Athenasmatte Posted November 26, 2013 Share Posted November 26, 2013 En nära vän till mig har diabetes och undviker därför alla sötningsmedel som slutar på ol och on eftersom de, enligt vad hon fått reda på av sina läkare, påverkar blodsockret och därför ej är lämpliga för diabetiker. Därför blev jag förvånad när jag läste innehållsförteckningen i CarbZones så kallade "diabetesvänliga" choklad (de påstår själva att den lämpar sig för diabetiker eftersom den inte innehåller några sötningsmedel som påverkar blodsockret) och såg att det innehåller Maltitol!! Jag mejlade därför CarbZone och frågade hur de kan påstå att chokladen är diabetesvänlig när den innehåller Maltitol och till svar fick jag att Maltitol inte alls påverkar blodsockret, men att det är en vanlig missuppfattning i Sverige att folk tror det. De länkade också till Amerikanska diabetesförbundet som påstår att Maltitol är diabetesvänligt. Så, vem ska man tro på? Amerikanska diabetesförbundet eller de svenska läkarna? Någon med diabetes som testat att äta Maltitol och sedan märkt av det på blodsockret? Vill gärna veta, eftersom min pappa har diabetes så jag vill gärna veta vad jag kan ge honom i godisväg när jag bjuder på fika/godis! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted November 26, 2013 Share Posted November 26, 2013 Men malitol omsätts väl väldigt långsamt och ger därför en måttlig effekt på blodsockret... ....så om man är diabetiker och har bestämt sig för att man vill äta godis...då är det väl ett ganska bra val? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulf-S Posted November 26, 2013 Share Posted November 26, 2013 Bluffen med nettokolhydrater igen. Drygt hälften av kolhydraterna i maltitol tas upp av kroppen. En frisk person med fungerande ämnesomsättning, som är van vid att äta kolhydrater i den mängd som avses, kan parera de kolhydraterna så att de inte ger något tydligt utslag på blodsockret. Detta tolkar skumma tillverkare som att de kolhydraterna inte påverkar blodsockret hos någon och därför kan räknas bort – men kolhydraterna finns ju kvar och lär dessutom ge en märkbar påverkan hos den som har svajig blodsockerkontroll. Amerikanska diabetesförbundet sponsras av företag i livsmedels- och läkemedelsbranscherna som vill sälja kakor och insulin. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mats Lindberg Posted November 26, 2013 Share Posted November 26, 2013 Nja, sanningen ligger väl någonstan mittemellan. Jag (typ1:a) käkar maltitolsötade praliner ibland och det funkar, men så fort jag äter lite för mycket blir jag sittande på toaletten. Maltitol är välkänt laxerande så se upp med mängden. För övrigt är det som vanligt lite lurigt med kex och kakor då de ju normalt innehåller en hel del vetemjöl. Oftast är det lika bra eller bättre att äta sockersötat i liten mängd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athenasmatte Posted November 27, 2013 Author Share Posted November 27, 2013 Tack för bra svar! Så för oss som varken har diabetes eller problem med blodsockret så påverkar maltitol ej särskilt mycket? Men för en diabetiker kan det påverka? Lite så tolkar jag det =) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulf-S Posted November 27, 2013 Share Posted November 27, 2013 Tack för bra svar! Så för oss som varken har diabetes eller problem med blodsockret så påverkar maltitol ej särskilt mycket? Men för en diabetiker kan det påverka? Lite så tolkar jag det =) Maltitol verkar ha liten påverkan på blodsockret hos friska försökspersoner, ja. Däremot försvinner ju inte kolhydraterna och kan inte heller räknas bort helt och hållet. Vill man hålla koll på kolhydratintaget får man beräkna maltitol som att det innehåller ca 50 % kolhydrater. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted November 27, 2013 Share Posted November 27, 2013 hmmm ...om en typ 1 diabetiker tycker att det funkar tillfredställande blodsockernivån..så gör det säkert det. Sen så finns det antagligen ett antal andra bra argument för att låta bli Malitolen... Maltitol verkar ha liten påverkan på blodsockret hos friska försökspersoner, ja. Däremot försvinner ju inte kolhydraterna och kan inte heller räknas bort helt och hållet. Vill man hålla koll på kolhydratintaget får man beräkna maltitol som att det innehåller ca 50 % kolhydrater. Tack för bra svar! Så för oss som varken har diabetes eller problem med blodsockret så påverkar maltitol ej särskilt mycket? Men för en diabetiker kan det påverka? Lite så tolkar jag det =) Nja, sanningen ligger väl någonstan mittemellan. Jag (typ1:a) käkar maltitolsötade praliner ibland och det funkar, men så fort jag äter lite för mycket blir jag sittande på toaletten. Maltitol är välkänt laxerande så se upp med mängden. För övrigt är det som vanligt lite lurigt med kex och kakor då de ju normalt innehåller en hel del vetemjöl. Oftast är det lika bra eller bättre att äta sockersötat i liten mängd. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazzi Posted November 28, 2013 Share Posted November 28, 2013 Blodsocker vet jag inte hur de påverkas -Min mage freakar ur - malitol = magknip å rännskita för min del !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.