Sigurdur Posted October 22, 2013 Share Posted October 22, 2013 Hej, Jag undrar om det finns ett tillstånd då man har en överdriven glukoneogenes så att kroppen producerar för mycket socker, så till den grad att sockret blir i högsta laget, även på lågkolhydratkost (?). Finns det då något namn på detta tillstånd/sjukdom? Och vad beror det i så fall på?Tack. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dufva Posted October 22, 2013 Share Posted October 22, 2013 "Gryningsfenomenet" är väl ett exempel på detta då diabetiker som trots att dom inte ätit nåt på kvällen vaknar med högt blodsocker pga att kroppen frigör kortisol (som höjer blodsockret) när vi ska till att vakna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted October 22, 2013 Share Posted October 22, 2013 Ja, det har väl identifierats av bla en svensk forskare som en del av diabetesproblematiken. Se Ann Fernholms porträtt av Patrik Rorsman. http://www.wallenberg.com/kaw/forskning/forklaring-till-diabetikers-svangiga-blodsocker Citat: "Men hos diabetiker frisätts inte glukagon, därför sjunker blodsockret till för låga nivåer. Däremot släpper alfacellerna ut glukagon när blodsockret är högt och då bidrar istället hormonet till att höja blodsocker. Detta gör att blodsockret blir svängigt och svårt att reglera." Professor Patrik Rorsman, Göteborgs universitet, Oxford University, Wallenberg Scholar 2012. Ann Fernholms länk: http://ettsotareblod.se/forklaring-till-diabetikers-svangiga-blodsocker/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modesty Posted October 22, 2013 Share Posted October 22, 2013 I studier har man sett att kortisol frisättning stimulerar glukoneogenes http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11724664 Har för mig att även thyroida hormoner stimulerar glukoneogenesen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 22, 2013 Share Posted October 22, 2013 Hej, Jag undrar om det finns ett tillstånd då man har en överdriven glukoneogenes så att kroppen producerar för mycket socker, så till den grad att sockret blir i högsta laget, även på lågkolhydratkost (?). Finns det då något namn på detta tillstånd/sjukdom? Och vad beror det i så fall på? Tack. Ja det vanligaste tillståndet heter diabetes typ 1.. det näst vanligaste heter diabetes typ2. Sen kommer mer ovanliga former av cancer i bukspottkörteln och sådant! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurdur Posted October 22, 2013 Author Share Posted October 22, 2013 Så när det gäller diabetiker så beror detta på kortisol? Är det samma sak för icke-diabetiker i mindre utsträckning? Ingen leversjukdom då detta väl sker i levern? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted October 22, 2013 Share Posted October 22, 2013 Så när det gäller diabetiker så beror detta på kortisol? Är det samma sak för icke-diabetiker i mindre utsträckning? Ingen leversjukdom då detta väl sker i levern? Näe det beror på en dålig reglering av insulin och glukagon! För typ 1 på grund av utebliven eller låg insulinutsöndring.. varvid glukagon sprutar ut ohämmat.. för det är främst insulin som reglerar glukagon! För typ2 handlar det ofta dålig samordning och kan resultera i både hypoglykemi och hyperglykemi, dvs blodsockret svajar! Kortisol kan oxå höja blodsocker, men det har andra orsaker.. tex träning, stress, dygnsrytm, cancer i binjuren, osv! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.