Mr.T

Hjälp!! Hjärtklappning!!

Recommended Posts

Hej allesammans,

 

Jag har sen 2008 ätit LCHF.....(De senare åren tämligen liberal sådan.) Men nu, för en dryg månad tillbaka så ville jag testa strikt LCHF.

 

(Jag var väldigt nyfiken på hur det skulle kännas för att hamna i ketos.)

 

Så jag köpte en ketonmätare och skred till verket. 

 

Tog en vecka och vips så var jag i optimal ketos (2.8 på första mätningen)

 

Sen har jag legat tämligen stadigt runt 2.4.....Men, hjärtklappningen har bara blivit värre....och värre.....och värre....

 

(Innan ngn nämner magnesium så vill jag bara säga att jag tar två tabletter dagligen) 

 

Läser man på bloggar och dylikt så står det att hjärtklappningen ska avta på ett par dagar........Men nu känns det nästan som om jag har det hela tiden......Jag tom vaknar av det på nätterna (Och det är inte det lättaste att somna med det)

 

Så hur länge ska man stå ut? Jag vet att det är kosten och inget annat.....Har haft det såhär tidigare när jag testat striktare LCHF....Men då har jag bytt kost, och det har gått om......Men nu vill jag ju försöka köra på detta ett tag....Men hjärtklappningen börja verkligen göra mig orolig......

Har också haft hjärtklappningar, yrsel, suddig blick (fast optikern säger min syn inte förändrats). Tänkte det kunde vara panikångesten man lider av sedan två år tillbaka.

Men så började jag testa vad som hände om jag drack mer vatten, dvs 2-3 liter vätska om dagen. Det blev inte bättre. Började kissa som tusan däremot.

 

Så jag provade tricket att ta 3 teskedar salt i  ett stort glas vatten och dricker det och se vad som hände inom en timme:

 

1. Huvudvärken försvann inom 1-2 timmar.

2. Hjärtklappningar och stramande i musklerna upphörde runt en timme.

 

3. Efter att ha saltat mer på maten och gjort vätskeersättning (utan socker osv) och druckit var jag klart skarpare i synen efter 2-3 dagar. Och det var där som jag istället började kissa motsvarande mängd vätska istället för att det verkade som kroppen höll kvar vätskan när det fanns salt med. Är det salt kroppen vill åt så kommer du känna det i smaklökarna också. Då smakar det inte illa om vätskeersättningen eller när du saltat mycket. Däremot gör det så när kroppen har fått det salt den vill ha.

 

Kan inte nog påpeka att det är viktigt att saltet (natriumklorid) innehåller jod också. Symptom på jodbrist är flera, bland annat hjärtklappning. Samt olag med sköldkörteln som påverkar ämnesomsättningen och ger väldigt jobbiga symtom.

 

Har du bakomliggande ångestproblematik lär du ta med det i beräkningen också.

 

För säkerhets skull, gå och kolla upp dig hos familjeläkaren. Be dem ta blodtryck, kolla puls, EKG, blodstatus (elektrolyter, hur tjockt blodet är, fullblodstatus på magnesium, jod, sköldkörteln (TSH, T3, T4 osv), hormoner (även i urinet).

Så vitt jag vet så har socialstyrelsen väl fastslagit att man som patient också ska ha noga kontroll och uppföljning om man äter lågkolhydratkost längre än ett halvår (just för att de inte vet eller säger sig ha belägg för tiden utöver den tiden) om jag läste rätt i deras utlåtande när de gav Annika Dahlqvist rätt mot dietisterna för några år sedan.

 

http://annikadahlqvist.com/2013/06/16/dimhjarna-saltbrist/

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nä, jisses Amalia, ju mörkare choklad, desto mer hjärtklappning. Allvarligt talat så får jag blodtrycksfall av mörk choklad, jag tycker att det ska lanseras som blodtrycksmedicin ;)

Kakao är blodtryckssänkande för många då det innehåller substanser som fungerar som ACE-hämmare.

 

http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/kakao-en-fungerande-ace-h%C3%A4mmare-8200

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hursomhelst så får du inte nöja dig med att få hjärtklappning stup i kvarten, kräver :-) härmed löpande rapporter på vad du provat tills du hittat nåt som gör att det inte uppkommer.

Lovar att rapportera :) Men jag har ju hittat något som hjälper, vatten och salt. Men jag tror att det är som så, att jag har ett så lågt blodtryck (90/60) att hjärtat kompenserar med att slå fortare. När jag då dricker vatten och tillför salt, så stiger blodtrycket lite och hjärtat slår mindre fort. En teori :)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lovar att rapportera :) Men jag har ju hittat något som hjälper, vatten och salt. Men jag tror att det är som så, att jag har ett så lågt blodtryck (90/60) att hjärtat kompenserar med att slå fortare. När jag då dricker vatten och tillför salt, så stiger blodtrycket lite och hjärtat slår mindre fort. En teori :)

Standardsvaret på säkert 80% av oroliga "jag mår inte bra"-frågor på det här forumet.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Standardsvaret på säkert 80% av oroliga "jag mår inte bra"-frågor på det här forumet.

Jo jag har sett det svaret åtskilliga gånger och jag gillart inte, det kan väl vara ok som en akut lösning vid övergångsbesvär men om någon som inte haft problem med lågt blodtryck och hjärtklappning tidigare ska behöva drabbas av det när denne börjar med LCHF så är det ett misslyckande. Lösningen ska in i kosten på något sätt, ska man behöva slänga i sig salt o vatten för att man får hjärtklappning då har man hamnat fel.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Eh.. vatten och salt är essentiellt!

 

Dvs det skall ingå i en normal kost!

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Eh.. vatten och salt är essentiellt!

 

Dvs det skall ingå i en normal kost!

Just det och då ska man inte behöva få hjärtklappning. Om inte problemet är nåt annat.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En sak jag la märke till i början var att efter att ha tagit bort livsmedel som inte passar sig i strikt LCHF så försvann även saltet. Tydligen även smaken för salt då det myckna fettet bär så mycket smak att jag inte märkte det. Löste det genom att alltid se till att salt ingår åtminstone vid någon av måltiderna.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Just det och då ska man inte behöva få hjärtklappning. Om inte problemet är nåt annat.

Men äter man mat tillagad från råvaror så måste man salta själv i tillräcklig omfattning!

 

Alternativt bosätta sig vid salta hav och leva av mat från detta.. alternativ 2, dricka mycket färskt blod!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men äter man mat tillagad från råvaror så måste man salta själv i tillräcklig omfattning!

 

Alternativt bosätta sig vid salta hav och leva av mat från detta.. alternativ 2, dricka mycket färskt blod!

Rätt igen!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo jag har sett det svaret åtskilliga gånger och jag gillart inte, det kan väl vara ok som en akut lösning vid övergångsbesvär men om någon som inte haft problem med lågt blodtryck och hjärtklappning tidigare ska behöva drabbas av det när denne börjar med LCHF så är det ett misslyckande. Lösningen ska in i kosten på något sätt, ska man behöva slänga i sig salt o vatten för att man får hjärtklappning då har man hamnat fel.

Jag tycker inte att jag har hamnat fel med kosten trots hjärtklappning ibland. Lågt blodtryck hade jag även innan kostomläggningen.

På grund av ketogen kost har jag kunnat sluta med både kortison och  cellgifter för en reumatisk sjukdom.

Jag kan befinna mig i samma rum som andra människor utan skämmas ihjäl över min bubblande och oljudsframkallande mage, och jag slipper även ständig värk från den samma.

Sen har jag tyvärr ett par andra blodrelaterade besvär som tyvärr inte ketogen kost rår på, men som kanske till viss del kan förklara hjärtklappning emellanåt.

Jag dricker hellre lite extra vatten och tar lite salt (då det faktiskt hjälper) än att stoppa i mig betablockerare med en massa biverkningar.

Skulle det inte hjälpa, så skulle jag definitivt söka läkare, vilket jag tidigare för några år sedan redan gjort, och inget större fel på hjärtat kunde då upptäckas :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Livet är inte bara natt och dag, utan vi har skymning därmellan också. LCHF sträcker sig med mariginal över både morgon och kväll och därmed går det säkert hitta en nivå där hjärtat inte rusar. "Optimal ketos" är nämligen inget man behöver befinna sig i för att erhålla fördelarna av ketogen diet. Fördelarna får man del av i regel direkt när man lämnat sockerlivet bakom sig.  

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Livet är inte bara natt och dag, utan vi har skymning därmellan också. LCHF sträcker sig med mariginal över både morgon och kväll och därmed går det säkert hitta en nivå där hjärtat inte rusar. "Optimal ketos" är nämligen inget man behöver befinna sig i för att erhålla fördelarna av ketogen diet. Fördelarna får man del av i regel direkt när man lämnat sockerlivet bakom sig.  

Att inte behöva befinna sig i optimal ketos stämmer säkerligen in på alla som är friska, de som inte har autoimmuna sjukdomar. Men min personliga erfarenhet är att det är det bästa tillståndet, om man har haft oturen att drabbas av en dylik sjukdom och har en önskan om att må så bra som möjligt med så lite mediciner som möjligt.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du menar alltså, att det är skillnad om man ligger på 1,2 eller 2,5 ? Jag är inte så säker på det och hittar faktiskt inga belägg för det heller. Däremot finns det en massa tyckande att läsa om. Jag personligen har aldrig märkt någon skillnad i måendet om jag så haft 0,7 eller 3,5 ! Nu har jag iofs... mig veterligen... inte heller några autoimmuna sjukdomar, men det vore intressant och få läsa om just om bevisen varför 1,5 till 3,0 i ketos skulle vara mer fördelaktigt än någon annan nivå ?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du menar alltså, att det är skillnad om man ligger på 1,2 eller 2,5 ? Jag är inte så säker på det och hittar faktiskt inga belägg för det heller. Däremot finns det en massa tyckande att läsa om. Jag personligen har aldrig märkt någon skillnad i måendet om jag så haft 0,7 eller 3,5 ! Nu har jag iofs inte heller några autoimmuna sjukdomar, men det vore faktisk kul och få läsa om just om bevisen varför 1,5 till 3,0 i ketos skulle vara mer fördelaktigt än någon annan nivå ?

Jag har nog mig själv som referens, plus några till i min omgivning, men så här säger Jonas Bergqvist om optimal ketos...

 

"För en insulinresistent person är det däremot eftersträvansvärt med optimal ketos. Det beror på att ketonerna då har en avgörande betydelse för energiförbränningen i de celler som har blivit insulinresistenta och som inte kan förbränna fettsyror - framför allt hjärnans nervceller. Ketos är också eftersträvansvärt vid olika neurologiska sjukdomar som till exempel epilepsi, eftersom ketoner stimulerar reparation av nervceller och balans av hjärnans elektriska signaler. Se det som att ketoner är lugnande för hjärnan. Det kan också vara eftersträvansvärt för dig som vill gå ner i vikt men som inte tränar. Ketos leder till viktminskning genom att fett förbränns effektivt och fettmassan minskar, men ketos är inte en förutsättning för effektiv viktminskning"

 

Nu säger han inget om autoimmuna sjukdomar här, men personligen så tror jag att en reparation av celler i andra delar av kroppen, och inte bara i hjärnan, även stimuleras av en optimal ketos :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja.. och jag menar att både Limp och Jonas har rätt.. dvs man skall alltid sträva efter optimalt.. och det kan variera från person till person var den optimala zonen ligger!

 

Altså.. vet ju att Limp anser ketos vara något eftersträvansvärt.. eller iallafall inget som skall undvikas.. jag har lite små funderingar huruvida det är bra att alldrig befinna sig i ketos.. och Jonas har rätt att vissa är metabolt och på annat sätt skadade och kan ha fördelar av att ligga inom en viss zon.. även om denna kan variera från person till person och mellan tillstånd och tillstånd!

 

Men som sagt vad.. att det skulle finnas någon zon som är optimal för alla och envar betvivlar jag och dessutom att det finns någon forskning på det.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ketos är man väl i även om man typ äter 50 gr kh (detta varierar säkert från person till person, men generellt). Var optimal ketos ligger vet jag inte. Menar man att ketosen är mer optimal ju mindre kolhydrater man äter eller där man har den effektivaste energiomvandligen?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker inte att jag har hamnat fel med kosten trots hjärtklappning ibland. Lågt blodtryck hade jag även innan kostomläggningen.

På grund av ketogen kost har jag kunnat sluta med både kortison och cellgifter för en reumatisk sjukdom.

Jag kan befinna mig i samma rum som andra människor utan skämmas ihäl över min bubblande och oljudsframkallande mage, och jag slipper även ständig värk från den samma.

Sen har jag tyvärr ett par andra blodrelaterade besvär som tyvärr inte ketogen kost rår på, men som kanske till viss del kan förklara hjärtklappning emellanåt.

Jag dricker hellre lite extra vatten och tar lite salt (då det faktiskt hjälper) än att stoppa i mig betablockerare med en massa biverkningar.

Skulle det inte hjälpa, så skulle jag definitivt söka läkare, vilket jag tidigare för några år sedan redan gjort, och inget större fel på hjärtat kunde då upptäckas :)

Asså, jag är inget vegantroll som tror att LCHF är början till världens undergång, jag tror inte på något sätt att du är helt fel ute, bara lite. Kanske är det så enkelt att du borde salta mer på maten, sen vägrar jag tro att man ska dricka vatten utan att vara törstig, hellre vin, det är åtminstone kul. Kan också tänka mig att LCHF inte är lösningen på allt, kanske kunde tung styrketräning (ja, jag tror det är bra för ( nästan) alla) sätta snurr på ämnesomsättningen och om du följer upp med ökat kaloriintag göra en del för hälsan.
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Asså, jag är inget vegantroll som tror att LCHF är början till världens undergång, jag tror inte på något sätt att du är helt fel ute, bara lite. Kanske är det så enkelt att du borde salta mer på maten, sen vägrar jag tro att man ska dricka vatten utan att vara törstig, hellre vin, det är åtminstone kul. Kan också tänka mig att LCHF inte är lösningen på allt, kanske kunde tung styrketräning (ja, jag tror det är bra för ( nästan) alla) sätta snurr på ämnesomsättningen och om du följer upp med ökat kaloriintag göra en del för hälsan.

Rättar lite, som akut lösning funkar ju säkert vatten o salt, det har jag inget emot. Jag är bara intresserad av att den akuta situationen ska undvikas.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

För en insulinresistent person är det däremot eftersträvansvärt med optimal ketos. Det beror på att ketonerna då har en avgörande betydelse för energiförbränningen i de celler som har blivit insulinresistenta och som inte kan förbränna fettsyror - framför allt hjärnans nervceller. Ketos är också eftersträvansvärt vid olika neurologiska sjukdomar som till exempel epilepsi, eftersom ketoner stimulerar reparation av nervceller och balans av hjärnans elektriska signaler. Se det som att ketoner är lugnande för hjärnan. Det kan också vara eftersträvansvärt för dig som vill gå ner i vikt men som inte tränar. Ketos leder till viktminskning genom att fett förbränns effektivt och fettmassan minskar, men ketos är inte en förutsättning för effektiv viktminskning"

 

Men vad är optimal ketos ?... jag hävdar att det finns inget... optimalt, alltså ! Det är också pudelns kärna i mitt resonemang. Jag hittar ingenstans några bevis på att "optimalt" skulle på något sätt vara bättre än annan ketos. Ja... det finns en graf med obestämt ursprung som florerar i olika sammanghang när det pratas om "optimal" ketos. Men ingen verkar veta var grafen kommer ifrån eller vad som ligger bakom det angivna intervallet och varför ? Det finns också andra utlåtanden om att dieatalt ketos skulle gälla upp till 8,0 mmol... faktiskt lika "dimmiga" utlåtanden som beträffande det "optimala". Ketos som ketos säger jag.. motbevisa mig gärna !

 

Jag  sticker ut hakan kraftigt nu i hopp om fakta  ^_^ Hittar vi inget fakta, tycker jag att vi sågar myten om "optimalt" för gott ! All ketos är bra...

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Optimal ketos ligger från 0,5 mmol/dl till 3 mmol/dl, enligt forskarna Jeff Volek och Stephen Phinney. Jag antar att en nivå under 0,5 mmol/dl kan innebära en risk att man inte har nog med "soppa i tanken", så att säga. De har i sin forskning inte kunnat se att en nivå över 3 mmol/dl ger någon förbättring. Nivåer upp emot 15-20 mmol/dl är ketoacidos, och som ni säkert vet, farligt.

 

Om nu detta verkligen ÄR optimala nivåer kan man säkert diskutera, men så menar dessa båda herrarna i alla fall, och deras kunnande i ämnet kan man inte ifrågasätta.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men vad är optimal ketos ?... jag hävdar att det finns inget... optimalt, alltså ! Det är också pudelns kärna i mitt resonemang. Jag hittar ingenstans några bevis på att "optimalt" skulle på något sätt vara bättre än annan ketos. Ja... det finns en graf med obestämt ursprung som florerar i olika sammanghang när det pratas om "optimal" ketos. Men ingen verkar veta var grafen kommer ifrån eller vad som ligger bakom det angivna intervallet och varför ? Det finns också andra utlåtanden om att dieatalt ketos skulle gälla upp till 8,0 mmol... faktiskt lika "dimmiga" utlåtanden som beträffande det "optimala". Ketos som ketos säger jag.. motbevisa mig gärna !

 

Jag  sticker ut hakan kraftigt nu i hopp om fakta  ^_^ Hittar vi inget fakta, tycker jag att vi sågar myten om "optimalt" för gott ! All ketos är bra...

Att fastställa en optimal ketos för alla och envar är nog omöjligt som du säger, ungefär som att bestämma en optimal vikt, vi har alla olika kroppsförutsättningar och sammansättning. Den optimala ketosen är individuell som Zepp också säger.

För mig är den optimala ketosen där jag inte har symtom från mina leder, vad den ligger på har jag ingen aning om, då jag faktiskt aldrig mätt i blodet. Men för att hålla mig på en nivå utan symtom så bör jag ligga på ett kolhydratintag helst under 20 gram kolhydrater per dag, och med de upplevelserna så inbillar jag mig att jag är i en åtminstone personlig optimal ketos :)  

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Optimal ketos ligger från 0,5 mmol/dl till 3 mmol/dl, enligt forskarna Jeff Volek och Stephen Phinney. Jag antar att en nivå under 0,5 mmol/dl kan innebära en risk att man inte har nog med "soppa i tanken", så att säga. De har i sin forskning inte kunnat se att en nivå över 3 mmol/dl ger någon förbättring. Nivåer upp emot 15-20 mmol/dl är ketoacidos, och som ni säkert vet, farligt.

 

Om nu detta verkligen ÄR optimala nivåer kan man säkert diskutera, men så menar dessa båda herrarna i alla fall, och deras kunnande i ämnet kan man inte ifrågasätta.

 

Intressant... m.a.o..

 

- äter man regelrätt strikt LCHF, brukar man så småningom hamna i en relativt stabil ketos. Minst en bit över 1,0+ är min erfarenhet. "Fuskar" man, åker man ur och  det tar sin lilla tid att komma tillbaka.

- äter man strikt fakir kan man hamna i över 4,0-5,0 emellanåt. Inte hela tiden, men ibland.

- om det stämmer som Phinney och Volek säger att nivåer över 3,5 ger inget mer, kan man i princip strunta i sträva efter att hålla sig under 3.5 Alltså, hamnar man i t.ex runt 5,0 är effekten desamma som vid 2.5 och då är det bara och se till att man håller sig  i djupare ketos än 0,5

- ... och det gör man om man äter strikt utan fusk. Det brukar iofs ta litet tid innan ketos stabliseras... behöver vi komma ihåg.

- alltså.. att försöka optimera sitt ätande för att hålla sig mellan 0,5 till 3,5 i mmol i ketos ger inget extra jämfört med ett högre tal

 

Alltså, tillsvidare besannas mina farhågor om att 0,5-3,0 spannet missuppfattats av många felaktigt beträffande innebörden i ordet "optimal".

 

Syster... du gör helt rätt. Ät så att du ligger i så djup ketos som möjligt, så får du alla fördelarna oavsett dess nivå. Så gör jag nämligen jag. Jag hakade också på "mäthypen" av blodketoner i fjol, men slutade i höstas med löpande mätningar när jag kom på att jag inte kunde styra mängden samt att det hade inget med min viktnedgång att göra. Bara för att kolla var jag själv ligger just nu, så mätte jag mina blodketoner nyss till 1,8 mmol. Jag äter strikt utan fusk och har mig veterligen legat i hyggligt djup ketos med korta undantag sedan sensommaren 2012.  

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

- äter man strikt fakir kan man hamna i över 4,0-5,0 emellanåt. Inte hela tiden, men ibland.

 

Men är det då eftersträvansvärt att anstränga sig extra för att hamna där, eftersom ytterligare fördelar med en djupare ketos inte kunnat konstateras? Alltså... att försöka "optimera sitt ätande" för att hamna i så djup ketos som möjligt verkar fullständigt onödigt.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.