nu spekulerar jag men vad händer då för en person som plockar bort uppåt tjacket i sin kost, vad händer för en person som eventuellt använt mat som tröst och hur känns övergångsbesvär för en person som redan är låg? 2 Bristande kunskap om övergångsbesvären, de tar inte alltid bara en vecka för kroppen att anpassa sig till fettdrift. Har för mig att Volek o Phinney talar om upp till 6-8 veckor. Jag själv hade inga övergångsbesvär men det tog tre månader för kroppen att "bli som vanligt" i energin i träningen. Kunskapen om att tillföra salt kan också vara viktig. 3 Det gäller att förstå att det Low Carb inte No Carb. Den som inte har metalbola probrem kan givetvis öka upp grönsakerna till en nivå där man mår bra och välja fritt i det man själv gillar. Så varför man inte gör det utan skall springa tillbaka till stärkelse och ev socker, kan man ju undra? T ex kan ju även nötter tillföras kosten. För den som tål mejerier ökar ju valfriheten ytterligare. 4 Någon nämner mycket fett och protein. LCHF är inte en högproteindiet, utan det är protein i moderation. Det gäller att våga gå upp i fettet för att bli mätt. Vi människor förbränner inte protein särskilt bra. 5 Är helt övertygad om att den som har en frisk metabolism och dessutom tillhör dem som har en hög tolerans för kolhydrater kan äta GI. Kroppen talar ju till oss. 6 Vad sker med den som lägger om sin kost och har använt kolhydrat som en tröst eller avledare för sina problem? Med LCHF försvinner möjligheten, även om det givetvis går att överäta även med LCHF. Och slutligen undrar jag hur man kan bli sjuk av riktigt mat som LCHF är, naturliga råvaror tillagade från grunden?! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Tråden är ett mycket bra exempel på allehanda missförstånd som florerar kring LCHF, vad bra att du lyfter den frågan: 1 Trådskaparen äter SSRI preparat! Har alltså ångest, depression eller kanske båda i botten. Nu spekulerar jag men vad händer då för en person som plockar bort uppåt tjacket i sin kost, vad händer för en person som eventuellt använt mat som tröst och hur känns övergångsbesvär för en person som redan är låg? 2 Bristande kunskap om övergångsbesvären, de tar inte alltid bara en vecka för kroppen att anpassa sig till fettdrift. Har för mig att Volek o Phinney talar om upp till 6-8 veckor. Jag själv hade inga övergångsbesvär men det tog tre månader för kroppen att "bli som vanligt" i energin i träningen. Kunskapen om att tillföra salt kan också vara viktig. 3 Det gäller att förstå att det Low Carb inte No Carb. Den som inte har metalbola probrem kan givetvis öka upp grönsakerna till en nivå där man mår bra och välja fritt i det man själv gillar. Så varför man inte gör det utan skall springa tillbaka till stärkelse och ev socker, kan man ju undra? T ex kan ju även nötter tillföras kosten. För den som tål mejerier ökar ju valfriheten ytterligare. 4 Någon nämner mycket fett och protein. LCHF är inte en högproteindiet, utan det är protein i moderation. Det gäller att våga gå upp i fettet för att bli mätt. Vi människor förbränner inte protein särskilt bra. 5 Är helt övertygad om att den som har en frisk metabolism och dessutom tillhör dem som har en hög tolerans för kolhydrater kan äta GI. Kroppen talar ju till oss. 6 Vad sker med den som lägger om sin kost och har använt kolhydrat som en tröst eller avledare för sina problem? Med LCHF försvinner möjligheten, även om det givetvis går att överäta även med LCHF. Och slutligen undrar jag hur man kan bli sjuk av riktigt mat som LCHF är, naturliga råvaror tillagade från grunden?! Här står ju inte hur länge hon höll på men det kan ju vara svårt att orka må så i 6-8 veckor "Var konstant illamående, orkeslös. Slutade efter någon månad. I somras började jag räkna kalorier och springa. Gick ner 23 kg. Så för mig passade inte lchf." http://www.familjeliv.se/Forum-4-46/m58398662-1.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Här står ju inte hur länge hon höll på men det kan ju vara svårt att orka må så i 6-8 veckor "Var konstant illamående, orkeslös. Slutade efter någon månad. I somras började jag räkna kalorier och springa. Gick ner 23 kg. Så för mig passade inte lchf." http://www.familjeliv.se/Forum-4-46/m58398662-1.html Slutade efter någon månad tolkar jag som att hon slutade efter någon månad. Vi vet ju inte vilka korrigerande åtgärder hon vidtog eller inte vidtog för att få LCHF att fungera men om hon nu har hittat ett alternativ sätt som funkar för henne är jag den första att göra vågen . Till skillnad från tallriksmodeller går inte lågkolhydrat ut på klämma in alla människor i samma form utan respektera kroppens respons. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Slutade efter någon månad tolkar jag som att hon slutade efter någon månad. Vi vet ju inte vilka korrigerande åtgärder hon vidtog eller inte vidtog för att få LCHF att fungera men om hon nu har hittat ett alternativ sätt som funkar för henne är jag den första att göra vågen . Till skillnad från tallriksmodeller går inte lågkolhydrat ut på klämma in alla människor i samma form utan respektera kroppens respons. Jag var visst inte så fokuserad när jag läste... Det är ju inte så lätt för dom skall prova när det finns så många åsikter om hur LCHF ser ut. Ju striktare ju mer övergångsbesvär borde det väl bli? Var tror du dom som provar får sin information ifrån? Vilka är dom vanligaste instruktionerna? Jag pratar ibland med människor jag träffar när jag är ute och promenerar och det verkar vara väldigt vanligt att folk provat LCHF. Jag har inte lett in samtalet på det utan av någon anledning som jag inte minns har dom spontant berättat att dom provat LCHF. Ingen av dom hade dock fortsatt. En gick inte ner i vikt och dom andra sa att dom inte mådde bra av det. Jag har ingen synpunkt och har inte provat så diskussionen är bara allmän. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Jag var visst inte så fokuserad när jag läste... Det är ju inte så lätt för dom skall prova när det finns så många åsikter om hur LCHF ser ut. Ju striktare ju mer övergångsbesvär borde det väl bli? Var tror du dom som provar får sin information ifrån? Vilka är dom vanligaste instruktionerna? Jag pratar ibland med människor jag träffar när jag är ute och promenerar och det verkar vara väldigt vanligt att folk provat LCHF. Jag har inte lett in samtalet på det utan av någon anledning som jag inte minns har dom spontant berättat att dom provat LCHF. Ingen av dom hade dock fortsatt. En gick inte ner i vikt och dom andra sa att dom inte mådde bra av det. Jag har ingen synpunkt och har inte provat så diskussionen är bara allmän. Det är intressanta frågeställningar du har. Ja, rimligen borde besvären bli svårare ju striktare man är men jag vet inte riktigt. Kanske någon annan kan besvara den frågan? Vi kan ju alltid tipsa den som undrar om hur man fasar över till LCHF om Docs blog där det finns flikar för både nybörjare och viktreduktion. Om vi sedan går tillbaka till själva kosten, titta på de här bilderna från Docs blog och förklara för mig hur man inte kan klara av att leva på den här maten: Behöver och/eller klarar man mer kolhydrat så kan vi lägga till ännu mer grönsaker/rotsaker, flytande mejerier, nötter, ägg samt bär för den som klarar det. För den som vill dra sig mot GI kan vi lägga till Quinoa och bönor som exempel. Fortfarande har vi inte behövt springa i sockerskålen eller vetemjölspåsen . Vad innebär det att "prova LCHF", såg SVT:s Kan du slå en pensionär. Det unga paret hade minsann provat LCHF och funnit att det inte fungerade i hela 1,5 vecka . Nja, har man provat LCHF då? Nej knappast eftersom det inte kan ge resultat på den korta tiden. Kan ge två exempel ur min egen verklighet. Kvinnor runt 60, en är överviktig men inte fet. Har testat LCHF tidigare med bra resultat men eftersom totalkolesterolet höjdes och hon skrämdes av läkare så slutades det äta LCHF. Den andra är fet, har också tidigare testat LCHF med vikttapp som resultat men, men... Båda talar om att kunna äta lite av varje men inte jämt, det äts GI men det innefattar både kakor, öl och desserter (säkert helt kanon för kolesterolet). Gärna knäckebröd, havregrynsgröt samt frukt. Att sedan kroppen inte släpper många gram efter ett antal jojobantningar, tja vad säger man. Det verkar svårt att acceptera att kroppen kanske är insulinresistent och att " äta lite av varje" är ett minne blott. Men visst har man testat LCHF! MKJ, vad får du själv för känsla och reflektion, när folk säger att de inte kan äta LCHF och inte fasar över till en striktare GI ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Det är intressanta frågeställningar du har. Ja, rimligen borde besvären bli svårare ju striktare man är men jag vet inte riktigt. Kanske någon annan kan besvara den frågan? Vi kan ju alltid tipsa den som undrar om hur man fasar över till LCHF om Docs blog där det finns flikar för både nybörjare och viktreduktion. Om vi sedan går tillbaka till själva kosten, titta på de här bilderna från Docs blog och förklara för mig hur man inte kan klara av att leva på den här maten: Behöver och/eller klarar man mer kolhydrat så kan vi lägga till ännu mer grönsaker/rotsaker, flytande mejerier, nötter, ägg samt bär för den som klarar det. För den som vill dra sig mot GI kan vi lägga till Quinoa och bönor som exempel. Fortfarande har vi inte behövt springa i sockerskålen eller vetemjölspåsen . Vad innebär det att "prova LCHF", såg SVT:s Kan du slå en pensionär. Det unga paret hade minsann provat LCHF och funnit att det inte fungerade i hela 1,5 vecka . Nja, har man provat LCHF då? Nej knappast eftersom det inte kan ge resultat på den korta tiden. Kan ge två exempel ur min egen verklighet. Kvinnor runt 60, en är överviktig men inte fet. Har testat LCHF tidigare med bra resultat men eftersom totalkolesterolet höjdes och hon skrämdes av läkare så slutades det äta LCHF. Den andra är fet, har också tidigare testat LCHF med vikttapp som resultat men, men... Båda talar om att kunna äta lite av varje men inte jämt, det äts GI men det innefattar både kakor, öl och desserter (säkert helt kanon för kolesterolet). Gärna knäckebröd, havregrynsgröt samt frukt. Att sedan kroppen inte släpper många gram efter ett antal jojobantningar, tja vad säger man. Det verkar svårt att acceptera att kroppen kanske är insulinresistent och att " äta lite av varje" är ett minne blott. Men visst har man testat LCHF! MKJ, vad får du själv för känsla och reflektion, när folk säger att de inte kan äta LCHF och inte fasar över till en striktare GI ? Så här ser LCHF ut enligt kostdoktorns råd Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan. Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering. Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska. Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ. Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera. Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter. Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder). Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde. Där står alltså ovanjordsgrönsaker. Inga rotsaker precis som jag lärde mig från början av Annika D. Det innebär troligen att det är så som många provar att äta. Var det så som du började också utan att få övergångsbesvär eller har du ätit rotsaker och en del annat hela tiden? Åt du inte mer kött/fisk/ägg än innan LCHF? Din sista mening förstår jag inte riktigt men det är i vilket fall svårt att säga något alls så länge man inte vet exakt vad folk äter. Dom jag har träffat har bara sagt att dom provat LCHF men inte vilken typ av LCHF eller vad dom äter nu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Jag tycker det där med rotsaker är fel. Borde stå rotsaker: okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Jag tycker mejeriprodukter generellt verkar mer problematiska än rotfrukter. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Så här ser LCHF ut enligt kostdoktorns råd Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan. Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering. Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska. Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ. Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera. Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter. Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder). Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde. http://www.kostdoktorn.se/lchf-mangfald-och-intolerans Nedsetående är hämtat ur det inlägget från bloggen: "Allt fler inser hur olika toleransen för kolhydrater är från person till person. En smal ung tränande man kan ofta tåla stora mängder kolhydrater utan uppenbara problem. En lite äldre överviktig kvinna med diabetes typ 2 tål ofta mycket mindre kolhydrater utan besvär, liksom många (även yngre) med sockerberoende. För att LCHF ska kunna vara till nytta för fler än bara ett fåtal krävs möjlighet till individanpassning. Exempelvis mycket lite kolhydrater för de som behöver det, mer för de som tål mer. Så hur mycket kolhydrater finns det i LCHF? Den definition jag gillar bäst är delvis plankad från Jonas Bergqvist (och boken LCHF och träning): Strikt LCHF – max 20 gram kolhydrater per dag (med undergrupper för de som vill äta ännu mindre: UFO, NCHF, fakir, nollning osv) Måttlig LCHF – max 50 gram per dag (ca 10 energiprocent) Liberal LCHF – mellan 50 och 100 gram per dag (ca 20 energiprocent) Sen kan säkert många äta ytterligare mer kolhydrater än så utan problem, men då bör man kalla det något annat än LCHF. Exempelvis GI. Alternativt kan man ju säga att man äter LCHF-liknande eller LCHF-inspirerat. Om man nu gör det!" Som du ser finns det en stor och tillåtande spännvidd. Där står alltså ovanjordsgrönsaker. Inga rotsaker precis som jag lärde mig från början av Annika D. Det innebär troligen att det är så som många provar att äta. Annika Dahlqvist har med tiden modifierat och köper man hennes kokbok, finns morot med som alternativ. Men du måste hålla isär strikt LCHF (särskilt vid Metabola problem) och att en del tål mer. Men din frågeställning rörde ju människor som inte klarar det strikta och då verkar det rimligt att lägga på mer grönsaker t ex. Det finns ingen reglebok för LCHF utan kroppens svar är sas regelboken. Var det så som du började också utan att få övergångsbesvär eller har du ätit rotsaker och en del annat hela tiden? Jag var sparsam med sockret innan jag gick över till LCHF den 10 januari och tror därför att övergångsbesvären inte fanns. Men hade heller inga större övergångsbesvär när jag testa depulverdiet för några år sedan . Eftersom jag varit i viktreduktion (men inte längre) har jag varit relativ strikt men ja, vi har ätit rotsaker här hemma, jag har bakat ibland med mandel- och kokosnötmjöl, kanske 2 ggr/månad i snitt. Massor med jordgubbar under sommaren, choklad 70% dryg halvt paket/månad. Fick under semestern ta till bröd och pasta vid 2 tillfällen. Dricker vin på helgen, i moderata mängder förstås. Men annars har jag ätit av det jag gillar som du ser på bilderna när jag har varit hungrig och slutat när jag varit mätt. Nu när jag vill vikstabilisera har jag ökat upp rotsakerna, bakar något mer fröknäcke och kommer att inför någon frukt (då i samband med mat) eftersom jag gillar frukt i mat men det kanske kommer att vara 1-2 ggr/månad och så får jag se hur kroppen reagerar. Socker kommer inte att komma in kosten igen och mjölmat är inte heller av intresse. Åt du inte mer kött/fisk/ägg än innan LCHF? Nej, inte mera kött, lite mindre portioner faktiskt. Fisk äter jag inte men ägg äter jag mera av nu Din sista mening förstår jag inte riktigt men det är i vilket fall svårt att säga något alls så länge man inte vet exakt vad folk äter. Dom jag har träffat har bara sagt att dom provat LCHF men inte vilken typ av LCHF eller vad dom äter nu. Jo, vad jag menade är om folk säger att de testat LCHF (som i mina exempel ovan) kan man behöva ställa följdfrågor om man nu vill engagera sig. Och om de säger att det inte fungerar kör de strickt GI eller handlar det om att vara i sockerskålen och inte vilja släppa taget om dessa kolhydrater? Paleo är ju ytterligare ett alternativ där du utesluter mejerier men är mer tillätande med frukt. Jag menar, vad är det i maten vi talar om som en del inte kan äta? Jag förstår fortfarande inte, det handlar ju om riktigt mat på bilderna med vissa modifikationer mot mer grönsaker och ev GI. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Så här ser LCHF ut enligt kostdoktorns råd Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan. Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering. Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska. Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ. Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera. Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter. Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder). Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde. http://www.kostdoktorn.se/lchf-mangfald-och-intolerans Nedsetående är hämtat ur det inlägget från bloggen: "Allt fler inser hur olika toleransen för kolhydrater är från person till person. En smal ung tränande man kan ofta tåla stora mängder kolhydrater utan uppenbara problem. En lite äldre överviktig kvinna med diabetes typ 2 tål ofta mycket mindre kolhydrater utan besvär, liksom många (även yngre) med sockerberoende. För att LCHF ska kunna vara till nytta för fler än bara ett fåtal krävs möjlighet till individanpassning. Exempelvis mycket lite kolhydrater för de som behöver det, mer för de som tål mer. Så hur mycket kolhydrater finns det i LCHF? Den definition jag gillar bäst är delvis plankad från Jonas Bergqvist (och boken LCHF och träning): Strikt LCHF – max 20 gram kolhydrater per dag (med undergrupper för de som vill äta ännu mindre: UFO, NCHF, fakir, nollning osv) Måttlig LCHF – max 50 gram per dag (ca 10 energiprocent) Liberal LCHF – mellan 50 och 100 gram per dag (ca 20 energiprocent) Sen kan säkert många äta ytterligare mer kolhydrater än så utan problem, men då bör man kalla det något annat än LCHF. Exempelvis GI. Alternativt kan man ju säga att man äter LCHF-liknande eller LCHF-inspirerat. Om man nu gör det!" Som du ser finns det en stor och tillåtande spännvidd. Där står alltså ovanjordsgrönsaker. Inga rotsaker precis som jag lärde mig från början av Annika D. Det innebär troligen att det är så som många provar att äta. Annika Dahlqvist har med tiden modifierat och köper man hennes kokbok, finns morot med som alternativ. Men du måste hålla isär strikt LCHF (särskilt vid Metabola problem) och att en del tål mer. Men din frågeställning rörde ju människor som inte klarar det strikta och då verkar det rimligt att lägga på mer grönsaker t ex. Det finns ingen reglebok för LCHF utan kroppens svar är sas regelboken. Var det så som du började också utan att få övergångsbesvär eller har du ätit rotsaker och en del annat hela tiden? Jag var sparsam med sockret innan jag gick över till LCHF den 10 januari och tror därför att övergångsbesvären inte fanns. Men hade heller inga större övergångsbesvär när jag testa depulverdiet för några år sedan . Eftersom jag varit i viktreduktion (men inte längre) har jag varit relativ strikt men ja, vi har ätit rotsaker här hemma, jag har bakat ibland med mandel- och kokosnötmjöl, kanske 2 ggr/månad i snitt. Massor med jordgubbar under sommaren, choklad 70% dryg halvt paket/månad. Fick under semestern ta till bröd och pasta vid 2 tillfällen. Dricker vin på helgen, i moderata mängder förstås. Men annars har jag ätit av det jag gillar som du ser på bilderna när jag har varit hungrig och slutat när jag varit mätt. Nu när jag vill vikstabilisera har jag ökat upp rotsakerna, bakar något mer fröknäcke och kommer att inför någon frukt (då i samband med mat) eftersom jag gillar frukt i mat men det kanske kommer att vara 1-2 ggr/månad och så får jag se hur kroppen reagerar. Socker kommer inte att komma in kosten igen och mjölmat är inte heller av intresse. Åt du inte mer kött/fisk/ägg än innan LCHF? Nej, inte mera kött, lite mindre portioner faktiskt. Fisk äter jag inte men ägg äter jag mera av nu Din sista mening förstår jag inte riktigt men det är i vilket fall svårt att säga något alls så länge man inte vet exakt vad folk äter. Dom jag har träffat har bara sagt att dom provat LCHF men inte vilken typ av LCHF eller vad dom äter nu. Jo, vad jag menade är om folk säger att de testat LCHF (som i mina exempel ovan) kan man behöva ställa följdfrågor om man nu vill engagera sig. Och om de säger att det inte fungerar kör de strickt GI eller handlar det om att vara i sockerskålen och inte vilja släppa taget om dessa kolhydrater? Paleo är ju ytterligare ett alternativ där du utesluter mejerier men är mer tillätande med frukt. Jag menar, vad är det i maten vi talar om som en del inte kan äta? Jag förstår fortfarande inte, det handlar ju om riktigt mat på bilderna med vissa modifikationer mot mer grönsaker och ev GI. Om man enbart äter ovanjordsgrönsaker så blir ju fett den huvudsakliga energikällan. Har man inte ätit speciellt mycket fett tidigare så är det ju rimligt att det tar tid för kroppen att ställa om sig. Äter man rotfrukter också och kanske bär och nötter till frukosten så är det nog mindre risk för övergångsbesvär. Mitt intryck är att dom flesta vill ha ett bestämt koncept att gå efter och att dom inte vill lägga så mycket tid och energi på maten så dom läser en massa och provar sig fram. Läser dom då i t ex kostdoktorns blogg att LCHF innebär ovanjordsgrönsaker så äter dom nog som han beskriver och letar kanske inte efter mer info. I början när jag läste kommentarerna så menade majoriteten att kolhydrater var skadliga var dom än kom ifrån och många verkade äta väldigt lite grönsaker över huvud taget. Den klick som är så engagerade som vi som hänger i forumet är nog inte så stor. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slacktivisten Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Om man enbart äter ovanjordsgrönsaker så blir ju fett den huvudsakliga energikällan. Har man inte ätit speciellt mycket fett tidigare så är det ju rimligt att det tar tid för kroppen att ställa om sig. Äter man rotfrukter också och kanske bär och nötter till frukosten så är det nog mindre risk för övergångsbesvär. Mitt intryck är att dom flesta vill ha ett bestämt koncept att gå efter och att dom inte vill lägga så mycket tid och energi på maten så dom läser en massa och provar sig fram. Läser dom då i t ex kostdoktorns blogg att LCHF innebär ovanjordsgrönsaker så äter dom nog som han beskriver och letar kanske inte efter mer info. I början när jag läste kommentarerna så menade majoriteten att kolhydrater var skadliga var dom än kom ifrån och många verkade äta väldigt lite grönsaker över huvud taget. Den klick som är så engagerade som vi som hänger i forumet är nog inte så stor. Vitsen med LCHF är att fett är den huvudsakliga energikällan, dvs mer än hälften av energiintaget. Sänker man inte kolhydratintaget tillräckligt i början är risken att kroppen aldrig ställer om till fettdrift utan kroppen lagrar fettet och signalerar hunger när kolhydraterna tagit slut. Man behöver en inledande fas med tillräckligt lite kolhydrater. Dr Robert Atkins menade på att man behöver börja med en "induktionsfas" där man äter precis 20g kolhydrater om dagen i minst 2 veckor för att få kroppen att ställa om. Detta har långt senare anammats av GI och tror jag Viktväktarna (rätta mig om jag har fel där). Börjar man äta liberal LCHF är jag rädd för att fördelarna uteblir men ur hälsoaspekt är det bättre men dito risken för besvikelse är där om man exempelvis ville gå ner i vikt. Inte heller anser jag att man behöver nolla kolhydrater. Dock ser inte jag att en majoritet skulle propagera för nollning, det är nog bara något du fått för dig. Det är nog dock sant att många vill ha allt utstakat och inte orkar engagera sig men tyvärr som i alla livsstilsförändringar så måste man. En receptbok i LCHF är i alla fall en utgångspunkt men tyvärr har en massa opportunister gett ut böcker som knappast är LCHF trots att det står på dem. De riktiga böckerna är rätt få. Hur ska någon som inte är så insatt som vi här på forumet veta det? Likadant på recept man hittar på nätet, många är inte LCHF trots att de sägs vara det. Rena träsket. Så tyvärr, man måste engagera sig. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Vitsen med LCHF är att fett är den huvudsakliga energikällan, dvs mer än hälften av energiintaget. Sänker man inte kolhydratintaget tillräckligt i början är risken att kroppen aldrig ställer om till fettdrift utan kroppen lagrar fettet och signalerar hunger när kolhydraterna tagit slut. Man behöver en inledande fas med tillräckligt lite kolhydrater. Dr Robert Atkins menade på att man behöver börja med en "induktionsfas" där man äter precis 20g kolhydrater om dagen i minst 2 veckor för att få kroppen att ställa om. Detta har långt senare anammats av GI och tror jag Viktväktarna (rätta mig om jag har fel där). Börjar man äta liberal LCHF är jag rädd för att fördelarna uteblir men ur hälsoaspekt är det bättre men dito risken för besvikelse är där om man exempelvis ville gå ner i vikt. Inte heller anser jag att man behöver nolla kolhydrater. Dock ser inte jag att en majoritet skulle propagera för nollning, det är nog bara något du fått för dig. Det är nog dock sant att många vill ha allt utstakat och inte orkar engagera sig men tyvärr som i alla livsstilsförändringar så måste man. En receptbok i LCHF är i alla fall en utgångspunkt men tyvärr har en massa opportunister gett ut böcker som knappast är LCHF trots att det står på dem. De riktiga böckerna är rätt få. Hur ska någon som inte är så insatt som vi här på forumet veta det? Likadant på recept man hittar på nätet, många är inte LCHF trots att de sägs vara det. Rena träsket. Så tyvärr, man måste engagera sig. Så som du skriver i första stycket förstod jag LCHF från början men här i forumet har jag fått mycket mothugg när jag beskrivit det så. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slacktivisten Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Så som du skriver i första stycket förstod jag LCHF från början men här i forumet har jag fått mycket mothugg när jag beskrivit det så. Det tycker jag mig inte ha sett. Har du något exempel? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Det tycker jag mig inte ha sett. Har du något exempel? Hinner inte leta efter dom och minns inte i vilka trådar men man kan ju hoppas att dom ser det du skrev och att ni kan reda ut det. Jag orkar inte med mer stryk i den frågan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Hinner inte leta efter dom och minns inte i vilka trådar men man kan ju hoppas att dom ser det du skrev och att ni kan reda ut det. Jag orkar inte med mer stryk i den frågan. Vi har väl inte grälat i den här frågan? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.