Jump to content

Margarintillverkning


AveragePerson
 Share

Recommended Posts

Hei! Har tilfeldigvis kommet over en video på YouTube om 'margarintillverkning' - viser seg å være fra Becel...   http://www.youtube.com/watch?v=PkEigaUrx9U Her sier damen at ingrediensene til Becels margarin er rapsolje, palmeolje, vann, filmjölk, salt, lecitin og litt sitron... Det så da riktig så nyttig ut... Hvor er feilen? Jeg har sett helt andre versjoner av hvordan man lager margarin...

Link to comment
Share on other sites

Huvudproblemet med margarin är väl vad det innehåller för typ av fett. Jag noterar också att du inte har fått se hur ingredienserna har framställts, transporterats, osv; rapsolja, palmolja, lecitin tex.

 

Här kan du läsa en annan version: http://www.matfusket.com/kost/margarintillverkning/

 

http://www.kostdoktorn.se/godnatt-fettskrack-godnatt-livsmedelsverket

 

http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/hjarta-karl/omega-6-fetter-minskade-overlevnad/

 

http://healthland.time.com/2013/02/06/omega-6-fats-linked-to-increased-risk-of-heart-disease/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Att det inte låter så farligt beror på att vi har blivit intalade att rapsolja är jättenyttigt.

 

Not so much:

http://www.youtube.com/watch?v=omjWmLG0EAs

2:18 man får ut oljan med hjälp av lösningsmedel. Mums!

2:40 oljan tvättas med kaustiksoda. Mums!

3:13 den vaxiga substansen slänger man inte. Nej, nej, det gör man margarin av. Mums!

3:40 rapsoljan ser inte tillräckligt läcker ut så man bleker den kemiskt. Mums!

Sen kör man med någon sorts ångbehandling för oljan luktar egentligen räv (ett vanligt varningstecken i naturen att inte äta skiten) eftersom den efter all misshandel har härsknat. Tack vare den behandlingen har man nu förvandlat de en gång nyttiga omega 3 oljorna till transfetter. Mums!

 

Inte undra på att inte ens myror äter Becel, haha!

 

(Rapsolja är ok om man köper den jungfrupressad. Jag gillar inte smaken.)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

>> Vad Unilever glömde i videon

 

"För att blanda de flytande och fasta fetterna till en jämn konsistens räcker det inte att röra ihop dem. Oljorna omestras med hjälp av det starkt reaktiva ämnet natriummetylat. Det slår sönder triglyceriderna i fettet som sedan kan kopplas ihop på nya sätt med en artificiell blandning av mättade och fleromättade fettsvansar."

 

Oh, så naturligt och gott det låter.  :wacko:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag ska satta min sista spänn på att Unilever inte använder kallpressad, jungfrupressad rapsolja. Om de gjorde det skulle det väl vara mer eller mindre ätligt.  :)

Nä, det kan ju fortfarande vara varmpressad, men utan fler kemikalier inblandat än hexan. och det dunstar garanterat bort. (Och återvinns och återanvänds). 

Jag är kanske blåögd....vad vet jag. 

Nu äter jag inte margarin, men använder ju rapsolja för att göra t ex majonäs....och då tar jag heller inte kallpressad för den har för mycket egensmak som jag inte vill ha.

Link to comment
Share on other sites

>> Vad Unilever glömde i videon

 

"För att blanda de flytande och fasta fetterna till en jämn konsistens räcker det inte att röra ihop dem. Oljorna omestras med hjälp av det starkt reaktiva ämnet natriummetylat. Det slår sönder triglyceriderna i fettet som sedan kan kopplas ihop på nya sätt med en artificiell blandning av mättade och fleromättade fettsvansar."

 

Oh, så naturligt och gott det låter.  :wacko:

Så använder man natiumetylat (mums!) för att omestra fettet.

"I Europa framställs natriummetylat i dagsläget uteslutande genom kvicksilverprocesser, medan man i andra världsregioner, såsom Asien eller Mellanöstern, har gjort stora investeringar i alternativa tekniker. Europa är således den enda kontinent i världen som årligen framkallar mer än 50 kilogram utsläpp av kvicksilver i luften och vattnet bara genom att framställa natriummetylat."

(http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+P-2011-008312+0+DOC+XML+V0//SV)

 

Jodå. Vi är såna miljöbovar som äter smör istället för jättenyttigt omestrat växtfettsmargarin....  :angry:

Link to comment
Share on other sites

Jo visst är det fint med kallpressad olja, men det är inte det mest ekonomiska sättet. På den här länken kan man läsa om Karlshamns metod att göra margarin. De använder inte kallpressad olja. http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/m-fakta.html

 

Det är viktigt att förstå relationen mellan omega 6 och omega 3. Raps har cirka 20% av omega 6 och 9% av omega 3. Det borde vara tvärt om. Undrar vad ration är i rapsolja som inte är kallpressad utan varmpressad. Och hur är det med härdningen i den varmpressade? För att vi människor skulle kunna äta rapsolja har man varit tvungen att förändra den, ursprungligen giftig för oss. Hemma använder vi den inte längre. På landet har jag rapssåpa, rapsavfettningsmedel och rapständvätska. Ibland åker en flygbuss förbi och det luktar chips.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...