Jump to content

Nu förbjuder livsmedelsverket spolning av is med hänvisning till livsmedelslagen!


Per Wikholm

Recommended Posts

Jönköpings kommun gick i går eftermiddag ut med beskedet till ett antal ideella idrottsföreningar att Livsmedelsverkets skärpta regler gör att det inte längre är tillåtet enligt livsmedelslagen att spola isbanor till barnen från brandposter. Beslutet gäller med omedelbar verkan.

 

http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10370/Livsmedelsverkets-regler-stoppar-spolning-av-is-i-Jonkoping.aspx

Link to comment
Share on other sites

Uppdatering: SR Jönköping har nu fått fram lite mer fakta i målet. Tveksamt fortfarande om det handlar om en övertolkning av Livsmedelsverkets regler eller inte och om kommunen av arbetsmarknadsskäl vallt att göra en striktare definition än nödvändigt. Det lär nog klarna när arga föräldrar hör av sig - antalet spolade planer dras ned från 52 till 40 i Jönköping. Lyssna här:

 

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/289711?programid=91

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hur mycket kan detta livsmedelsverk lägga sig i egentligen? Har de verkligen befogenhet och ansvar att ta beslut över samhällsfunktioner som inte faller under livsmedel, (tillsatser, mikroorganismer, bekämpningsmedel, o.s.v.)

Skulle inte förvåna mig om de tar över Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) snart :o

 

Kanske en arbetsbeskrivning skulle underlätta... ;)

Link to comment
Share on other sites

Nu har SR Jönköping rätt ut det hela. Min egen dom är att såväl Livsmedelsverket som kommunen är övernitiska i detta ärende. Citat SR Jönköping:

 

"Vattnet som isarna spolas med betraktas som ett livsmedel och efter att Livsmedelsverket skärpt kraven för hantering av livsmedel så får privatpersoner och föreningar inte längre spolar isar. Så skriver kommunen på sin hemsida.

 

Men Torbjörn Lindberg, som är statsinspektör på Livsmedelsverket säger att reglerna är fem år gamla och att det är upp till kommunen att skapa ett system som ser till att bara behöriga kommer åt vattnet.

 

Men de som brukar spola isar blir säkert besvikna och arga nu?

– Alltså, jag tycker väl inte att man behöver se våra regler som att det är ett förbud mot att spola isar, det är egentligen bara att VA ska se till att det finns ett system som ser till att de som använder brandposter, till exempel för att spola isar, har den utbildning de behöver för att se till att vattnet inte förorenas.

 

VA-chefen i Jönköping, Rolf Landin, säger till P4 Jönköping att även andra faktorer spelar in. Det är dels ett EU-direktiv som går ut på att minska risken för sabotage.

– Vattnet är ju en av de viktigaste delarna i ett samhälle.

 

Och det är dels möjligheten att skapa jobba för personer som står långt från arbetsmarknaden. Förra året fanns det 52 spolade ytor i kommunen, nu har man valt ut 40 ytor som ska få is och spolningen ska skötas av arbetsmarknadsavdelningen.

– Det kommer bli jobb för fem, sex arbetslag.

 

Kommunen uppmanar nu de privatpersoner och föreningar som tidigare spolat is att lämna tillbaka lånad utrustning, samtidigt som man tackar alla som ställt upp och ordnat isar till barn och ungdomar.

 

De nya förhållningsreglerna rör inte skolor och samfällighetsföreningar som tar vatten från egen fastighet, skriver kommunen på sin hemsida.

 

På Livsmedelsverket tycker man det är självklart att inte alla ska komma åt dricksvattnet i ledningsnätet.

– Det vanligaste problemet är att det spolas väldigt kraftigt på fel sätt och fel ställe vilket gör att vattnet blir färgat eller grumligt eller på annat sätt oaptitligt, sen kan man ju tänka sig att om man gör det slarvigt kan det även orsaka magsjuka, säger Torbjörn Lindberg.

 

Detta kan ske oavsiktligt, av slarv eller okunskap, men också helt avsiktligt.

– Det här är regler som ska förhindra sabotage och skadegörelse mot dricksvattnet, det skulle kunna få otroliga konsekvenser och någon illvillig person tryckte in något som inte ska vara i ledningsnätet så att folk får det i sina kranar.

 

Men det är alltså upp till varje kommun att bestämma vilket system man vill ha.

– Ja, det är det absolut, det gäller bara att ha ett bra system som fungerar systematiskt, säger Torbjörn Lindberg på Livsmedelsverket.

 

Jönköpings kommun har runt 4 000 brandposter och dessa har under året förseglats för att bli mindre tillgängliga.

 

Reporter: Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sverigesradio.se

 

Slut citat.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...