Erik 2 Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 Professor Agnes Wold i DN idag. Argumenterar för bröstmjölksersättning. Anser att amning är orsakt till allergi och celiaki. Hon skriver bla: http://www.dn.se/debatt/orimligt-att-i-lag-forbjuda-reklam-for-flaskmatning/ "Ingen forskning talar för att sex månaders exklusiv amning skulle vara bra för svenska barn. Hotet mot barnens hälsa i rika, rena länder är nämligen inte infektioner, utan sjukdomar som allergi och celiaki (glutenintolerans). De förorsakas av ett felreglerat immunsystem och tros bero på att immunsystemet inte får tillräcklig stimulans under spädbarnstiden. De har ökat kraftigt sedan 1970-talet, parallellt med bättre hygien, färre infektioner och ökad amning. Sverige toppar inte bara amningsligan, utan också förekomsten av sådana sjukdomar. Svenska studier visar att barn som helammats i 6 månader får celiaki dubbelt så ofta som dem som ammats i 4 månader. Andra studier pekar på att helamning och sen introduktion av fast föda kan öka risken för allergi. Ammade barn skyddas mot infektioner, men deras immunsystem får därmed också mindre stimulans. Komplexa frågor om hur svenska barn bäst uppföds är en fråga för forskningen och löses inte genom lagstiftning." Kommentar: Tror hon på fullt allvar att immunförsvaret hos barn som "helammas" inte utsätts för "stimulans". Har hon någonsin sett en bebis? De smakar på allting, slickar och de umgås med andra barn, vuxna och djur. Att de helammas är rimligen helt irrelevant i sammanhanget. Ökningen av allergier, celiaki, diabetes, ADHD, depression mfl har enligt Natasha Campbell McBride och William Davis, sin förklaring i att vår tarmflora är kraftigt förändrad pga p-piller, antibiotika, bakteriefri mat, gluten/gliadin/agglutenin(frätande och cellförstörande), miljögifter, över-renlighet, mm, att glutenprodukterna har förändrats genom mänsklig manipulering och blivit ännu giftigare (hybridisering; vete från att ha haft 14 kromosomer till att ha 42 - bara de senaste 40 åren), att vi äter oändligt mycket mer stärkelserik föda (som blir blodsocker och ändrar bakteriefloran mm) än någonsin tidigare i historien. Alltså: den del av kroppens immunförsvar som befinner sig i matsmältningssystemet är utsatt för extrema påfrestningar och förstörelse pga av ovan nämnda omständigheter och kan inte göra sitt jobb. Denna del av immunförsvaret kan man säga är ett "skalskydd", och kallas på engelska för "T-cell helper type 1". När skalskyddet inte fungerar och inte kan hindra gifter och mikrober från att komma igenom måste nästa skyddssystem aktiveras "T-cell helper type 2". I Th2:s arsenal ingår bla Immunoglubulin E, som är en mästare på allergiska reaktioner. En person med dåligt skalskydd tex i tarmen på grund av ämnena i glutenprodukter som fräter och dödar goda bakterier, löper kraftigt förhöjd risk att utveckla allergier pga av att Th2 blir överaktivt. Att glutenprodukter är orsak till celiaki är oomtvistat. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 Jamen.. det måste vara allt det mättade fettet i modersmjölken som orsakar allt lidande och är upphov till alla sjukdomar! Vad jag förstår så snackas det en väldans massa skit, när det gäller ammning.. ofta hänvisas det till studier som bekostats av barnmatstillverkare. När man kikat på lite ursprungsbefolkningar så ammar de ofta 2-4 år, vilket skulle innebära att deras barn i så fall skulle bli jättesjuka.. men så är inte fallet! Såå.. det är samma här vad gäller amning.. det mest troliga är att det som ursprungsbefolkningarna gör oftast är det som är bäst för barnen. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 Det här var det dummaste jag läst på riktigt länge 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 Svenska studier visar att barn som helammats i 6 månader får celiaki dubbelt så ofta som dem som ammats i 4 månader. Vilka som kan få celiaki styrs av vissa gener. Kanske dessa gener också predisponerar mammorna till att amma längre? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 Att glutenprodukter är orsak till celiaki är oomtvistat. Precis, en kombination av vissa gener samt miljötriggern gluten ger celiaki. Tänk vilka krumbukter folk kan göra för att luras. (Professorn och barnmatsproducenterna alltså) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Tuva Posted November 29, 2013 Popular Post Share Posted November 29, 2013 Det är egentligen sociologiskt intressant att se vilken gigantisk blind fläck vi har när det kommer till vetet. Det faller liksom inte någon in att vete inte är så himla lyckat att äta i några större mängder? Man bortser från blodsockerhöjningar, glutenintoleranser av olika sorter; autoimmuna sjukdomar, IBS, celiaki. Man SKA äta vete. Punkt. Och all energi går åt till att komma på hur vi ska vänja våra stackars kroppar så att de klarar av det. Att ge själva bövelen i att äta skiten faller aldrig någon in. Ingen verkar ställa sig frågan "Om nu så många har problem, kan det var sa att vi borde ge rådet att UNDVIKA det?" Nä. Istället ska vi sluta amma tidigare för att vänja barnen vid den giftiga substansen och på så vis beröva dem alla de andra skyddande effekterna? Det är så dumt att jag får huvudvärk. Vete är ju inte lika nödvändigt som syre. Ingen har dött av glutenbrist. Någonsin. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stroker49 Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 Det konstiga här är att professorn är kvinna. Annars brukar ju experter som talar om hur det ligger till med ammning vara medelålders manliga läkare. Experter med mycket erfarenhet inom området! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 Professor Agnes Wold i DN idag. Argumenterar för bröstmjölksersättning. Anser att amning är orsakt till allergi och celiaki. Hon skriver bla: http://www.dn.se/debatt/orimligt-att-i-lag-forbjuda-reklam-for-flaskmatning/ "Ingen forskning talar för att sex månaders exklusiv amning skulle vara bra för svenska barn. Hotet mot barnens hälsa i rika, rena länder är nämligen inte infektioner, utan sjukdomar som allergi och celiaki (glutenintolerans). De förorsakas av ett felreglerat immunsystem och tros bero på att immunsystemet inte får tillräcklig stimulans under spädbarnstiden. De har ökat kraftigt sedan 1970-talet, parallellt med bättre hygien, färre infektioner och ökad amning. Sverige toppar inte bara amningsligan, utan också förekomsten av sådana sjukdomar. Svenska studier visar att barn som helammats i 6 månader får celiaki dubbelt så ofta som dem som ammats i 4 månader. Andra studier pekar på att helamning och sen introduktion av fast föda kan öka risken för allergi. Ammade barn skyddas mot infektioner, men deras immunsystem får därmed också mindre stimulans. Komplexa frågor om hur svenska barn bäst uppföds är en fråga för forskningen och löses inte genom lagstiftning." Kommentar: Tror hon på fullt allvar att immunförsvaret hos barn som "helammas" inte utsätts för "stimulans". Har hon någonsin sett en bebis? De smakar på allting, slickar och de umgås med andra barn, vuxna och djur. Att de helammas är rimligen helt irrelevant i sammanhanget. Ökningen av allergier, celiaki, diabetes, ADHD, depression mfl har enligt Natasha Campbell McBride och William Davis, sin förklaring i att vår tarmflora är kraftigt förändrad pga p-piller, antibiotika, bakteriefri mat, gluten/gliadin/agglutenin(frätande och cellförstörande), miljögifter, över-renlighet, mm, att glutenprodukterna har förändrats genom mänsklig manipulering och blivit ännu giftigare (hybridisering; vete från att ha haft 14 kromosomer till att ha 42 - bara de senaste 40 åren), att vi äter oändligt mycket mer stärkelserik föda (som blir blodsocker och ändrar bakteriefloran mm) än någonsin tidigare i historien. Alltså: den del av kroppens immunförsvar som befinner sig i matsmältningssystemet är utsatt för extrema påfrestningar och förstörelse pga av ovan nämnda omständigheter och kan inte göra sitt jobb. Denna del av immunförsvaret kan man säga är ett "skalskydd", och kallas på engelska för "T-cell helper type 1". När skalskyddet inte fungerar och inte kan hindra gifter och mikrober från att komma igenom måste nästa skyddssystem aktiveras "T-cell helper type 2". I Th2:s arsenal ingår bla Immunoglubulin E, som är en mästare på allergiska reaktioner. En person med dåligt skalskydd tex i tarmen på grund av ämnena i glutenprodukter som fräter och dödar goda bakterier, löper kraftigt förhöjd risk att utveckla allergier pga av att Th2 blir överaktivt. Att glutenprodukter är orsak till celiaki är oomtvistat. Jag håller med dig i princip men visst är det konstigt att barn som helammats får celiaki dubbelt så ofta som dom son inte gjort det? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 Jag håller med dig i princip men visst är det konstigt att barn som helammats får celiaki dubbelt så ofta som dom son inte gjort det? Jag skulle vilja kolla källan, men om det är epidemiologiskt (vilket det väl är) kan det ju enkelt vara som jag föreslog ovan: de gener som predisponerar för celiaki kanske också föranleder mammorna att amma mer. Det verkar som att det naturliga för människor fram till jordbrukets början var att kunna få celiaki, för man kan se att ju fler generationer av jordbruk en population har bakom sig, desto fler har inte den genkombination som möjliggör celiaki om triggern gluten finns i kosten. Alltså människor i mellanöstern får betydligt mera sällan celiaki än Irland t.ex. Nu kan det ju se långsökt ut att samma gener skulle påverka benägenheten att amma, men någon förklaring måste ju finnas, och gener kodar generellt inte bara för fysiologiska egenskaper utan även beteende. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 Jag håller med dig i princip men visst är det konstigt att barn som helammats får celiaki dubbelt så ofta som dom son inte gjort det? Jag tycker det skulle vara MYCKET intressant att se om de barnen som inte utvecklar celiaki istället utvecklar någon annan autoimmun sjukdom som också kopplas till gluten, senare i livet. Jag ser celiaki lite som kanariefågeln i gruvan. Att det har ökar lavinartat sen 40-talet är numera bevisat. Det var den där undersökningen av blod som togs från soldater på 40-talet och så jämförde man med samma demografiska grupp nu. Antikropparna hade skjutit i höjden så det pekar ju med hela handen mot det moderna, genmanipulerade, vetet vi idag äter. Det som så många upplever STORA, livsomvälvande, hälsoförbättringar när de slutar äta. Inte bara kopplat till magen utan ett stort antal andra autoimmuna problem (ledvärk, migrän, allergier o.s.v.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 Jag kan inte hitta den svenska rapport hon refererar till, så skrev till Agnes Wold och frågade. Återkommer när/om hon svarat. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 Det strider mot all logik, uppenbart har hon brist i sunda förnuftet. Det är ju inte första gången hon är framme. Kan hon vara köpt kanske? http://amningsbloggen.blogspot.se/2009/10/nar-agnes-wold-pladdrar-pa-avslojar-hon.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted November 29, 2013 Author Share Posted November 29, 2013 En slutsats av hennes resonemang är väl att den bröstmjölksersättning hon talar sig varm för "stimulerar" immunförsvaret, till skillnad mot bröstmjölk. Jag undrar vad det är i bröstmjölksersättningen som fungerar på det sättet, som "stimulerar" immunförsvaret. Kanske gluten? kanske några E nummer? kanske lite miljögifter? Köpt. Utan tvekan. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 Den finns ju en stor svensk studie från 70-talet där man provade välling med extra tillsatt gluten tidigt med katastrofala resultat. Logiskt vore ju att rikta in sig på välling istället för modersmjölk (något barn har fått så länge människan har existerat). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lyx-LCHF Posted November 30, 2013 Share Posted November 30, 2013 Plockat från Wikipedia: "Professor (latin, 'offentligt anställd eller avlönad lärare') är en titel för de högst utbildade lärarna vid högskolor och universitet." Man kan vara utbildad, men slacka på förmågan att vara bildad... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.