Sigurdur

STRICTLY LCHF Dagbok

Recommended Posts

Jag tycker det är sååå gott.. :)

En eller två teskedar i ett glas vatten, mums!

jag gillar inte vinägrette eller starka inläggningar heller

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad är det för skillnad på balsamvinäger och äppelcidervinäger?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Balsamvinäger är väl gjort på druvor äppelcidervinäger är gjort av gissa vad ;)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Balsamvinäger är väl gjort på druvor äppelcidervinäger är gjort av gissa vad ;)

nej det finns äppelcidervinäger som är behandlad så det blir som balsamäppelcidervinäger. Det har väl med lagring att göra tror jag

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

nej det finns äppelcidervinäger som är behandlad så det blir som balsamäppelcidervinäger. Det har väl med lagring att göra tror jag

Det är väl lik förbannat gjort av äpple frågan var ju vad skillnaden var.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tråkigt nog har jag upplevt detta (förutom 1 gång nattetid) en gång på dagen också, i och för sig strax efter en (liten) LCHF måltid (som inte var lika fet som mina frukostar brukar vara!), men jag hade inte gått och lagt mig... I och för sig så var frukosten den dagen liten men fet.

Märkligt. Som tur är så verkar det inte vara vanligt i LCHF-kretsar? De gånger det har hänt så har hela förloppet gått på 15-20 minuter (diffust illamående, rejält illamående, hjärtklappning, svettning, *TVI*, sedan snabbt försvunnet illamående, samt lite frossa på slutet).

Jag hoppas det bara är "övergångsbesvär" och att din matsmältningsapparat snart anpassar sig det ökade fettintaget.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är väl lik förbannat gjort av äpple frågan var ju vad skillnaden var.

OCH jag svarade att jag trodde det hade med lagringen att göra... Balsamvinäger är mycket mildare. Skillnaden är som fatlagrat vin.

 

Finns ingen anledning att svära åt mej

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

29/11

1 burk makrill + olivolja, 1 ägg + Bregott, 1 kopp te + kokosfett kl 14

Stekt kyckling kl 17

Salami, skinka, några nötter, lite youghurt kl 20

Lite kyckling, 1 glas fil kl 22

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

jag gillar inte vinägrette eller starka inläggningar heller

..som jag älskar :)

Ju syrligare desto bättre, helst så där så det hugger till bak i munnen..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

..som jag älskar :)

Ju syrligare desto bättre, helst så där så det hugger till bak i munnen..

Hej!

Tipsa gärna om vinägretter, hur du gör det och vad du har det till. Jag vet ingenting om sådant.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Tipsa gärna om vinägretter, hur du gör det och vad du har det till. Jag vet ingenting om sådant.

Jag gör nästan alltid samma vinägrett till sallader, men jag har ingen koll på mängden..

Olivolja, äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger, salt och peppar och pressad vitlök är alltid med.

Det finns nåt mått på hur mycket vinäger det ska vara i förhållande till olja, men det har jag glömt bort.

Jag tillhör dem som häller ihop på en höft och sen smakar av..

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

vinäger som en snåljåp, olja som en kung, blanda som en tok.

 

Jag har ibland riven parmesan i sallad för att få oljan att gegga till sig så att inte allt rinner av. En halv deciliter olja är vad jag brukar ha på lunchsalladen till ostomeletten. Det gäller att man hittar en olja man gillar! Jag blandar ibland olika för att få till en god smak.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

vinäger som en snåljåp, olja som en kung, blanda som en tok.

 

Jag har ibland riven parmesan i sallad för att få oljan att gegga till sig så att inte allt rinner av. En halv deciliter olja är vad jag brukar ha på lunchsalladen till ostomeletten. Det gäller att man hittar en olja man gillar! Jag blandar ibland olika för att få till en god smak.

Vad använder du (och ni andra) för olja?

Jag köper Zetas ekologiska olivolja, den är god på makrillen. Kan det funka? Eller är det bättre med icke-oliv?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

30/11

1 burk makrill + olivolja, 1 ägg + Bregott, 1 kopp te + kokosfett, samt en klunk äppelcidervinäger :P  kl 15

Salami kl 16 (lördagsgodis)

Tacomat (blandfärs, ost, creme fraiche, avocado, gul lök, grön paprika, vitlök, Santa maria organic sauce), valnötter kl 20

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Olivolja alla gånger! När jag steker använder jag emellertid oftast andra oljor än jungfruolja, det kan vara sesamolja, jordnötsolja, rapsolja, kokosolja eller raffinerad olivolja. Eller smör. Eller smör och olja blandat. Mycket olja blir blir det. Men mest har jag virgin olive oil av varierande märken till maten. Just nu håller jag t ex på och kkar ratatoille som ska avslutas med en så stor mängd olivolja att den nästan spricker, men bara nästan. Man får röra noga och inte ha i för mycket på en gång. Vi ska ha den till lammstek. I stort sett allt utom olivoljan är hemodlat, också lammet.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad använder du (och ni andra) för olja?

Jag köper Zetas ekologiska olivolja, den är god på makrillen. Kan det funka? Eller är det bättre med icke-oliv?

Virgin olivolja till kall användning. Jag surfar runt bland olika märken, oftast blir det zetas.

Smör till allt varmt!

 

Jo, till att tokskaka vinägretter och marinader har jag en sån där skakburk som man fick när man försökte banta med Nutrilett..

Det duger den fint till :D

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hörni, ska äppelcidervinägern stå kallt eller klarar den sig i skafferiet mellan olivoljan och kokosfettet?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hörni, ska äppelcidervinägern stå kallt eller klarar den sig i skafferiet mellan olivoljan och kokosfettet?

Min står i skafferiet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min står i skafferiet.

Svalt och mörkt, googlar jag fram. Skafferiet blir bra!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

1/12

Tacomat, äppelcidervinäger  kl 14

Skinka, ost, några nötter kl 20

2 ägg kl 24

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns fantastiskt fin Äppelcidervinäger som är både ekologisk och filtrerad och väldigt god! Den står bra i skafferiet.

Var försiktiga med balsamvinäger! Den riktiga är lagrad i många år för att uppnå en fin mjukhet och sötma, kostar ca 600kr för en pytteliten flaska här i Sverige. Alla andra sorter är sötade med druvmäsk....

 

MEN, den bästa vinegraitten görs enligt mitt tycke på olivolja, jungfrulig med citrussmak +balsamvinäger+salt+basilicoblad! Blandas ihop med hjälp av lite vatten i en flaska som står och gottar till sig i kylen. Vänta med färska basilicoblad till salladen blandas ihop!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Wiki om balsamvinäger:

Det förekommer även en s.k. balsamvinäger, där råvaran druvor ersatts av äpplen, varvid alkoholen bildas icke som vin, utan i form av cider, som sedan syras med liknande metoder som äkta balsamvinäger. Den varianten blir ett gränsfall mellan oäkta och falsk balsamvinäger, men skäl för namnet balsamvinäger är det inte, även om den framställts med omsorg och lagrats länge....

 

Det är väl den balsamäppelcidervinägern som jag köpte nån gång då... alltså lite mindre fusk än den vanliga balsamvinägern som finns på affären?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det var intressant! Det måste jag kolla upp och smaka i vinegraitte!

Fast sötman från cider ger förstås mer sötma men aldrig den mjukhet och smaksensation du får av äkta balsamvinäger....

 

I Italien finns vinäger som är så god att man kan ta bara vinäger på salladen utan olja! Den görs av gammalt lantvin(måste vara odlat utan besprutning och producerat utan tillsatser) när vinet blir gammalt bildas en s. K. "Madre" ( =moder) i vinet och vinet blir vinäger! Se'n behåller man bara modern i flaskan och häller på nytt vin och vinägern bildas snabbare. Den blir verkligen ljuvligt god! Inte så stark och syrlig som den köpta.

Precis som man gör egen yoghurt!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

2/12

1 burk makrill + olivolja, 1 ägg + Bregott, 1 kopp te + kokosfett, lite vinäger kl 15

Tacomat + vinäger kl 20

Te + grädde kl 21

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tar nu lite äppelcidervinäger (1-2 msk i ett litet glas med vatten) en gång om dagen före ett mål mat, och tycker faktiskt att det smakar bra! :)

Uppfriskande.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

3/12

3 skivor rökt skinka med gräddost, in i mikron + 1 slurk äppelcidervinäger kl 13

Köttbullar (50/50 färs, paprikapulver, Cayenne-, vit-, svartpeppar, dragon, basilika, tabasco, worcestershiresås, 1 ägg), gräddstuvad spenat + champinjoner, 1 litet glas fil, 1 slurk vinäger kl 17

2 köttbullar, ost, te + grädde kl 23

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu hade jag en sån där urk-ig natt igen. Vaknade kl 04, varm, med hjärtklappning, illamående. Tipset att ta en shot sur vinäger för att mota bort det pågående illamåendet var bara att glömma för jag fick kuta in i badrummet. Blev sittande där en stund med världens frossa men fick behålla maten. Jättekonstigt. Illamåendet gick över med ca 80 %, men jag gick in i köket och testade den här framtipsade LCHF-huskuren med lite salt som sköljdes ner med äppelcidervinäger. Gick och la mig igen efter lite frisk luft på balkongen och illamåendet gick strax över. Så här pang-bom-dåligt har jag bara mått när jag varit riktigt sjuk när jag var liten och liggandes med influensa i tio dagar, men då var illamåendet närvarande mycket längre stunder. När jag vaknade idag var allt toppen. Känner mig riktigt knäpp just nu, och undrar hur vanligt detta är bland LCHF:are. Jag startar en tråd om detta vid sidan om för att se om jag kan få in fler tips.

 

http://forum.kostdoktorn.se/topic/3688-kräkningar-illamående-hjärtklappning-frossa-tvi/#entry47523

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

4/12

1 burk makrill + olivolja, 1 ägg + Bregott, vinäger kl 13

Köttbullar, champinjoner, spenat kl 17

3 köttbullar, 1 kopp te + grädde kl 19

Några skivor salami, 1 ägg, youghurt kl 21

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hehe, lite mager dag?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

6/12

Köttbullar, 1 ägg, kl 12

Ost, skinka, leverpastej, fil (plock) kl 20

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

7/12

2 ägg, 1burk makrill + olivolja kl 13

Skinkschnitzel i ugn med sås av grädde, cf och sambal oelek kl 16

4 LCHF-lussekatter (kokosmjöl, mandelmjöl, ägg, smör, fiberhusk, bakpulver) och några chokladpraliner (ej LCHF... :ph34r:) kl 19

Te + grädde, jordgubbsyoughurt + vaniljpulver kl 21

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

8/12

1 ägg + majonnäs, 1 burk makrill + olivolja, 1 kopp te + kokosfett kl 13

Skinkomelett med mycket grädde och ost kl 17 och igen kl 20

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

9/12

1 ägg, te + kokosfett + smör kl 15

1 litet glas fjällfil kl 17

Skinkomelett med lite champinjoner kl 19

Leverpastej, fil kl 22

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

10/12

Skinkomelett + champinjoner kl 15

Fiskgratäng (hoki, paprika, svamp, grädde, ost) kl 19

Te + grädde kl 22

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

11/12

1 burk makrill + olivolja, 1 ägg + Bregott, te + grädde kl 15

2 LCHF-lussekatter kl 18

Fiskgratäng kl 20

Te + grädde kl 21

2 lussekatter, salami kl 23

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

12/12

Salami, 2 ägg + majonnäs, te + grädde kl 15

Kycklinggratäng med paprika, lök, tomat, ost, bacon, grädde, creme fraiche kl 18

Salami, te + grädde kl 22

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

13/12

1 burk makrill + olivolja, 1 ägg + majonnäs, te + grädde kl 15

Kycklinggratäng kl 21

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

14/12

1 ägg + majonnäs, makrill + olivolja, te + kokosfett kl 13

Kycklinggratäng kl 20

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu blir det en liten paus från dagboken här!

Utvärdering hittills: Jag har hållit vikten och midjemåttet, vilket känns helt ok med tanke att det blivit en del fusk. Det har varit svårt för mig att följa en strikt LCHF, och jag har funderat över om det verkligen passar mig. Men det har definitivt hjälpt att föra dagbok för att ha koll på vad jag äter, hur mycket, hur jag mår, och vilka situationer/umgängen och livsmedel som gör att jag gärna "åker dit". Under helgerna nu så blir det en del resande och middagar ute och inne med icke-LCHF:are, och i och med det ett planerat avsteg med choklad och icke-LCHF-lussekatter och allt möjligt. Men efter nyår så kommer jag att vara tillbaka hemma, ensam, och då blir det nya tag med strikt LCHF, det är ambitionen och då är ni hjärtligt välkomna tillbaka att läsa här. Jag hoppas att någon mer därute blivit inspirerad till att experimentera med sin kost och kanske skriva matdagbok, det kräver lite men ger mycket! På återseende!

 

Med önskan om en riktigt god jul till er alla... ;)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det ska bli spännande med en utvärdering hur du mår med en längre period av planerade avsteg. Du kanske ska fortsätta köra nån slags dagbok (inte nödvändigtvis här, mer för din egen skull) för att få koll på vad som händer?

Hur du än gör... Ha underbara helger så hörs vi på nya året

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är allt lite bakpulver och fiberhusk i också, men det är inte mycket. Ca 1 tsk vardera.

Tag lika många ägg som dl riven ost. Rör ihop i en bunke. Rör ner lite av "pulvren" i bunken. Inte för mycket, för då sväller degen på höjden -

det gillar inte jag.

6 ägg + ost blir ungefär en hel plåt. Bred ut röran på en smord plåt. Förgrädda i ugn 5-10 minuter, 200 grader. Ta ut och lägg på krossade tomater och vad du vill ha för fyllning; stekt välkryddad köttfärs, rökt skinka, oxfilé, salami, grönsaker, svamp. Och ost! In i ugnen igen tills osten ser fin ut. Jättegott.

 

Receptet är stulet från

 

http://lchfingenjoren.blogg.se/

 

Jag kommer inte att skriva här i detalj alla ingredienser i allt jag äter, men om någon undrar något är det bara att fråga!

Jag gör min pizzabotten på bara riven ost och ägg. Blandar och förgräddar, sen fyller som vanligt. Supergott! :P

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

GOD MORGON 2014!

En god frukost kl 17 bestående av omelett med grädde, cf, svamp, ost, spenat, bacon och som standard till mina frukostar numer även ett glas äppelcidervinäger (1 spädd dryg matsked), 5000 IE D-vitamin och 2000 mg omega-3.

 

Jag tog en paus från dagboksskivandet här för en tid sedan för jag kände att min kost redan börjat balla ur lite grann, så varför inte balla ur helt under jul och nyår? Men så blev det inte. Jag åt ganska illa i december (choklad och vetelussekatter i määäängder, med knasig och uppsvälld, något tjockare mage som följd) och på sistone har det blivit bättre. Julmat är inget problem med LCHF, tvärtom. Ambitionen är att äta strikt LCHF men ändå varierat, vilket kan bli en utmaning. Likaså att skippa mejerier i största möjliga utsträckning, vilket kan bli en luring för mig för jag tenderar att trilla dit på te med grädde (såå gott!) och okynnigt ostätande på kvällarna, om sådant finns över i kylen. För jag kommer fortfarande att använda grädde, cf och ost i matlagningen - men ogärna som mellanmål.

 

Jag hade ätit hyfsat bra under hösten, men på ett kalas föll jag för en frestande hemgjord kladdkaka och sedan var det kört. Jag åkte direkt till affären efter kalaset för att köpa mer godis, och sedan trillade jag ner i det där svarta hålet där jag varit så många gånger förut. Nu har jag sagt till alla vänner att jag ska köra strikt, och jag har haft några "föreläsningar" för dem (under året som gick) så alla som jag umgås med vet att och varför jag äter LCHF, så förhoppningsvis så blir det lättare att följa strikt LCHF nu. I går smakade jag på lite söt paj, och det var inte ens gott. Till vardags har jag tappat smaken för det söta, tack vare LCHF - så var det inte förr, men ibland, ibland, ibland så kan jag inte få nog när jag väl börjar äta sötsaker! Så är det att vara socker-knäpp. Nu vet jag att suget kan triggas när jag äter sött, och då är det allt för lätt för mig att tappa kontrollen - så inga kladdkakor eller något sådant nu på väääldigt länge.

 

Nu börjar matdagboksskrivandet här igen på samma sätt som förr, så lycka till - till mig och till DIG!

:)

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

1/1

Omelett + bacon kl 17

Te + kokosfett, 1 skiva pepparsalami med brieost kl 20

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har en del mandelmjöl och kokosnötsmjöl liggande, vad gör man med det?

Tips på enkel gröt, pannkakor, plättar eller liknande? Jag vill inte baka mer avancerat än så.

Får äta undan lite sånt här nu snart så att kosten blir allt striktare, ju förr dess bättre!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

2/1

1 skiva salami + 1 bit brie, kokosfett kl 15

Köttfärsgratäng (med cf, Philadelphiaost, paprika, ost, gul lök, purjolök, krossade tomater) kl 18

2 skivor salami + brie, kokosfett kl 24

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

3/1

Köttfärsgratäng kl 12

2 ägg + majonnäs kl 20

1 ägg kl 23

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

4/1

2 ägg + majonnäs kl 12

Köttfärsås (grädde, lök, spenat, vitkål, vitlökssmör, mozarella) kl 19

Te + grädde kl 20

2 skivor salami + brie kl 01

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vikt: 68 kg

Midjemått över navel: 83 cm

 

Mål:

65 kg

75 cm

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.