Moore

Typ1 diabetes och kolesterol hjälp!

Recommended Posts

Kroppen är en fantastisk maskin som ständigt skruvar på alla möjliga parametrar

för att vi ska må så bra som möjligt

 

Att slentrianmässigt skriva ut statiner för ett enstaka pseudovärde utan att beakta allt annat runt sin patient förefaller huvudlöst för mig

 

 

Har han beaktat hur du mår idag?

Hur är din allmänkondition ditt immunförsvar eventuella inflammationer och inte minst din egen upplevelse av hälsan

 

Det är rimligt att idag kräva att en läkare ska vara insatt i hur värden förändras vid ett kostbyte till Lchf

 

Tittar man på dina värden ser det ut precis som det oftast gör vid övergång till Lchf

LDL stiger vanligen under ett par år för att sedan åter vända neråt

 

Precis den trenden syns även i dina värden

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kroppen är en fantastisk maskin som ständigt skruvar på alla möjliga parametrar

för att vi ska må så bra som möjligt

 

Att slentrianmässigt skriva ut statiner för ett enstaka pseudovärde utan att beakta allt annat runt sin patient förefaller huvudlöst för mig

 

 

Har han beaktat hur du mår idag?

Hur är din allmänkondition ditt immunförsvar eventuella inflammationer och inte minst din egen upplevelse av hälsan

 

Det är rimligt att idag kräva att en läkare ska vara insatt i hur värden förändras vid ett kostbyte till Lchf

 

Tittar man på dina värden ser det ut precis som det oftast gör vid övergång till Lchf

LDL stiger vanligen under ett par år för att sedan åter vända neråt

 

Precis den trenden syns även i dina värden

Jaså, att värderna skulle kunna vara förhöjda ett par år visste jag faktiskt inte. Ett par månader har jag hört talats om tidigare. Ja jag mår ganska bra faktiskt. Jag ser flera fördelar med kosten idag samtidigt som jag så klart är lite rädd för förhöjda risker när det gäller tvetydiga råd om vad som är bäst för oss.. Jag håller med om att min läkare borde fördjupa sig mer istället för att endast hugga på kolesterolvärdena. Han höll dock med om att Hba1c Var jättefint. Lite för bra. Jag kunde unna mig lite mer när jag åt, tyckte han.. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jaså, att värderna skulle kunna vara förhöjda ett par år visste jag faktiskt inte. Ett par månader har jag hört talats om tidigare. Ja jag mår ganska bra faktiskt. Jag ser flera fördelar med kosten idag samtidigt som jag så klart är lite rädd för förhöjda risker när det gäller tvetydiga råd om vad som är bäst för oss.. Jag håller med om att min läkare borde fördjupa sig mer istället för att endast hugga på kolesterolvärdena. Han höll dock med om att Hba1c Var jättefint. Lite för bra. Jag kunde unna mig lite mer när jag åt, tyckte han.. 

När det att läkaren tyckte Hba1c är för lågt, så menar han kanske att det kan vara lågt till priset av många känningar. Vid hypoglukemi glykeras ju färre proteinpartiklar än vid normalt blodsocker, så det kan "kompensera" om blodsockret vid andra tillfällen ligger högt, t.ex. pga rekyler, infektion eller stress. Men det vet du ju bäst själv om du haft många känningar. Ett värde på 43 som du hade är att gratulera och ska naturligtvis inte "pressas" upp!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Statiner är troligen världens största bedrägeri. Ralf Sundberg förklarar varför i boken "Forsknings-Fusket!"

 

Kolesteroler är absolut livsnödvändiga ämnen i kroppen. Kroppen producerar dessa ämnen efter det aktuella behovet, och så mycket som 25% av kroppens totala kolesterol mängd finns i hjärnan. Därför leder statiner till demens-sjukdomar bl.a.

 

En annan viktig bok är “Stoppa Alzheimer NU” av Bruce Fife. Han rekommenderar LCHF och ekologisk kallpressad kokosolja samt gott om grönsaker. Samt att varje person som vill vara frisk och kry som äldre, bör leva klokt redan som 30-åring.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När det att läkaren tyckte Hba1c är för lågt, så menar han kanske att det kan vara lågt till priset av många känningar. Vid hypoglukemi glykeras ju färre proteinpartiklar än vid normalt blodsocker, så det kan "kompensera" om blodsockret vid andra tillfällen ligger högt, t.ex. pga rekyler, infektion eller stress. Men det vet du ju bäst själv om du haft många känningar. Ett värde på 43 som du hade är att gratulera och ska naturligtvis inte "pressas" upp!

Naturligtvis är det så, jag kanske var otydlig. Jag har inte många känningar. Tror jag.. Det händer någon gång i veckan och då lever jag ett aktivt liv med mycket hårda träningspass. Blodsockret kryper även upp runt 10 någon gång i veckan. Inte sällan i samband med varandra dessa faktorer. Hård träning, lägre blodsocker och sen högre morgonen efter. 

Men jag vet inte hur andra diabetiker ligger heller. Även min diabetessköterska tycker att jag ligger alldeless för pressat. Jag tycker det är konstigt. Det bästa vore väl att eftersträva "normala" blodsockervärden.  Den här biten känns det som att jag har koll på, jag gör så gott jag kan. Men det är saker som kolesterolet som oroar mig nu. :) 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Naturligtvis är det så, jag kanske var otydlig. Jag har inte många känningar. Tror jag.. Det händer någon gång i veckan och då lever jag ett aktivt liv med mycket hårda träningspass. Blodsockret kryper även upp runt 10 någon gång i veckan. Inte sällan i samband med varandra dessa faktorer. Hård träning, lägre blodsocker och sen högre morgonen efter. 

Men jag vet inte hur andra diabetiker ligger heller. Även min diabetessköterska tycker att jag ligger alldeless för pressat. Jag tycker det är konstigt. Det bästa vore väl att eftersträva "normala" blodsockervärden.  Den här biten känns det som att jag har koll på, jag gör så gott jag kan. Men det är saker som kolesterolet som oroar mig nu. :)

Fint, du har en sund inställning, tycker jag. Nu ska du "bara" sluta oroa dig över kolesterolet, och fortsätta precis som du gör  :)

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Citat från TS: Hba1c igår var 43. [...] Totalkolesterol 2013: 5.3

 

Båda värdena ligger inom referensvärdena för friska personer. Alltså: om läkaren inte känt till att du en gång i tiden fått en diabetesdiagnos hade hen varken sett något onormalt i värdena eller föreslagit statiner.

 

Lite spekulation: antagligen är gränserna striktare för diabetiker eftersom man implicit antar att diabetikern har höga blodsockertoppar ett par-tre gånger om dagen (och pga detta riskerar inflammation i kärlen). Om du alltid eller nästan alltid ligger på fasteblodsocker så faller det argumentet för att ta ner kolesterolet.

 

Dessutom är det (som redan påpekats) oerhört förenklat att titta på totalkolesterol och/eller Friedewaldsberäknat LDL så en läkare med minsta självkritik och förmåga till självständigt tänkade borde, tycker jag, anstränga sig lite mer om nu patienten inte accepterar standardbehandlingen och dessutom har underbyggda argument för sitt agerande.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

(Varning: inlägget innehåller en viss mängd sarkasm)

 

Det är rätt lite som fattas för att du Moore ska komma under den magiska "5.0"-gränsen för totalkolesterol (TC) och därmed göra läkaren nöjd. Här kommer lite tips om hur man kan sänka sitt kolesterol. Kanske följer du flera av tipsen redan.

 

 

Betaglukaner. Finns i havre, och därför ser man ofta rekommendationer om att man ska äta havregrynsgröt. Det tillverkas extrakt där betaglukanerna koncentrerats. Dessa är förhoppningsvis kolhydratsfria. Betaglukanerna fungerar så att de binder gallsyror i tarmen, och på det viset hindras kroppen från att återabsorbera dessa. Eftersom gallsyror görs av kolesterol kan man på detta vis sänka kolesterolet. Det låter ofarligt.

 

 

Fleromättade fetter. Både omega-6 och omega-3 sänker kolesterolet. Den som det är värt att öka intaget av är omega-3, så ät mer fet fisk och ta omega-3-kapslar. Stort intag av omega-6 verkar inte vara särskilt bra, det vi behöver av den varan får vi i oss vare sig vi vill eller inte.

 

 

Växtsteroler. Just det, samma substans som finns i det förhatliga Becel! LCHF-godkända källor är nötter och pumpakärnor.  Becelpaketet kan man alltså lugnt låta stå kvar på hyllan i livsmedelsbutiken där det hör hemma.

 

 

Niacin (vitamin B3). Höjer HDL vilket brukar anses bra. Men puckot som är din läkare stirrar sig ju blind på TC-siffran, och i den ingår tyvärr HDL-värdet med plustecken, vilket gör att alla försök att höja HDL minskar möjligheten att visa upp ett TC under 5. Niacin i höga doser kan ha obehagliga (men ofarliga?) biverkningar.

 

 

Vitamin D. Man har observerat en negativ korrelation mellan hög nivå av 25-OH-D och kolesterol. Bra vitamin-D-status är alltså vanligare bland folk som har lågt kolesterol, allt annat lika. Vad som är orsak och verkan vet man inte. Detta tyder dock på att D-vitamin kan ha en kolesterolsänkande effekt i sig. Vitamin D är bra på riktigt att ta som tillskott (stärker immunförsvaret bland annat). Jag rekommenderar 5000-10 000 IE per dag under den kalla årstiden. Detta motsvarar vad vi får från solen en vanlig sommardag. Denna dos är mycket mycket högre än den officiellt rekommenderade, men jag svär vid min mors grav att dessa doser är ofarliga. Har själv ätit 7000 IE om dagen i flera år vintertid.

 

 

Extrakt från fermenterat rött ris. Detta fungerar precis som statiner och är i själva verket "ursprungs-statinen". Undvik alltså om du inte gillar statiner. http://en.wikipedia.org/wiki/Red_yeast_rice

 

 

Vissa av dessa substanser (betaglukaner, växtsteroler) verkar ganska snabbt, så dessa kan man "boosta" med i ett par veckor precis innan läkarbesöket, och strunta i resten av tiden.

 

 

Sist men inte minst: Stress är inte bra för hjärtat, och din nuvarande läkare stressar dig. Byt läkare till en som passar dig.

 

 

Och så allra sist en länk till bra inlägg från Dr. Mercola:

 

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/06/06/tips-to-lower-cholesterol-naturally.aspx

 

Edit: Bergamottolja sänker tydligen också kolesterolet. Så drick mycket Earl Grey (den riktiga varianten), eller försök få tag på denna ovanliga citrusfrukt. Kanske säljer någon parfymaffär eller hälsokost extrakt?

Redigerad av ɐuuɐ
  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du glömde lågkolhydratkost som kan ha samma effekt på HMG-COA-reductase som statiner och rödris.. om man nu tror att det är bra att sänka den interna mevalonsyntesen?

 

"HMG-CoA reductase is also hormonally regulated. The enzyme exists in phosphorylated (inactive) and dephosphorylated (active) forms. Glucagon stimulates phosphorylation (inactivation), and insulin promotes dephosphorylation, activating the enzyme and favoring cholesterol synthesis."

 

http://www.bioinfo.org.cn/book/biochemistry/chapt20/bio8.htm

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mycket klargörande blogginlägg om kolesterolforskningen av Ralf Sundberg:

 

http://blogg.ralfsundberg.se/#post18

 

Litet utdrag (min fetstil):

 

[...]

"Emellertid, när man följt populationen i 30 års tid fanns inget samband mellan kolesterolvärdet och risken att dö i hjärtinfarkt (3). Tvärtom, bland de individer där kolesterolvärdet minskat de sista 15 åren var dödligheten i infarkt och generellt högre. Men ett par år senare publicerar man en ny rapport och denna gång handlar det inte om risken att dö av infarkt utan risken att få en. Och se, här påvisar man en kraftigt ökad risk att få infarkt om man har högt kolesterol. Underligt, eller hur? Högt kolesterol ökar inte risken att dö av infarkt, bara att få en. Och det är just denna paradox som illustrerar problemet med den här typen av studier. För det första, om försökspersonerna tar del av sina resultat av testerna ändrar de ju sitt beteende. Inte nödvändigtvis i en hälsosam riktning. De som oroades av sina kolesterolvärden i Framingham ändrade sannolikt matvanorna i riktning mot hälsovådliga oljor och margariner, vilket ökade deras dödlighet. Ändrade de inte matvanorna sökte de åtminstone sjukvården oftare när de var oroliga för hjärtat, vilket resulterade i fler infarktdiagnoser."

[...]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur kommer det sig att dom som har ärftlig hyperkolesterolemi ofta dör tidigt i hjärtinfarkt om det är ofarligt med högt kolesterol?

 

En kille jag umgicks med för ett antal år sedan hade detta i släkten och dom flesta männen hade dött i hjärtinfakt när dom var 45-55 år gamla.

 

Numera får dom som har denna ärftligehet blodfettsänkande läkemedel och lever längre.

 

Hur förklarar ni detta?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det förklaras lättas av att kvinnor med samma ärftligt höga kolesterol inte dör i förtid.. bara männen!

 

Högt kolesterol är inte nödvändigtvis något farligt.. utan det kan vara ett symptom på att något är på tok.

 

Ju fler sådana risksymptom du har ju större risk.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur kommer det sig att dom som har ärftlig hyperkolesterolemi ofta dör tidigt i hjärtinfarkt om det är ofarligt med högt kolesterol?

 

En kille jag umgicks med för ett antal år sedan hade detta i släkten och dom flesta männen hade dött i hjärtinfakt när dom var 45-55 år gamla.

 

Numera får dom som har denna ärftligehet blodfettsänkande läkemedel och lever längre.

 

Hur förklarar ni detta?

Jag förmodar att de som har hyperkolesterolemi får onormalt mycket av de små täta LDL som lätt oxiderar, fastnar i kärlväggen och blir ateroskleros.

Problemet med att bara tala om "högt kolesterol" är att totalmängden är summan av LDL, HDL o TG, där fördelningen av olika typer är mycket intressantare än ett totalvärde.

Molekylen kolesterol är ju dessutom synnerligen livsnödvändig och syntetiseras normalt i erforderlig mängd, om man äter för lite.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det förklaras lättas av att kvinnor med samma ärftligt höga kolesterol inte dör i förtid.. bara männen!

 

Högt kolesterol är inte nödvändigtvis något farligt.. utan det kan vara ett symptom på att något är på tok.

 

Ju fler sådana risksymptom du har ju större risk.

 

Kvinnor drabbas generellt sett mindre av hjärtinfarkt fram till menopaus.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
 

Jag förmodar att de som har hyperkolesterolemi får onormalt mycket av de små täta LDL som lätt oxiderar, fastnar i kärlväggen och blir ateroskleros.

Problemet med att bara tala om "högt kolesterol" är att totalmängden är summan av LDL, HDL o TG, där fördelningen av olika typer är mycket intressantare än ett totalvärde.

Molekylen kolesterol är ju dessutom synnerligen livsnödvändig och syntetiseras normalt i erforderlig mängd, om man äter för lite.

Och äter då en person med hyperkolesterolemi lågkolhydrat kost och ligger bra i Omega3/6-balans så ska risken för små"elaka" LDL kraftigt minska :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur kommer det sig att dom som har ärftlig hyperkolesterolemi ofta dör tidigt i hjärtinfarkt om det är ofarligt med högt kolesterol?

 

En kille jag umgicks med för ett antal år sedan hade detta i släkten och dom flesta männen hade dött i hjärtinfakt när dom var 45-55 år gamla.

 

Numera får dom som har denna ärftligehet blodfettsänkande läkemedel och lever längre.

 

Hur förklarar ni detta?

 

Här är ett intressant inlägg om hyperkolesterolemi, statiner, risk att dö i hjärtinfarkt, och ålder:

 

http://jeffreydachmd.com/2013/07/familial-hypercholesterolemia-statin-drugs/

 

Statiner fungerar uppenbarligen på unga personer med gendefekt för LDL-receptorn, men för äldre spelar det ingen roll, även om de har mycket högt kolesterol. Alltså är det inte så enkelt att högt kolesterol är orsaken till varför denna grupp får hjärtinfarkt. 

 

I inlägget finns ytterligare ett tips för att statinfritt-sänka-sitt-kolesterol-för-att-göra-doktorn-glad, som jag vill lägga till till min lista ovan:

 

Bergamottolja

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mer som sänker kolesterol(et):*

 

Äpplen. http://allas.se/apple-sanker-kolesterolet/

Expressen idisslade nyheten häromdagen. Hittar dock inte länken längre.

 

Nypon. (Orkar inte länka. Googla själv.) Frågan är bara vem som orkar gå och plocka hem vresrosnypon från kommunplanteringarna och smaska i sig. Den hyperprocessade "nyponsoppan" lär ju knappast göra någon nytta med allt sitt socker.

 

 

* se tidigare inlägg i tråden från 18 december, särskilt angående sarkasm- och ironinivå.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hejsan hoppsan, Här hade det hänt en hel del intressant.

Ja, kraven/riktvärden är hårdare för diabetiker, jag antar att det är för att man löper en högre risk att drabbas av hjärt/kärlsjukdomar.

Om någon har något intresse av hur det gick så testade jag att ändra kosten. Jag drog ner på fett, inga ägg och sprang någon mil extra i veckan.
Resultatet blev ett mer svängande blodsocker. Jag tycker den fetare kosten fungerat som en buffert på blodsockret. Jag gick ner 3-4Kg i vikt.
Jag fick minska insulindoserna trots att det automatiskt blev det mer kolhydrater då jag gått hungrig och försökt undvika fettet. Så mer hårt bröd, rotfrukter och liknande.

Läkaren tog nya prover och han var supernöjd. Alla värden var perfekta och inom riktvärdena för diabetiker.

Meen.. Hur gör man nu..

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.