Jump to content

Infektions-Professor tycker amning är farligt - orsak till allergi och celiaki (??)


Erik 2
 Share

Recommended Posts

Professor Agnes Wold i DN idag. Argumenterar för bröstmjölksersättning. Anser att amning är orsakt till allergi och celiaki. Hon skriver bla:

 

http://www.dn.se/debatt/orimligt-att-i-lag-forbjuda-reklam-for-flaskmatning/

 

"Ingen forskning talar för att sex månaders exklusiv amning skulle vara bra för svenska barn. Hotet mot barnens hälsa i rika, rena länder är nämligen inte infektioner, utan sjukdomar som allergi och celiaki (glutenintolerans). De förorsakas av ett felreglerat immunsystem och tros bero på att immunsystemet inte får tillräcklig stimulans under spädbarnstiden. De har ökat kraftigt sedan 1970-talet, parallellt med bättre hygien, färre infektioner och ökad amning. Sverige toppar inte bara amningsligan, utan också förekomsten av sådana sjukdomar.

Svenska studier visar att barn som helammats i 6 månader får celiaki dubbelt så ofta som dem som ammats i 4 månader. Andra studier pekar på att helamning och sen introduktion av fast föda kan öka risken för allergi. Ammade barn skyddas mot infektioner, men deras immunsystem får därmed också mindre stimulans. Komplexa frågor om hur svenska barn bäst uppföds är en fråga för forskningen och löses inte genom lagstiftning."

 

Kommentar:

 

Tror hon på fullt allvar att immunförsvaret hos barn som "helammas" inte utsätts för "stimulans". Har hon någonsin sett en bebis? De smakar på allting, slickar och de umgås med andra barn, vuxna och djur. Att de helammas är rimligen helt irrelevant i sammanhanget.

 

Ökningen av allergier, celiaki, diabetes, ADHD, depression mfl har enligt Natasha Campbell McBride och William Davis, sin förklaring i att vår tarmflora är kraftigt förändrad pga p-piller, antibiotika, bakteriefri mat, gluten/gliadin/agglutenin(frätande och cellförstörande), miljögifter, över-renlighet, mm, att glutenprodukterna har förändrats genom mänsklig manipulering och blivit ännu giftigare (hybridisering; vete från att ha haft 14 kromosomer till att ha 42 - bara de senaste 40 åren), att vi äter oändligt mycket mer stärkelserik föda (som blir blodsocker och ändrar bakteriefloran mm) än någonsin tidigare i historien.

 

Alltså: den del av kroppens immunförsvar som befinner sig i matsmältningssystemet är utsatt för extrema påfrestningar och förstörelse pga av ovan nämnda omständigheter och kan inte göra sitt jobb. Denna del av immunförsvaret kan man säga är ett "skalskydd", och kallas på engelska för "T-cell helper type 1". När skalskyddet inte fungerar och inte kan hindra gifter och mikrober från att komma igenom måste nästa skyddssystem aktiveras "T-cell helper type 2". I Th2:s arsenal ingår bla Immunoglubulin E, som är en mästare på allergiska reaktioner. En person med dåligt skalskydd tex i tarmen på grund av ämnena i glutenprodukter som fräter och dödar goda bakterier, löper kraftigt förhöjd risk att utveckla allergier pga av att Th2 blir överaktivt.

 

Att glutenprodukter är orsak till celiaki är oomtvistat.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jamen.. det måste vara allt det mättade fettet i modersmjölken som orsakar allt lidande och är upphov till alla sjukdomar!  :(  :unsure:  :wacko:  :blink:

 

Vad jag förstår så snackas det en väldans massa skit, när det gäller ammning.. ofta hänvisas det till studier som bekostats av barnmatstillverkare.

 

När man kikat på lite ursprungsbefolkningar så ammar de ofta 2-4 år, vilket skulle innebära att deras barn i så fall skulle bli jättesjuka.. men så är inte fallet!

 

Såå.. det är samma här vad gäller amning.. det mest troliga är att det som ursprungsbefolkningarna gör oftast är det som är bäst för barnen.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Professor Agnes Wold i DN idag. Argumenterar för bröstmjölksersättning. Anser att amning är orsakt till allergi och celiaki. Hon skriver bla:

 

http://www.dn.se/debatt/orimligt-att-i-lag-forbjuda-reklam-for-flaskmatning/

 

"Ingen forskning talar för att sex månaders exklusiv amning skulle vara bra för svenska barn. Hotet mot barnens hälsa i rika, rena länder är nämligen inte infektioner, utan sjukdomar som allergi och celiaki (glutenintolerans). De förorsakas av ett felreglerat immunsystem och tros bero på att immunsystemet inte får tillräcklig stimulans under spädbarnstiden. De har ökat kraftigt sedan 1970-talet, parallellt med bättre hygien, färre infektioner och ökad amning. Sverige toppar inte bara amningsligan, utan också förekomsten av sådana sjukdomar.

Svenska studier visar att barn som helammats i 6 månader får celiaki dubbelt så ofta som dem som ammats i 4 månader. Andra studier pekar på att helamning och sen introduktion av fast föda kan öka risken för allergi. Ammade barn skyddas mot infektioner, men deras immunsystem får därmed också mindre stimulans. Komplexa frågor om hur svenska barn bäst uppföds är en fråga för forskningen och löses inte genom lagstiftning."

 

Kommentar:

 

Tror hon på fullt allvar att immunförsvaret hos barn som "helammas" inte utsätts för "stimulans". Har hon någonsin sett en bebis? De smakar på allting, slickar och de umgås med andra barn, vuxna och djur. Att de helammas är rimligen helt irrelevant i sammanhanget.

 

Ökningen av allergier, celiaki, diabetes, ADHD, depression mfl har enligt Natasha Campbell McBride och William Davis, sin förklaring i att vår tarmflora är kraftigt förändrad pga p-piller, antibiotika, bakteriefri mat, gluten/gliadin/agglutenin(frätande och cellförstörande), miljögifter, över-renlighet, mm, att glutenprodukterna har förändrats genom mänsklig manipulering och blivit ännu giftigare (hybridisering; vete från att ha haft 14 kromosomer till att ha 42 - bara de senaste 40 åren), att vi äter oändligt mycket mer stärkelserik föda (som blir blodsocker och ändrar bakteriefloran mm) än någonsin tidigare i historien.

 

Alltså: den del av kroppens immunförsvar som befinner sig i matsmältningssystemet är utsatt för extrema påfrestningar och förstörelse pga av ovan nämnda omständigheter och kan inte göra sitt jobb. Denna del av immunförsvaret kan man säga är ett "skalskydd", och kallas på engelska för "T-cell helper type 1". När skalskyddet inte fungerar och inte kan hindra gifter och mikrober från att komma igenom måste nästa skyddssystem aktiveras "T-cell helper type 2". I Th2:s arsenal ingår bla Immunoglubulin E, som är en mästare på allergiska reaktioner. En person med dåligt skalskydd tex i tarmen på grund av ämnena i glutenprodukter som fräter och dödar goda bakterier, löper kraftigt förhöjd risk att utveckla allergier pga av att Th2 blir överaktivt.

 

Att glutenprodukter är orsak till celiaki är oomtvistat.

 

Jag håller med dig i princip men visst är det konstigt att barn som helammats får celiaki dubbelt så ofta som dom son inte gjort det?

Link to comment
Share on other sites

Jag håller med dig i princip men visst är det konstigt att barn som helammats får celiaki dubbelt så ofta som dom son inte gjort det?

Jag skulle vilja kolla källan, men om det är epidemiologiskt (vilket det väl är) kan det ju enkelt vara som jag föreslog ovan: de gener som predisponerar för celiaki kanske också föranleder mammorna att amma mer. Det verkar som att det naturliga för människor fram till jordbrukets början var att kunna få celiaki, för man kan se att ju fler generationer av jordbruk en population har bakom sig, desto fler har inte den genkombination som möjliggör celiaki om triggern gluten finns i kosten. Alltså människor i mellanöstern får betydligt mera sällan celiaki än Irland t.ex.

Nu kan det ju se långsökt ut att samma gener skulle påverka benägenheten att amma, men någon förklaring måste ju finnas, och gener kodar generellt inte bara för fysiologiska egenskaper utan även beteende.

Link to comment
Share on other sites

Jag håller med dig i princip men visst är det konstigt att barn som helammats får celiaki dubbelt så ofta som dom son inte gjort det?

Jag tycker det skulle vara MYCKET intressant att se om de barnen som inte utvecklar celiaki istället utvecklar någon annan autoimmun sjukdom som också kopplas till gluten, senare i livet. 

 

Jag ser celiaki lite som kanariefågeln i gruvan. Att det har ökar lavinartat sen 40-talet är numera bevisat. Det var den där undersökningen av blod som togs från soldater på 40-talet och så jämförde man med samma demografiska grupp nu. Antikropparna hade skjutit i höjden så det pekar ju med hela handen mot det moderna, genmanipulerade, vetet vi idag äter. Det som så många upplever STORA, livsomvälvande, hälsoförbättringar när de slutar äta. Inte bara kopplat till magen utan ett stort antal andra autoimmuna problem (ledvärk, migrän, allergier o.s.v.)

Link to comment
Share on other sites

En slutsats av hennes resonemang är väl att den bröstmjölksersättning hon talar sig varm för "stimulerar" immunförsvaret, till skillnad mot  bröstmjölk. Jag undrar vad det är i bröstmjölksersättningen som fungerar på det sättet, som "stimulerar" immunförsvaret. Kanske gluten? kanske några E nummer? kanske lite miljögifter?

 

Köpt. Utan tvekan.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...