Majabella

[Tips] Sill och annat på julbordet, hur gör ni?

Recommended Posts

Har tänkt att släktens julbord hemma hos oss i år ska va LCHF trots att inte alla deltagare är frälsta (ännu). Korv, köttbullar, skinka, paté, spjäll och ost är ju inga bekymmer, men resten då? Rimmad lax istället för gravad och frökex istället för knäcke? Och Jansson och sill? Har ni några favoritalternativ? Vill gärna ha tips.

Min egna personliga favorit är ju annars lutfisken, men den får vi ta en annan dag när det inte frynes på en och annan näsa åt doften, funkar fint utan potatis med reducerad gräddsås på brynt smör, tre sorters peppar och senap (å lite gröna ärtor).

Har du lyckats hitta korv och skinka utan socker och/eller mjöl i??

 

Till en julfest gjorde jag och en vän en LCHF-jansson gjort på rättika istället för potatis! Jättegod! Ansjovisen sköljde vi bara av sockerlaget från =). Annars kanske det finns ansjovis utan sockerlag??

 

Har sparat två olika recept på Word;

 

1)

Lchf - Janssons frestelse 2 personer

 

Rättika ca 400 g

½ gul lök

2 dl grädde

1 liten burk ansjovis, 55 g

ca 1 msk mandelmjöl

svartpeppar

salt

Några teskedar ansjovisspad

 

 

·                     Skala rättikan och skiva den fint i stavar.

·                     Skala löken och hacka/skiva.

·                     Lägg i kastrull och täck med vatten, koka 10 minuter.

·                     Häll av vattnet och skölj av rättikan. Lägg tillbaka i kastrullen.

·                     Häll på grädden, löken och krydda.

·                     Koka igen 15 minuter. Rör då och då.

·                     Ta fram en ugnsfast form och lägg ett lager i botten.

·                     Strimla ansjovisen och fördela ut på första lagret rättika.

·                     Häll på lite ansovisspad och salta lätt.

·                     Fördela ut resten av rättikan och smula över mandelmjölet.

·                     Ställ i ugn, 200 grader ca 30 minuter eller tills den fått fin färg. 

 

2)

500 g rättika, skalad och skivad i 5mm tjocka skivor

1 krm salt

2 liter vatten

2 skalade gula lökar i skivor

3-5 pressade vitlöksklyftor (beroende på storlek)

3 dl crème fraiche (34%)

3 dl vispgrädde (40%)

200 g philadelphiaost

anchovies (mängd efter smak)

svartpeppar

3 dl riven västerbottenost (eller annan smakrik hårdost)

Värm ugnen till 150°C.  Koka upp vattnet med salt och koka rättikan i 5 minuter.  Häll av vattnet och varva rättika, lök och vitlök i en ugnsform.  Blanda crème fraiche, philedelphiaost och grädde, tillsätt svartpeppar.  Lägg anchovies med i lager. Fördela gräddblandningen över rättikan och även i mellan rättikan.  Gratinera gratängen i ca 1 till 1.5 tim.  När den börjar få färg och kännas mjuk ta ut ur ugnen och lägg på den rivna osten.  Gratinera i ugnen några minuter till, tills osten fått fin färg och konsistens.

 

Har sett att det finns recept på LCHF-gröt där man använder sig av så kallade "Miracle noodles" i pärlformat istället för ris. Dessa finns att beställa på nätet! Hade tänkt prova laga det till helgen för att se om det blir gott! Återkommer med resultatet =)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Eftersom jag är halvbritt och därför äter kalkon till jul så slipper jag detta "problem"  :lol:  :D  :P

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Rättika i stället för potatis i gratäng var en höjdare. Undras om det går göra Jansson på den ockå.? Jag har sett nåt recept nånstans på inlagd sill utan socker. Tror det var en matskribent i Svd... Har för mej det var med ädelost. Kör rökt lax i st f gravad?

Lchf - Janssons frestelse 2 personer

 

Rättika ca 400 g

½ gul lök

2 dl grädde

1 liten burk ansjovis, 55 g

ca 1 msk mandelmjöl

svartpeppar

salt

Några teskedar ansjovisspad

 

 

·                     Skala rättikan och skiva den fint i stavar.

·                     Skala löken och hacka/skiva.

·                     Lägg i kastrull och täck med vatten, koka 10 minuter.

·                     Häll av vattnet och skölj av rättikan. Lägg tillbaka i kastrullen.

·                     Häll på grädden, löken och krydda.

·                     Koka igen 15 minuter. Rör då och då.

·                     Ta fram en ugnsfast form och lägg ett lager i botten.

·                     Strimla ansjovisen och fördela ut på första lagret rättika.

·                     Häll på lite ansovisspad och salta lätt.

·                     Fördela ut resten av rättikan och smula över mandelmjölet.

·                     Ställ i ugn, 200 grader ca 30 minuter eller tills den fått fin färg. 

 

 

Finns även den här;

500 g rättika, skalad och skivad i 5mm tjocka skivor

1 krm salt

2 liter vatten

2 skalade gula lökar i skivor

3-5 pressade vitlöksklyftor (beroende på storlek)

3 dl crème fraiche (34%)

3 dl vispgrädde (40%)

200 g philedelphiaost

anchovies (mängd efter smak)

svartpeppar

3 dl riven västerbottenost (eller annan smakrik hårdost)

Värm ugnen till 150°C.  Koka upp vattnet med salt och koka rättikan i 5 minuter.  Häll av vattnet och varva rättika, lök och vitlök i en ugnsform.  Blanda crème fraiche, philedelphiaost och grädde, tillsätt svartpeppar.  Lägg anchovies med i lager. Fördela gräddblandningen över rättikan och även i mellan rättikan.  Gratinera gratängen i ca 1 till 1.5 tim.  När den börjar få färg och kännas mjuk ta ut ur ugnen och lägg på den rivna osten.  Gratinera i ugnen några minuter till, tills osten fått fin färg och konsistens.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag kör enligt visdomsorden

 

"Det viktiga är inte vad du äter mellan jul och nyår, utan vad du äter mellan nyår och jul."

 

Med andra ord så tänjer jag en hel del på gränserna under den tiden, det är ju bara jul och nyår en gång om året.  Det funkar för mig men inte nödvändigtvis för någon annan. Jag är blott en anekdot.

Funkar ju för dem som går på LCHF av andra anledningar än magproblem  :) . Går man på LCHF p,g.a, magproblem så är det inte värt det  :( . För min del kan jag vara dålig i två veckor om jag får i mig mjöl, socker, stärkelse  :wacko: . Framförallt gluten är bov nr.1!!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Till en julfest gjorde jag och en vän en LCHF-jansson gjort på rättika istället för potatis! Jättegod! Ansjovisen sköljde vi bara av sockerlaget från =). Annars kanske det finns ansjovis utan sockerlag??

 

Har sett att det finns recept på LCHF-gröt där man använder sig av så kallade "Miracle noodles" i pärlformat istället för ris. Dessa finns att beställa på nätet! Hade tänkt prova laga det till helgen för att se om det blir gott! Återkommer med resultatet =)

Jag ska absolut prova nån LCHF-jansson Eftersom både rättika och kålrabbi är nya för mej får jag väl experimentera lite vilket som funkar bäst.. Det lilla socker som finns i lagen fixar jag nog eftersom rotfrukterna inte innehåller kolisar. Det är ju gradskillnad i helvetet  :P

Jaaa, jag har ju köpt "ris" av konjaksrot som bara legat i lådan eftersom jag inte haft behov av ris. Ska absolut prova att göra julgröt av det... med smörbrunn och kanel så som jag alltid ätit risgrynsgröt. :) Undrar bara hur man ska få till den krämiga konsistensen? Konjaksrot drar ju inte åt sej fukten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har du lyckats hitta korv och skinka utan socker och/eller mjöl i??

 

 

Det är väl knappast så svårt? Man väljer väl själv vad man lägger i korvsmeten? Fast jag håller med om att det är svårt att hitta recept på julkorv utan potatis. Jag exprimenterar just nu med kokosmjöl och fiberhusk.

 

Och man väljer väl själv om man vill sockersalta skinkan? Själv skulle jag aldrig komma på idén att tillsätta mjöl till saltlagen, hur tänker du nu?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är väl knappast så svårt? Man väljer väl själv vad man lägger i korvsmeten? Fast jag håller med om att det är svårt att hitta recept på julkorv utan potatis. Jag exprimenterar just nu med kokosmjöl och fiberhusk.

 

Och man väljer väl själv om man vill sockersalta skinkan? Själv skulle jag aldrig komma på idén att tillsätta mjöl till saltlagen, hur tänker du nu?

Jaha, nu tänkte jag på färdigköpt korv och skinka =)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Julskinkan färdigköpt innehåller lite socker. Men det är så lite att det är oväsentligt. Större problem är det med sillinläggningar. de innehåller alldeles för mycket socker.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

i kväll blir det jansson med kålrabbi.. Jättespännande eftersom det är en helt ny rotfrukt för mej. Jag kan i alla fall tala om att, efter att ha förkokat dem i saltat vatten finner jag direkt massor med användningsområden. Det blir nog stapelföda här framöver... himmelatt man missat den i så många år!!! Vad kul det är att behöva fixa alternativ till potatis

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ingen jul utan sill för min del - och den är så mycket LCHF!! Men det skall vara heminlagd så den inte är söt.

 

Jag gravar min sill och den behöver inte vara söt alls....

 

 

 

Hej Tina, nu har jag flått mina sillar och gravat dem, det var allt lite pilligt men fick in snitsen till slut. Nu önskar jag mig recept av dig på nästa steg, har för mig jag ätit nån slags liknande helt osötad sill med vitlök och dragon...

Redigerad av Majabella

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Okej! Så sockret har ingen viktig roll i inläggningen då? För att den ska bli hälsosamt inlagd alltså?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nytt julgodis fixat idag, Martina High Fat Fitness har ju introducerat ketobollar, jag gjorde min egen variant idag, annan kryddning och lite annat förhållande mellan kokos och smör.

Blanda 150g kokosflingor med 100g rumstempererat osaltat smör, tillsätt 1/2dl sukrin melis (eller låt bli), 1 msk vaniljpulver och 1 msk nystött kardemumma. Rör ihop till en jämn smet med en gaffel och forma små bollar, förvara i kylskåp, behöver inte rullas i mera flingor tyckte jag när det inte är kakao i. Fick det till max 10g kolisar i hela satsen. Funderar nu på namn på dessa kulor på julbordet: ska jag skriva en skylt där det står "Smutsig snö" eller "Harlortar" på? :-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Okej! Så sockret har ingen viktig roll i inläggningen då? För att den ska bli hälsosamt inlagd alltså?

Sockret konserverar använder du inte socker så håller det inte lika länge.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Gjorde whiskeytryffel med hasselnötter i fredas .. vart goa som F***<<<<
å jätte enkelt - å smakerna lätta variera

 

90 gram 86% choklad
40 g smör
½ dl grädde

1 msk whiskey ( kan bytas ut  / mot samma mängd sprit likör )

50 gram hackade hasselnötter  ( samma med nötterna )

** 2 msk sukrin ** valfritt - tycker de fungerade bra utan
Kakao att rulla i -

 

Hacka nötterna.
Koka upp grädde och ta den av plattan och sänk värmen till lägsta.
Rör ner choklad och smör och rör tills allt har smält. Tillsätt whiskey och nötter.

 

Häll upp i en burk och låt svalna i kylen en stund. ( mitt stod cirka en timme svalt innan de var rullbart )
Rulla till små bollar och rulla dessa i kakao. Förvaras i kylen/frysen.


 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo sockret är en del av konserveringen.. främst för att undvika Botulism!

 

Men det går att göra egen sill.. men då äter man upp den direkt.. förvara den inte någon stund.

 

Sen så.. hur många kilo sill äter du under jul?

 

Själv köper jag alltid småburkar, mer äter jag inte och tröttnar rätt snabbt på samma smak.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad görs en klassisk rödbetssallad på för ingredienser?

Jag fick ett trevligt tips om en rödkålsallad med hasselnöt. Har lyckats försnilla receptet, har du tålamod och bjussa på det igen?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

i kväll blir det jansson med kålrabbi.. Jättespännande eftersom det är en helt ny rotfrukt för mej. Jag kan i alla fall tala om att, efter att ha förkokat dem i saltat vatten finner jag direkt massor med användningsområden. Det blir nog stapelföda här framöver... himmelatt man missat den i så många år!!! Vad kul det är att behöva fixa alternativ till potatis

Hur gick det med kålrabbin  :) ?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

56kilo hade ett recept på Jansson nu med kålrabbi. Har aldrig provat kålrabbi, men när man läser om den verkar det vara enriktigt trevlig bekantskap.

Kokt ska den visst smaka kronärtsskocka vilket låter fantastisk, och har bara 4g kolisar

Kålrabbi blir stapelvara hädanefter. Mycket godare än rättika som också det var helt ok i smak, men konsistensen är krispigare. Kålrabbi beter sej precis som potatis i gratäng och jansson. Jag körde inget recept annat än mitt vanliga, bara förkokade rabbistavarna en stund i saltat vatten för säkerhets skull. (Det gjorde jag med rättikaskivorna till potatigratängen också - jag litar inte på att de blir genomkokta så lätt som potatis)

 

Nästa gång ska jag prova kålrabbimos till stekt strömming. Det bara måste bli gott :-)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Något jag tycker är bra med LCHF är  att vi har aldrig haft grönsaker på julbordet Nu behövs inte det . När jag viktväktade så var det jättejobbigt att hitta bra grönsaker som passade. Nu blir det bara sugel som man sa förr. :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag fick ett trevligt tips om en rödkålsallad med hasselnöt. Har lyckats försnilla receptet, har du tålamod och bjussa på det igen?

 

Absolut! Strimla ett halvt rödkålshuvud och blanda i ett halvt paket hela hasselnötskärnor och kärnor från ett halvt granatäpple. Blanda i olivolja tills salladen är glansig och sedan en dutt vitvinsvinäger. Smaksätt med salt, peppar och kanske limesaft.

 

Alltså ganska generöst med olja, men försiktig med vinägern.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Absolut! Strimla ett halvt rödkålshuvud och blanda i ett halvt paket hela hasselnötskärnor och kärnor från ett halvt granatäpple. Blanda i olivolja tills salladen är glansig och sedan en dutt vitvinsvinäger. Smaksätt med salt, peppar och kanske limesaft.

 

Alltså ganska generöst med olja, men försiktig med vinägern.

Tack för härliga recept, överkopierade till Word och inlagda bland mina lågkolhydrat recept  ^_^

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för härliga recept, överkopierade till Word och inlagda bland mina lågkolhydrat recept  ^_^

 

Den här salladen har gjort succée hos icke-lågkolhydratkostare varje gång jag har gjort den, vilket är kul.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Frågan är ju hur viktigt sockret är idag när vi har kylskåp? Man måste ju tänka på att dessa recept skapades då man saknade de kylmöjligheter vi har idag. Kanske är vissa ingredienser inte alls lika betydelsefulla, och om man kombinerar med att göra små satser som går åt inom några få dagar så kanske man inte behöver nåt socker alls.

 

Men problemet för mig är att en av de sillar jag brukar göra och verkligen känner som omistlig är en där man gör en sockerlag. I det receptet är ju tanken att den ska smaka sött... Men min egen glasmästarsill ska jag testa utan socker i år!

 

Jo sockret är en del av konserveringen.. främst för att undvika Botulism!

 

Men det går att göra egen sill.. men då äter man upp den direkt.. förvara den inte någon stund.

 

Sen så.. hur många kilo sill äter du under jul?

 

Själv köper jag alltid småburkar, mer äter jag inte och tröttnar rätt snabbt på samma smak.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.