Jump to content

Frukt med hormonstörande bekämpningsmedel - SLV på hal is


Erik 2

Recommended Posts

Idag skriver SVD:

 

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hormonstorande-bekampningsmedel-i-svenska-livsmedel_8747238.svd

 

Man får alltså inte bara fettlever av fruktosen i frukt (Robert Lustig), man får också störda hormoner av bekämpningsmedlen som uppenbarligen används och finns kvar. Och SLV som just häromdagen sa att vi måste FÖR MILJÖNS SKULL äta mer vegetariskt.

 

SLVs kommentar på slutet är som vanligt:

 

"Det handlar om hormonstörande ämnen där det inte finns en säker nivå. Om barn eller gravida exponeras vid fel tillfällen finns risken att det uppstår skador även om halten är låg, säger Emelie Hansson, agronom och sakkunnig på Naturskyddsföreningen. Hon påpekar att Livsmedelsverket brukar hänvisa till att uppmätta halter i de allra flesta fall ligger under tillåtna gränsvärden. Men både riskvärderingen och gränsvärdena är förlegade och inte i takt med de senaste decenniernas forskning. De tar varken hänsyn till den hormonstörande effekten eller till giftverkan av att vi utsätts för en cocktail av flera bekämpningsmedelsrester samtidig, säger Emelie Hansson.

 

Enligt EU:s senaste rapportering från provtagningarna påträffades 328 olika bekämpningsmedel i grönsaker, 301 i frukt och nötter samt 88 i spannmål. Konsumenter har rätt till information om bekämpningsmedelsrester i maten och hur vi kan undvika dem. Livsmedelsverket måste ta ett större ansvar, inte minst när det gäller information till gravida och barn där riskerna är större, säger hon.

 

Livsmedelsverket avböjer att kommentera Naturskyddsföreningens analys innan den är offentliggjord."

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det här är ju en fråga som varit aktuell ända sedan slutet av 70-talet. När det gäller kontroller så är ett problem att Livsmedelsverket får alldeles för lite pengar till detta. Det innebär att förhållandevis få kontroller görs.

 

Under senare år har man också lagt ett större ansvar på dom som importerar och säljer livsmedel. Ett ansvar som jag inte är övertygad om att alla känner till och lever upp till.

 

Coop och ica gör egna kontroller men hur är det mindre butiker och torghandlare?

 

Jag har också undrat i vilken utsträckning man testar nötter och oljor.

 

Vad vi själva kan göra är att kontakta producenter och fråga i vilken utsträckning dom gör kontroller. Sedan hittar man inte något som man inte letar efter så VAD dom kollar är också västentligt.

 

Den som är intresserad kan också titta i Livsmedelsverkets svarta lista där man kan se vilka som fått anmärkning tidigare.

 

Det brukar vara mycket örter från t ex Thailand.

Link to comment
Share on other sites

Inte för att det är stor risk att man fått fettlever av frukt (juice än en helt annan sak, fiberlöst och sött och lätt att sopa i sig en hel liter utan att blinka; försök äta motsvarande mängd hela frukter..) men annars håller jag med, SLV silar mygg och sväljer kameler, ibland hela elefanter, i väldigt stor utsträckning känns det som.  :huh:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...