Jump to content

Salt - olika sorter


Sigurdur
 Share

Recommended Posts

Känns som olika sorter bara är ett sätt att blåsa folk på pengar. Har ni sätt hur kg/priset kan skilja sig? Skandalöst. Själv kör jag "Jozo Grov salt" 2 kg- påse när jag skall salta ett kok då de krävs lite större mängder, mycket billigt! Sedan kör jag ett enklare finmalet salt (med jod) till resten. Dock har jag ett flingsalt/havssalt när man skall eftersalta på en finare köttbit, men de används ganska sällan. Jag tror dock vi får i oss för lite jod rent allmänt i vår kost så de kan vara klokt att välja ett salt som är berikat. Sök på forumet på "jod". Det finns några trådar där det diskuteras. Det kan säkert hända att de finns en del speciella mineraler i dessa dyra salter som "bergsalt" osv men de känns lite knäppt att de skulle vara argumentet för att lägga stora pengar på lyx-salt.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mja jag tycker det är smakskillnad. Jag använder ofta himalayasalt (det rosa) i matlagning för att det är ett saltare salt, men det innehåller visst inte jod. Ska visst vara mera mineraler i det.

Ska jag laga till nån riktigt fin köttbit använder jag franskt havssalt.

På bordet har jag flingsalt som komplement. Ibland smaksatt med örtkrydda eller torkad svamp.

 

Men det är klart ska jag göra nåt storkok kör jag vanligt Jozo.

Link to comment
Share on other sites

Jag retar mig en hel del på LCHF bloggare som sjunger det svindyra Himalayasaltets lov. Jod är viktigt att få i sig och där är detta salt ett av de sämsta du kan köpa. Att det innehåller lite spårämnen av andra mineraler som du lätt kan få i dig via andra livsmedel är heller inte något bra skäl att köpa det. OK, dess rosa färg kan kanske vara lite kul but that´s it.

 

Jag kör oftast A. Vogels Trocomare Örtsalt (med naturligt jod från kelp) och/eller Seltin Mineralsalt. För inläggningar är det havssalt som gäller.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag retar mig en hel del på LCHF bloggare som sjunger det svindyra Himalayasaltets lov. Jod är viktigt att få i sig och där är detta salt ett av de sämsta du kan köpa. Att det innehåller lite spårämnen av andra mineraler som du lätt kan få i dig via andra livsmedel är heller inte något bra skäl att köpa det. OK, dess rosa färg kan kanske vara lite kul but that´s it.Jag kör oftast A. Vogels Trocomare Örtsalt (med naturligt jod från kelp) och/eller Seltin Mineralsalt. För inläggningar är det havssalt som gäller.

Jag har ingen aaaning om vad himalayasalt kostar. Jag har fått det i gåva eftersom min dotter vet att jag är matlagningsintresserad. Det finns massor med kul paketeringar i Bryssel där hon bor. OCH jag tycker det är smakskillnad. Jag har förstått att jod är svårt att få i sej om man inte har berikat salt. Det är därför jag kör lite olika beroende på vad jag ska laga.

Trocomares kryddning har aldrig fallit mej på läppen, däremot Herbamare har varit en favvo till fisk. Vit fisk med massor med Herbamare, purjolök och creme fraiche i ugnen är bara SÅ toppen!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

I vanliga fall när jag lagar mat tar jag bara vanligt salt med jod. Det går bra och man känner ingen skillnad. Men om jag skall strö lite salt på tex sallad eller tomater tar jag havsalt. Det är mildare och smakar inte lite salt, gott!

 

Det "roliga" är att havsalt kostar typ ingenting i Italien men här är det dyrt.

 

Där finns finmalet havsalt med jod i Italien, ser ut som vårat vanliga mineralsalt. I blindtester kan folk inte känna skillnad på samma salt med och utan jod. Så jag använder gärna joderat salt. Speciellt som vi har lite knappt med jod här i Sverige, inte lika viktigt i andra länder.

 

När man tex stoppar korv måste man ta mindre mineralsalt än vad som står i Italienska recept, annars blir det lite för salt. Jag brukar gå ner från tex 19g/kg till 15g/kg vid korvstoppning.

 

Egentligen är ju mineralsalt samma sak som havsalt, bara att det är gamla hav som torkat upp. Men lite smakskillnad är det dock.

Link to comment
Share on other sites

Jag har ingen aaaning om vad himalayasalt kostar. Jag har fått det i gåva eftersom min dotter vet att jag är matlagningsintresserad. Det finns massor med kul paketeringar i Bryssel där hon bor. OCH jag tycker det är smakskillnad. Jag har förstått att jod är svårt att få i sej om man inte har berikat salt. Det är därför jag kör lite olika beroende på vad jag ska laga.

Trocomares kryddning har aldrig fallit mej på läppen, däremot Herbamare har varit en favvo till fisk. Vit fisk med massor med Herbamare, purjolök och creme fraiche i ugnen är bara SÅ toppen!

 

Vi märker ingen skillnad på Trocomare och Herbamare. Det står på burken att Trocomare är starkare men inte på vilket sätt. Nu har vi kört Herbamare ett tag men idag hade vi Trocomare eftersom jag hittat en burk som blivit stående i ett skåp. När jag började prata om skillnaden mellan dom båda sa min sambo hela tiden att Trocomare skall visst vara starkare samtidigt som han saltade med den. Han hade inte märkt att vi bytt utan trodde det var Herbamare. Burkarna har ju samma färg.

 

Vad är det egentligen för skillnad?

Link to comment
Share on other sites

Vi märker ingen skillnad på Trocomare och Herbamare. Det står på burken att Trocomare är starkare men inte på vilket sätt. Nu har vi kört Herbamare ett tag men idag hade vi Trocomare eftersom jag hittat en burk som blivit stående i ett skåp. När jag började prata om skillnaden mellan dom båda sa min sambo hela tiden att Trocomare skall visst vara starkare samtidigt som han saltade med den. Han hade inte märkt att vi bytt utan trodde det var Herbamare. Burkarna har ju samma färg.

 

Vad är det egentligen för skillnad?

Sältan är nog lika, men det är örtinnehållet jag tycker skiljer så pass så jag föredrar Herbamare, som då i mitt tycke är fantastisk till fisk. Jag har ingen Trocomare hemma så jag kan inte kolla vad det är. Det skulle t ex kunna vara en gnutta libbsticka i som för mej är fullständigt oätbart. Jag tål inte ens lukten av blomman i trädgården.

Link to comment
Share on other sites

Sältan är nog lika, men det är örtinnehållet jag tycker skiljer så pass så jag föredrar Herbamare, som då i mitt tycke är fantastisk till fisk. Jag har ingen Trocomare hemma så jag kan inte kolla vad det är. Det skulle t ex kunna vara en gnutta libbsticka i som för mej är fullständigt oätbart. Jag tål inte ens lukten av blomman i trädgården.

 

Det är libbsticka i båda men nu såg jag att det är paprika och pepparrot i Trocomare.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Herbamare havssalt:

Havssalt

 

Herbamare örtsalt original:

Havssalt, selleri, purjolök, krasse, lök, gräslök, persilja, libbsticka, vitlök, basilika, mejram, rosmarin, timjan, kelp.

 

Trocomare örtsalt:

Havssalt, selleri, purjolök, krasse, lök, gräslök, persilja, libbsticka, paprika, vitlök, pepparot,  basilika, mejram, rosmarin, timjan, kelp.

 

Herbamare SPICY örtsalt med chili:

Havssalt, selleri, purjolök, krasse, lök, gräslök, chili, peppar, persilja, libbsticka, vitlök, pepparot,  basilika, mejram, rosmarin, timjan, kelp.

 

Herbamare är det enda salt och örtsalt jag behöver i mitt kök.   :)

 

Herbamare---Produktbild.jpeg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Människor som har högt blodtryck rekommenderas vissa "specialsalt". Vad är det för speciellt med dem? Vad blir det för skillnad i kroppen? Vilka sorter är det frågan om, någon som provat?

 

Man brukar rekommendera Seltin där man bytt ut en del natrium mot kalium.

Link to comment
Share on other sites

Ja, det är nys att salt höjjer blodtrycket. Men reducerar man saltintaget mycket så sjunker blodtrycket för de som har förhöjt blodtryck. Av detta har många dragit den felaktiga slutsatsen att man får högt blodtryck av mycket salt, helt galet!

 

Har man ett mycket för högt blodtryck så är det ju bra att få ner det innan man åker på en en stroke. Men jag tror inte det är bra i längden att äta väldigt lite salt och precis som vanligt är så försöker man bara att åtgärda symptomen (det höga blodtrycket) i stället för rot-orsaken (felaktig kost som ger övervikt, högt blodtryck etc.)

 

 

 

 

 

Och för övrigt anser jag att innehållsförteckningar bör förbjudas.

Link to comment
Share on other sites

Varför skulle det inte vara bra i längden att äta väldigt litet salt ?

 

Utveckla det gärna !

 

Salt är ju iofs den äldsta kryddan, men trots det inte ätits evigt som tillskott. Så nog har människan klarat sig att överleva utan extra "saltning". Rent essentiellt ska man nog inte behöva ha ett Jozopaket i skåpet om man avstår extrema kolhydrater ?

 

Va finns det för mat med hög naturlig salthalt ? 

Link to comment
Share on other sites

Varför skulle det inte vara bra i längden att äta väldigt litet salt ?

 

Utveckla det gärna !

 

Salt är ju iofs den äldsta kryddan, men trots det inte ätits evigt som tillskott. Så nog har människan klarat sig att överleva utan extra "saltning". Rent essentiellt ska man nog inte behöva ha ett Jozopaket i skåpet om man avstår extrema kolhydrater ?

 

Va finns det för mat med hög naturlig salthalt ? 

 

Saltad mat som fläsk och bacon är nog ingen hit för mag- tarmsystemet om man äter det utan att bottna med grönsaker först. Salt kan ge cancer i mage och tarm och magcancerfrekvensen sjönk drastiskt i Sverige när man fick kyl och frys och inte åt så mycket insaltad mat.

Link to comment
Share on other sites

Människor som har högt blodtryck rekommenderas vissa "specialsalt". Vad är det för speciellt med dem? Vad blir det för skillnad i kroppen? Vilka sorter är det frågan om, någon som provat?

Personer med högt blodtryck och som medicinerar mot det rekomenderas att använda vanligt bordssalt men framförallt undvika mineralsalt!

Link to comment
Share on other sites

Jag äter medicin mot högt blodtryck, och det enda jag fått råd om att undvika var grapefrukt. Jo, en läkare sade i förbigående "undvik salt och mättat fett", men det är jag övertygad om att det var allmänna kostrekommendationer, i samma klass som att jag borde gå till Viktväktarna.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det jag har läst om salt kommer från Natasha Campbell McBrides böcker. Hon berättar att över 90 % av det salt som produceras går till industrin för att framställa tvål, tvättmedel, plast, jordbrukskemikalier, PVC mm. Industrin kan bara använda ett salt som bara består av natrium clorid NaCl - inget annat. Därför raffineras saltet och alla andra mineraler och andra ämnen tas bort. Industriproduktionen leder till ett överskott av rent NaCl salt som säljs till konsumenter under namnet bordssalt.

 

Hon fortsätter. Till skilland mot NaCl innehåller naturligt mineralsalt och havssalt alla mineraler och spårämnen som kroppen är uppbygd av. Detta salt är essentiellt. Hon menar att när rent NaCl konsumeras så stör det kroppens homeostasis. NaCl drar till sig vatten och orsakar därigenom högt blodtryck, ödem och dålig cirkulation. Det bildas syror och gall- och njurstenar. Natrium samverkar med andra mineraler och spårämnen (kalium, kalcium, magnesium, koppar, zink, mangan mfl) varför en obalans mellan dessa där natrium får övertaget inte är bra. I havssalt kommer natriumet redan sampacketerat med dessa andra mineraler i rätt balans.  Dessutom innehåller havssalt naturligt jod. Alltså alla mineraler och spårämnen vi behöver och jod i samma förpacking, genialt.

 

Gå till hälsokosten och leta fram ett riktigt oprocessat franskt eller keltiskt havssalt eller varför inte ett från Läsö (går att köpa på nätet), läs innehållsförteckningen, och köp och njut.

 

Himalayssalt verkar sakna jod men vara en god källa till mineraler och spårämnen, jag använder det sparsamt, men desto mer havssalt.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Varför skulle det inte vara bra i längden att äta väldigt litet salt ?

 

Utveckla det gärna !

 

Salt är ju iofs den äldsta kryddan, men trots det inte ätits evigt som tillskott. Så nog har människan klarat sig att överleva utan extra "saltning". Rent essentiellt ska man nog inte behöva ha ett Jozopaket i skåpet om man avstår extrema kolhydrater ?

 

Va finns det för mat med hög naturlig salthalt ? 

Blod innehåller väl rätt mycket salt. Sedan finns växter som också innehåller salt t o m såna som växer i inlandet.

t ex http://www.kolumbus.fi/bjorn.corander/flora/hasthov.htm

Link to comment
Share on other sites

Saltad mat som fläsk och bacon är nog ingen hit för mag- tarmsystemet om man äter det utan att bottna med grönsaker först. Salt kan ge cancer i mage och tarm och magcancerfrekvensen sjönk drastiskt i Sverige när man fick kyl och frys och inte åt så mycket insaltad mat.

 

Jag kan inte se några problem eller nackdelar att äta fläsk och bacon utan grönsaker. Det gör jag 4 dagar i veckan. Men det var ju inte det min undran egentligen handlade om, utan varför skulle väldigt litet salt ge problem ?

Link to comment
Share on other sites

Jag kan inte se några problem eller nackdelar att äta fläsk och bacon utan grönsaker. Det gör jag 4 dagar i veckan. Men det var ju inte det min undran egentligen handlade om, utan varför skulle väldigt litet salt ge problem ?

 

Det tar ju tid innan man får en fullt utvecklad cancer så att du inte märker något är ingen garanti för att det är ofarligt.

Link to comment
Share on other sites

Vi behöver salt, dels är det en bra källa till mineraler och spårämnen och jod dels behöver vi klorid. Jag har läst att när vi får i oss tex magnesiumklorid och natriumklorid, som finns i havssalt, tar kroppen hand om magnesiumet och natriumet för sig och kloriden för sig. Med hjälp av kloriden skapar kroppen sin magsyra, HCL (om jag minns rätt). En riktigt sur magsyra är ytterst viktigt för matsmältningen och immunförsvaret. Om vi får i oss för lite klorid blir syran inte lika bra.

 

Sen tänker jag att det finns ju en period i evolutionen då vi var vattenlevande i saltvatten, och en annan period då vi levde nära vatten och åt det som kom ur havet. När man lever i / äter mat från havet får man i sig salt. Salt är alltså inte någonting främmande för oss, tvärtom tror jag det är helt nödvändigt och kroppen har utmärkta och väl beprövade system för att hantera det och tillgodogöra sig allt den behöver och göra sig av med det den inte behöver.

 

Om man äter ett bra havssalt behöver man inte vara orolig för några hälsoproblem. Salta som du vill och lyssna på kroppen, om den säger att nu smakar soppan väldigt mycket salt, då har kroppen antagligen fått nog för den gången. Om det inte smakar salt bör du nog tänka på att salta lite till.

 

Nitrit, E 250 (om jag minns rätt) finns i alla charkuterier för att det ger en röd färg åt produkten och konserverar den. Nitrit är bevisat cancerdrivande, och bör undvikas så gott det går. Man kan vattna ur det genom att lägga produkten i blöt ett tag.

Link to comment
Share on other sites

Vi behöver salt, dels är det en bra källa till mineraler och spårämnen och jod dels behöver vi klorid. Jag har läst att när vi får i oss tex magnesiumklorid och natriumklorid, som finns i havssalt, tar kroppen hand om magnesiumet och natriumet för sig och kloriden för sig. Med hjälp av kloriden skapar kroppen sin magsyra, HCL (om jag minns rätt). En riktigt sur magsyra är ytterst viktigt för matsmältningen och immunförsvaret. Om vi får i oss för lite klorid blir syran inte lika bra.

 

Sen tänker jag att det finns ju en period i evolutionen då vi var vattenlevande i saltvatten, och en annan period då vi levde nära vatten och åt det som kom ur havet. När man lever i / äter mat från havet får man i sig salt. Salt är alltså inte någonting främmande för oss, tvärtom tror jag det är helt nödvändigt och kroppen har utmärkta och väl beprövade system för att hantera det och tillgodogöra sig allt den behöver och göra sig av med det den inte behöver.

 

Om man äter ett bra havssalt behöver man inte vara orolig för några hälsoproblem. Salta som du vill och lyssna på kroppen, om den säger att nu smakar soppan väldigt mycket salt, då har kroppen antagligen fått nog för den gången. Om det inte smakar salt bör du nog tänka på att salta lite till.

 

Nitrit, E 250 (om jag minns rätt) finns i alla charkuterier för att det ger en röd färg åt produkten och konserverar den. Nitrit är bevisat cancerdrivande, och bör undvikas så gott det går. Man kan vattna ur det genom att lägga produkten i blöt ett tag.

 

Att risken för magcancer ökar om man äter mycket salt har nog inte så mycket med saltsorten att göra. Jag tror det mer är den direkta påverkan på slemhinnan.

 

I Sverige gick magcancerfrekvensen ner när vi slutade äta insaltad mat i så stor utsträckning som folk gjorde innan det fanns kyl och frys.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Jag retar mig en hel del på LCHF bloggare som sjunger det svindyra Himalayasaltets lov. Jod är viktigt att få i sig och där är detta salt ett av de sämsta du kan köpa. Att det innehåller lite spårämnen av andra mineraler som du lätt kan få i dig via andra livsmedel är heller inte något bra skäl att köpa det. OK, dess rosa färg kan kanske vara lite kul but that´s it.

 

Jag kör oftast A. Vogels Trocomare Örtsalt (med naturligt jod från kelp) och/eller Seltin Mineralsalt. För inläggningar är det havssalt som gäller.

 

 

När det gäller Himalajasaltets extra spårämnen tror jag inte man utsätta sig för dom...

Jag råkade se en innehållsdeklaration i en webbshop, och jag måste läsa två gånger innan jag trodde mina ögon:

 

"Innehåll: Himalayasalt 120g.

Näringsinnehåll per KG: Jod < 12 mg, arsen < 0.1 mg, koppar < 0.1 mg, bly 1.1 mg, kadmium 0.066 mg, qvicksílver < 0.01 mg "    :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Inget jod?

Hur kom det sig att du fastnade för det, och var köper du det?

 

Som MKJ skrev...  och jag köper det på CityGross. Jag fastnade för det för att det är väldigt gott helt enkelt! Speciellt den ljusgröna Herbamare-burken. Det blir mest den samt det vanliga havssaltet utan örter.    :)

 

Herbamare innehåller dels jod från kelp och dels är det havssalt som alltid innehåller jod.

Link to comment
Share on other sites

Varför skulle det inte vara bra i längden att äta väldigt litet salt ?

 

Utveckla det gärna !

 

Salt är ju iofs den äldsta kryddan, men trots det inte ätits evigt som tillskott. Så nog har människan klarat sig att överleva utan extra "saltning". Rent essentiellt ska man nog inte behöva ha ett Jozopaket i skåpet om man avstår extrema kolhydrater ?

 

Va finns det för mat med hög naturlig salthalt ? 

 

 

Vill gärna citera Jäderås' länk till lättsam föreläsning på Youtube om saltskräcken och vårt livsviktiga behov av salt. Föreläsaren presenterar först gamla studier i ämnet och gör sedan mos av dem.  Sammanfattningsvis verkar det betydligt farligare att få i sig för litet salt än för mycket. (Likheten med fettskräcken är uppenbar...)

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om tillsatt salt vore ett livsviktigt behov, hur kommer det sig då att våra släktingar aporna kan vara friska och välmående utan att salta på maten :P

http://intl-rsbl.royalsocietypublishing.org/content/2/3/321.full

Gorillor befanns tillgodose 95% av sitt behov av natrium från trä (!).

 

EDIT: Det visar sig att chimpanser använder en liknande metod... http://whogivesamonkeys.com/2011/03/22/pass-the-salt/

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

http://intl-rsbl.royalsocietypublishing.org/content/2/3/321.full

Gorillor befanns tillgodose 95% av sitt behov av natrium från trä (!).

 

Är det mer natrium i trä än i grönsaker? När jag gick nutritionskursen i vintras så bestod en uppgift i att skriva in vad man åt och räkna ut näringssammansättningen. Jag fick alldeles för mycket natrium trots att jag inte hade med något salt alls.

Link to comment
Share on other sites

Är det mer natrium i trä än i grönsaker? När jag gick nutritionskursen i vintras så bestod en uppgift i att skriva in vad man åt och räkna ut näringssammansättningen. Jag fick alldeles för mycket natrium trots att jag inte hade med något salt alls.

Förmodligen eftersom de söker upp det så aktivt.

Link to comment
Share on other sites

Fick en liten fundering. Det är ju viktigt att vi får i oss jod och det finns ju i berikat salt... Jod är livsnödvändigt för sköldkörteln och metabolismen ... Men om sköldkörteln redan lagt av då? Används jod till nåt annat i kroppen?

Jag är inte hundra, men visst ingår jod i konverteringen av T4 till de övriga sköldkörtelhormonerna?

Link to comment
Share on other sites

Det är nog inte såå konstigt iomed att det utgår från SLVs och WHOs RDI för salt.. som är på tok för litet!

 

Vilket inlägg var det här svar på?

 

I studien som Kjell länkade till så finns denna uppgift från en annan studie

 

"The sodium requirement of gorillas is not known, but moderately active humans can survive on 50–150 mg sodium d−1 (0.7–2.1 mg kg−1 body weight d−1; Dahl 1958)."

 

Med tanke på att livsmedelsverkets rekommendation ligger på 6000 mg NaCl per dag och vi dessutom få i oss en hel del Natrium även från mat som inte är saltad så är det nog ingen risk att vi får brist...

 

Molvikten för Natrium är 23 och för klor 35,5 så det blir väl ca 2500 mg natrium.

 

Vilken effekt kloridjonerna har på kroppen vet jag inte men klor ingår i många av dom kemiska ämnen som är skadliga för kroppen. Klor är en halogen precis som fluor och jod vilket troligen innebär att överdosering inte är att rekommendera.

Link to comment
Share on other sites

Är det mer natrium i trä än i grönsaker? När jag gick nutritionskursen i vintras så bestod en uppgift i att skriva in vad man åt och räkna ut näringssammansättningen. Jag fick alldeles för mycket natrium trots att jag inte hade med något salt alls.

 

För mycket enligt Livsmedelsverkets normer, antar jag?

Link to comment
Share on other sites

Vilket inlägg var det här svar på?

 

I studien som Kjell länkade till så finns denna uppgift från en annan studie

 

"The sodium requirement of gorillas is not known, but moderately active humans can survive on 50–150 mg sodium d−1 (0.7–2.1 mg kg−1 body weight d−1; Dahl 1958)."

 

Med tanke på att livsmedelsverkets rekommendation ligger på 6000 mg NaCl per dag och vi dessutom få i oss en hel del Natrium även från mat som inte är saltad så är det nog ingen risk att vi får brist...

 

Molvikten för Natrium är 23 och för klor 35,5 så det blir väl ca 2500 mg natrium.

 

Vilken effekt kloridjonerna har på kroppen vet jag inte men klor ingår i många av dom kemiska ämnen som är skadliga för kroppen. Klor är en halogen precis som fluor och jod vilket troligen innebär att överdosering inte är att rekommendera.

 

 

Mår du bra med den saltmängd du konsumerar så är väl allt gott och väl :)

 

Själv har jag fått lov att öka saltintaget rätt mycket sedan jag började äta mer fett.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mår du bra med den saltmängd du konsumerar så är väl allt gott och väl :)

 

Själv har jag fått lov att öka saltintaget rätt mycket sedan jag började äta mer fett.

 

Jag äter nog inte mer än högst 1 gram salt per dag och genomsnittet för Sverige är väl 12 gram medan slv menar att man inte bör äta mer än 6 gram. Att jag fick för högt natrium var för att jag äter så mycket grönsaker.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...