Jump to content

STRICTLY LCHF Dagbok


Sigurdur
 Share

Recommended Posts

Nej nu har det varit lite väl fuskigt eller liberalt i ett par dagar! Nu får det bli andra, d.v.s. inga bullar.

För mycket chark, för mycket grädde, och köpt majonnäs med socker är inte heller någon höjdare. Mer mat och mer fett ska det vara! Det känns positivt att skriva dagbok, jag blir mer varse om vad jag äter. Ibland är jag inte det, när jag "bara ska smaka lite"! :P

Ja det är en bra tanke. Jag ska ladda inför mitt nästa blodprov. Tänk om jag skulle notera allt jag stoppar i mej också. Blir nog mer strikt kost då.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dagens middagsplaner gick helt i stöpet! Hamnade hos en kär vän istället med uppsluppet matintag. Inför veckan som kommer så lånar jag inspiration från Martinas HighFatFitness-blogg och hennes kostschema. Det passar mig bra att svepa fett-te på morgonen och äta middag relativt sent på kvällen.

 

http://www.highfatfitness.net/mitt-kostschema/

Link to comment
Share on other sites

3/11

1 ägg, 1 burk makrill, kokosfett, 1 kopp te + grädde kl 11

Kokosfett kl 16

Kycklinggratäng (lårfilé, strimlad paprika + sås av färskost, grädde och taco-kryddor) kl 16:30

Te + grädde och vaniljpulver, en liten bit choklad (Lindt 85 %) kl 17:30

Några skivor ost + skinka + leverpastej, lite youghurt kl 22

Link to comment
Share on other sites

Urk. På grund av vissa "smärre" avsteg under veckan som gick (choklad, chips, etc.) så halkade jag definitivt av banan. Nu har jag striktat upp det igen och då kommer illamåendet som ett brev på posten. Fyra små nypor salt, ett glas vatten och fem minuter senare så är det helt borta. Bra att det fungerar så snabbt. Jag försöker läsa på om elektrolytbalansen i kroppen, men jag är inte klar över varför man blir illamående egentligen, eller varför det går över så snabbt när man fyller på med salt. Varför blir man inte saltsugen istället? Eller kan det bli så för vissa? Berätta gärna om ni vet mer.

Link to comment
Share on other sites

Dagens tankar:

Det har hittills varit svårt att följa en, enligt mig, strikt LCHF. Fallgroparna består till viss del av umgänget/middagssällskapet, vilket har betydelse för valet av middagsmat, vilket i sin tur har betydelse för vad som blir kvar i kylskåpet - grädde och ost t ex. Blir det sådant över så blir det "tyvärr" mellanmål av det. Jag hade tänkt att använda ost och grädde endast i matlagning, men det som blir över hamnar i tekoppen (grädde) eller förvandlas till "gotte-tugg" (ost). Detta skapar i sin tur tyvärr ett annat sug hos mig. Igår blev det choklad (igen, bara en vecka sen sist), vilket känns i magen idag. Inte mycket, men tillräckligt för att det ska bli obekvämt. Att jag aldrig lär mig!  :ph34r: Åtminstone har jag lyckats dumpa charkprodukterna och den sockrade majonnäsen, så det går sakta åt rätt håll...

 

Jag måste fundera över hur min middagsmat ska se ut framöver, om jag kan göra lite mer "fakir" av den. Gårdagens fläskfilé hade exempelvis funkat även utan grädde och cf. Jag har bläddrat i Moniques bok "LCHF på riktigt", och den rymmer många fina recept, men, även den känns som i lite liberalaste laget för mig - just nu. Samtidigt så vet jag att om jag upplever maten som allt för tråkig så blir det lättare att trilla dit! Trots allt så kan jag säga att när jag inte har fuskat under den här dagboksperioden så har jag ätit mycket gott och mått mycket bra! I vilket fall så hjälper det att föra matdagbok, jag får verkligen mycket bättre koll på läget, hur knasigt det än låter så äter man inte alltid som man tror! Hur man än äter så kan man i princip alltid justera det till det bättre.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

När jag "fallit dit" är risken för återfall mkt större under 2-3 veckor, t o m ännu längre, även om jag äter strikt..

 

Det tar lång tid att befästa nya rutiner,...

Jag skulle tycka att din meny är lite enahanda, varför inte börja leta recept och hitta nya favoriter!?

Fast om det fungerar för dig så fortsätt som du gör!

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle tycka att din meny är lite enahanda, varför inte börja leta recept och hitta nya favoriter!?

Fast om det fungerar för dig så fortsätt som du gör!

Tycker du att frukosten eller middagarna är enahanda? Jag gillar att äta ungefär detsamma till frukost varje dag, då har jag något slags rutin på åtminstone det första målet. Funkar fint för mig. Angående senare mål så kan jag hålla med, särskilt när jag lagar mat till 1 person (mig och ingen annan), då blir det samma käk 5 dagar i rad ibland. Men det gör mig inget så länge som det är gott, snarare är det rätt praktiskt. Problemet nu är väl att om jag ska strikta upp middagarna ännu mer så tenderar de att bli ännu mer enahanda! Kött, smör, kött, smör, njaaaa...

Om någon har tips på enklare strikta (minimalt med mjölkprodukter, gärna gröna grönsaker) middagar som inte är urtrista :blink: , så sjung gärna ut! :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tycker du att frukosten eller middagarna är enahanda? Jag gillar att äta ungefär detsamma till frukost varje dag, då har jag något slags rutin på åtminstone det första målet. Funkar fint för mig. Angående senare mål så kan jag hålla med, särskilt när jag lagar mat till 1 person (mig och ingen annan), då blir det samma käk 5 dagar i rad ibland. Men det gör mig inget så länge som det är gott, snarare är det rätt praktiskt. Problemet nu är väl att om jag ska strikta upp middagarna ännu mer så tenderar de att bli ännu mer enahanda! Kött, smör, kött, smör, njaaaa...

Om någon har tips på enklare strikta (minimalt med mjölkprodukter, gärna gröna grönsaker) middagar som inte är urtrista :blink: , så sjung gärna ut! :)

 

Jag har  samma erfarenhet att LCHF kan bli en enahanda meny. Jag har inte kört strikt LCHF så länge, men man funderar ju på att detta faktiskt är något man skall hålla på med resten av livet ! :o

Vissa dagar (som idag) var jag på kurs på hotellet, och på kvällen hade vi en födelsedagsfika för en av mina söner därhemma.

 

En god lunch med valfri dricka i trevligt sällskap som bjöds på kursen  - fick offras med att jag istället åkte jag hem på lunchen och åt en portion uppmicrad stekt köttfärs med lite smör på samt mineralvatten. Fikat som bjöds på - kanelbullar o mackor o godis/frukt -  fick under dagen ersättas av medhavt termoskaffe med cocosfett i.

På kvällen fick en smarrig smörgåstårta samt cider och efterföljande almondytårta offras med att istället pilla av lite räkor o ägg o citron från smörgåstårtan och tillsätta en klick majonäs  + kaffe med cocosfett.

 

Känslan att aldrig mer få festa om obekymrat på kolhydrater i vänners och familjs sällskap är ganska betungande :unsure: - mat o fest har ju alltid varit en ljuspunkt i livet.

 

weight.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har  samma erfarenhet att LCHF kan bli en enahanda meny.

 

 

Känslan att aldrig mer få festa om obekymrat på kolhydrater i vänners och familjs sällskap är ganska betungande :unsure: - mat o fest har ju alltid varit en ljuspunkt i livet.

 

Jag tycker inte att LCHF i sig alls behöver vara enahanda, men en rätt så strikt LCHF kan åtminstone få min fantasi att tryta litegrann!

 

Mat kan fortfarande vara en festlighet, mina vänner räknar numer med att jag tar med några goda, feta ostar! :P

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om man vill köra fakir så titta på Tommy tappar-bloggen. Han kunde ju variera sitt kryddsmör i det oändliga, så nog tycker jag det låter riktigt gott.

@foodhacker. Var menyn på lunchen så totalt omöjlig så det inte fanns nånting att äta? Jag hade nog suttit kvar och petat i salladen och kört det som en fastedag i så fall, men det kanske inte var ett sällskap lämpligt att utmärka sej i? Att hoppa över kakor, bullar och mackor har blivit lättare och lättare för mej. När jag visualiserar smaken från senaste gången jag trillade dit vet jag ju att det faktiskt inte är värt det, för det är ju inte lika gott längre som på den tiden man levde på sånt.

 

När vi har familjefest brukar jag erbjuda mej att baka tårtan, eftersom vi även har en glutenallergiker bland flickvännerna. Med nötbottnar/marängbottnar/chokladkladdkakor mm mm behöver vi ju inte komma i närheten av vanligt kaffebröd. Då kan jag ju ersätta sockret med sötningsmedel också så vi slipper såna kolisar.

I annat fall tackar jag nej till efterrätterna. I vår bekantskapskrets är det ingen som gör specialmat till oss, de har tillräckligt med bekymmer för vegetarianerna, så jag petar i mej det jag kan. Numera är det ju ingen katastrof att vara lite hungrig och när jag inte laddar för ny blodprovstagning kan jag även göra mindre avsteg ibland också (inte kakor, men lite kolhydratsrikare mat)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Om man vill köra fakir så titta på Tommy tappar-bloggen. Han kunde ju variera sitt kryddsmör i det oändliga, så nog tycker jag det låter riktigt gott.

@foodhacker. Var menyn på lunchen så totalt omöjlig så det inte fanns nånting att äta? Jag hade nog suttit kvar och petat i salladen och kört det som en fastedag i så fall, men det kanske inte var ett sällskap lämpligt att utmärka sej i? Att hoppa över kakor, bullar och mackor har blivit lättare och lättare för mej. När jag visualiserar smaken från senaste gången jag trillade dit vet jag ju att det faktiskt inte är värt det, för det är ju inte lika gott längre som på den tiden man levde på sånt.

 

När vi har familjefest brukar jag erbjuda mej att baka tårtan, eftersom vi även har en glutenallergiker bland flickvännerna. Med nötbottnar/marängbottnar/chokladkladdkakor mm mm behöver vi ju inte komma i närheten av vanligt kaffebröd. Då kan jag ju ersätta sockret med sötningsmedel också så vi slipper såna kolisar.

I annat fall tackar jag nej till efterrätterna. I vår bekantskapskrets är det ingen som gör specialmat till oss, de har tillräckligt med bekymmer för vegetarianerna, så jag petar i mej det jag kan. Numera är det ju ingen katastrof att vara lite hungrig och när jag inte laddar för ny blodprovstagning kan jag även göra mindre avsteg ibland också (inte kakor, men lite kolhydratsrikare mat)

 

Det är nog betydligt lättare att förlja en strikt diet om man bor i ensamhushåll.

Förra gången för ca 3 år och 20 kg sedan misslyckades jag med LCHF just därför att jag ständigt och jämt vadade upp till knäna i den övriga hushållets kolhydrater kändes det som - lite tillspetsat uttryckt :)

Gemensamma middagar var en frestelse varje gång eftersom de har gåvan att vräka i sig allt utan att gå upp ett enda hekto  - medan jag går upp ett kilo av att bara lukta på maten.

När jag nu är i den strikta fasen av LCHF så tar jag därför inga risker denna gången - det är helt upp till mig själv om jag skall lyckas eller misslyckas! :ph34r:

Jag har nu cocosfett som mitt hemliga vapen mot frestelsen - den tar udden av ev. hunger - för jag vet att när jag annars blir hungrig och går in i köket så kommer där ligga ett varmt nybakat bröd på skärbrädan och dofta alldeles ljuvligt frestande. :angry:

Men jag skall försöka att bygga upp en receptsamling att falla tillbaka på om 30 kg efter den strikta LCHF fasen. :rolleyes:

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag har också trillat dit på vad andra äter men bestämde mig för att det är inte någon annan än jag själv som kan ta ansvar för att äta rätt sluta att skylla på vad andra åt.

Precis!

Man kan inte styra vad andra äter, därför är det helt upp till en själv om man skall lyckas.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tycker du att frukosten eller middagarna är enahanda? Jag gillar att äta ungefär detsamma till frukost varje dag, då har jag något slags rutin på åtminstone det första målet. Funkar fint för mig. Angående senare mål så kan jag hålla med, särskilt när jag lagar mat till 1 person (mig och ingen annan), då blir det samma käk 5 dagar i rad ibland. Men det gör mig inget så länge som det är gott, snarare är det rätt praktiskt. Problemet nu är väl att om jag ska strikta upp middagarna ännu mer så tenderar de att bli ännu mer enahanda! Kött, smör, kött, smör, njaaaa...

Om någon har tips på enklare strikta (minimalt med mjölkprodukter, gärna gröna grönsaker) middagar som inte är urtrista :blink: , så sjung gärna ut! :)

Jag är lika enahanda med frukosten, eller brunchen som är mitt första mål på dagen! Ägg/omelett + bacon/ kött + lite surkål + några oliver och fettkaffe då eller några timmar innan. Dagens bästa mål! ☺️

Link to comment
Share on other sites

Lite si och så med maten och med uppdateringar på resande fot under veckan som gått.

Lite si och så med disciplinen också :ph34r: , kan inte bara skylla på geografisk skillnad!

För lite fett, för mycket kolhydrater. Har känt mig lite uppsvälld efter större kolhydratintag (chips!) än normalt. Detta sitter i ca 3 dagar för mig.

Vägde mig häromdagen, upp 2 kg. Inget större bekymmer, det är normalt för mig att fluktuera 1-2 kg från en vecka till en annan. Förhoppningsvis "bara" vatten, har sprungit på toa mycket (Nr. 1) dagen efter, mycket vätska har försvunnit känns det som.

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte om jag någonsin haft magsjuka. I vilket fall så var det bara i natt, och direkt efter så mådde jag genast mycket bättre. Nu är allt toppen, har precis ätit lunch.

Kan man vara magsjuk i 20 minuter och sen är det över?!

Vitpeppar säger du, intressant... Hur verkar det? Går det lika bra med mald peppar?

 

Såna där anfall nattetid får jag när jag har för klent med saltsyra i magsaften. Då kan inte  magen klara lika mycket fett. Den snabba lösningen är att dricka något syrligt (äppelcidervinäger, t. ex.) Den varaktiga lösningen är att äta mer salt (så det räcker till att producera mer saltsyra...). Precis som du beskriver upplever jag också anfallen, och även för mig går det över direkt när jag fått tömma magen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

äppelcidervinäger, t. ex

Tack för tipset! Vad finns det mer för syrligt att få i sig? Jag har aldrig äppelcidervinäger hemma, ej heller citron eller lime..

Jag tycker att jag saltar tillräckligt för smakens skull, men jag ska försöka få i mig lite mer. Jag äter ofta makrill och kokta ägg, och då saltar jag rejält... Men det är jättefint att få läsa andras erfarenheter och tips på förändring i kosten.

 

Får jag fråga hur ofta du haft sådana besvär?

 

Hur listade du ut att det beror på saltsyra/saltintag? Och varför kommer det egentligen upp, är det för att kroppen helt enkelt inte kan smälta maten med för lite syra i magen? I så fall, varför sker det inte oftare, t ex varje vecka, eller t o m varje dag?

 

Tipsa hemskt gärna om länkar eller litteratur, för detta har jag aldrig hört förut!

Link to comment
Share on other sites

Tack för tipset! Vad finns det mer för syrligt att få i sig? Jag har aldrig äppelcidervinäger hemma, ej heller citron eller lime..

Jag tycker att jag saltar tillräckligt för smakens skull, men jag ska försöka få i mig lite mer. Jag äter ofta makrill och kokta ägg, och då saltar jag rejält... Men det är jättefint att få läsa andras erfarenheter och tips på förändring i kosten.

 

Får jag fråga hur ofta du haft sådana besvär?

 

Hur listade du ut att det beror på saltsyra/saltintag? Och varför kommer det egentligen upp, är det för att kroppen helt enkelt inte kan smälta maten med för lite syra i magen? I så fall, varför sker det inte oftare, t ex varje vecka, eller t o m varje dag?

 

Tipsa hemskt gärna om länkar eller litteratur, för detta har jag aldrig hört förut!

 

 

Vi har det problemet i släkten- inte alla dock. Men både jag och min son tampas med det.

 

Anfallen kommer om vi äter fet mat för sent på dygnet. Kroppen drar ju ner på sparlåga under sömnen, alltså produceras det då också mindre magsaft. Har man då osmält fett i magen kan det inte smältas utan kommer upp.

Jag noterade att du åt smör och kokosfett till kvällsmat en av dagarna :)

 

Jag har saltsyra i tablettform (Hypochylin) hemma, och misstänker jag att jag ätit för fett för sent (eller börjar känna mig konstig i magen på ett sätt som jag känner igen) tar jag en tablett och ett glas vatten. När sonen börjar känna de tidiga symptomen brukar han ta lite vanlig hushållsättika i vatten, och det funkar för honom. (Jag tror han har 12%-ig ättiksprit.)

 

Redan som barn (på 1950-talet) såg jag en släkting sakta hälla lite saltsyra längs en glasstav ner i ett vattenglas och röra om.  Hon drack det som måltidsdryck på doktorns ordination.

 

Det händer att jag missar att vara på min vakt och får lov att gå upp mitt i natten, plågad av kallsvett, häftigt illamående och ett annat symptom som jag låter bli att beskriva här. Men med den erfarenhet jag nu hunnit få händer det inte mer än högst en gång om året.

 

Dessvärre kan jag inte hänvisa till några lärda texter. Har bara den egna och några släktingars erfarenhet att stödja mig på.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tråkigt nog har jag upplevt detta (förutom 1 gång nattetid) en gång på dagen också, i och för sig strax efter en (liten) LCHF måltid (som inte var lika fet som mina frukostar brukar vara!), men jag hade inte gått och lagt mig... I och för sig så var frukosten den dagen liten men fet.

Märkligt. Som tur är så verkar det inte vara vanligt i LCHF-kretsar? De gånger det har hänt så har hela förloppet gått på 15-20 minuter (diffust illamående, rejält illamående, hjärtklappning, svettning, *TVI*, sedan snabbt försvunnet illamående, samt lite frossa på slutet).

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag "bläddrat" i dagboken och jag ser att den natten för ca 1 månad sedan, då jag blev illamående, föregicks av flera dagars smärre illamående. Har faktiskt inte reflekterat över detta förut då jag inte såg sambandet. Om det nu finns något. Överväger att införskaffa en flaska äppelcidervinäger och prova någon matsked här och där, om det där illamåendet kommer igen, vilket det gör för mig ibland när jag kör (för mig) strikt. Vad tycker ni om äppelcidervinäger, ni som testat?

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag "bläddrat" i dagboken och jag ser att den natten för ca 1 månad sedan, då jag blev illamående, föregicks av flera dagars smärre illamående. Har faktiskt inte reflekterat över detta förut då jag inte såg sambandet. Om det nu finns något. Överväger att införskaffa en flaska äppelcidervinäger och prova någon matsked här och där, om det där illamåendet kommer igen, vilket det gör för mig ibland när jag kör (för mig) strikt. Vad tycker ni om äppelcidervinäger, ni som testat?

Alla som bantat har ju druckit äppelcidervinäger för det skulle ju förbättra förbränningen eller vad det nu var. Själv tycker jag det smakar skunk men om det gör gott så må väl det vara hänt. Sist jag höll på så där köpte jag balsamvinäger av äpple. Den är snudd på god, men jag undrar om den funkar lika bra, bara för det

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag "bläddrat" i dagboken och jag ser att den natten för ca 1 månad sedan, då jag blev illamående, föregicks av flera dagars smärre illamående. Har faktiskt inte reflekterat över detta förut då jag inte såg sambandet. Om det nu finns något. Överväger att införskaffa en flaska äppelcidervinäger och prova någon matsked här och där, om det där illamåendet kommer igen, vilket det gör för mig ibland när jag kör (för mig) strikt. Vad tycker ni om äppelcidervinäger, ni som testat?

Jag tycker det är sååå gott.. :)

En eller två teskedar i ett glas vatten, mums!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...