Jump to content

Varför smakar fettranden skit?


Tjoran
 Share

Recommended Posts

Ja.

 

Jag köpte Fläskfilé häromdagen. Och fettranden på den smakar riktigt unket. Har det legat för länge eller har djuren matats med dålig mat?
För mina tankar går direkt till dom vidriga äggulorna som skapas när hönsen matats med fiskfoder.

Link to comment
Share on other sites

Ja det var det antagligen. Att det står svenskt innebär inte alltid att det är bra grejer man köper.

 

Men just köttet i sig smakar inget annorlunda, men just fettranden.

Underligt att fettet smakar illa, men inte köttet.

Undrar då vad som lagras i fettet, men inte i köttet?

Link to comment
Share on other sites

Djur som föds upp på kraftfoder ger ett kött med mycket omega 6 som har väldigt lätt för att härskna, och ger även ohärsket en annan smak. Djur ska gå fritt och hitta sin egen mat då blir de friska och ger gott kött och fett. Scan har nåt de kallar Rapsgris den tror jag ger precis det här problemet. Jag köper bara kravgris och aldrig dansk gris men inte ens krav tror jag garanterar att djuren inte får foder bara att fodret också är krav. Än så länge har jag inte blivit besviken på någon kravgris.

Link to comment
Share on other sites

På tal om griskött, så minns jag när min mamma stekte fläskkotletter till middag.

Det DOFTADE ljuvligt i hela innergården. Hon stekte alltid några extra, för vi fick konstigt nog besök just då ;)

Så luktar det aldrig nu, utan det är helt vanligt matos, eller det äckliga som gör att jag slänger köttet i soporna :(

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Är man ute efter fettränder som smakar gott, så bör man välja gräsbeteskött. Även ekologiska grisar är oftast uppfödda på spannmål, vilket inte ger den riktigt goda smaken på fettet.

 

Väljer man konventionellt producerat kött, så lär inte chanserna vara så stora att varken kött eller fett ska kunna smaka bra, tyvärr. Oavsett vilket djur man än väljer...

Link to comment
Share on other sites

Ja sannerligen, nästa gång ska jag testa riktig fläskfilé och inte fläskytter.

Det var inte möjligtvis en sk "mörad fläskytterfile"?

 

De smakar skit.. och tydligen skall de göra så, de har tryckt i en massa vatten och kemikalier!

 

Hur som helst.. helt oätbart!

 

De smakar mest tvål.. speciellt fettet.. iomed att det delvis omvandlats till just tvål!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

En gång för länge sen, medan jag fortfarande åt sånt, fick vi en pizza med pepperoni som smakade APA. Eller rättare sagt gammal fisk.

Förklaringen som vi fick var att det var ett parti där grisarna fått för mycket fiskmjöl för tätt inpå slakten. 

 

Angående nötköttet så hade jag aldrig funderat så mycket på det. Inte förrän vi köpte direkt från en bonde. När vi tillagade DET köttet luktade som min barndom. Det gäller det mesta organiskt har jag märkt. 

Gurkor smakar inget men man har ju vant sig genom åren. Så köper man en organiskt odlad gurka eller äpple eller morot och vips är man 5 år igen och minns att SÅ smakade det förr, sådär MYCKET. 

 

Analogin med grodan och det kokande vattnet kommer osökt till sinnes. Omfattningen av lurendrejeriet och kvalitetssänkningen genom de sista 20-30 åren är ofantlig

Link to comment
Share on other sites

Det var inte möjligtvis en sk "mörad fläskytterfile"?

 

De smakar skit.. och tydligen skall de göra så, de har tryckt i en massa vatten och kemikalier!

 

Hur som helst.. helt oätbart!

 

De smakar mest tvål.. speciellt fettet.. iomed att det delvis omvandlats till just tvål!

 

Det står lättrimmad, har aldrig hört ordet innan. Mörhet såg ut att vara 60%, det var en sådan där cirkel.

 

En gång för länge sen, medan jag fortfarande åt sånt, fick vi en pizza med pepperoni som smakade APA. Eller rättare sagt gammal fisk.

Förklaringen som vi fick var att det var ett parti där grisarna fått för mycket fiskmjöl för tätt inpå slakten. 

 

Angående nötköttet så hade jag aldrig funderat så mycket på det. Inte förrän vi köpte direkt från en bonde. När vi tillagade DET köttet luktade som min barndom. Det gäller det mesta organiskt har jag märkt. 

Gurkor smakar inget men man har ju vant sig genom åren. Så köper man en organiskt odlad gurka eller äpple eller morot och vips är man 5 år igen och minns att SÅ smakade det förr, sådär MYCKET. 

 

Analogin med grodan och det kokande vattnet kommer osökt till sinnes. Omfattningen av lurendrejeriet och kvalitetssänkningen genom de sista 20-30 åren är ofantlig

 

Önskar att man hade en tidsmaskin.

Link to comment
Share on other sites

Analogin med grodan och det kokande vattnet kommer osökt till sinnes.

 

Tyvärr så är uppfattningen att grodan inte märker att vattnet blir varmare en myt. Vi människor är mycket mer anpassningsbara än vad en groda är. På alla sätt och vis.

 

The legend is entirely incorrect! The "critical thermal maxima" of many species of frogs have been determined by several investigators. In this procedure, the water in which a frog is submerged is heated gradually at about 2 degrees Fahrenheit per minute. As the temperature of the water is gradually increased, the frog will eventually become more and more active in attempts to escape the heated water. If the container size and opening allow the frog to jump out, it will do so.

 

http://www.faktoider.nu/grodkok.html

Link to comment
Share on other sites

Fettet härsknar fortare än själva köttet -
Kvaliten avgörs inte alltid med köpa de dyraste -
Fläskkarre´har man väl mången gång tyvärr köpt både billig å dyr - sen den luktat ** gris **
å lika illa efter den tillagad -
Lukten påminner om pizzahak me dåliga varor -- urk urk urk ..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bra fråga - 
Har säkert många svar varför -
Men mycket vaccat kött ..
De funkar med skölja av och torka torrt / på fläskfilé å oxfilé
Igår luktade grisen - karre´n ja kuttade upp på jobbet å la i marinad -
absolut ingenting - precis som de ska vara :) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja, alltså. Hur kommer det sig att det blir så lätt skit av griskött?

 

Har för mig att det är mer fleromättat fett i grisfett än i oxfett och därför härsknar det (oxiderar) det fortare. Ligger kött eller fisk i frysen är min minnesbild att det härsknar fortare om det är saltat.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Man blir så förbannat trött...

 

 

Bra fråga - 
Har säkert många svar varför -
Men mycket vaccat kött ..
De funkar med skölja av och torka torrt / på fläskfilé å oxfilé
Igår luktade grisen - karre´n ja kuttade upp på jobbet å la i marinad -
absolut ingenting - precis som de ska vara :) 

 

 

Hur torkar man kött idag?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...