Jump to content

kokossmak på "allt"?


AnnikaB
 Share

Recommended Posts

Jag följer Monicas bok "LCHF på riktigt" till 90% men står ändå fast på någon platå. Nu funderar jag på om det är grädden och osten. Osten är ju kanske svår att byta ut men kanske borde jag använda kokosmjölk eller kokosgrädde istället? Jag är dock orolig för att allt ska smaka kokos, vilket jag inte är intresserad av. Vad säger ni?

Link to comment
Share on other sites

Inga som helst problem med att allt smakar kokos!

 

För det första så är inte smaken så framträdande.. och i en hel del rätter så höjer det smakupplevelsen.. testa stekt färskt fläsk i cocosfett med smak!

 

Sen så finns det cocosfett utan smak.. men den rekomenderar jag inte alls.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Inga som helst problem med att allt smakar kokos!

 

För det första så är inte smaken så framträdande.. och i en hel del rätter så höjer det smakupplevelsen.. testa stekt färskt fläsk i cocosfett med smak!

 

Sen så finns det cocosfett utan smak.. men den rekomenderar jag inte alls.

Stekt fläsk + stekt vitkål, allt i kokosfett (med smak) smakar underbart tycker jag. Det smakar inte jättejättemycket kokos, men det blir en ljuv, nätt smaksättare. Det passar mycket bättre än jag trodde att steka allt möjligt i kokosfett med smak. Det "tar inte över", utan snarare tillför det något.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Stekt fläsk + stekt vitkål, allt i kokosfett (med smak) smakar underbart tycker jag. Det smakar inte jättejättemycket kokos, men det blir en ljuv, nätt smaksättare. Det passar mycket bättre än jag trodde att steka allt möjligt i kokosfett med smak. Det "tar inte över", utan snarare tillför det något.

Nu vet jag vad jag ska äta imorgon...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag ber om ursäkt om jag var otydlig. Jag vill ersätta grädden, creme fraichen, smetana med något som inte har mjölksocker eller proteiner. Inte att steka i, använder koncentrerat smör och kokos olja (utan smak/doft) utan till krämiga såsalternativ.

Link to comment
Share on other sites

Jag har inte testat det själv men det finns havregrädde som kanske skulle funka?

Det här var intressant... jag tänkte att havre går fetbort som spannmål men det här är innehållet i Oatlys iMat. SÅ himla mycket kolisar var det ju inte och havre innehåller ju ingen gluten

per 100 g

Energivärde 600 kJ/150 kcal

Protein 1 g

Kolhydrater 6 g

varav sockerarter 3,5g

Fett 13 g

varav mättat fett 1,5 g

Kostfiber 0,7 g

Natrium 0,04 g

Link to comment
Share on other sites

Det här var intressant... jag tänkte att havre går fetbort som spannmål men det här är innehållet i Oatlys iMat. SÅ himla mycket kolisar var det ju inte och havre innehåller ju ingen gluten

per 100 g

Energivärde 600 kJ/150 kcal

Protein 1 g

Kolhydrater 6 g

varav sockerarter 3,5g

Fett 13 g

varav mättat fett 1,5 g

Kostfiber 0,7 g

Natrium 0,04 g

 

Ja, jag tänker att man får försöka ha en lite mer nyanserad bild och inte kasta ut havregryn med vetemjöl-badvattnet, så att säga.

 

Jag kollade runt lite efter studier på havregryn och kunde inte hitta något direkt negativt, det verkar mest vara positivt. (Det betyder dock inte att det inte finns något negativt eller att alla reagerar lika...)

 

http://ajcn.nutrition.org/content/76/2/351.long

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0013206/

Link to comment
Share on other sites

Ja, jag tänker att man får försöka ha en lite mer nyanserad bild och inte kasta ut havregryn med vetemjöl-badvattnet, så att säga.

 

Jag kollade runt lite efter studier på havregryn och kunde inte hitta något direkt negativt, det verkar mest vara positivt. (Det betyder dock inte att det inte finns något negativt eller att alla reagerar lika...)

 

http://ajcn.nutrition.org/content/76/2/351.long

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0013206/

Min dietist var i alla fall väldigt upphetsad över havregrynets förträfflighet att sänka kolesterol... Fast jag tycker nog att havregrynsgröt är mest "slemmigt men mättande" som de säger i Simon och Pumba :-). Och fiberhavregryn innehåller ju vetekli så det kan man inte välja heller.

Men detta ovan gällde endast havregrädden. Havregryn som sådana innehåller 58% kolisar, så jag vill nog inte ha dem i alla fall

Link to comment
Share on other sites

Jag ber om ursäkt om jag var otydlig. Jag vill ersätta grädden, creme fraichen, smetana med något som inte har mjölksocker eller proteiner. Inte att steka i, använder koncentrerat smör och kokos olja (utan smak/doft) utan till krämiga såsalternativ.

 

Kanske majonnäsbaserade såser och röror? Äggula, olja, senap, vinäger och sen "såsa till det" med olika vätskor och kryddor beroende på vad det ska passa till? :-)

Link to comment
Share on other sites

Min dietist var i alla fall väldigt upphetsad över havregrynets förträfflighet att sänka kolesterol...

Att det sänker total kolesterol är ju inte så intressant, jag finner det mer intressant att det sänker små ldl och minskar risken att oxldl uppstår.

Fast jag tycker nog att havregrynsgröt är mest "slemmigt men mättande" som de säger i Simon och Pumba :-). Och fiberhavregryn innehåller ju vetekli så det kan man inte välja heller.

Men detta ovan gällde endast havregrädden. Havregryn som sådana innehåller 58% kolisar, så jag vill nog inte ha dem i alla fall

Fiberhavregryn skulle jag också avstå från. Men mängden kolhydrater per 100g avskräcker mig inte det minsta. :-)
Link to comment
Share on other sites

Att det sänker total kolesterol är ju inte så intressant, jag finner det mer intressant att det sänker små ldl och minskar risken att oxldl uppstår.

Det var rådet jag fick på den fettskrämda tiden under en 4-dagarskurs i hur man äter på överviktsenheten. Dessutom skulle man ju försöka få i sej Becel eftersom det var så himla bra enligt alla dietisterna :-( (Fast jag lyckades aldrig få i mej smöret... köpte den svindyra Becel-youghurten i stället)

 

För att minska antalet små oxiderade LDL är ju det allra bästa att skippa kolisarna i möjligaste mån. Det är i alla fall så som jag har lyckats få justa värden

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...