Jump to content

Alvesta LCHF-glass


Eric

Recommended Posts

Jag undrar om detta kan räknas som LCHF? Jag äter strikt LCHF (under 10g kh om dagen, men blir antagligen max 2-3 ändå) men skulle vilja ha glass ibland och denna innehåller ju väldigt lite kolhydrater enligt innehållsförteckningen. Tillsatser, sötningsmedel osv struntar jag blankt i, går enbart på LCHF för att tappa vikt inte för att bli hälsosammare. :) Tyck vad ni vill om det.

 

Men kan man äta denna och ändå gå ner i vikt utan problem undrar jag?

Link to comment
Share on other sites

Jag tänker på två saker kring detta. Den ena är att insulinet kan spraka iväg redan vid tanken på något sött, definitivt vid smaken av något sött. Jag har för mig att det var här jag läste det: Martin Ingvar, Hjärnkoll på vikten. Att det sötsmakande inte innehåller några kolhydrater spelar ingen roll.

 

Det andra är att mejeriprodukter där glass får anses ingå är insulinotropa, dvs höjer insulinet oavsett kolhydraterna upp till 6 gånger mer. Jag kopierade deras innehållsförteckning nedan, de deklarerar 13,05 gr av 100 gr jag undrar vad resten av innehållet anses vara, träfiber? Det hade varit intressant om de hade varit tvugna att ange insulinpåverkan.

 

Insulinets påverkan på viktnedgång pratade vi om på en annan tråd; stänger av fettförbränningen; lagrar fett (här kan även fett bli fett); stänger av mättnadskänslan, mm. Alltså ingen bra idé äta mycket fett samtidigt som man har mycket insulin.

 

Varför inte göra egen glass på äggula och riktig grädde och äta lite lagom av den någon gång i veckan. Den här LCHF glassen verkar vara rena smörjan.

 

Ingredienser "Sockerfri glass"

VANILJ
Ingredienser: vatten, fyllnadsmedel (polydextrose), grädde (laktosfri), äggula, cocosfett,
mjölkpulver (laktosfritt), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl),
emulgering (veg mono- och diglycerider, karragenan), naturidentisk arom (vanilj),
Bourbon Madagaskar vaniljstång, sötningsmedel (steviolglykosider)

Allergiinformation: Produkten innehåller ägg och mjölk (laktosfri).

Näringsvärde/100gr: Kj 575 Kcal 137 / Protein 1 gr / Fett 12 gr / 
Kolhydrater 0,5 gr (naturliga sockerarter)

Innehåller naturligt förekommande socker. Nettovikt: 230 gr

Link to comment
Share on other sites

Tack för svaren. Jag köpte den i alla fall, tänkte att man får väl i alla fall prova hur en sådan här kolhydratsnål glass smakar. :)

Däremot så dricker jag mycket Coca Cola Cherry Zero, vilket förvisso är 0g kolhydrater, men en massa sötningsmedel... trodde detta, ur en viktsynvinkel, var ofarligt, men det är kanske inte så harmlöst trots allt? Dessa är ju söta men jag gillar ändå dom, trots att jag inte äter kolhydrater... lustigt hur det kan vara. Ska nog sluta dricka dom när dom är slut iaf, nu köpte jag precis 5 st för omkring 60 kr (importerat från USA) så tänker inte slänga dom. :D

 

Tusan att jag inte läste era inlägg innan jag handlade! :P

Link to comment
Share on other sites

Sen vet jag inte om det är en slump men jag tycker nog att jag blir hungrig av lightläsken också, är detta möjligt?

Jo sötningsmedel triggar också hunger, eftersom den söta smaken sätter igång hela apparaten med insulin och allt som har med matsmältning att göra... Fastän kroppen "inget får"

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Väl värt att investera i en egen glassmaskin - finns billiga -
Den jag köpte kostade 199:- å fungerar fin fint ....
Klart de ju inte bara ta fram ur frysen utan lite pyssel innan de hamnar någe gott i en skål :) 
Men helt klart värt de lilla pysslet när de väl är gjort ..
å man vet exat vad man stoppat i och inte ...
enda nackdel blir rätt hårdfrusen - om den fryses in - så bästa är göra lagom mängd å avnjutas nygjord !!

Link to comment
Share on other sites

Med andra ord finns det ingenting gott man kan unna sig då... -_-

Min erfarenhet (och flera andras) är att behovet av sött minskaar drastiskt när man inte utsätter smaklökarna för det. Jag tycker nstan allt smakar sött numera och enda gången jag använder sötningsmedel är när det är släktkalas och jag ska göra efterrätt eller tårta till blandkostingarna. Mitt godis har sälta i stället. Salta macadamianötter är nåt jag unnar mej egentligen alldeles för ofta, och en bit ost med kraftig smak, eller en bit ölkorv eller salami. Små minplommontomater smakar som sockrade occh rostade kokosflarn är riktigt sött godis. Ska jag festa loss riktigt köper jag en flaska loka med nån rolig smak.

Jag har till och med svårt att äta choklad, för antingen är den för bitter eller för söt.

 

men om du älskar glass, använd osockrade bär och grädde. Eller gör "riktig" hemgjord glass med grädde och äggula och glassmaskin. Det har hänt att jag klättrat på väggarna efter nåt sött, men då har jag tagit ett par frysta hallon eller några hjortron. Det räcker gott och väl med bara ett par styycken innan det blir för mycket.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag gör egen glass nån gång ibland när jag får lust. Blandar ihop philadelphiaost, ägg, grädde, vaniljpulver och sukrin. Sukrin sätter inte igång något sötsug hos mig så det tycker jag är bra.Sen äter jag det ihop med bär och det smakar gudomligt. 

Jag brukar hälla i smeten i en bunke och låter det stelna till några timmar så det inte blir alldeles för hårt. Receptet finns på nätet och heter helt enkelt philadelphiaglass. Det enda jag gör är att skippa kexen och byter sockret mot sukrin och vaniljpulver. Smakar så otroligt gott..

Fast det är klart det finns en sak som skulle få mig att rucka på lchf och det är en fet softice i bägare med chocodrys på ströget,hehe. ( tur man bor så långt från Köpenhamn)

Link to comment
Share on other sites

Det roliga med LCHF-are är att deras godis är vad jag klacificerar som mat... Jag är en sucker för godis, kakor och choklad... kommer nog alltid vara det, såhär 5 veckor in i fakir så är jag fortfarande vansinnigt sugen på sånt dagligen... :(

Link to comment
Share on other sites

Det roliga med LCHF-are är att deras godis är vad jag klacificerar som mat... Jag är en sucker för godis, kakor och choklad... kommer nog alltid vara det, såhär 5 veckor in i fakir så är jag fortfarande vansinnigt sugen på sånt dagligen... :(

att bli fri sockersuget är nästan lika svårt som att sluta röka. jag slutade med nikotintuggummi för 9 år sen men kan fortfarande känna lngtan efter dem. 5 veckor lilla vän är ingenting. Suget finns i ditt huvud och kommer att finnas där säkert nåt år till. längre ju oftare du ger efter för det... been there, done that.

om du verkligen vill försöka bli fri suget föreslår jag Mys blogg lchfingenjören. Hon har massor med verktyg som hjälper en att stå emot sockertrollet

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...