Sigurdur Posted November 2, 2013 Author Share Posted November 2, 2013 2/112 ägg, 1 kopp te + kokosfett kl 122 köttbullar + dipp kl 13Några skivor salami kl 15:30Tacomat på köttfärssås och grönsaker, följt av (små mängder men ändå) chips, kladdkaka, smågodis. kl 20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted November 2, 2013 Share Posted November 2, 2013 Nej nu har det varit lite väl fuskigt eller liberalt i ett par dagar! Nu får det bli andra, d.v.s. inga bullar. För mycket chark, för mycket grädde, och köpt majonnäs med socker är inte heller någon höjdare. Mer mat och mer fett ska det vara! Det känns positivt att skriva dagbok, jag blir mer varse om vad jag äter. Ibland är jag inte det, när jag "bara ska smaka lite"! Ja det är en bra tanke. Jag ska ladda inför mitt nästa blodprov. Tänk om jag skulle notera allt jag stoppar i mej också. Blir nog mer strikt kost då. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 2, 2013 Author Share Posted November 2, 2013 Dagens middagsplaner gick helt i stöpet! Hamnade hos en kär vän istället med uppsluppet matintag. Inför veckan som kommer så lånar jag inspiration från Martinas HighFatFitness-blogg och hennes kostschema. Det passar mig bra att svepa fett-te på morgonen och äta middag relativt sent på kvällen. http://www.highfatfitness.net/mitt-kostschema/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 3, 2013 Author Share Posted November 3, 2013 3/11 1 ägg, 1 burk makrill, kokosfett, 1 kopp te + grädde kl 11 Kokosfett kl 16 Kycklinggratäng (lårfilé, strimlad paprika + sås av färskost, grädde och taco-kryddor) kl 16:30 Te + grädde och vaniljpulver, en liten bit choklad (Lindt 85 %) kl 17:30 Några skivor ost + skinka + leverpastej, lite youghurt kl 22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 4, 2013 Author Share Posted November 4, 2013 4/11 Kycklinggratäng + 1 stor sked kokosfett kl 12 Några skivor ost + skinka + leverpastej + 1 stor sked kokosfett kl 14 2 kokta ägg + majonnäs kl 18 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 5, 2013 Author Share Posted November 5, 2013 5/11 3 ägg, kokosfett kl 09 2 skivor fläsk + stekt vitkål kl 20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 6, 2013 Author Share Posted November 6, 2013 6/11 1 burk makrill + olivolja, 1 kopp te + kokosfett kl 06:30 1 kopp te + grädde kl 12 3 skivor fläsk + stekt vitkål kl 13 2 ägg kl 16 1 ägg kl 18 Ost kl 20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 7, 2013 Author Share Posted November 7, 2013 7/11 1 burk makrill + olivolja, te + kokosfett, 2 ägg kl 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 8, 2013 Author Share Posted November 8, 2013 8/11 3 ägg, te + kokosfett kl 06 Kokosfett kl 12 4 skivor fläsk + vitkål kl 15 2 ägg kl 21 Youghurt kl 22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 9, 2013 Author Share Posted November 9, 2013 9/11 1 ägg + smör, 1 kopp te + smör och kokosfett kl 11 4 skivor leverpastej kl 16 3 skivor fläsk, stekt vitkål kl 17 4 skivor ost kl 23 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 10, 2013 Author Share Posted November 10, 2013 10/11 1 ägg + Bregott, 1 burk makrill, 1 kopp te + kokosfett kl 12 1 kopp te + kokosfett kl 15 3 skivor fläsk + stekt vitkål kl 20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 10, 2013 Author Share Posted November 10, 2013 Urk. På grund av vissa "smärre" avsteg under veckan som gick (choklad, chips, etc.) så halkade jag definitivt av banan. Nu har jag striktat upp det igen och då kommer illamåendet som ett brev på posten. Fyra små nypor salt, ett glas vatten och fem minuter senare så är det helt borta. Bra att det fungerar så snabbt. Jag försöker läsa på om elektrolytbalansen i kroppen, men jag är inte klar över varför man blir illamående egentligen, eller varför det går över så snabbt när man fyller på med salt. Varför blir man inte saltsugen istället? Eller kan det bli så för vissa? Berätta gärna om ni vet mer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 11, 2013 Author Share Posted November 11, 2013 11/11 3 skivor fläsk + stekt vitkål kl 13 1 skiva fläsk, vitkål, 1 skiva köttfärslimpa, bearnaisesås, stekta champinjoner + spenat. Lite av varje kl 17:30 Te + grädde kl 18 1 ägg + kokosfett kl 00 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 12/11 1 burk makrill, 1 skiva ost + Bregott, 1 kopp te + kokosfett kl 11 2 skivor köttfärslimpa, bearnaisesås, stekta champinjoner + spenat, lite kebabkött med sås kl 16 Te + grädde kl 20 2 ägg kl 22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 13, 2013 Author Share Posted November 13, 2013 13/11 1 burk makrill, 1 ägg + Bregott, 1 kopp te + kokosfett kl 12 Gryta på fläskfilé, gul lök, grön paprika, champinjoner, grön chili, grädde och crème fraiche kl 17:30 Te + grädde kl 18 Te + grädde, lite mörk choklad kl 22 1 ägg kl 00 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 14/11 1 klunk A-fil, 1 burk makrill, 2 skivor ost + Bregott, 1 kopp te + kokosfett kl 12:30 2 ägg, ost kl 17 Fiskgratäng: Hokifilé, paprika, lök, chili, champinjoner, crème fraiche, grädde, ost kl 19:30 Te + grädde kl 21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 Dagens tankar: Det har hittills varit svårt att följa en, enligt mig, strikt LCHF. Fallgroparna består till viss del av umgänget/middagssällskapet, vilket har betydelse för valet av middagsmat, vilket i sin tur har betydelse för vad som blir kvar i kylskåpet - grädde och ost t ex. Blir det sådant över så blir det "tyvärr" mellanmål av det. Jag hade tänkt att använda ost och grädde endast i matlagning, men det som blir över hamnar i tekoppen (grädde) eller förvandlas till "gotte-tugg" (ost). Detta skapar i sin tur tyvärr ett annat sug hos mig. Igår blev det choklad (igen, bara en vecka sen sist), vilket känns i magen idag. Inte mycket, men tillräckligt för att det ska bli obekvämt. Att jag aldrig lär mig! Åtminstone har jag lyckats dumpa charkprodukterna och den sockrade majonnäsen, så det går sakta åt rätt håll... Jag måste fundera över hur min middagsmat ska se ut framöver, om jag kan göra lite mer "fakir" av den. Gårdagens fläskfilé hade exempelvis funkat även utan grädde och cf. Jag har bläddrat i Moniques bok "LCHF på riktigt", och den rymmer många fina recept, men, även den känns som i lite liberalaste laget för mig - just nu. Samtidigt så vet jag att om jag upplever maten som allt för tråkig så blir det lättare att trilla dit! Trots allt så kan jag säga att när jag inte har fuskat under den här dagboksperioden så har jag ätit mycket gott och mått mycket bra! I vilket fall så hjälper det att föra matdagbok, jag får verkligen mycket bättre koll på läget, hur knasigt det än låter så äter man inte alltid som man tror! Hur man än äter så kan man i princip alltid justera det till det bättre. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 När jag "fallit dit" är risken för återfall mkt större under 2-3 veckor, t o m ännu längre, även om jag äter strikt.. Det tar lång tid att befästa nya rutiner,... Jag skulle tycka att din meny är lite enahanda, varför inte börja leta recept och hitta nya favoriter!? Fast om det fungerar för dig så fortsätt som du gör! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 Jag skulle tycka att din meny är lite enahanda, varför inte börja leta recept och hitta nya favoriter!? Fast om det fungerar för dig så fortsätt som du gör! Tycker du att frukosten eller middagarna är enahanda? Jag gillar att äta ungefär detsamma till frukost varje dag, då har jag något slags rutin på åtminstone det första målet. Funkar fint för mig. Angående senare mål så kan jag hålla med, särskilt när jag lagar mat till 1 person (mig och ingen annan), då blir det samma käk 5 dagar i rad ibland. Men det gör mig inget så länge som det är gott, snarare är det rätt praktiskt. Problemet nu är väl att om jag ska strikta upp middagarna ännu mer så tenderar de att bli ännu mer enahanda! Kött, smör, kött, smör, njaaaa... Om någon har tips på enklare strikta (minimalt med mjölkprodukter, gärna gröna grönsaker) middagar som inte är urtrista , så sjung gärna ut! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foodhacker Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Tycker du att frukosten eller middagarna är enahanda? Jag gillar att äta ungefär detsamma till frukost varje dag, då har jag något slags rutin på åtminstone det första målet. Funkar fint för mig. Angående senare mål så kan jag hålla med, särskilt när jag lagar mat till 1 person (mig och ingen annan), då blir det samma käk 5 dagar i rad ibland. Men det gör mig inget så länge som det är gott, snarare är det rätt praktiskt. Problemet nu är väl att om jag ska strikta upp middagarna ännu mer så tenderar de att bli ännu mer enahanda! Kött, smör, kött, smör, njaaaa... Om någon har tips på enklare strikta (minimalt med mjölkprodukter, gärna gröna grönsaker) middagar som inte är urtrista , så sjung gärna ut! Jag har samma erfarenhet att LCHF kan bli en enahanda meny. Jag har inte kört strikt LCHF så länge, men man funderar ju på att detta faktiskt är något man skall hålla på med resten av livet ! Vissa dagar (som idag) var jag på kurs på hotellet, och på kvällen hade vi en födelsedagsfika för en av mina söner därhemma. En god lunch med valfri dricka i trevligt sällskap som bjöds på kursen - fick offras med att jag istället åkte jag hem på lunchen och åt en portion uppmicrad stekt köttfärs med lite smör på samt mineralvatten. Fikat som bjöds på - kanelbullar o mackor o godis/frukt - fick under dagen ersättas av medhavt termoskaffe med cocosfett i. På kvällen fick en smarrig smörgåstårta samt cider och efterföljande almondytårta offras med att istället pilla av lite räkor o ägg o citron från smörgåstårtan och tillsätta en klick majonäs + kaffe med cocosfett. Känslan att aldrig mer få festa om obekymrat på kolhydrater i vänners och familjs sällskap är ganska betungande - mat o fest har ju alltid varit en ljuspunkt i livet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 Jag har samma erfarenhet att LCHF kan bli en enahanda meny. Känslan att aldrig mer få festa om obekymrat på kolhydrater i vänners och familjs sällskap är ganska betungande - mat o fest har ju alltid varit en ljuspunkt i livet. Jag tycker inte att LCHF i sig alls behöver vara enahanda, men en rätt så strikt LCHF kan åtminstone få min fantasi att tryta litegrann! Mat kan fortfarande vara en festlighet, mina vänner räknar numer med att jag tar med några goda, feta ostar! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Men varför bjuda på sådant och inte göra LCHF alternativ . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Om man vill köra fakir så titta på Tommy tappar-bloggen. Han kunde ju variera sitt kryddsmör i det oändliga, så nog tycker jag det låter riktigt gott. @foodhacker. Var menyn på lunchen så totalt omöjlig så det inte fanns nånting att äta? Jag hade nog suttit kvar och petat i salladen och kört det som en fastedag i så fall, men det kanske inte var ett sällskap lämpligt att utmärka sej i? Att hoppa över kakor, bullar och mackor har blivit lättare och lättare för mej. När jag visualiserar smaken från senaste gången jag trillade dit vet jag ju att det faktiskt inte är värt det, för det är ju inte lika gott längre som på den tiden man levde på sånt. När vi har familjefest brukar jag erbjuda mej att baka tårtan, eftersom vi även har en glutenallergiker bland flickvännerna. Med nötbottnar/marängbottnar/chokladkladdkakor mm mm behöver vi ju inte komma i närheten av vanligt kaffebröd. Då kan jag ju ersätta sockret med sötningsmedel också så vi slipper såna kolisar. I annat fall tackar jag nej till efterrätterna. I vår bekantskapskrets är det ingen som gör specialmat till oss, de har tillräckligt med bekymmer för vegetarianerna, så jag petar i mej det jag kan. Numera är det ju ingen katastrof att vara lite hungrig och när jag inte laddar för ny blodprovstagning kan jag även göra mindre avsteg ibland också (inte kakor, men lite kolhydratsrikare mat) 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 15, 2013 Author Share Posted November 15, 2013 jag visualiserar smaken från senaste gången jag trillade dit Jag med, det har hjälpt många gånger. Tommy har många bra idéer, jag har sparat ett dokument med tips från hans blogg, jag ska ta en titt på det nu inför nästa storhandling! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 15, 2013 Author Share Posted November 15, 2013 1 burk makrill, 1 ägg, 1 skiva ost + Bregott, 1 kopp te + grädde kl 13 Fiskgratäng kl 18 Kebabsallad (kött, sallad, tomat, gurka, rödlök, ost, vitlökssås) kl 22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foodhacker Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Om man vill köra fakir så titta på Tommy tappar-bloggen. Han kunde ju variera sitt kryddsmör i det oändliga, så nog tycker jag det låter riktigt gott. @foodhacker. Var menyn på lunchen så totalt omöjlig så det inte fanns nånting att äta? Jag hade nog suttit kvar och petat i salladen och kört det som en fastedag i så fall, men det kanske inte var ett sällskap lämpligt att utmärka sej i? Att hoppa över kakor, bullar och mackor har blivit lättare och lättare för mej. När jag visualiserar smaken från senaste gången jag trillade dit vet jag ju att det faktiskt inte är värt det, för det är ju inte lika gott längre som på den tiden man levde på sånt. När vi har familjefest brukar jag erbjuda mej att baka tårtan, eftersom vi även har en glutenallergiker bland flickvännerna. Med nötbottnar/marängbottnar/chokladkladdkakor mm mm behöver vi ju inte komma i närheten av vanligt kaffebröd. Då kan jag ju ersätta sockret med sötningsmedel också så vi slipper såna kolisar. I annat fall tackar jag nej till efterrätterna. I vår bekantskapskrets är det ingen som gör specialmat till oss, de har tillräckligt med bekymmer för vegetarianerna, så jag petar i mej det jag kan. Numera är det ju ingen katastrof att vara lite hungrig och när jag inte laddar för ny blodprovstagning kan jag även göra mindre avsteg ibland också (inte kakor, men lite kolhydratsrikare mat) Det är nog betydligt lättare att förlja en strikt diet om man bor i ensamhushåll. Förra gången för ca 3 år och 20 kg sedan misslyckades jag med LCHF just därför att jag ständigt och jämt vadade upp till knäna i den övriga hushållets kolhydrater kändes det som - lite tillspetsat uttryckt Gemensamma middagar var en frestelse varje gång eftersom de har gåvan att vräka i sig allt utan att gå upp ett enda hekto - medan jag går upp ett kilo av att bara lukta på maten. När jag nu är i den strikta fasen av LCHF så tar jag därför inga risker denna gången - det är helt upp till mig själv om jag skall lyckas eller misslyckas! Jag har nu cocosfett som mitt hemliga vapen mot frestelsen - den tar udden av ev. hunger - för jag vet att när jag annars blir hungrig och går in i köket så kommer där ligga ett varmt nybakat bröd på skärbrädan och dofta alldeles ljuvligt frestande. Men jag skall försöka att bygga upp en receptsamling att falla tillbaka på om 30 kg efter den strikta LCHF fasen. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Jag har också trillat dit på vad andra äter men bestämde mig för att det är inte någon annan än jag själv som kan ta ansvar för att äta rätt sluta att skylla på vad andra åt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foodhacker Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Jag har också trillat dit på vad andra äter men bestämde mig för att det är inte någon annan än jag själv som kan ta ansvar för att äta rätt sluta att skylla på vad andra åt. Precis! Man kan inte styra vad andra äter, därför är det helt upp till en själv om man skall lyckas. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted November 16, 2013 Share Posted November 16, 2013 Tycker du att frukosten eller middagarna är enahanda? Jag gillar att äta ungefär detsamma till frukost varje dag, då har jag något slags rutin på åtminstone det första målet. Funkar fint för mig. Angående senare mål så kan jag hålla med, särskilt när jag lagar mat till 1 person (mig och ingen annan), då blir det samma käk 5 dagar i rad ibland. Men det gör mig inget så länge som det är gott, snarare är det rätt praktiskt. Problemet nu är väl att om jag ska strikta upp middagarna ännu mer så tenderar de att bli ännu mer enahanda! Kött, smör, kött, smör, njaaaa... Om någon har tips på enklare strikta (minimalt med mjölkprodukter, gärna gröna grönsaker) middagar som inte är urtrista , så sjung gärna ut! Jag är lika enahanda med frukosten, eller brunchen som är mitt första mål på dagen! Ägg/omelett + bacon/ kött + lite surkål + några oliver och fettkaffe då eller några timmar innan. Dagens bästa mål! ☺️ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 16, 2013 Author Share Posted November 16, 2013 16/11 Kebabsallad (rester) kl 11 3 ägg kl 20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 17, 2013 Author Share Posted November 17, 2013 17/11 3 ägg kl 12 Kebabsallad kl 17 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 18, 2013 Author Share Posted November 18, 2013 18/11 3 ägg kl 13 Te + grädde kl 15 Kebabsallad (rester) kl 18 Leverpastej, te + grädde kl 19 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 19, 2013 Author Share Posted November 19, 2013 19/11 3 ägg, te + grädde kl 13 Omelett med grädde, tomat, skinka, paprika, ost kl 17 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 20, 2013 Author Share Posted November 20, 2013 20/11 Kokosfett kl 13 Omelett med skinka, svamp, tomat, paprika, spenat kl 14 Fiskgratäng kl 19 Chips kl 20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 21, 2013 Author Share Posted November 21, 2013 21/11 Omelett kl 08 Fiskgratäng kl 19 Chips kl 20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 22, 2013 Author Share Posted November 22, 2013 22/11 Fiskgratäng kl 13 2 skivor "julskinka" kl 18 Kebabsallad kl 21 Rysk youghurt kl 22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 24, 2013 Author Share Posted November 24, 2013 23/11 1 burk makrill + olivolja, salt och nymalen peppar, 1 ägg, 1 kopp te (Rooibos) + kokosfett kl 12 Kebabsallad (rester) kl 15 2 ägg, lite leverpastej, lite skinka, lite ost, rysk youghurt kl 18 Ost, skinka, kl 23 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 24, 2013 Author Share Posted November 24, 2013 24/11 1 burk makrill + olivolja, salt och nymalen peppar, 1 ägg + Bregott, 1 kopp te (Rooibos) + kokosfett kl 13 Omelett med skinka, spenat, champinjoner kl 18 2 ägg, 3 skivor skinka, te + grädde kl 22 1 ägg, ost kl 24 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 24, 2013 Author Share Posted November 24, 2013 Lite si och så med maten och med uppdateringar på resande fot under veckan som gått. Lite si och så med disciplinen också , kan inte bara skylla på geografisk skillnad! För lite fett, för mycket kolhydrater. Har känt mig lite uppsvälld efter större kolhydratintag (chips!) än normalt. Detta sitter i ca 3 dagar för mig. Vägde mig häromdagen, upp 2 kg. Inget större bekymmer, det är normalt för mig att fluktuera 1-2 kg från en vecka till en annan. Förhoppningsvis "bara" vatten, har sprungit på toa mycket (Nr. 1) dagen efter, mycket vätska har försvunnit känns det som. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 25, 2013 Author Share Posted November 25, 2013 25/11 1 burk makrill + olivolja, 1 ägg + Bregott, 1 kopp te + kokosfett kl 12 Omelett + spenat + champinjoner kl 17 Omelett + spenat + champinjoner kl 22 1 ägg, Rysk youghurt kl 24 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 26, 2013 Author Share Posted November 26, 2013 26/11 Omelett + smör, te + kokosfett kl 12 Tacogratäng (köttfärsås, creme fraiche, champinjoner, ost, röd paprika) kl 17 Några skivor rökt skinka kl 22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inez Posted November 26, 2013 Share Posted November 26, 2013 Jag vet inte om jag någonsin haft magsjuka. I vilket fall så var det bara i natt, och direkt efter så mådde jag genast mycket bättre. Nu är allt toppen, har precis ätit lunch. Kan man vara magsjuk i 20 minuter och sen är det över?! Vitpeppar säger du, intressant... Hur verkar det? Går det lika bra med mald peppar? Såna där anfall nattetid får jag när jag har för klent med saltsyra i magsaften. Då kan inte magen klara lika mycket fett. Den snabba lösningen är att dricka något syrligt (äppelcidervinäger, t. ex.) Den varaktiga lösningen är att äta mer salt (så det räcker till att producera mer saltsyra...). Precis som du beskriver upplever jag också anfallen, och även för mig går det över direkt när jag fått tömma magen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 26, 2013 Author Share Posted November 26, 2013 äppelcidervinäger, t. ex Tack för tipset! Vad finns det mer för syrligt att få i sig? Jag har aldrig äppelcidervinäger hemma, ej heller citron eller lime.. Jag tycker att jag saltar tillräckligt för smakens skull, men jag ska försöka få i mig lite mer. Jag äter ofta makrill och kokta ägg, och då saltar jag rejält... Men det är jättefint att få läsa andras erfarenheter och tips på förändring i kosten. Får jag fråga hur ofta du haft sådana besvär? Hur listade du ut att det beror på saltsyra/saltintag? Och varför kommer det egentligen upp, är det för att kroppen helt enkelt inte kan smälta maten med för lite syra i magen? I så fall, varför sker det inte oftare, t ex varje vecka, eller t o m varje dag? Tipsa hemskt gärna om länkar eller litteratur, för detta har jag aldrig hört förut! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 27, 2013 Author Share Posted November 27, 2013 27/11 Ost på skinka (in i mikron 1 minut), te + grädde kl 16 _,,_ kl 20 4 nötter kl 22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 28, 2013 Author Share Posted November 28, 2013 28/11 1 burk makrill + olivolja, 1 ägg + Bregott, 1 kopp te + kokosfett kl 12 1 glas A-fil kl 17 Stekt kycklinglårfilé kl 20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inez Posted November 28, 2013 Share Posted November 28, 2013 Tack för tipset! Vad finns det mer för syrligt att få i sig? Jag har aldrig äppelcidervinäger hemma, ej heller citron eller lime.. Jag tycker att jag saltar tillräckligt för smakens skull, men jag ska försöka få i mig lite mer. Jag äter ofta makrill och kokta ägg, och då saltar jag rejält... Men det är jättefint att få läsa andras erfarenheter och tips på förändring i kosten. Får jag fråga hur ofta du haft sådana besvär? Hur listade du ut att det beror på saltsyra/saltintag? Och varför kommer det egentligen upp, är det för att kroppen helt enkelt inte kan smälta maten med för lite syra i magen? I så fall, varför sker det inte oftare, t ex varje vecka, eller t o m varje dag? Tipsa hemskt gärna om länkar eller litteratur, för detta har jag aldrig hört förut! Vi har det problemet i släkten- inte alla dock. Men både jag och min son tampas med det. Anfallen kommer om vi äter fet mat för sent på dygnet. Kroppen drar ju ner på sparlåga under sömnen, alltså produceras det då också mindre magsaft. Har man då osmält fett i magen kan det inte smältas utan kommer upp. Jag noterade att du åt smör och kokosfett till kvällsmat en av dagarna Jag har saltsyra i tablettform (Hypochylin) hemma, och misstänker jag att jag ätit för fett för sent (eller börjar känna mig konstig i magen på ett sätt som jag känner igen) tar jag en tablett och ett glas vatten. När sonen börjar känna de tidiga symptomen brukar han ta lite vanlig hushållsättika i vatten, och det funkar för honom. (Jag tror han har 12%-ig ättiksprit.) Redan som barn (på 1950-talet) såg jag en släkting sakta hälla lite saltsyra längs en glasstav ner i ett vattenglas och röra om. Hon drack det som måltidsdryck på doktorns ordination. Det händer att jag missar att vara på min vakt och får lov att gå upp mitt i natten, plågad av kallsvett, häftigt illamående och ett annat symptom som jag låter bli att beskriva här. Men med den erfarenhet jag nu hunnit få händer det inte mer än högst en gång om året. Dessvärre kan jag inte hänvisa till några lärda texter. Har bara den egna och några släktingars erfarenhet att stödja mig på. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 28, 2013 Author Share Posted November 28, 2013 Tråkigt nog har jag upplevt detta (förutom 1 gång nattetid) en gång på dagen också, i och för sig strax efter en (liten) LCHF måltid (som inte var lika fet som mina frukostar brukar vara!), men jag hade inte gått och lagt mig... I och för sig så var frukosten den dagen liten men fet. Märkligt. Som tur är så verkar det inte vara vanligt i LCHF-kretsar? De gånger det har hänt så har hela förloppet gått på 15-20 minuter (diffust illamående, rejält illamående, hjärtklappning, svettning, *TVI*, sedan snabbt försvunnet illamående, samt lite frossa på slutet). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted November 28, 2013 Author Share Posted November 28, 2013 Nu har jag "bläddrat" i dagboken och jag ser att den natten för ca 1 månad sedan, då jag blev illamående, föregicks av flera dagars smärre illamående. Har faktiskt inte reflekterat över detta förut då jag inte såg sambandet. Om det nu finns något. Överväger att införskaffa en flaska äppelcidervinäger och prova någon matsked här och där, om det där illamåendet kommer igen, vilket det gör för mig ibland när jag kör (för mig) strikt. Vad tycker ni om äppelcidervinäger, ni som testat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted November 28, 2013 Share Posted November 28, 2013 Nu har jag "bläddrat" i dagboken och jag ser att den natten för ca 1 månad sedan, då jag blev illamående, föregicks av flera dagars smärre illamående. Har faktiskt inte reflekterat över detta förut då jag inte såg sambandet. Om det nu finns något. Överväger att införskaffa en flaska äppelcidervinäger och prova någon matsked här och där, om det där illamåendet kommer igen, vilket det gör för mig ibland när jag kör (för mig) strikt. Vad tycker ni om äppelcidervinäger, ni som testat? Alla som bantat har ju druckit äppelcidervinäger för det skulle ju förbättra förbränningen eller vad det nu var. Själv tycker jag det smakar skunk men om det gör gott så må väl det vara hänt. Sist jag höll på så där köpte jag balsamvinäger av äpple. Den är snudd på god, men jag undrar om den funkar lika bra, bara för det Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malin303 Posted November 28, 2013 Share Posted November 28, 2013 Nu har jag "bläddrat" i dagboken och jag ser att den natten för ca 1 månad sedan, då jag blev illamående, föregicks av flera dagars smärre illamående. Har faktiskt inte reflekterat över detta förut då jag inte såg sambandet. Om det nu finns något. Överväger att införskaffa en flaska äppelcidervinäger och prova någon matsked här och där, om det där illamåendet kommer igen, vilket det gör för mig ibland när jag kör (för mig) strikt. Vad tycker ni om äppelcidervinäger, ni som testat? Jag tycker det är sååå gott.. En eller två teskedar i ett glas vatten, mums! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.