Jump to content

Fibrer viktiga för immunförvaret?


Johanna07
 Share

Recommended Posts

Published in the journal Nature today, the Japanese study shows that butyrate, a by-product of the digestion of dietary fiber by gut microbes, acts as an epigenetic switch that boosts the immune system by inducing the production of regulatory T cells in the gut.

 

Regulatory T cells are important for the containment of excessive inflammatory responses as well as autoimmune disorders. Therefore these findings could be applicable for the prevention and treatment of inflammatory bowel disease (IBD), allergy and autoimmune disease," said Dr Hiroshi Ohno.

 

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131113132202.htm

Link to comment
Share on other sites

Eh.. Butyrate.. dvs smörsyra!

 

Det bildas inte av vilka fibrer som helst, tröskavfall har alldrig visat sig ha några som helst hälsofördelar, det är grönsakfibrerna som är bra.

 

För mig finns bara grönsaksfibrer :P

 

Frågan är om kokosolja och smör funkar också?

 

Jag ser många inlägg om att fibrer är överskattade/onödiga, därför tyckte jag att det var intressant. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Finns små delar av smörsyra i smör.. mer i lite billigare ost som säljs billigare!

 

Smörsyra luktar nämligen rätt illa.. troligen finns det mer i väl lagrad parmesan och liknade.. eller Danska stinkostar.. men det är mer en tanke från min sida.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Finns små delar av smörsyra i smör.. mer i lite billigare ost som säljs billigare!

 

Smörsyra luktar nämligen rätt illa.. troligen finns det mer i väl lagrad parmesan och liknade.. eller Danska stinkostar.. men det är mer en tanke från min sida.

En fundering bara...bildas inte smörsyra av alla polysackarider i tarmen, då även grönsaksfibrer?

Link to comment
Share on other sites

En fundering bara...bildas inte smörsyra av alla polysackarider i tarmen, då även grönsaksfibrer?

 

Jag tror det var grönsaksfibrer vi pratade om ovan (dvs ja). Jag ville bara göra ett inlägg om detta då många verka fnysa åt fibrer och säger att vi inte behöver dom. Kanske ett argument mot fakir? Men definitivt inte ett argument för spannmål.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror det var grönsaksfibrer vi pratade om ovan (dvs ja). Jag ville bara göra ett inlägg om detta då många verka fnysa åt fibrer och säger att vi inte behöver dom. Kanske ett argument mot fakir? Men definitivt inte ett argument för spannmål.

Fast.. finns/fanns ju befolkningar som levde hela sitt liv helt utan grönsaksfibrer oxå.. typ Inuiter och Masajer.

 

Det bästa som sagts om fibrer är nog detta!

 

"Fiber

Fiber is plant matter that is indigestible to humans. But although we can’t digest it, some of the 100 trillion bacteria that live in our gut can. In fact, up to 10% of the body’s caloric needs can be met by the conversion of glucose into short-chain fats like butyrate, propionate and acetate by intestinal bacteria. These short-chain fats are the primary energy source for intestinal cells in the colon, and butyrate in particular has been associated with several benefits. These are outlined in The Perfect Health Diet, by Paul & Shou-Ching Jaminet. Butyrate:

  • Prevents obesity.
  • Heals the intestine.
  • Improves gut barrier integrity.
  • Relieves constipation.
  • Improves cardiovascular markers.
  • Reduces inflammation.
  • Stabilizes blood sugar.

The evidence clearly suggests that vegetable fiber is beneficial. However, just as not all fats are created equal, not all fiber is created equal. Grain fiber – which the AHA and other so-called “heart healthy” organizations have been promoting for decades – is toxic for two reasons: it contains toxic proteins like gluten, and it is prone to injure the intestinal wall.

We’ve been bullied into believing that grain fiber prevents heart disease and provides numerous health benefits. But this claim has only been tested in a single clinical trial, and the results were less than spectacular. The Diet and Reinfarction Trial, published in 1989, included 2,033 British men who had suffered a heart attack, and compared a high-fiber group with a control group. The high-fiber group ate whole grains and doubled their grain fiber intake from 9 to 17 grams per day.

How did that work out for them? Not too well. Deaths in the high fiber group were 22% higher over the two year study. 9.9% of the control group died vs. 12.1% of the high fiber group.

There are other reasons to limit all types of fiber. Fiber isn’t essential. Human breast milk doesn’t have any, and traditional people like the Masai – who are free of modern, degenerative disease – eat almost no fiber at all (subsisting on a diet of meat, blood and milk). And while fiber can feed the good bacteria in our gut and increase the production of beneficial short-chain fats like butyrate, it can also feed pathogenic and opportunistic bacteria in the gut.

Verdict: vegetable (but not grain) fiber is beneficial in moderate amounts – about one-half pound of vegetables per day. But think about vegetables and fiber as accompaniments or flavorful condiments to fat and protein, which should form the bulk of calories consumed, rather than the other way around."

http://chriskresser.com/9-steps-to-perfect-health-2-nourish-your-body

Link to comment
Share on other sites

Det finns fruktooligosackarider (fos) att köpa för att mata dom goda bakterierna och förbättra immunförsvaret. Säkert bättre att äta grönsaker men jag ville bara berätta att dom finns just för ändamålet att förbättra immunförsvaret.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror det var grönsaksfibrer vi pratade om ovan (dvs ja). Jag ville bara göra ett inlägg om detta då många verka fnysa åt fibrer och säger att vi inte behöver dom. Kanske ett argument mot fakir? Men definitivt inte ett argument för spannmål.

Nja, varför jag funderade över det, var det Zepp skrev här ovan...

 

"Det bildas inte av vilka fibrer som helst, tröskavfall har alldrig visat sig ha några som helst hälsofördelar, det är grönsakfibrerna som är bra."

 

Jag tror jag missförstod, att det bara är av "tröskavfall" som smörsyra bildas. :)

Link to comment
Share on other sites

Interssant när man lyssnar på The Gluten Summit att vete och andra kornväxter typ majs innehåller proteiner som hos många ger intolerans både celiac och non-celiac sensitivity, tarmproblem, som i sin tror triggar vårt immunsystem, som i sin tur kan leda till autoimmuna sjukdomar.  För att få ordning på immunförsvaret så måste man först lugna ner det och se till att tarmen får en chans att läka. Sen kan ta probiotica för att få en bra balans med probiotica (med många kulturer) eller helt återställa det med colostrum (av bra kvalitet).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Chris Kesser pratar fibrer och dissar ketogena dieter  ;)

 

"Some Japanese researchers found that butyrate, which is a compound that’s produced by bacteria fermenting dietary fiber in the gut, can actually improve T regulatory cell production. T regulatory cells help keep the immune system in balance, and a lot of people with autoimmune disease have impaired T regulatory cell function. Essentially the study is showing that the gut bacteria can directly influence the immune system. We’ve known for a while that butyrate, this compound, had an anti-inflammatory effect, but this study showed a particular mechanism for how it does that"

 

"What I’ve noticed – and these are just my observations as a clinician, and it’s a relatively small sample size – but almost every patient that walks in my door I do a comprehensive stool analysis, and I use different labs depending on what I’m looking for, but most of them report on the pH.  They can give you an idea of what the pH is.  They test for butyrate and total short-chain fatty acids and some other markers that give me an idea of what’s happening in terms of their consumption of fermentable fiber and the effects of that fiber on the gut flora.  And what I’ve noticed is that many people who are on a ketogenic or very low carb diet – let’s say less than 30 or 40 grams of carbohydrate a day – come back with an alkaline pH in the stool.  They have low levels of butyrate or other total short-chain fatty acids and some other markers of dysbiosis."

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...