lidokain Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Jag har tänkt om hela världen skulle äta LCHF vad skulle hända då? Med tanke på energiförbrukning, miljö och sånt. Att äta kött är väldigt resurskrävande för miljön. Då hade halva världen fick svälta ihjäl. Har ni tänkt på de moraliska aspekterna med att äta så energikrävande mat? Fläsk, nöt och lamm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Jag har tänkt om hela världen skulle äta LCHF vad skulle hända då? Med tanke på energiförbrukning, miljö och sånt. Att äta kött är väldigt resurskrävande för miljön. Då hade halva världen fick svälta ihjäl. Har ni tänkt på de moraliska aspekterna med att äta så energikrävande mat? Fläsk, nöt och lamm? Ja men nu är ju moderation av protein, en del av LCHF-kosten kännetecken. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gladan Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Men man äter inte mer kött med LCHF än med "tallriksmodellen". Här finns en bra artikel: http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/lchf-ar-miljo--och-klimatsmart-debatten-ar-verklighetsframmande/ Jag rekommenderar också den här boken: http://www.adlibris.com/se/bok/vegomyten-maten-rattvisan-och-en-hallbar-framtid-9789172411876 Jag tycker så här: Om vi först minskar "svinnet" (inklusive att många kastar fettet på kött som LCHF'are i allmänhet äter..) Och sen sluta producera en massa socker, dvs sockerbetor, sockerrör och majs för framställning av maltodextrin mm sockerkällor...(som är ganska resurskrävande odlingar...) och sedan sluta producera en massa skräpmat som människan inte behöver... Låta idisslare gå och beta gräs (på marker som inte kan odlas)... löser fördelningsproblemet världen över... SEN kan vi diskutera köttproduktionen i övrigt. Jag ser bara alla kilometer av hyllorna i butiken som härbärgar saker jag inte köper...ta bort all det och deras miljöpåverkan... Jag släpar hem mycket mindre mat numera än förr då jag åt både viktväktarmat och vegetariskt några gånger i veckan.... Så nej, jag tror inte att min mathållning idag är mindre hållbart än den jag åt för ett år sen. För den var inte hållbart då heller. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Zepp Posted October 11, 2013 Popular Post Share Posted October 11, 2013 Jag fick en tanke om vad som skulle hända om alla i hela världen fick för sig att äta ris?? Då skulle den globala uppvärmningen öka något djävulskt! 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lipofil Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Jag har tänkt om hela världen skulle äta LCHF vad skulle hända då? Med tanke på energiförbrukning, miljö och sånt. Samma sak som om hela världen inte skulle äta LCHF. Man äter lika mycket/lite kött i båda fallen. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cleppa Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 http://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Jag äter marginellt mer protein nu än förr - men då åt jag också för lite. Ändå kommer jag inte upp i mer än max 15%. Den stora skillnaden är att jag inte längre skär bort synligt fett så det slängs i inte i soporna längre utan nyttjas. Då behöver jag inte energin jag förr fick från spannmålen (pasta, bröd..) Jag äter inte samma mängder frukt som släpats över hela världen efter att ha besprutats och sen skördats av fattiga människor. Det lilla jag köper i den vägen väljer jag nu helst ekologiskt och fair trade. Jag köper inte ris eller pasta som transporterats långa sträckor. Jag köper inte juice som framställts som frukten och sen transporterats lång väg. Det går åt mer smör och grädde men å andra sidan mindre av underliga fabriksframställda oljor. På det hela taget är jag en mindre miljöbov nu än innan. Med tanke på att 40% av all mat framställd i USA slängs så är det nog inte hos LCHF-ätare man hittar de största miljöbovarna. Kött är inte speciellt resurskrävande, det går alldeles utmärkt att låta kossor beta i skogstrakter som idag ligger öde. Då skulle man dessutom slippa odla hårt besprutade spannmål åt dem. Win win. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maggan A Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Bortsett från det självklara att LCHFare bär hem mindre mat så blir det också rejält mindre sopor i form av färgglada förpackningar. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magnus77 Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Allan Savory har med sin forskning visat med all önskvärd tydlighet att vi kan "mata" stora delar av jordens befolkning med kött. Dock inte industriell uppfödning, utan frigående betande boskap. http://www.youtube.com/watch?v=uEAFTsFH_x4 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Per Wikholm Posted October 11, 2013 Popular Post Share Posted October 11, 2013 Jag har tänkt om hela världen skulle äta LCHF vad skulle hända då? Med tanke på energiförbrukning, miljö och sånt. Att äta kött är väldigt resurskrävande för miljön. Då hade halva världen fick svälta ihjäl. Har ni tänkt på de moraliska aspekterna med att äta så energikrävande mat? Fläsk, nöt och lamm? 1. Jag tror du blandar ihop LCHF med veganism som vill trycka ned sin kostmodell i halsen på alla. Ingen ledande LCHF:are har någonsin sagt att alla i hela världen ska äta LCHF. Diabetiker och feta mår bra av en strikt LCHF-kost medan folk utan klarar av en kost med betydligt fler kolhydrater. Dock skulle alla må bra av mindre tillsatt socker och mindre gluteninnehållande spannmål, mindre transfetter och omega 6-fetter. 2. Att låta en ko beta gräs och äta dess är kött samt mejeriprodukter är det kanske mest resurssnåla sättet att tillverka fullvärdig mänsklig föda på. Det är när djur utfordras med spannmål och soja som det blir klimatkorkat och resurskrävande. 3. Om alla skulle bli veganer så skulle halva världen tvingas svälta ihjäl. Först skulle de fattiga i torra klimat drabbas där gräsmarken inte duger till annat än att hålla betande djur på. Även här i Sverige skulle vi lägga ned ännu mer betesmark än idag och som inte duger till odling. 4. Även veganerna skulle drabbas av färre betesdjur på våra ängar då de upprätthåller biologisk mångfald, bl a av bin och vilda pollinerare. Utan dessa pollinerare försvinner ca hälften av det du har på tallriken i forma av grönsaker, nötter, frukt och bär. 13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Jag har tänkt om hela världen skulle äta LCHF vad skulle hända då? Med tanke på energiförbrukning, miljö och sånt. Att äta kött är väldigt resurskrävande för miljön. Då hade halva världen fick svälta ihjäl. Har ni tänkt på de moraliska aspekterna med att äta så energikrävande mat? Fläsk, nöt och lamm? Om man nu är människa förefaller det mig rimligt att äta sådan mat som människor genom miljontals år av evolution anpassats till. Däribland återfinns t.ex. gräsbetande däggdjur. Vad detta har med energiförbrukning, miljö och "sånt" att göra begriper jag inte. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Jag tror att jag skrivit detta förut...men man kan INTE ha utgångspunkten i vad händer med miljön eller något annat om alla skulle äta si eller så... ...först måste vi reda ut vad är egentligen bra och äta...och det verkar vara svårt nog ...sen kan man se om folk i någon större utsträckning ändrar sina matvanor, när man vet vad som är rätt att äta, tillåt mig tvivla att detta kommer att ske... ...sen om människor massivt börjar ändra matvanor, då kan det vara värt och se om det finns något i den förändrade kosthållningen som är kraftigt miljöpåverkande...och som då behöver justeras. För att exemplifiera: Om någon kommer på att det är jättemiljövänligt att äta ekollon, ska alla börja äta ekollon då,om ekollonen hade nackdelen att folk fick diabetes och hjärtsjukdomar...de är ju miljövänliga! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Framförallt måste vi få Kineserna att sluta äta ris.. risodling ger så mycket metan att polarisarna smälter! Och då drunknar Isbjörnarna.. vill du det.. sluta upp med att äta ris, du får isbjörnar på ditt samvete! och så måste vi förmå Svenskarna att sluta äta potatis, det är den mest besprutade grödan vi har i landet.. det sprutas hundratals ton gift varje år för potatisens skull! För o inte tala om Bananer.. den mest besprutade grödan i hela världen! 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolf Löfgren Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Lösningen på miljöfrågan och klimathotet är småskaligt näraliggande jordbruk med kombinerad växtodling och djurhållning, detta i symbios. Detta passar inte in i dagens jordbrukspolitik. Stor driften drivs allt längre och där maten produceras allt längre från konsumenterna. GMO-produkter är ett allvarligt hot i sammanhanget. Det har gått så långt att svenska bönder bara producerar 50% av landets behov av mat, resten måste importeras. Sverige befinner sig i en mycket farlig situation med detta stora beroende av import mat. Det behövs bara en liten kris som stoppar införseln så kommer svenska folket att svälta. Det är dags att ställa krav på politiker att verka för svensk matproduktion som täcker 100 % av behovet. Det viktigaste är mjölk och kött produktionen samt basvaror i övrigt. Import av frukt och grönsaker kan ske i mån av tillgång från utlandet. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LasseSocker Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Jag tycker att den stora frågan, elefanten i rummet som få vågar tala om, är om vi verkligen måste vara 7 miljarder människor på jorden? Kanske det räcker med hälften? Då kan också alla utan problem äta människans naturliga föda (kött och grönsaker) utan att det tär för mycket på resurserna. Gå inte på veganernas propaganda som förutsätter en framtid med fortsatt överbefolkad planet. Mycket talar för att befolkningsmängden kommer att plana ut och sedan minska. Sedan har jag också väldigt svårt för idén att jag måste vara sjuk bara för att afrikaner inte kan låta bli att skaffa 10 ungar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Jag tycker att den stora frågan, elefanten i rummet som få vågar tala om, är om vi verkligen måste vara 7 miljarder människor på jorden? Kanske det räcker med hälften? Då kan också alla utan problem äta människans naturliga föda (kött och grönsaker) utan att det tär för mycket på resurserna. Gå inte på veganernas propaganda som förutsätter en framtid med fortsatt överbefolkad planet. Mycket talar för att befolkningsmängden kommer att plana ut och sedan minska. Sedan har jag också väldigt svårt för idén att jag måste vara sjuk bara för att afrikaner inte kan låta bli att skaffa 10 ungar. Det är ju betydligt komplexare än så. I fattiga länder behövs många barn för att arbeta och bidra till familjens försörjning. Dessutom är de sina föräldrars pensionsförsäkring. Den försäkring du får i våra rika länder genom att vi har en stabil ekonomi och betalar skatt som i någon mån i alla fall används rätt. Trenden är likadan överallt: med mer utbildning, mer självbestämmande för kvinnor över sina kroppar och stabilare ekonomi krymper barnaskarorna. 40% av all mat i USA slängs och den är inte bara producerad i USA, den är importerad från fattigare länder. Vi i den rika delen av världen kan äta billigt för att resurserna är snedfördelade. Det finns gott om mat. Men fördelningen och de ekonomiska processerna är cluster fucked up för att uttrycka sig milt. Vi väljer billiga kläder och köper stora mängder, använder, tröttnar och slänger, framställda av barnarbetare i Bangladesh istället för dyra kvalitetskläder som används i flera år. Vi köper billigt kaffe i ICA där produktionen praktiskt taget bygger på slavarbete istället för Fair Trade där bönderna får ett hyggligt pris för sina produkter, kan leva och utbilda sina barn. Vi är födda på mållinjen och vi har inte på något vis gjort oss förtjänta av det försprånget. Det är bara några få generationer vi själva var fast i samma ekonomiska tvång och ofrihet över våra kroppar (kvinnor) att skaffa många fler barn än vi egentligen ville. Annars håller jag med dig i det att det inte finns en chans att jag går på att jag borde äta mig fet och sjuk i någon sorts missriktad solidaritet med jordens övriga befolkning. Det gör jag med annat istället, undvika överkonsumtion av resurser, äta mest lokalt och årstidsbaserat, gärna Fair Trade och hoppas på att nästa generation afrikanska kvinnor ska slippa slita på sina kroppar med så många graviditeter för att de har fått det bättre. (Dessutom tror jag inte att standarddieten med en massa frukt, juice, skumma livsmedelsprodukter skeppat från jordens alla hörn o.s.v. är bättre ur miljösynpunkt.) 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Då: Före träning: 1/2 glas juice Frukost: müsli och fil, kaffe med socker Lunch: potatis, kött, lite sallad, brödbit Fika: frukt eller godis Jag-tror-jag-dör-av-hunger-snack på väg hem från jobbet: drickyoghurt eller choklad eller en macka om man inte stannade i en affär på vägen hem Middag: pasta, kött där eventuell fettkant skars bort och slängdes och tomatbaserad sås Kvällsgodis Fem-sex koppar kaffe med socker över dagen Nu: Tränar på fastande mage Frukost: kaffe med gräddskvätt Lunch: kött, massa sallad, salladssås Ingen fika Ingen hunger på väg hem Middag: kött där eventuell fettkant äts, gräddsås och tillagade grönsaker Inget kvällsgodis Fem-sex koppar kaffe med en liten skvätt mjölk i över dagen. Nope. Jag kan inte för mitt lilla liv se att jag skadar miljön mer nu än då. Dessutom håller jag vikten stabil så mitt behov av nya kläder begränsar sig till inköp när något blivit gammalt och gått sönder. Dessutom kommer jag med stor sannolikhet inte behöva de mediciner mina jämnåriga standardietsätande vänner, överviktiga, medelålders som jag och metabolt sjuka, redan ätit i flera år. I alla fall kommer det dröja många år till, 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.