Jump to content

Miljötänkande inom LCHF


lidokain
 Share

Recommended Posts

Jag har tänkt om hela världen skulle äta LCHF vad skulle hända då? Med tanke på energiförbrukning, miljö och sånt. Att äta kött är väldigt resurskrävande för miljön. Då hade halva världen fick svälta ihjäl. Har ni tänkt på de moraliska aspekterna med att äta så energikrävande mat? Fläsk, nöt och lamm?

Link to comment
Share on other sites

Jag har tänkt om hela världen skulle äta LCHF vad skulle hända då? Med tanke på energiförbrukning, miljö och sånt. Att äta kött är väldigt resurskrävande för miljön. Då hade halva världen fick svälta ihjäl. Har ni tänkt på de moraliska aspekterna med att äta så energikrävande mat? Fläsk, nöt och lamm?

Ja men nu är ju moderation av protein, en del av LCHF-kosten kännetecken.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Men man äter inte mer kött med LCHF än med "tallriksmodellen". 

Här finns en bra artikel: http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/lchf-ar-miljo--och-klimatsmart-debatten-ar-verklighetsframmande/

 

Jag rekommenderar också den här boken: http://www.adlibris.com/se/bok/vegomyten-maten-rattvisan-och-en-hallbar-framtid-9789172411876

 

Jag tycker så här: 

Om vi först minskar "svinnet" (inklusive att många kastar fettet på kött som LCHF'are i allmänhet äter..)

Och sen sluta producera en massa socker, dvs sockerbetor, sockerrör och majs för framställning av maltodextrin mm sockerkällor...(som är ganska resurskrävande odlingar...)

och sedan sluta producera en massa skräpmat som människan inte behöver...

Låta idisslare gå och beta gräs (på marker som inte kan odlas)...

löser fördelningsproblemet världen över...

SEN kan vi diskutera köttproduktionen i övrigt.

 

Jag ser bara alla kilometer av hyllorna i butiken som härbärgar saker jag inte köper...ta bort all det och deras miljöpåverkan...

 

Jag släpar hem mycket mindre mat numera än förr då jag åt både viktväktarmat och vegetariskt några gånger i veckan....

 

Så nej, jag tror inte att min mathållning idag är mindre hållbart än den jag åt för ett år sen. För den var inte hållbart då heller.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag äter marginellt mer protein nu än förr - men då åt jag också för lite. Ändå kommer jag inte upp i mer än max 15%. Den stora skillnaden är att jag inte längre skär bort synligt fett så det slängs i inte i soporna längre utan nyttjas. Då behöver jag inte energin jag förr fick från spannmålen (pasta, bröd..)

Jag äter inte samma mängder frukt som släpats över hela världen efter att ha besprutats och sen skördats av fattiga människor. Det lilla jag köper i den vägen väljer jag nu helst ekologiskt och fair trade.

Jag köper inte ris eller pasta som transporterats långa sträckor.

Jag köper inte juice som framställts som frukten och sen transporterats lång väg.

 

Det går åt mer smör och grädde men å andra sidan mindre av underliga fabriksframställda oljor.

På det hela taget är jag en mindre miljöbov nu än innan.  :)

 

Med tanke på att 40% av all mat framställd i USA slängs så är det nog inte hos LCHF-ätare man hittar de största miljöbovarna. Kött är inte speciellt resurskrävande, det går alldeles utmärkt att låta kossor beta i skogstrakter som idag ligger öde. Då skulle man dessutom slippa odla hårt besprutade spannmål åt dem. Win win.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har tänkt om hela världen skulle äta LCHF vad skulle hända då? Med tanke på energiförbrukning, miljö och sånt. Att äta kött är väldigt resurskrävande för miljön. Då hade halva världen fick svälta ihjäl. Har ni tänkt på de moraliska aspekterna med att äta så energikrävande mat? Fläsk, nöt och lamm?

Om man nu är människa förefaller det mig rimligt att äta sådan mat som människor genom miljontals år av evolution anpassats till. Däribland återfinns t.ex. gräsbetande däggdjur. Vad detta har med energiförbrukning, miljö och "sånt" att göra begriper jag inte.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag tror att jag skrivit detta förut...men man kan INTE ha utgångspunkten i vad händer med miljön eller något annat om alla skulle äta si eller så...

 

...först måste vi reda ut vad är egentligen bra och äta...och det verkar vara svårt nog  ;)

...sen kan man se om folk i någon större utsträckning ändrar sina matvanor, när man vet vad som är rätt att äta, tillåt mig tvivla att detta kommer att ske...

...sen om människor massivt börjar ändra matvanor, då kan det vara värt och se om det finns något i den förändrade kosthållningen som är kraftigt miljöpåverkande...och som då behöver justeras.

 

För att exemplifiera: Om någon kommer på att det är jättemiljövänligt att äta ekollon, ska alla börja äta ekollon då,om ekollonen hade nackdelen att folk fick diabetes och hjärtsjukdomar...de är ju miljövänliga! ;)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Framförallt måste vi få Kineserna att sluta äta ris.. risodling ger så mycket metan att polarisarna smälter!

 

Och då drunknar Isbjörnarna.. vill du det.. sluta upp med att äta ris, du får isbjörnar på ditt samvete! :o

 

och så måste vi förmå Svenskarna att sluta äta potatis, det är den mest besprutade grödan vi har i landet.. det sprutas hundratals ton gift varje år för potatisens skull!

 

För o inte tala om Bananer.. den mest besprutade grödan i hela världen!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Lösningen på miljöfrågan och klimathotet är småskaligt näraliggande jordbruk med kombinerad växtodling och djurhållning, detta i symbios.

Detta passar inte in i dagens jordbrukspolitik. Stor driften drivs allt längre och där maten produceras allt längre från konsumenterna. GMO-produkter är ett allvarligt hot i sammanhanget. Det har gått så långt att svenska bönder bara producerar 50% av landets behov av mat, resten måste importeras. Sverige befinner sig i en mycket farlig situation med detta stora beroende av import mat. Det behövs bara en liten kris som stoppar införseln så kommer svenska folket att svälta.

 

Det är dags att ställa krav på politiker att verka för svensk matproduktion som täcker 100 % av behovet. Det viktigaste är mjölk och kött produktionen samt basvaror i övrigt. Import av frukt och grönsaker kan ske i mån av tillgång från utlandet.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker att den stora frågan, elefanten i rummet som få vågar tala om, är om vi verkligen måste vara 7 miljarder människor på jorden?

 

Kanske det räcker med hälften? Då kan också alla utan problem äta människans naturliga föda (kött och grönsaker) utan att det tär för mycket på resurserna.

 

Gå inte på veganernas propaganda som förutsätter en framtid med fortsatt överbefolkad planet. Mycket talar för att befolkningsmängden kommer att plana ut och sedan minska.

 

Sedan har jag också väldigt svårt för idén att jag måste vara sjuk bara för att afrikaner inte kan låta bli att skaffa 10 ungar. 

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker att den stora frågan, elefanten i rummet som få vågar tala om, är om vi verkligen måste vara 7 miljarder människor på jorden?

 

Kanske det räcker med hälften? Då kan också alla utan problem äta människans naturliga föda (kött och grönsaker) utan att det tär för mycket på resurserna.

 

Gå inte på veganernas propaganda som förutsätter en framtid med fortsatt överbefolkad planet. Mycket talar för att befolkningsmängden kommer att plana ut och sedan minska.

 

Sedan har jag också väldigt svårt för idén att jag måste vara sjuk bara för att afrikaner inte kan låta bli att skaffa 10 ungar. 

Det är ju betydligt komplexare än så. I fattiga länder behövs många barn för att arbeta och bidra till familjens försörjning. Dessutom är de sina föräldrars pensionsförsäkring. Den försäkring du får i våra rika länder genom att vi har en stabil ekonomi och betalar skatt som i någon mån i alla fall används rätt. Trenden är likadan överallt: med mer utbildning, mer självbestämmande för kvinnor över sina kroppar och stabilare ekonomi krymper barnaskarorna. 

 

40% av all mat i USA slängs och den är inte bara producerad i USA, den är importerad från fattigare länder. Vi i den rika delen av världen kan äta billigt för att resurserna är snedfördelade. Det finns gott om mat. Men fördelningen och de ekonomiska processerna är cluster fucked up för att uttrycka sig milt.

Vi väljer billiga kläder och köper stora mängder, använder, tröttnar och slänger, framställda av barnarbetare i Bangladesh istället för dyra kvalitetskläder som används i flera år. Vi köper billigt kaffe i ICA där produktionen praktiskt taget bygger på slavarbete istället för Fair Trade där bönderna får ett hyggligt pris för sina produkter, kan leva och utbilda sina barn.

 

Vi är födda på mållinjen och vi har inte på något vis gjort oss förtjänta av det försprånget. Det är bara några få generationer vi själva var fast i samma ekonomiska tvång och ofrihet över våra kroppar (kvinnor) att skaffa många fler barn än vi egentligen ville.

 

Annars håller jag med dig i det att det inte finns en chans att jag går på att jag borde äta mig fet och sjuk i någon sorts missriktad solidaritet med jordens övriga befolkning. Det gör jag med annat istället, undvika överkonsumtion av resurser, äta mest lokalt och årstidsbaserat, gärna Fair Trade och hoppas på att nästa generation afrikanska kvinnor ska slippa slita på sina kroppar med så många graviditeter för att de har fått det bättre.  :) (Dessutom tror jag inte att standarddieten med en massa frukt, juice, skumma livsmedelsprodukter skeppat från jordens alla hörn o.s.v. är bättre ur miljösynpunkt.)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Då:

Före träning: 1/2 glas juice

Frukost: müsli och fil, kaffe med socker

Lunch: potatis, kött, lite sallad, brödbit

Fika: frukt eller godis

Jag-tror-jag-dör-av-hunger-snack på väg hem från jobbet: drickyoghurt eller choklad eller en macka om man inte stannade i en affär på vägen hem

Middag: pasta, kött där eventuell fettkant skars bort och slängdes och tomatbaserad sås

Kvällsgodis

Fem-sex koppar kaffe med socker över dagen

 

Nu:

Tränar på fastande mage

Frukost: kaffe med gräddskvätt

Lunch: kött, massa sallad, salladssås

Ingen fika

Ingen hunger på väg hem

Middag: kött där eventuell fettkant äts, gräddsås och tillagade grönsaker

Inget kvällsgodis

Fem-sex koppar kaffe med en liten skvätt mjölk i över dagen.

 

Nope. Jag kan inte för mitt lilla liv se att jag skadar miljön mer nu än då. Dessutom håller jag vikten stabil så mitt behov av nya kläder begränsar sig till inköp när något blivit gammalt och gått sönder. Dessutom kommer jag med stor sannolikhet inte behöva de mediciner mina jämnåriga standardietsätande vänner, överviktiga, medelålders som jag och metabolt sjuka, redan ätit i flera år. I alla fall kommer det dröja många år till,

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...