Bengt Nilsson Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 Monique (och Kostdoktorn) säger att LCHF passar även till barn: Kan barn äta LCHF? Andra säger att barn behöver kolhydrater (mer än vuxna). 1. Kan ni som läser berätta hur barn (egna eller andras) mår av LCHF? 2. Tycker barnen om LCHF-maten eller äter de hellre ha annan mat? 3. Finns det överviktiga barn som gått ned i vikt av LCHF? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Tuva Posted October 24, 2013 Popular Post Share Posted October 24, 2013 För min del säger jag ta bort spannmål och tillsatt socker i så stor mån som möjligt. Låt bli fruktosöverdosering (t.ex. okynnesdrickandet av juice gör mig galen.) Vad därefter är; kör på. Kolhydratsbegränsning ser jag ingen anledning till om man inte redan har en skadad metabolism. Fisk, kött, härliga grönsaker med fetsmaskiga såser, rotsaker, bär, frukt. It´s all good. (Att jag sen måste vara försiktig med kolhydraterna beror på min numera (tack vare lågfett, spannmål och socker) skadade metabolism är en annan femma.) 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maskros Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 Självklart ska inte barn utsättas för massor av kolhydrater! Jag är bekant med en sjuksköterska, som är farmor till en femtonårig kille med epilepsi. Hon bakar massor med kakor och bullar, till sig själv och sin diabetessjuke make, men också till detta barnbarn. Hon anser att han behöver extra energi pga sin sjukdom. För en tid sedan berättade jag för henne hur man behandlat epilepsisjuka barn sedan hundra år tillbaka. Alltså mer fett och färre kolhydrater. Hon bara stirrade på mig, men svarade inte. Jag har inte träffat henne sedan dess. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Malin303 Posted October 24, 2013 Popular Post Share Posted October 24, 2013 Jag har ingen erfarenhet av att ha överviktiga barn, i min familj är det bara jag som haft problem med vikten. Hos oss funkar det som så, att jag äter en tämligen liberal LCHF med ganska generöst med både grönsaker och mejeriprodukter. Min man och mina barn lägger till rotfrukter inklusive någon enstaka potatis. Ibland någon surdegsmacka, men inte varje dag. en frukt per dag kan de få, men ofta väljer de en ost och skinkrulle med majonnäs istället. På skola/förskola äter de den mat som serveras vilket är den sabla tallriksmodellen! Men de får åtminstone bregott och helmjölk, och en fräsch salladsbuffé med riktiga dressingar till. Ibland serverar jag skitmat även hemma - vitlöksbröd till exempel, plättar, chips någon enstaka gång samt lördagsgodis. Det kan låta vansinnigt för en övertygad LCHFare, men det finns en tanke bakom. Tanken är att sådan mat finns det massor av "out there" och jag tror det kommer bli värre innan det blir bättre. Var och en måste alltså själv utveckla strategier för att hantera denna mängd med skitmat som finns tillgänglig dygnet runt. Om man som förälder förbjuder sina barn att äta sånt kan det skapa ett sug istället, som man kanske får tillfredsställt hos kompisar (och därmed blir en outhärdlig unge som ingen vill ha hemma..). Det verkar funka hos oss. Barnen mår bra, de följer sina vikt- och längdkurvor som de ska. De har massor med energi och klarar sig bra i skolan. Äldste sonen hade förut besvär med rejäla humörsvängningar i samband med blodsockerfall, men de har vi inte sett till på de två år vi ätit så här. Barnen tycker om LCHF maten. Meatza är favoriten på fredagar, eller tacos där man mular ner allt det goda i ett salladsblad istället för fajitabröd. Kladdigt och väldigt gott.. Bubbelvatten till, kanske smaksatt med äppelklyftor eller gurkskivor. Vardagsmaten är också uppskattad. Ska tillägga att jag har fyra barn, två killar som är elva och åtta samt två tjejer på fem och tre. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dufva Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 Mina ungar som idag börjar vara vuxna är ofta striktare med kosten än vad jag själv är Dom gillar helt enkelt inte pasta ris eller potatis i någon omfattning även om nån enstaka pizza med kompisarna slinker ner nån gång ibland Hur kan det nu komma sig? Jo ungar gör inte som man säger men oftast härmar dom däremot ens beteende När dom var små såg vi (av flera anledningar) alltid till att det fanns ris eller potatis tillgängligt men ungarna kollar hur de vuxnas tallrikar ser ut och imiterar upplägget När dom sen blir lite större och frågvisa så får dom även med sig tänket i ryggsäcken Efter ett tag insåg vi att det var komplett onödigt med nån stärkelsekälla eftersom ingen i familjen egentligen var intresserad av den 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skymning Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 Mina barn äter kolhydrater. De börjar också blir vuxna, så de köper ris och bröd själva. Har börjat få dem att koka ris, eller steka gårdagens, på morgonen också, för hur jag än vänder och vrider på det så är det bättre än bröd. Dessutom kommer de bort från den typiska frukosten. Godis och söta drycker blir det däremot inte så mycket av. En traditionell japansk frukost kanske kunde vara något... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 Vitt ris är tomma kalorier. Råris är bättre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skymning Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 Vitt ris är tomma kalorier. Råris är bättre. Tro mig, jag har försökt. Nu äter de inte alltid ris till, men när de gör det så blir det Basmatiris... vitt sådant. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 Vitt ris är tomma kalorier. Råris är bättre. Vad är det som är bättre i råris? Ja förutom fibrer då Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tor H Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 Den japanske frokosten vil sikkert fungere fint da den inneholder lite fett og null fruktose så vidt jeg kan se. Det er et bra alternativ til vanlig mat, men selv ville jeg nok heller anbefalt LCHF. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 Basmatiris finns brunt och det smakar inte vädervärdigt som annat råris! Kommer jag ihåg I det inre skalet sitter inte bara fibrer utan även vitaminer, mineraler.... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengt Nilsson Posted October 28, 2013 Author Share Posted October 28, 2013 Monique skriver om en norsk hemsida om barn som berättar positivt om hennes bok Ren, naturlig og hjemmelaget mat. Aktiviteter för barn – hemsida! Artikeln på http://aktiviteterforbarn.no avlustas med: Anbefales! Jeg kan ikke annet enn å anbefale denne kokeboka. Du finner mange flere oppskrifter, men de kan du prøve selv! God apetitt - med den beste samvittighet! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengt Nilsson Posted November 13, 2013 Author Share Posted November 13, 2013 Anna Hallén har på Kostrådgivarna skrivit om just detta Behöver barn äta kolhydrater? Svaret är både Ja och Nej, och texten avslutas med: Tänk efter. När du sväljer en tugga är ditt matsmältningssystem och din ämnesomsättning i princip den samma som hos en människa för 100 000 år sedan. De enzymer och receptorer som tar hand om maten är desamma. Om du då äter något som detta system inte är anpassat till, vad händer då? Förr eller senare kan det bli problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Vad är det som är bättre i råris? Ja förutom fibrer då Mineraler och vitaminer finns i råris men är till stor del bortraffinerade i vitt ris. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Ett barn som är helt metabolt friskt, skall INTE äta strikt LCHF (tycker jag) . Men en sund liberal LCHF kost med 50-100 gram "bra" kolhydrater om dagen är nog det rätta. Vår kropp har ett avancerat system för att kunna tillgodogöra sig ganska avsevärda mängder kolhydrater...att man då skulle må bäst av att inte använda det systemet låter osannolikt...bevisbördan borde då ligga på den som påstår att det är optimalt att liga på strikt LCHF (< 10 -20 gram kolhydrater/dag). (återigen förutsättning är att vi pratar om metabolt friska barn) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Vad jag vet så sitter det nyttiga i det inre skalet. Det som blir kvar på parboiled rice.... Det yttre skalet är hårda osmältbara fibrer 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Vad jag vet så sitter det nyttiga i det inre skalet. Det som blir kvar på parboiled rice.... Det yttre skalet är hårda osmältbara fibrer Mineraler och vitaminer finns i råris men är till stor del bortraffinerade i vitt ris. Visst är kostdebatten underbar...vi har mycket kvar att lära innan alla fakta finns på bordet. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Vad jag vet så sitter det nyttiga i det inre skalet. Det som blir kvar på parboiled rice.... Det yttre skalet är hårda osmältbara fibrer Basmatiris 9 mg magnesium Råris 44 mg magnesium Plus att vitt ris är snabba kolhydrater. "En ny stor amerikansk observationsstudie visar att de som äter mycket vitt ris oftare får diabetes. Knappast förvånande, samma sak har visats tidigare i andra befolkningar. Ris består mest av stärkelse, som blir rent druvsocker i magen. Det tas snabbt upp och höjer blodsockret. Särskilt snabbt går det med vitt ris, som är nästan enbart ren stärkelse. Vitt eller brunt? De som oftare åt brunt ris istället i studien fick mindre ofta diabetes. Men det behöver förstås inte innebära att grövre kolhydrater är bra, bara att de är mindre dåliga än snabbare kolhydrater. Hur länge dröjer det innan dagens näringsexpertis inser det tror ni?" http://www.kostdoktorn.se/vitt-ris-och-diabetes 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Brunt ris innehåller dock nästan lika många kh som vitt ris. Jag skulle (om jag tvingades ) välja vitt ris framför brunt, för som MKJ skriver innehåller det "bara" stärkelse. I brunt ris finns en del antinutrienter som, även om de inte är lika potenta som de i modernt vete, dock känns olämpliga för våra tarmar. Här finns en beskrivning: http://www.marksdailyapple.com/is-rice-unhealthy/#axzz2kYUBVxjT. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 3. Finns det överviktiga barn som gått ned i vikt av LCHF? Robert Lustig har ju arbetat länge med överviktiga barn, och han har botat riktigt många med LCHF. Det var genom det som han kom in på det arbete han nu gör för att upplysa världen framför allt om det olämpliga med socker i stor mängd. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Brunt basmatiris är utan det yttersta skalet! Smakar gott och utan fiber som rispar i halsen! Ni som fortf äter ris, jämför smaken på brunt basmatiris och det s k råriset! Och pröva parboild! Hehe, har inte ätit ris på flera år...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.