Athenasmatte

Hur farligt är det med lektiner?

Recommended Posts

Gokväll!

 

Jag brukar säga till mina vänner att de ska undvika att äta bönor, ärtor och andra baljväxter på grund av att de innehåller mycket lektiner. Men hur farligt är det egentligen? Någon som vet? Är det OK att äta någon gång ibland, eller räcker det för att ge skada? Min systerdotter älskar nämligen ärtor, vilket gör mig orolig för jag vill ju inte att hon ska få i sig en massa lektiner =(

 

Ha en fortsatt trevlig helg!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Rätt lagade och beredda är de knappast någon fara om de ingår i kosten.

 

Grejen är snarare att de inte skall vara en huvuddel av energiintaget.. annat än i undantagsfall.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag anser att baljväxter är utmärkt mat och vad lektinerna beträffar så bryts dom ner vid kokning. Jag kokade egenodlade blomsterbönor för lite en gång och kände att det smakade förfärligt när jag bet i en för lite kokt böna (det var hela skidor). Jag fick förfärligt ont i magen och låg i sängen hela eftermiddagen.

 

Min sambo däremot kände ingenting så det verkar som om man tål det olika bra.

 

Jag har dock ätit kopiösa mängder bönor och kikärter under dom senaste 10 åren och det har bara hänt den enda gången att jag fått ont i magen av dom.

 

För min del mår jag väldigt bra av bönor. Dom mättar bra och jag står mig länge på dom i förhållande till energiinnehållet. Jag får inga gaser av dom heller och det beror nog på att jag är van vid att äta mycket bönor, kål och annat med fibrer som kan ge gaser om tarmfloran inte är anpassad för sådan mat.

 

http://www.baljvaxtakademin.se

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så länge det inte är sojabönor är det väl OK. Sojabönor är nästan alltid GMO som innebär att växtgifter är inbyggda i bönan!

Dessutom finns både hemska mängder med växtöstrogen som liknar och stör våra egna hormoner! (Fattiga amerikanska barn får pubertetsutveckling från 3 års ålder efter att ha fått modersmjölksersättning med soja som spädbarn.)

Dessutom innehåller soja bönan stora mängder lektiner som hindrar näringstaget! Googla på soja så finns det massor av material. Dessutom har raffinerade sojaprodukter utsatts för extremt hårda kemiska industriprocesser i stil med vad oljorna i margarin utsätts för!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så länge det inte är sojabönor är det väl OK. Sojabönor är nästan alltid GMO som innebär att växtgifter är inbyggda i bönan!

Dessutom finns både hemska mängder med växtöstrogen som liknar och stör våra egna hormoner! (Fattiga amerikanska barn får pubertetsutveckling från 3 års ålder efter att ha fått modersmjölksersättning med soja som spädbarn.)

Dessutom innehåller soja bönan stora mängder lektiner som hindrar näringstaget! Googla på soja så finns det massor av material. Dessutom har raffinerade sojaprodukter utsatts för extremt hårda kemiska industriprocesser i stil med vad oljorna i margarin utsätts för!

Ja, det här om soja och dess giftighet har jag full koll på! =)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag äter bönor ibland. Barnen älskar det och jag tycker det är gott med chili con carne då och då. Utan ris förstås. Det är inte direkt LCHF. Men jag märker inga "avstegsproblem" förutom lite mer gaser. Jag brukar också laga hemlagad fet ärtsoppa.

 

Jag skulle inte äta det varje dag. Men så här en gång varannan vecka för mig och en gång i veckan för barnen tror jag det är ok. Ärterna blötlägger jag över natt.

 

Soja äter vi inte.

 

Hur ser ni på solros- och pumpafrö då?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag äter även sojabönor. 2004-2005 åt jag massor och det var samtidigt som jag åt mig frisk från förstadium till cancer.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan tillägga att flickans mamma har Chron's sjukdom och då ska man väl vara extra försiktig med lektiner?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skullle nog tänka mig för att äta lektinrika produkter efter att ha lyssnat på Loren Cordain (the gluten summit) om att inte bara WGA (wheat germ agglutinin) utan även andra lektiner binder till glycocylax som är en barriär på utsidan av alla epitelceller och orsakar att cellerna tappar glycocylax och gör epitelcellerna mer exponerade och genomträngliga. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bönor är ett exceptionellt födoämne:

- Billig och nyttig form av protein

- Miljövänliga (binder växthusgasen kväve)

- Bra för diabetiker att hålla kontroll på blodsockret

- Kan lagras väldigt länge utan att förstöras

- Innehåller mycket fibrer och antioxidanter

- etc

 

Lektiner är ingen problem om man behandlar bönorna korrekt, och är en kunskap som har funnits och tillämpats i tusentals år.

 

Om lektiner skulle vara problematiska och leda till de hälsoproblem (läckande tarm, autoimmuna sjukdomar etc) som paleo-anhängarna hävdar, så skulle man se hög andel av dessa sjukdomar i länder där man äter mycket bönor. Dock ser man snarare motsatsen när man tittar på epidemiologin. Dessa befolkningar är ofta väldigt friska och fria från västerländska sjukdomar.

 

Kolla på videon för mer detaljer och utdrag av studier från det jag listade ovan:

http://www.youtube.com/watch?v=McJjIf7x2mk&list=PLCC2CA9893F2503B5&index=24

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kväve är ingen växthusgas. 78% av luften vi andas är kväve.

 

Bönväxter binder doch kväveföreningar som annars kan läcka ut i haven.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kväve är ingen växthusgas. 78% av luften vi andas är kväve.

 

Bönväxter binder doch kväveföreningar som annars kan läcka ut i haven.

Ja det blev lite fel där hehe. :ph34r:  Det jag ville säga var att kvävet binds i jorden och bidrar till att det växer bättre. Att växelodla med bönor är ett bra sätt att återföra kväve till jorden utan att behöva konstgödsel etc.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag följer ett antal personen som bloggar på facebook som har just autoimmuna sjukdomar och flera har sagt att de varit tvungna att ge upp baljväxter pga av magproblem. Ofta har de tidigare varit vegetarianer och velat ha kvar baljväxterna men det har tydligen inte gått så bra. Detta gäller både blötlagda och groddade baljväxter.

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag följer person som bloggar på facebook som har autoimmuna sjukdomar och flera har sagt att de varit tvugna att ge upp baljväxter pga av magproblem. Ofta har de varit vegetarianer och velat ha kvar baljväxterna men det har tydligen inte gått så bra. Detta gäller på blötlagda och groddade baljväxter.

Personligen så klarar jag inte av några baljväxter, varken bönor, linser, ärtor, groddar eller nötter, förutom Macadaminötter och sötmandel, i små doser.

Äter jag något av det andra så brakar min mage inom ett par timmar och ledvärken kommer som ett brev på posten dagen efter, roligare post kan man få :)

Det är samma fenomen med fruktos, det går bara inte, då funkar till och med rent socker bättre.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bönor är ett exceptionellt födoämne:

- Billig och nyttig form av protein

- Miljövänliga (binder växthusgasen kväve)

- Bra för diabetiker att hålla kontroll på blodsockret

- Kan lagras väldigt länge utan att förstöras

- Innehåller mycket fibrer och antioxidanter

- etc

 

Lektiner är ingen problem om man behandlar bönorna korrekt, och är en kunskap som har funnits och tillämpats i tusentals år.

 

Om lektiner skulle vara problematiska och leda till de hälsoproblem (läckande tarm, autoimmuna sjukdomar etc) som paleo-anhängarna hävdar, så skulle man se hög andel av dessa sjukdomar i länder där man äter mycket bönor. Dock ser man snarare motsatsen när man tittar på epidemiologin. Dessa befolkningar är ofta väldigt friska och fria från västerländska sjukdomar.

 

Kolla på videon för mer detaljer och utdrag av studier från det jag listade ovan:

http://www.youtube.com/watch?v=McJjIf7x2mk&list=PLCC2CA9893F2503B5&index=24

Har för mig att bönor är just det motsatta mot miljövänligt, då man skövlar bort gräs (som binder kol och därmed minskar halten koldioxid i atmosfären) för att ersätta med bönor, som INTE binder kol. Därmed ÖKAR alltså halten koldioxid i atmosfären av bönodling.

 

Har också för mig att all protein i bönor inte kan tas upp av våra kroppar på grund av att de innehåller ämnen som hindrar upptaget av bl.a. proteiner?

 

Bönor innehåller väl även antinutrienter som  hindrar kroppens förmåga att ta upp viktiga mineraler?

 

Bara det faktum att bönor innehåller massor av lektiner om man låter bli att koka och blötlägga dem bör vara ett tydligt tecken på att de inte bör ätas?!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har för mig att bönor är just det motsatta mot miljövänligt, då man skövlar bort gräs (som binder kol och därmed minskar halten koldioxid i atmosfären) för att ersätta med bönor, som INTE binder kol. Därmed ÖKAR alltså halten koldioxid i atmosfären av bönodling.

 

Har också för mig att all protein i bönor inte kan tas upp av våra kroppar på grund av att de innehåller ämnen som hindrar upptaget av bl.a. proteiner?

 

Bönor innehåller väl även antinutrienter som  hindrar kroppens förmåga att ta upp viktiga mineraler?

 

Bara det faktum att bönor innehåller massor av lektiner om man låter bli att koka och blötlägga dem bör vara ett tydligt tecken på att de inte bör ätas?!

 

http://www.baljvaxtakademin.se/

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har för mig att bönor är just det motsatta mot miljövänligt, då man skövlar bort gräs (som binder kol och därmed minskar halten koldioxid i atmosfären) för att ersätta med bönor, som INTE binder kol. Därmed ÖKAR alltså halten koldioxid i atmosfären av bönodling.

 

Har också för mig att all protein i bönor inte kan tas upp av våra kroppar på grund av att de innehåller ämnen som hindrar upptaget av bl.a. proteiner?

 

Bönor innehåller väl även antinutrienter som  hindrar kroppens förmåga att ta upp viktiga mineraler?

 

Bara det faktum att bönor innehåller massor av lektiner om man låter bli att koka och blötlägga dem bör vara ett tydligt tecken på att de inte bör ätas?!

Varför skulle inte bönor binda CO2? Alla växter binder CO2. Givetvis är inte bönplantor lika bra koldioxidfällor som en granskog, men nog binder dom CO2 alltid. Som sagt har även baljväxter en unik förmåga att binda kväve från atmosfären, vilket leder till att jorden berikas på ett naturligt sätt. Kväve är en av beståndsdelarna i konstgödsel, och en av de viktigaste ämnena för växtens tillväxt. Det rekommenderas ofta att växelodla med baljväxter just pga detta.

 

Att inte proteinet skulle tas upp av våra kroppar är förlegad kunskap från 1900-talets första halva, då man trodde att endast animaliska produkter innehöll fullvärdigt protein. Jag skulle annars vilja att du refererar mig till ngn trovärdig studie som visar att vi inte kan assimilera dessa proteiner, för det skulle vara väldigt intressant att läsa. Det skulle också vara rent ut makalöst med tanke på de miljontals som har baljväxter som sin primära proteinkälla.

 

Angående att man måste blötlägga bönor. Vad är problemet? Du blötlägger och kokar bönorna, sen är lektinerna borta (eller iaf på en sådan låg nivå att dom är ofarliga). Med den logiken kan jag isf fråga dig varför du tillagar ditt kött? Varför äter du inte kotletten rå ist? Jo förmodligen för att du skulle bli smittad av diverse parasiter och andra oönskade organismer annars. Du förstår väl bristen i ditt argument?!

Människan har under sin evolution ätit en uppsjö av växter och animaliska produkter som på ett eller annat sätt måste bearbetas. Om du bara ska äta saker som inte kräver behandling får du nog bli raw food:are och bara äta frukt och grönsaker! ;P

Även nötter och frön bör blötläggas, men man hör sällan lowcarb-gänget säga att man inte ska äta dessa pga deras "antinutrienter".

 

Det borde ju vara tämligen lätt att se effekterna av dessa "antinutrienter" när man gör epidemiologiska studier på befolkningar som äter mycket bönor?! Det man ist ser är att befolkningar som äter mycket bönor oftast är friska och fria från kroniska sjukdomar.

 

Får jag fråga varför du hyser sådant agg mot bönor? Du kommer alltid med dessa rabiata argument så fort bönor är på tal. Är det för att bönor kan ses som en "konkurrent" till kött eller vad är grejen? Baljväxter förser en stor del av jordens befolkning med protein och mättnad, på ett sätt som är energieffektivt, miljövänligt och utan onödigt lidande. Bara för att din mage inte pallar bönor innebär det inte att de är Satans avkomma. De kulturer som äter bönor frekvent har inga problem med uppsvullna magar eller dylikt. Förmodligen hade allas våra magar varit i bättre skick om vi hade ätit mer baljväxter från barnsben.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Läs Lierre Keiths bok "Veggomyten". Där förklaras allt!

 

Nej, bönor binder långtifrån lika mycket koldioxid som polykulturella växter. Och det faktum att man tar bort (man PLOGAR bort (d.v.s. förstör jorden)!!!) naturlig skog och gräs (som även är hem och mat för djur som bor där) för att ersätta med bönor, gör bönor till en miljöbov (eftersom det bl.a. ökar halten koldioxid i atmosfären)! Jag är bara trött på att folk hyllar dem som om de vore miljövänliga, när så inte är fallet! Folk menar säkert väl, men de är felinformerade. Att man dessutom utrotar djurens hem och tar bort deras mat gör det rent oetiskt! Många veganer äter bönor för att "rädda djuren", men i själva verket bidrar de till att döda dessa djur! (gräsbetande djur gynnar dessutom gräsets tillväxt, alltså är det ett samspel mellan djur och gräs, där de hjälper varandra)

 

Man kan dessutom inte använda denna plogade mark för bönodling hur länge som helst, den blir obrukbar efter ett tag och då är det för sent att återställa det (och då kan inget växa där vilket gör att INGET koldioxid binds!). Då väljer man att hitta ett nytt område att ploga (d.v.s. förstöra) för att fortsätta odla bönor. Gräs förstör däremot inte marken och kan växa hur länge som helst, speciellt då djuren får gå och beta där!

 

Att jag "hyser agg" mot bönor har alltså att göra med att jag är miljövän och djurvän. 

 

Visst kan man äta lite bönor utan att bli sjuk, men äter man större mängder så tror jag inte att det är bra för hälsan. Jag vet inte hur mycket bönor de äter i de länder där de äter "mycket bönor" (hur mycket är "mycket") eller om de har bättre hälsa än andra. Jag hade i så fall gärna sett en vetenskaplig studie som visar detta samband innan jag tror på det. Det kan ju också vara andra saker som påverkar deras hälsa till det bättre, det behöver inte vara bönorna. Dessutom har de ätit bönor betydligt längre tid än vad vi har, vilket antagligen gör att deras kroppar är bättre anpassade för att äta bönor utan att bli sjuka. (precis som att de som lever i/kommer från tropiska länder klarar frukt bättre än vad vi gör). 

 

Vad gäller nötter och LCHF:are så upplever jag att de flesta LCHF:are håller med om att man ska vara försiktig med nötter och inte äta för mycket av dem, bl.a. på grund av den höga omega 6-halten och även p.g.a. antinutrienter. Att man ändå väljer att äta lite nötter beror på att de dessutom innehåller nyttiga saker (fett, viitaminer och mineraler)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Visst kan man äta lite bönor utan att bli sjuk, men äter man större mängder så tror jag inte att det är bra för hälsan. Jag vet inte hur mycket bönor de äter i de länder där de äter "mycket bönor" (hur mycket är "mycket") eller om de har bättre hälsa än andra. Jag hade i så fall gärna sett en vetenskaplig studie som visar detta samband innan jag tror på det. Det kan ju också vara andra saker som påverkar deras hälsa till det bättre, det behöver inte vara bönorna. Dessutom har de ätit bönor betydligt längre tid än vad vi har, vilket antagligen gör att deras kroppar är bättre anpassade för att äta bönor utan att bli sjuka. (precis som att de som lever i/kommer från tropiska länder klarar frukt bättre än vad vi gör). 

Eftersom du frågar efter vetenskapliga studier som visar på hälsonyttan med bönor, så ska du få det. Det var verkligen inte svårt att hitta dessa studier, och detta är bara att skrapa på ytan. Du får ta bort skygglapparna när det kommer till bönor och sätta dig in i vetenskapen. Ingen tvingar dig att äta bönor, men det är tröttsamt att du sprider felaktig information.

 

Bean consumers had better overall nutrient intake levels, better body weights and waist circumferences, and lower systolic blood pressure in comparison to non-consumers. These data support the benefits of bean consumption on improving nutrient intake and health parameters.

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2008.10719740#.UoqXm8RWw68

 

 

 

Pinto bean intake should be encouraged to lower serum TC and LDL-C, thereby reducing risk for CHD.

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2007.10719607#.UoqY_MRWw68

 

 

 

These findings indicate that vegetarian baked bean consumption can reduce serum TC in hypercholesterolemic adults.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531707001066

 

 

 

It was concluded that eating black beans and navy beans significantly lowered colon cancer incidence and multiplicity.

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/S15327914NC441_8#.UoqaRcRWw68

 

 

 

Pooled analyses demonstrated that pulses, alone or in low-GI or high-fibre diets, improve markers of longer term glycaemic control in humans,

http://link.springer.com/article/10.1007/s00125-009-1395-7

 

 

 

Beans provided a physiologically useful source of dietary fiber and favorably influenced colonic function.

http://ajcn.nutrition.org/content/41/5/909.short

 

 

 

 

Som sagt, detta är bara de två första sidorna på Google Scholar (jag sökte på "bean consumption"). Det finns en förkrossande mängd studier som antyder att bönor är något vi borde äta mer av. Det finns även en massa studier som visar på att sojabönor (som du tycker är ett rävgift) hämmar utvecklingen av olika cancerformer.

Hela paleo/lowcarb-rörelsen är hjärntvättad när det kommer till bönor.

 

Jag väntar fortfarande på beviset att människor inte skulle kunna assimilera proteinerna i baljväxter. Det ska bli synnerligen intressant läsning!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Läs Lierre Keiths bok "Veggomyten". Där förklaras allt!

 

Nej, bönor binder långtifrån lika mycket koldioxid som polykulturella växter. Och det faktum att man tar bort (man PLOGAR bort (d.v.s. förstör jorden)!!!) naturlig skog och gräs (som även är hem och mat för djur som bor där) för att ersätta med bönor, gör bönor till en miljöbov (eftersom det bl.a. ökar halten koldioxid i atmosfären)! Jag är bara trött på att folk hyllar dem som om de vore miljövänliga, när så inte är fallet! Folk menar säkert väl, men de är felinformerade. Att man dessutom utrotar djurens hem och tar bort deras mat gör det rent oetiskt! Många veganer äter bönor för att "rädda djuren", men i själva verket bidrar de till att döda dessa djur! (gräsbetande djur gynnar dessutom gräsets tillväxt, alltså är det ett samspel mellan djur och gräs, där de hjälper varandra)

 

Man kan dessutom inte använda denna plogade mark för bönodling hur länge som helst, den blir obrukbar efter ett tag och då är det för sent att återställa det (och då kan inget växa där vilket gör att INGET koldioxid binds!). Då väljer man att hitta ett nytt område att ploga (d.v.s. förstöra) för att fortsätta odla bönor. Gräs förstör däremot inte marken och kan växa hur länge som helst, speciellt då djuren får gå och beta där!

 

Att jag "hyser agg" mot bönor har alltså att göra med att jag är miljövän och djurvän. 

 

Visst kan man äta lite bönor utan att bli sjuk, men äter man större mängder så tror jag inte att det är bra för hälsan. Jag vet inte hur mycket bönor de äter i de länder där de äter "mycket bönor" (hur mycket är "mycket") eller om de har bättre hälsa än andra. Jag hade i så fall gärna sett en vetenskaplig studie som visar detta samband innan jag tror på det. Det kan ju också vara andra saker som påverkar deras hälsa till det bättre, det behöver inte vara bönorna. Dessutom har de ätit bönor betydligt längre tid än vad vi har, vilket antagligen gör att deras kroppar är bättre anpassade för att äta bönor utan att bli sjuka. (precis som att de som lever i/kommer från tropiska länder klarar frukt bättre än vad vi gör). 

 

Vad gäller nötter och LCHF:are så upplever jag att de flesta LCHF:are håller med om att man ska vara försiktig med nötter och inte äta för mycket av dem, bl.a. på grund av den höga omega 6-halten och även p.g.a. antinutrienter. Att man ändå väljer att äta lite nötter beror på att de dessutom innehåller nyttiga saker (fett, viitaminer och mineraler)

 

Varför skulle man inte kunna odlat något alls efter att man odlat bönor? Baljväxter odlas ofta enbart för att förbättra jorden.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag gick en internationell kurs om kost och hälsa förra vintern och då fick vi i uppgift att presentera recept från vår del av världen. En av dom som landade hos mig skrev lite om bakgrunden till hennes val av recept.

 

"I am a woman born and raised in Puerto Rico. Puerto Rico is an island at the Caribbean Sea and a territory of the United States of America. Our diet is based mostly on complex carbohydrates that include: rice, bread, root products and legumes. Legumes are one of my favorite food items and they are on my family diet or meals most of the times. We believe that when infants start eating solids (after 6 months) legumes like lentils are an excellent source of iron and protein. We believe that before introducing meats (protein) to the infants they should eat legumes first. I choose lentils with steam white rice as my potluck dish because I have a toddler at home right now and lentils have become one of my little one favorite food items too."

 

Intressant att deras uppfattning är att bebisar bör börja med baljväxter innan dom börjar äta animaliskt protein.

 

Det kanske är just som proteinkälla som torkade baljväxter passar bäst. Äter man mycket animaliskt protein så kanske en en mer basisk grönsak passar bättre. Det finns ju många länder på jorden där man äter baljväxter som just proteinkälla och har grönsaker till. Inte många har råd att äta så mycket animalisk mat som vi gör i Sverige och andra "rika" länder.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag gick en internationell kurs om kost och hälsa förra vintern och då fick vi i uppgift att presentera recept från vår del av världen. En av dom som landade hos mig skrev lite om bakgrunden till hennes val av recept.

 

"I am a woman born and raised in Puerto Rico. Puerto Rico is an island at the Caribbean Sea and a territory of the United States of America. Our diet is based mostly on complex carbohydrates that include: rice, bread, root products and legumes. Legumes are one of my favorite food items and they are on my family diet or meals most of the times. We believe that when infants start eating solids (after 6 months) legumes like lentils are an excellent source of iron and protein. We believe that before introducing meats (protein) to the infants they should eat legumes first. I choose lentils with steam white rice as my potluck dish because I have a toddler at home right now and lentils have become one of my little one favorite food items too."

 

Intressant att deras uppfattning är att bebisar bör börja med baljväxter innan dom börjar äta animaliskt protein.

 

Det kanske är just som proteinkälla som torkade baljväxter passar bäst. Äter man mycket animaliskt protein så kanske en en mer basisk grönsak passar bättre. Det finns ju många länder på jorden där man äter baljväxter som just proteinkälla och har grönsaker till. Inte många har råd att äta så mycket animalisk mat som vi gör i Sverige och andra "rika" länder.

Jag har varit två vändor på Kuba (totalt ca 7 månader), och där äter man väldigt mycket bönor. Kött är en lyxprodukt som man mer använder som buljong för att smaksätta eller när det är fest osv. Folket på Kuba såg väldigt friska och starka ut, och verkligen inte som det råder ngn brist på protein. Detta trots att dom har ett repressivt ransoneringssystem.

 

Dom äter också som stapelvara en variant på rätten du beskriver, bönor blandat med ris (samt mycket rotsaker som sötpotatis, yuca, potatis etc).

arroz+congri.jpg

Arroz congri (ris och bönor). Stapelvara i många sydamerikanska länder.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bean consumers had better overall nutrient intake levels, better body weights and waist circumferences, and lower systolic blood pressure in comparison to non-consumers. These data support the benefits of bean consumption on improving nutrient intake and health parameters.
http://www.tandfonli...40#.UoqXm8RWw68

 

 

Mina kommentarer:

  1. Studien är en epidemiologisk observationsstudie baserad på NHANES data. Studien medger till och med att ”few observational trials have examined beans as a separate food variable when determining associations with health parameters”. Detta om något borde vara en ledtråd till att inte dra för stora växlar av resultatet.
  2. Metoden är dessutom allt annat än tillförlitlig. Genom att komma ihåg vad man ätit under en 24-timmars period utvärderas man att vara, eller inte vara, en ”bean consumer”. Behöver jag ens påpeka de uppenbara bristerna i detta?
  3. I resultatet kan man läsa att bönätarna vägde mindre och var smalare än de som inte åt bönor. Det innebär inte att bönätande leder till lägre vikt och smalare midja. Kanske gjorde dessa bönätare annat som inte kontrollgruppen gjorde, som leder till förbättrade hälsoparametrar?
  4. I slutsatsen kan man sedan läsa att bönätare hade bättre näringsintag, bättre kroppsvikt och smalare midja, samt lägre blodtryck än de som inte åt bönor. Detta ska enligt studieförfattarna stödja hypotesen att bönkonsumtion förbättrar hälsoparametrar. Återigen är det fullständigt omöjligt att dra sådana slutsatser baserat på dessa data. Det bästa man kan använda dessa data till är att testa hypotesen att bönor förbättrar dessa hälsoparametrar i säkrare studier.

 

Slutligen: Correlation does not prove causation!

 

 

 

Pinto bean intake should be encouraged to lower serum TC and LDL-C, thereby reducing risk for CHD.

http://www.tandfonli...07#.UoqY_MRWw68

 

Mina kommentarer:

  1. Jag kommer inte åt hela studien, vilket är synd i det här fallet. Hade varit kul att se vilken effekt detta hade på de hälsoparametrar författarna valt att inte ta med i resultatet. Studien är liten (få deltagare) och pågick under väldigt kort tid. Studien mäter dessutom, tyvärr, riskmarkörer (i bästa fall), inte verkligt insjuknande.
  2. Totalkolesterol är värdelöst att testa. Det har ingen som helst betydelse för risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.
  3. LDL-c räknas ut genom en ekvation. Om totalkolesterolet (som är värdelöst att testa) sjunker, kommer även det beräknade värdet av LDL-c att sjunka. Det är så ekvationen fungerar. Det innebär egentligen inte att risken för hjärt-kärlsjukdom har sjunkit. Det hade varit mer intressant att se hur HDL och Triglyceriderna påverkades.
  4. Författarna drar även i denna studie slutsatser som inte nödvändigtvis stöds av resultatet.

Här är Zepps förklaring varför man inte ska bry sig om LDL:

http://forum.kostdoktorn.se/topic/3418-varför-man-alldrig-skall-bry-sig-om-ldl/

 

 

 

These findings indicate that vegetarian baked bean consumption can reduce serum TC in hypercholesterolemic adults.

http://www.sciencedi...271531707001066

 

 

Mina kommentarer om denna studie är samma som den ovan.

 

 

 

 

It was concluded that eating black beans and navy beans significantly lowered colon cancer incidence and multiplicity.

http://www.tandfonli..._8#.UoqaRcRWw68

 

 

Mina kommentarer:

 

  1. Studien var på råttor…

 

 

 

 

Pooled analyses demonstrated that pulses, alone or in low-GI or high-fibre diets, improve markers of longer term glycaemic control in humans,

http://link.springer...0125-009-1395-7

 

 

Mina kommentarer:

  1. Detta är mer svåranalyserat, tycker jag. Det är en metaanalys av ett antal välkontrollerade studier där man undersöker effekten av olika baljväxter på fasteblodsockret, insulinnivåerna och långtidssockret, om jag fattar rätt. Det är svårt att veta vad de jämför med. Vad åt deltagarna för kost i övrigt?

 

 

Beans provided a physiologically useful source of dietary fiber and favorably influenced colonic function.

http://ajcn.nutritio.../41/5/909.short

 

Mina kommentarer:

  1. Såvitt jag förstår av denna studie leder högt intag av bönor till att man får skita en massa. J Slutsatsen blir väl att bönor är bra att äta om man tycker att man skiter för lite.
  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.