Jump to content

Paltkoma


Tuva
 Share

Recommended Posts

Jag brukar försöka undvika julbord i största möjligaste mån, och då inte på grund av kolhydraterna, för de kan man som sagt undvika.

 

Men bacillurerna som kan gömma sig där kan vara svårare att värja sig mot...

 

http://www.smittskyddsinstitutet.se/nyhetsarkiv/2012/sa-slipper-du-bli-magsjuk-av-julbordet/

 

Nog är jag en glädjedödare ibland... :(

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag brukar försöka undvika julbord i största möjligaste mån, och då inte på grund av kolhydraterna, för de kan man som sagt undvika.

 

Men bacillurerna som kan gömma sig där kan vara svårare att värja sig mot...

 

http://www.smittskyddsinstitutet.se/nyhetsarkiv/2012/sa-slipper-du-bli-magsjuk-av-julbordet/

 

Nog är jag en glädjedödare ibland... :(

Haha, jag lever ett så stillsamt liv och hoppar inte bungyjump eller något annat farligt. Jag äter julbord istället. Life on the edge, du vet.  :P

Skämt åsido, jag föredrar julbord på ställen jag vet håller en bra standard både vad gäller hygien och råvaror. Där vi åt idag VET jag att de är petnoga och att allt tillagas och serveras färskt,

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker inte om blandningen på julbord och smörgåsbord, fast numera tål jag det mycket bättre i alla fall. Förr om åren var jag undantagslöst sjuk en eftermiddag efter julbord. Jag brukade alltid skicka mina medarbetare att äta eländet tillsammans med kunderna i stället så satt jag där "självuppoffrande" och passade telefonen :-)

Om jag nångång nu äter buffé är jag väldigt sparsmakad vad jag tar åt mej och kör inte över hela spektrat.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vi hade grötfest med sonens scoutgäng häromkvällen. Jag käkade julskinka med senap på medans de andra goffade i sig gröt, mackor, julmust och godis :D

Hamnade bredvid en trevlig människa som var uppriktigt nyfiken på varför jag inte åt gröt, så vi hade en givande diskussion om mat.

Sånt är alltid kul tycker jag!

Barnen blev ganska hyper av den ovana sockerchocken, men det gick bra.

Men tänk de som regelbundet serverar gröt till middag, "det är ju som bomull i magen.."

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har inte haft paltkoma på hur länge som helt, lite kul faktiskt.

Lite lustigt det där, hur man vänjer sig vid både det ena och det andra. Jag trodde, handen på hjärtat, att det var naturligt och normalt att bli trött efter en måltid. Tänkte som så att energin gick åt till matsmältningen. Det låter ju inte helt osannolikt, ju.

 

Det inträffade flera intressanta fenomen efter kostomläggningen (där jag personligen lägger skulden på mitt personliga hatobjekt spannmålen):

  • Jag föråt mig regelbundet förr i tiden. Åt tills jag mådde illa eller fick ont i magen - för det var ju så gott. Vi kan väl säga att maten inte smakar sämre numera med generösare mått av smör och grädde, haha, men jag har bara förätit mig en gång på tre år (sen jag lade om kosten alltså) och det gjorde jag med vett och vilje bara för att det var så sinnessjukt gott. 
  • Det andra var att jag slutade önska att jag kunde lägga mig en stund på maten. Vi har några soffor på jobbet och ojoj vad de såg inbjudande ut efter lunchen. Ofta var jag så trött att jag inte fick något gjort en halvtimme efter att jag satt mig vid datorn, fick ägna mig åt att sortera papper eller håglöst bläddra igenom min mail. Nu bara kör jag på.
  • Inget blodsockerfall med medföljande sockersug och trötthet. Jag vet inte hur jag fick något gjort egentligen för jag var så himla TRÖTT jämt. Inte undra på att jag alltid var helt kaputt efter en arbetsdag. Att gå till gymet var rent ut ångestfyllt, så trött var jag. Hela kroppen skrek efter vila.

Det lustiga är att jag också kopplade paltkoman med fettet jag ätit. Kan det möjligen hänga ihop med kombinationen snabba kolhydrater (mjölmat framförallt i dagens kosthållning) och fett? Jag får inte paltkoma om jag t.ex. äter rotfrukter som tillbehör med maten.  

 

Nu när jag befinner mig på "andra sidan" blir jag alltid glatt överraskad över förändringarna. Jag ser min omgivning kämpa med trötthet, sockersug o.s.v. och jag minns så fruktansvärt väl hur det var att befinna sig där. Jag är tacksam varje dag att ha hittat "dörren till sommaren".  :wub:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag brukar säga att om man är tröttare efter maten än man var innan man åt så var det något som blev fel.

 

Julmaten du åt var ju dock en mycket stor andel protein så det är ju inte riktigt jämförbart med en vanlig lunch. En så stor andel protein är nog inte bra att äta varje dag.

Link to comment
Share on other sites

Jag brukar säga att om man är tröttare efter maten än man var innan man åt så var det något som blev fel.

 

Julmaten du åt var ju dock en mycket stor andel protein så det är ju inte riktigt jämförbart med en vanlig lunch. En så stor andel protein är nog inte bra att äta varje dag.

Mja, 2 tunna skivor lax, 3 sillbitar, 2 köttbullar, 3 små söta bitar paté, ca 3 msk leverpastej, 1 skinkskiva och 1 skiva kalkonbringa. Vete sjutton om det är oroväckande mycket protein. :-)

Men visst, andelen var ovanligt hög eftersom det fanns alldeles för lite sallad jämfört med vad jag i vanliga fall äter, hehe. En vanlig lunch äter jag ca 1/2 av det proteinet och fyller istället tallriken med färska grönsaker.

 

Jag tror det är en klok inställning du har: om man blir tröttare efteråt är det något som inte stämmer. Fast hade du sagt det åt mig för tre år sen hade jag bara skakat uppgivet på huvudet: jag blev ju ALLTID trött vad jag än åt. För min del var det antagligen spannmålen som ställde till det. De är rena giftet för mig, hela min kropp kör liksom av rälsen om jag äter det. Ris är minst problematiskt och vete värst. Tänk om jag hade förstått det tidigare.

Link to comment
Share on other sites

Mja, 2 tunna skivor lax, 3 sillbitar, 2 köttbullar, 3 små söta bitar paté, ca 3 msk leverpastej, 1 skinkskiva och 1 skiva kalkonbringa. Vete sjutton om det är oroväckande mycket protein. :-)

Men visst, andelen var ovanligt hög eftersom det fanns alldeles för lite sallad jämfört med vad jag i vanliga fall äter, hehe. En vanlig lunch äter jag ca 1/2 av det proteinet och fyller istället tallriken med färska grönsaker.

 

Jag tror det är en klok inställning du har: om man blir tröttare efteråt är det något som inte stämmer. Fast hade du sagt det åt mig för tre år sen hade jag bara skakat uppgivet på huvudet: jag blev ju ALLTID trött vad jag än åt. För min del var det antagligen spannmålen som ställde till det. De är rena giftet för mig, hela min kropp kör liksom av rälsen om jag äter det. Ris är minst problematiskt och vete värst. Tänk om jag hade förstått det tidigare.

 

Gick det bättre om du åt potatis eller några andra rotfrukter till lunchen?

 

Hur ofta åt du pasta till lunch/ middag?

 

Dom gånger jag råkat ut för en ohygglig paltkoma har varit när jag ätit på restaurang. Hemma har jag ju nästan aldrig fett gömt i maten men utemat kan ju innehålla en hel del fett utan att man märker det. Om det bara blir för mycket energi eller om det är kombinationen kolhydratrik mat och fett som är orsaken är jag inte helt säker på.

 

2004 åt vi skaldjurssoppa med rotsaker på restaurang och jag var helt bombad i 6 timmar efteråt. Inte så kul när vi tänkt skutta omkring bland klipporna på kusten.

 

För några år sedan åt vi lunch ute med kantarellsås till och då orkade jag knappt handla efteråt.

 

Om jag skall äta ute igen så skall jag fråga om det är tillsatt fett i maten och om det är det så skall jag ta mindre potatis och mer grönsaker till.

 

Hemma har jag stenkoll och kokar bara precis så mycket som är lagom. Mätt blir jag efter en stund och är det fett och långsamma kolhydrater så kan det ta en timme innan jag märker att det blev för mycket så mättnaden kan jag inte gå efter när jag äter. Jag känner mig nöjd efter maten i alla fall så jag går ju aldrig hungrig från bordet.

Link to comment
Share on other sites

Uj vad jag blev sugen på julbord nu :)

Ja men visst är det väl så skönt att äta gott och sen må gott. Det finns mycket mumsigt på julbordet.. Jag ska faktiskt på julbord på söndag, då jag är medbjuden på min sambos årliga julbord med jobbet. Mmmmmm vattnas redan i munnen.De har inga jättemängder med mat på buffén men det som finns är förstklassigt och hemgjort. Så på min tallrik blir det några sillbitar, lax, ägghalvor, cremefraiche, kallskuret, en tsk rödbetssallad, två köttbullar , en prinskorv och kanske några bitar revbensspjäll. Sen är jag mätt och belåten och inte det minsta trött. Förra året tog jag lite hemgjord ostkaka till dessert, men i år blir det nog inget sött. Inte för att jag tror att det gör nån skillnad nån gång om året utan för att jag helt tappat lusten för sött :)

/monki

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...