Jump to content

Äkta vin


Leopold Roos
 Share

Recommended Posts

Har någon koll på vilka viner man ska få tag i om man vill undvika så mycket som möjligt få i sig e-ämnen/kemikalier.
Enligt kalla fakta så är 4 av de vanligaste 10 vinerna 25-55 gånger för mycket gränsvärdet i besprutningsmeddel för vad man får ha i vatten (men finns inga gränsvärden för vin).
Största delen varför man blir bakfull av vin är de dåliga ämnena och nte alkoholen spekulerar de i.

http://www.tv4play.se/program/kalla-fakta?video_id=2490940

Link to comment
Share on other sites

Jag är också mycket intresserad att få veta. Tyvärr lyckas inte de ekologiska vara helt "ekologiska" visade det sig. Det är bara att hoppas att Systemet snabbt gör sina analyser och offentliggör. Kan man dra några slutsatser av reportaget vad gäller land och märken? Ett av de värsta var väl ett amerikanskt och ett annat franskt. Kan man dra någon slutsats utifrån druvor, är vissa mer motståndskraftiga i sig och kan antas besprutas mindre? Är stora leverantörer värre än små ?

 

Tills vidare håller jag mig till ekologiska i vilket fall, men håller ögonen öppna. Snart kommer någon slipad "ren" vintillverkare låta analysera sina viner och offentliggöra och visa transparens för det kommer att ge klirr i kassan (att vara ren).

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Har någon koll på vilka viner man ska få tag i om man vill undvika så mycket som möjligt få i sig e-ämnen/kemikalier.

Enligt kalla fakta så är 4 av de vanligaste 10 vinerna 25-55 gånger för mycket gränsvärdet i besprutningsmeddel för vad man får ha i vatten (men finns inga gränsvärden för vin).

Största delen varför man blir bakfull av vin är de dåliga ämnena och nte alkoholen spekulerar de i.

 

http://www.tv4play.se/program/kalla-fakta?video_id=2490940

 

Det är trist att vindruvor är så hårdbesprutade och verkligen trist om man inte ens kan lite på att ekologiska är rena. Däremot tvivlar jag på att bakfullheten har med bekämpningsmedlen att göra. På den tiden jag drack alkohol så blev jag aldrig bakfull av vita viner men huvaligen för röda viner.

 

Numera blir det bara inte av att dricka alkohol.

 

Förutom bekämpningsmedel finns ju en hel del tillsatser. Det har även förekommit otillåtna tillsatser. Ni kanske minns glykolskandalen.

Link to comment
Share on other sites

Minns en av vinskandalerna i Italien, för många år sedan...

Det upptäcktes att många rödvinsproducenter tillsatte oxblod för en djupare röd färg. Ramaskri och därefter började man tillsätta olika kemiska färger i stället!

Blodet gav ju bättre näringsvärden åt vinet.........

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag har precis köpt detta (eller beställt) Tycker det verkar ok

 

http://www.bibendum.se/se/Vara_drycker/Rott_vin/Frankrike/1018738

Så hur kom du fram till att detta vin var bättre ur ett giftfritt perspektiv?

 

 

 

sedan har saltå kvarn ett ekologiskt o biodynamiskt vitt vin på systemet

Antar det är denna?

http://systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?searchquery=saltå&sortfield=Default&sortdirection=Ascending&hitsoffset=0&page=1&searchview=All&groupfiltersheader=Default&artikelId=311845&varuNr=74121&filters=searchquery%2c

Ja visst har Saltå bra kvalitet, men har de full uppsikt på hur druvorna odlas i frankrike?

Link to comment
Share on other sites

MA via! Il vino italiano è il più buono!!.

De tyska är för söta! Det spanska litar jag inte på! Utomeuropeiska vet jag absolut inget om! ( men en del sydafrikanska är jäkligt goda!)

Jag köper de italienska ekologiska....och längtar efter tiden då jag kände några producenter och kunde välja utifrån det....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Har inte sett kalla fakta men forskaren som dom intervjuade tar avstånd från TV4;s slutsatser. Enligt forskaren måste man dricka 126 liter vin per dygn för att det ska bli farligt och dricker man så mycket är det nog inte rester av bekämpningsmedel som är det största bekymret.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

MA via! Il vino italiano è il più buono!!.

De tyska är för söta! Det spanska litar jag inte på! Utomeuropeiska vet jag absolut inget om! ( men en del sydafrikanska är jäkligt goda!)

Jag köper de italienska ekologiska....och längtar efter tiden då jag kände några producenter och kunde välja utifrån det....

Det finns många heltorra tyska viner. Exempelvis frankenviner gjorda på silvanerdruvan är ofta heltorra och goda.

Link to comment
Share on other sites

Jag vet, det finns fantastiska viner från många delar av världen! Förlåt!

Italiennostalgi!

Om jag blev snuskigt rik skulle jag genast lyfta luren och beställa en ny Fiat 500, krämvit cabriolet med rött tak..... och så skulle jag dricka Amarone, dyrbar Teroldego Rotaliano och ha hela källaren fylld av de finaste Chiantivinerna......

.....och så skulle jag köpa ett litet hus i Umbrien högt på en kulle med ett stort fikonträd eller oliv för skugga, en loggia med utsikt över kullarna....odla året runt....och njuta av värmen......

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Har inte sett kalla fakta men forskaren som dom intervjuade tar avstånd från TV4;s slutsatser. Enligt forskaren måste man dricka 126 liter vin per dygn för att det ska bli farligt och dricker man så mycket är det nog inte rester av bekämpningsmedel som är det största bekymret.

Var står det om detta? Så med denna slutsats måste man dricka 55*126=6930 liter vatten per dygn för att det ska bli farligt (för det var upp till 55 gånger högre värde av bekämpningsmedel i vissa viner än vad som var max tillåtet för vatten)?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Var står det om detta? Så med denna slutsats måste man dricka 55*126=6930 liter vatten per dygn för att det ska bli farligt (för det var upp till 55 gånger högre värde av bekämpningsmedel i vissa viner än vad som var max tillåtet för vatten)?

Vattnet lär nog också vara giftigt i sej själv långt innan du kommer upp i värdena för bekämpningsmedlen då

Link to comment
Share on other sites

Kan det vara för att ingen i Sverige törs tycka att vin inte är giftigt i mindre mängder ändå... då spelar det väl ingen roll om man blir lite mer förgiftad... :-P

Har inte följt debatten. Jag är tänkt att dricka mitt favoritvin oavsett vad det innehåller, sedan jag bytt till en favorit som innehåller mindre socker. Jag tror inte jag kommer upp i mängderna som dödar mej i alla fall när jag nu tagit bort den värsta ingrediensen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det är inte att man dör av det på kuppen utan att man blir mer bakfull av alla gifter/e-ämnen. Tror det är större effekt på oss som normalt är detoxade.

Tror i alla fall att det i så fall handlar om en viss mängd i de allra flesta fall.

Men visst kan det hända...  1983 var jag med om att jag och min man delade på BARA en flaska El Molino och ingen av oss tog sej ur sängen dagen efter... lite jobbigt när vi hade en bebis. Det hände en gång till med samma vin ett tag efteråt så vi vågade inte köpa det på flera år sen. 

Men på den tiden var det nog inte riktigt samma gifter som nu.

Link to comment
Share on other sites

Var står det om detta? Så med denna slutsats måste man dricka 55*126=6930 liter vatten per dygn för att det ska bli farligt (för det var upp till 55 gånger högre värde av bekämpningsmedel i vissa viner än vad som var max tillåtet för vatten)?

ingen aning, hörde det på p1 i lördags när forskaren ifråga intervjuades.
Link to comment
Share on other sites

Det förstår jag så väl. Menade att det var så klart dravel att beköpningmedelresterna inte kunde vara farliga. Varför skulle de vara mindre farligt i vin jämfört med vatten?

För att man förhoppningsvis dricker mer vatten än vin?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...